Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Rozstrzygnięte]Sugestia zmian w sprawie kont do odwołania

Zavetti

3 stycznia 2014  

19 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jeste? za zmian? post?powania wobec osób odwo?uj?cych si??

• TAK
      14
    • NIE
      5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

.

Witam,

Proponuję zreformować trochę podejście do osób odwołujących się od bana,a dokładnie - na nie banowanie za multikonto w przypadku:

• Korzystaniu z systemu reputacji
  • Aktualizacji profilu, avataru, sygnatury
  • Tworzenia własnych statusów i odpisywania w cudzych
  • Brania udziału w ankietach.

Zauważyłem, że ostatnio często zdażają się takie sytuacje, że za napisanie statusu konto banowane jest za multi. Widzę też, że Regulamin Globalny przeszedł reformę, ale dawniej był wpis regulujący zakładanie nowego konta - było one możliwe po osiągnięciu 100 % ostrzeżenia, czy inaczej - po uzyskaniu bana pernamentnego. W nowej wersji regulaminu nie ma wzmianki o multikontach a warto ją dodać. Proponuję jedynie za umiar z banowaniem osób odwołujących się oraz banowaniu pernamentnie dwóch kont w przypadku:

• Pisaniu postów w dziale innym niż zbanowani
  • Łamaniu regulaminu globalnego

Tutaj kilka świeżych przykładów, na pewno jest tego więcej:

http://www.mpcforum.pl/topic/1110699-manderigon-back/#entry9593490

http://www.mpcforum.pl/topic/1113219-farex-lord-farex/?hl=%2Bfarex#entry9602916 (ingerencja Marselo, chwała mu za to).

Temat jest do przegadania, może razem dojdziemy do jakiegoś rozwiązania. Zachęcam do głosowania w ankciecie.

@Edit 1

Niestety reklama rozwaliła nieco posta i wygląda nieestetycznie :P

Opublikowano

Czasami nawet odruchowo, nieumyślnie da się komuś lajka. A jeżeli gość będzie dawał samemu sobie plusy to wtedy wiadomo jak skończy, z podwójnym banem :). Ale to i tak jest do wyłapania, niekótrzy GM aż nadto sprawdzają profile osób odwołujących się (przykład Farexa), więc to jest do wyłapania.

Opublikowano

Przeanalizujcie ban Manderigona, podany w moim statusie jak i w temacie. Za co taki człowiek dostał PERMA? Zrobił dużo dla MPCForum, i nie mam pojecią dlaczego został tak surowo ukarany. Dlaczego Farex, którego według mnie nie można porównywać do Manderigona miał ulgę. Za zalajkowanie, napisanie statusu z konta służącego do odwałania się Perm? Przesada.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

Dobry pomysł - Za. ;)

Ale tak jak powiedział jakiś pan wyżej system "Korzystaniu z systemu reputacji" odpada, ponieważ będą nabijać like'i.

Admin Cienia
Opublikowano

"Konto do odwołania" jak wskazuje jego nazwa ma służyć tylko do tego celu. Tak więc sugestia jest sprzeczna z funkcją takiego konta.

1294477714-U1.png

Opublikowano

"Konto do odwołania" jak wskazuje jego nazwa ma służyć tylko do tego celu.

Nazywaj to jak chcesz, dla mnie to poprostu nowe konto, założone po pernamentnym banie. Przy rejestracji nie ma zapewne rubryki "konto do odwołania", więc nie wiem czemu powstał jakiś podział przy tworzeniu nowych kont - "konto do odwołania" i "nowe konto". W dodatku osoby ubiegające się na unbana czekają wiele dni na jakikolwiek odzew.

Tak więc sugestia jest sprzeczna z funkcją takiego konta.

Dlatego ta sugestia jest po to, by to zmienić - pozostawić banowanie takich kont za pisanie postów i łamanie regulaminu, a nie bzdety, takie jak statusy czy system reputacji.

Admin Cienia
Opublikowano

W dodatku osoby ubiegające się na unbana czekają wiele dni na jakikolwiek odzew.

Nadanie im możliwość używania statusów lub systemu reputacji nie zmieni czasu oczekiwania na unbana. Po za tym np. ja staram się jak najszybciej rozpatrywać odwołania. Warto także wspomnieć, że 95% banów wystawianych na forum jest słuszna. Natomiast większość odwołań było pisane głównie przez osoby chcące zwrócić na siebie uwagę, "hejtować" itp.

Zresztą wyraziłem jedynie swoją opinię, zdecyduje administracja.

1294477714-U1.png

Opublikowano

Po za tym np. ja staram się jak najszybciej rozpatrywać odwołania.

Z tym się zgodzę, jak najbardziej.

Nadanie im możliwość używania statusów lub systemu reputacji nie zmieni czasu oczekiwania na unbana

Chodzi mi o to, że czasami odruchowo "zlajkuje" czyjś post, czy napisze w statusie, a później banowane są oba konta. Ale jak mówiłemś, zadecydują admini.

Opublikowano

Na tak ale i tak największa beka jest z wybieraniem postów które mają być a które nie ;) Ja tak miałem.

oDYVDfv.gif
Opublikowano

Na tak, i zdjąć kolejkę moderacyjną z tego działu.

Opublikowano

Tak, tylko, że osoba, która z konta do odwołania da lajka swojemu głównemu kontu powinna dostać perma.

Opublikowano

Na tak, i zdjąć kolejkę moderacyjną z tego działu.

nie chciałbyś tego

jestem na tak, dopóki odwołanie nie zostanie rozpatrzone (jak będzie na nie, że musi czekać to nie może z niego korzystać w jakikolwiek sposóB)

­

Opublikowano

Nie, ponieważ ban to kara, a nie ktoś wróci na innym koncie i po napisaniu postu odwołującego się, zacznie dalej brać udział w życiu forum. Jak mu się uda odbanować, lub ban się skończy, to wtedy może napisać posty, czy też status "jaka ta moderacja jest zła", a konto UnBan to konto UnBan i tyle.

MPC Hejter Team Leader

Opublikowano

Tak, tylko, że osoba, która z konta do odwołania da lajka swojemu głównemu kontu powinna dostać perma.

+1

Nie, ponieważ ban to kara, a nie ktoś wróci na innym koncie i po napisaniu postu odwołującego się, zacznie dalej brać udział w życiu forum. Jak mu się uda odbanować, lub ban się skończy, to wtedy może napisać posty, czy też status "jaka ta moderacja jest zła", a konto UnBan to konto UnBan i tyle.

Korzystanie z innego konta w przypadku bana innego niż perm od zawsze karane jest banem, tutaj mowa o banie pernamentnym, więc raczej tutaj ban się nie skończy. Powiedz mi, gdzie jest jakaś wzmianka o "koncie UnBan", bo na pewno nie przy zakładaniu konta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...