Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Handel na forum, lekka sugestia.

harnas71x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież konta powstawałyby tylko po to, aby kogoś oszukać, więc perm by nic nie zdziałał. Pomysł już był, więc wątpię, aby teraz administracja się na to zgodziła.

Ponadto jak ktoś pisał, było dużo oszustów, więc większość winy ponosiłoby MPCForum, a tego chyba nie chcemy. ;)

Nie.

można by dodać do regulaminu coś typu że mpc nie ponosi odpowiedzialności za oszustwa i wszelkie aukcje wystawiać na allegro w celu zmniejszenia liczby oszustw c:

Opublikowano

W grach nie ma takiego czegoś jak Cheat na handel, że możesz komuś ukraść w itemek itp. (no może że chyba w niektórych grach jest) więc jeśli byłby dział tylko i wyłącznie służący do wymiany Itemów wirtualnych poprzez opcję "handluj" (jeśli w danej grze oczywiście taka istnieje) Bo w niektórych działach się przyda. Bez handlu kontami.

Ni

Ale tak czy siak nie przejdzie

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

Przecież konta powstawałyby tylko po to, aby kogoś oszukać, więc perm by nic nie zdziałał. Pomysł już był, więc wątpię, aby teraz administracja się na to zgodziła.

Ponadto jak ktoś pisał, było dużo oszustów, więc większość winy ponosiłoby MPCForum, a tego chyba nie chcemy. ;)

Nie.

Problem zrobić wymagania 500+ postów na takie transakcje?

l8jIhdD.png

FORGEJM PAŁER

Opublikowano

Wystarczy odpowiednia notka/regulamin, świadcząca o braku odpowiedzialności ze strony forum za przewinienia użytkowników.

Handel w tych działach i tak jest cały czas możliwy. Wystarczy, że nikt nie określa dokładnie jego warunków, co za tym idzie omija regulamin. Więc ja w sumie jestem na tak, o ile jest to możliwe z kwestii prawnych i umów mpc.

Opublikowano

Middlemanow, i handel wymienny. Brak opcji oszustwa, jesli oczywiscie sie zadba o wszystko.

Mhm, a podatek VAT od transakcji? To już lepiej np. że 1 post = 0.01$ a 1 like = 0.5$ a powiedzmy za 500$ jest podpięcie wybranego (regulaminowego tematu) na powiedzmy tydzień. Za 2000$ Blue za 3000$ Gold etc.

Wtf xD

Opublikowano

Administracja już wyraziła swoje zdanie na ten temat (gdzieś...kiedyś... :D).

Takiego działu nie będzie, tak więc i sam ja jestem na nie.

twojego zdania nie chce znać, wypierdalaj.

@up

No cóż, nie dziwie sie takiego pytania. Każdy ma swoje pomysły na życie xD

l8jIhdD.png

FORGEJM PAŁER

Opublikowano

Na początek dobre byłby chociaż oferty wymiany przedmiotów przez platformy pokroju Steam.

Opublikowano

Na początek dobre byłby chociaż oferty wymiany przedmiotów przez platformy pokroju Steam.

Bądź też origin, wymiany kart na FUT czy coś takiego :D

Ja jestem na neutralny.

1377080447-U702970.png

Cristiano.

Opublikowano

Widzę że dla niektórych czytanie ze zrozumieniem to czarna magia.

Wystarczy dodać tę pieprzoną notkę w regulaminie że MPC nie ponosi odpowiedzialności za transakcje między użytkownikami i problem załatwiony. Oszustwa to już sprawa użyszkodników, nie mają obowiązku handlować. Będą tylko mieli taką możliwość.

Tak.

Game Over

Opublikowano

Mimo, że do tej pory byłem nastawiony sceptycznie co do handlu tutaj to teraz nie wydaje mi się to tak glupie.

Zawsze przytaczaną przy okazji poruszania tego tematu kwestię ewentualnych oszustw można zniwelować poprzez wprowadzenie odpowiedniego regulaminu.

Po pierwsze niezbędny byłby wymóg wcześniejszego wystawienia przedmiotu na allegro i podania w temacie linku do aukcji. Zapewniłoby to pewne bezpieczeństwo kupującemu bo w razie nieprawidłowości mógłby zwrócić się do allegro i tam dochodzić swych praw korzystając z POK. Kolejną kwestią byłoby założenie odpowiedniego działu i nadanie uprawnień do korzystania z niego tylko osobom posiadającym większą ilość postów niż "x". Wartość jaka kryłaby się pod "x" jest oczywiście do przedyskutowania ale koniecznie musi być to ilość, której osiągnięcie wymagałoby odrobiny zaangażowania w życie forum czyli np. 250-400. Gdyby jeszcze dodatkowo odebrać dostęp do tego działu wszystkim użytkownikom posiadającym parasolki (znikają bodajże po 30 dniach od rejestracji) to dział powinien być wolny od jakichkolwiek trolli.

Dobrym posunięciem byłoby też podpięcie w takim dziale poradnika pokazującego jak łatwe jest dochodzenie swoich praw w przypadku ewantualnego oszustwa. Byłby to taki swoisty straszak na osoby mające niecne zamiary bo jak wszyscy wiemy nie ma nic bardziej odstraszającego od zamiaru popełnienia oszustwa niż świadomość nieuchronności konsekwencji wynikłych z tego, że nabity w butelkę może upomnieć się o swoje.

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Mimo, że do tej pory byłem nastawiony sceptycznie co do handlu tutaj to teraz nie wydaje mi się to tak glupie.

Zawsze przytaczaną przy okazji poruszania tego tematu kwestię ewentualnych oszustw można zniwelować poprzez wprowadzenie odpowiedniego regulaminu.

Po pierwsze niezbędny byłby wymóg wcześniejszego wystawienia przedmiotu na allegro i podania w temacie linku do aukcji. Zapewniłoby to pewne bezpieczeństwo kupującemu bo w razie nieprawidłowości mógłby zwrócić się do allegro i tam dochodzić swych praw korzystając z POK. Kolejną kwestią byłoby założenie odpowiedniego działu i nadanie uprawnień do korzystania z niego tylko osobom posiadającym większą ilość postów niż "x". Wartość jaka kryłaby się pod "x" jest oczywiście do przedyskutowania ale koniecznie musi być to ilość, której osiągnięcie wymagałoby odrobiny zaangażowania w życie forum czyli np. 250-400. Gdyby jeszcze dodatkowo odebrać dostęp do tego działu wszystkim użytkownikom posiadającym parasolki (znikają bodajże po 30 dniach od rejestracji) to dział powinien być wolny od jakichkolwiek trolli.

Dobrym posunięciem byłoby też podpięcie w takim dziale poradnika pokazującego jak łatwe jest dochodzenie swoich praw w przypadku ewantualnego oszustwa. Byłby to taki swoisty straszak na osoby mające niecne zamiary bo jak wszyscy wiemy nie ma nic bardziej odstraszającego od zamiaru popełnienia oszustwa niż świadomość nieuchronności konsekwencji wynikłych z tego, że nabity w butelkę może upomnieć się o swoje.

Jestes za tym, aby tylko i wylacznie wystawiac, nazwijmy to przedmioty, na allegro.

Ale teraz pomysl, czy ktokolwiek bedzie sie uganial po policji za glupie 20/50 zl ? Komu by sie chcialo ? Raczej nikomu. Konta tez dana osoba nie odzyska, bo przeciez allegro nie bedzie pisalo do supportu po to by oddali komus konto wraz z " eq ". W przypadku Metina to nawet nie wchodzi w gre, poniewaz Metin2 zabrania handlem kontami.

Po 2 allegro moze wesprzec Ciebie ale to ty musisz isc najpierw na policje, zlozyc zeznanie, pozniej zawiadomic allegro.

Wiec tylko i wylacznie handel poprzez allegro nie ma sensu. Dac kazdemu wolna reke, a czy ktos kogos oszuka to trudno, jego sprawa jak dal sie " wyruchac "

I co do straszaka, watpie by to dzialalo chociaz w 10%. To sa tylko gry i nikt nie pojdzie na policje bo mu ukradli konto / klucz warty pare zl. A policja przyjmuje zgloszenia od 50 zl bodajze

1386175744-U112610.png
Opublikowano

Komu by sie chcialo?

Mi by się chciało. I to nawet nie po to żeby odzyskać jakieś grosze tylko po to, żeby pokazać takiemu gimbusowi, że nie jest bezkarny. :)

W przypadku Metina to nawet nie wchodzi w gre, poniewaz Metin2 zabrania handlem kontami.

Co z tego, że zabrania? Regulamin gry to regulamin gry. Nie zwalnia on jednak z przestrzegania prawa, a niedotrzymanie umowy sprzedaży jest jego złamaniem.

Wydawca danego tytułu może co najwyżej zbanować dane konto gdy dowie się o złamaniu warunków jakie właściciel konta zaakceptował przy jego zakładaniu ale nie uniemożliwia Ci to dochodzenia swoich praw. ^_^

I co do straszaka, watpie by to dzialalo chociaz w 10%. To sa tylko gry i nikt nie pojdzie na policje bo mu ukradli konto / klucz warty pare zl. A policja przyjmuje zgloszenia od 50 zl bodajze

Właśnie dzięki takiemu spojrzeniu na tą sprawę jak Twoje w internecie jest coraz więcej oszustw na małe kwoty.

Jeśli komuś uda się raz wyjść bez żadnych konsekwencji to wkrótce będzie to dla niego rutyna, a wystarczy tak niewiele by dać takiemu osobnikowi do myślenia.

btw.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8029878,Do_sadu_za_33_zl___niebezpieczny_biznes_w_internecie.html

1373662483-U83583.png

Opublikowano

Jestes za tym, aby tylko i wylacznie wystawiac, nazwijmy to przedmioty, na allegro.

Ale teraz pomysl, czy ktokolwiek bedzie sie uganial po policji za glupie 20/50 zl ? Komu by sie chcialo ? Raczej nikomu. Konta tez dana osoba nie odzyska, bo przeciez allegro nie bedzie pisalo do supportu po to by oddali komus konto wraz z " eq ". W przypadku Metina to nawet nie wchodzi w gre, poniewaz Metin2 zabrania handlem kontami.

Po 2 allegro moze wesprzec Ciebie ale to ty musisz isc najpierw na policje, zlozyc zeznanie, pozniej zawiadomic allegro.

Wiec tylko i wylacznie handel poprzez allegro nie ma sensu. Dac kazdemu wolna reke, a czy ktos kogos oszuka to trudno, jego sprawa jak dal sie " wyruchac "

Ale wtedy forum nie musi nic robić, bo wszystko dzieje się po stronie kupującego i Allegro, a mpcforum to taka "tablica ogłoszeń" - problem z głowy.

Jestem na tak, handel na MPC to rzecz której brakuje na tym forum już bardzo długo. Jest już nas prawie 900 tysięcy, myślę że w końcu trzeba by się zabrać za coś poważniejszego ;]

Opublikowano

Mi by się chciało. I to nawet nie po to żeby odzyskać jakieś grosze tylko po to, żeby pokazać takiemu gimbusowi, że nie jest bezkarny. :)

Co z tego, że zabrania? Regulamin gry to regulamin gry. Nie zwalnia on jednak z przestrzegania prawa, a niedotrzymanie umowy sprzedaży jest jego złamaniem.

Wydawca danego tytułu może co najwyżej zbanować dane konto gdy dowie się o złamaniu warunków jakie właściciel konta zaakceptował przy jego zakładaniu ale nie uniemożliwia Ci to dochodzenia swoich praw. ^_^

Właśnie dzięki takiemu spojrzeniu na tą sprawę jak Twoje w internecie jest coraz więcej oszustw na małe kwoty.

Jeśli komuś uda się raz wyjść bez żadnych konsekwencji to wkrótce będzie to dla niego rutyna, a wystarczy tak niewiele by dać takiemu osobnikowi do myślenia.

btw.

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8029878,Do_sadu_za_33_zl___niebezpieczny_biznes_w_internecie.html

Wlasnie nie, dlatego, ze mam takie spojrzenie na tego straszaka nie dam sie oszukac. 90% osob z ktorymi bym handlowal na 90% by mnie okradly i te 90% broni mnie przed wymiana. Ale te 10 % to moje zaufanie jak i innej osoby. Zazwyczaj sie udaje.

Co do tej sprawy. Nie zapominaj, ze to bylo we wloszech . Tam jest zupelnie inne prawo ktorego nie znamy i nie probujmy go porownywac do naszego. Fakt jak masz dobrego adwokata to mozesz sie sadzic o glupie 10 zl o ile wygrasz w tej sprawie, bo jak sie przegra to koszty. A po 2 trzeba miec dowody. A wiekszosc polakow o tym nie mysli by robic ss'y z Gadu Gadu, czy tez maila czy rozmowy skype badz czegokolwiek.

Polska policja zalatwia sprawe od 50 zl.

Zobacz taki nastolatek, co moze zrobic ? Nic, pojsc do mamy i powiedziec, ze go okradli albo powyzywac :D a taki 20 + tylko nawyklina, powyzywa i tyle.

No wlasnie, dochodzenie o 30 zl taki normalny polak nawet nie pomysli, zeby isc na policje z tym. Allegro moze poprzec kupujacego ale w polskim prawie powiedza by isc do domu.

Mozna to wprowadzic, ale bardzo niewiele osob bedzie takie tranzakcje robic.

Po 2 wiekszosc osob bedzie wykorzystywala allegro pod pretekstem a tranzakcja bedzie dokonywana na gg czy czyms innym.

1386175744-U112610.png
Opublikowano

Co do tej sprawy. Nie zapominaj, ze to bylo we wloszech . Tam jest zupelnie inne prawo ktorego nie znamy i nie probujmy go porownywac do naszego.

O jakich Ty Włoszech mówisz? xD

http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82ochy_(Warszawa)

No wlasnie, dochodzenie o 30 zl taki normalny polak nawet nie pomysli, zeby isc na policje z tym.

Masz strasznie głupią argumentację. W czym lepszy jest oszust, który wyciągnął od Ciebie np. 20 zł od takiego, który zabrał Ci 200 albo 2000 zł?

Obaj dokonali tego samego - bezprawnie wzbogacili się kosztem kogoś innego. Gdyby mnie ktokolwiek świadomie oszukał nawet na kilka złotych to zrobiłbym wszystko by potem miał automatycznie gówno w spodniach na samą myśl o naciągnięciu kogoś ponownie. I to nie dla tych kilku nędznych złotówek ale dla samej zasady.

Allegro moze poprzec kupujacego ale w polskim prawie powiedza by isc do domu.

W świetle polskiego prawa oszustwo to oszustwo niezależnie od tego na jaką kwotę zostanie dokonane.

Radzę zapoznać się z art. 286 KK.

1373662483-U83583.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...