Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co sądzicie o skryptach ?

leper1233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam na skypi'e takiego typa który twierdzi że skrypty są o wiele wydajniejsze od pluginów i chciałbym się dowiedzieć co wy sądzicie na ten temat ?

x

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Cześć,

Ten "Typ" poniekąd wprowadza cię w błąd. Postaram ci się pokrótce to wytłumaczyć.

Choć używanie skryptów jest dobrze odbierane, bo dzięki temu pluginy mniej zżerają pamięci RAM. Jednakże co za dużo to niezdrowo.

Używając nadmiernej ilości skryptów możesz mieć wiele błędów i wiele bugów. Co ci przyjdzie z tego, jak pluginy będą mniej zżerały RAMu a w zamian za to rozgrywka może się pogorszyć, ponieważ im więcej bugów i błędów tym więcej lagów, fixów itd.

Na pewno nie mogę się zgodzić z twierdzeniem : "skrypty są o wiele wydajniejsze od pluginów"

Skrypt nigdy nie będzie lepszy od pluginu, bo plugin jest stabilniejszy i wydajniejszy. Gdyby każdy potrafił pisać pluginy to ręczę, że nie było by tutaj takie czegoś jak skrypt.

Reasumując, ten "Typ" mówi źle. Proponuje używać skryptów (możesz nawet i wielu) ale do pojedynczych rzeczy (np. jak dedniesz walnie piorun, coś tego typu) lub większe (ale max 2-3) jak np. UltimateClans.

Mam nadzieje, że pomogłem. Liczę na +

Pozdrawiam,

Resitance

Opublikowano

Cześć,

Ten "Typ" poniekąd wprowadza cię w błąd. Postaram ci się pokrótce to wytłumaczyć.

Choć używanie skryptów jest dobrze odbierane, bo dzięki temu pluginy mniej zżerają pamięci RAM. Jednakże co za dużo to niezdrowo.

Używając nadmiernej ilości skryptów możesz mieć wiele błędów i wiele bugów. Co ci przyjdzie z tego, jak pluginy będą mniej zżerały RAMu a w zamian za to rozgrywka może się pogorszyć, ponieważ im więcej bugów i błędów tym więcej lagów, fixów itd.

Na pewno nie mogę się zgodzić z twierdzeniem : "skrypty są o wiele wydajniejsze od pluginów"

Skrypt nigdy nie będzie lepszy od pluginu, bo plugin jest stabilniejszy i wydajniejszy. Gdyby każdy potrafił pisać pluginy to ręczę, że nie było by tutaj takie czegoś jak skrypt.

Reasumując, ten "Typ" mówi źle. Proponuje używać skryptów (możesz nawet i wielu) ale do pojedynczych rzeczy (np. jak dedniesz walnie piorun, coś tego typu) lub większe (ale max 2-3) jak np. UltimateClans.

Pozdrawiam,

Resitance

Dziękuje za opinie i chciałbym jeszcze podkreślić że ten "typ" to Avaterys dosyć znany z tego fora ;)

x

Opublikowano

Dziękuje za opinie i chciałbym jeszcze podkreślić że ten "typ" to Avaterys dosyć znany z tego fora ;)

Pragnę podkreślić, że pieprzysz głupoty Leper jak potłuczony. Gdzie Ci kurwa napisałem, że skrypty są mniej zasobożerne?

Od dwóch tygodni tłucze Ci do głowy, że wszystko Ci napiszę na pluginach, bo ponad miesiąc temu, po upadku X-HARD'a zagłębiłem się w ten temat, porozmawiałem z kilkoma osobami i od tego czasu nie tykam się za skrypty, więc skończ pierniczyć mi tutaj. :v

Co do samych skryptów każdy ogarnięty nie będzie ich używał, tylko napisze coś w Javie, bo jest bardziej obszerna i potrzebna nie tylko do Minecrafta.

/Jestem znany na tym forum? Przecież random ze mnie z 1 postem na koncie. ;x

Pozdrawiam,

Risen/Avaterys.

` Sorry za błędy, na innym komputerze jestem. ;x

Opublikowano

Pragnę podkreślić, że pieprzysz głupoty Leper jak potłuczony. Gdzie Ci kurwa napisałem, że skrypty są mniej zasobożerne?

Od dwóch tygodni tłucze Ci do głowy, że wszystko Ci napiszę na pluginach, bo ponad miesiąc temu, po upadku X-HARD'a zagłębiłem się w ten temat, porozmawiałem z kilkoma osobami i od tego czasu nie tykam się za skrypty, więc skończ pierniczyć mi tutaj. :v

Co do samych skryptów każdy ogarnięty nie będzie ich używał, tylko napisze coś w Javie, bo jest bardziej obszerna i potrzebna nie tylko do Minecrafta.

Pozdrawiam,

Risen/Avaterys.

Cytat:

[2013-12-21 22:09:27] _Leper_: skrypty niech lepiej będą ...
[2013-12-21 22:09:31] Avaterys // Michał K.: ale
[2013-12-21 22:09:33] Avaterys // Michał K.: one
[2013-12-21 22:09:37] Avaterys // Michał K.: lagują

Po tym cytacie można wywnioskować że twoim zdaniem skrypty lagują bardziej niż pluginy.

hmmm to nie ja jestem tym człowiekiem który stworzy jeden temat/prezentacje na mpcforum i nagle ma więcej niż 100 wyświetleń i ponad 20 odpowiedzi w ciągu 1 dnia oraz to nie ja jestem takim typem dla którego 1 prezentacja daje 130 graczy (X-HARD)

x

Opublikowano

Jak dla mnie to nie gra różnicy, Resitance napisał że mają więcej bugów, a to w cale nie prawda ponieważ to zależy od jakości skryptu, prawie wszystkie bugi również można wyeliminować lecz trzeba mieć w tym doświadczenie (ang.).

Skryptów używam i będę używał, i nie zauważyłem aby były jakiekolwiek problemy z nimi.

@Resistance Ale czy ja mówię że to jest bardziej stabilne ? Nie, Po prostu nie umiem pisać pluginów a plugin Skript mi wystarcza.

P.S Powtarzasz się ;P

Opublikowano

Drogi CusT'cie.

Najpierw powiedz nam ile masz RAM'u i dla kogo robisz serwer? (prywatny, publiczny - 10 slotów? 50 slotów? Może dla kolegów do pogrania?)

Bo Ty CusT, wydaje mi się że myślisz jak typowy Minecraft owner w Polsce - skrypt lepiej chodzi, działa i wgl. więcej jest z tym opcji i jest prosty. Postawisz serwer max 50 slotów i jest.

Ja natomiast patrzę pod kątem doświadczenie i logiki. Od kiedy to plugin skript nie wariuje pod wypływem natłoku skryptów? Od kiedy skrypt jest stabliniejszy od pluginu?

Nie wiem jakie masz doświadczenie w serwerach, ale uwierz mi, że serwer np. 1000 slotów nie uciągnie na samych skryptach.

CusT - jeżeli piszesz tutaj o serwerach prywatnych lub max 50 slotów to rzecz jasna muszę cię przeprosić. Ale nie znajomość pewnych rzeczy nie zwalnia cię z tego żeby mówić o czymś o czym tak naprawdę nie ma się pojęcia. Chodzi mi o to, że jak nie potrafisz pisać pluginów to nie znaczy, że od razu powinieneś pisać, że skrypty są lepsze. (Owszem są w jednym, prostsze)

Musisz zauważyć jedno, gdybyś potrafił pisać pluginy gwarantuje ci, że nawet nie wiedział byś co to jest skrypt, a gdybyś wiedział i czytał na forum o skryptach, że są lepsze i nie bugują i fixują to byś się śmiał.

@CusT Generalnie chodziło mi o to, że używasz samych skryptów ale nie powiedziałeś jaki masz serwer. 10 slotów? 5?

Prawda jest taka, że gdyby każdy potrafił pisać pluginy to by nie było mowy o skryptach..

A Twój post został tak napisany iż z niego można wyczytać, że skrypt jest lepszy - to nie prawda.

PS. Mam nick Resitance, nie Resistance. :)

Pozdrawiam,

Resitance

Opublikowano

1000 slotow ?! Czlowieku co Ty piszesz,zastanow sie. Bukkit jak sam Minecraft nie jest napisany pod duza ilosc graczy, max na spigocie wycisniesz 500 slotow i to z problemami, od 1000 slotow jest proxy.

CAMDNAx.png

Opublikowano

No i znowu pojawia się osoba która chce zabłysnąć.

Gdybym miał się rozpisywać jak trzeba stawiać serwer na spigocie pod tytutlem "spigot na 1000 slotów" to ok, ale tutaj nie jest poruszany na taki temat

Ja natomiast widzę, że każdy kto ma jakieś małe pojęcie o danej sprawie albo coś wyczytał na forach - błagam was. Jak nie znasz tematu to się nie wypowiadaj.

Rzecz jasna opinia opinią, ale drogi użytkowniku DeQUK, stwierdziełeś fakt, który jest nieprawdą.

Dlatego też z uwagi na taki post, pokrótce postaram się powiedzieć osobą które chcą zabłysnąć a po prostu nie potrafią... Może kiedyś się uda.

Z góry przepraszam autora tematu za to, że koledzy z forum nie poruszają wątku o których po prostu nie ma mowy w temacie oraz przepraszam za to, że również muszę napisać post który odbiega od Twojego tematu.

Co do tego, "spigot na 1000 slotów"

Spigota zawsze używam i to nie on ma błędy tylko BungeeCord. Po prostu się przeciąża. Proxy jest systemem który "odciąża", aczkolwiek proponuje prostszą i równie wydajną opcje, system BungeeCord'ów. Jak to działa? Jeżeli jeden BungeeCord się przeciąży automatycznie zastępuje go drugi BungeeCord, ten "pierwszy" się "regeneruje" (po prostu się wyłącza i włącza) Może to poradnik nie jest ale dla kolegi @up uświadomi to, że po prostu nie zna tematu a się wpycha tam gdzie nie trzeba.

PS. Jeżeli kogoś to uraziło to przepraszam, ale nie przepadam za tym, jak osoba która prawie nic o danym temacie wie się wypowiada..

Pozdrawiam,

Resitance

Opublikowano

Pozdrawiam,

Risen/Avaterys.

Pis joł Avaterys ma racje, skończ drążyć temat.

Skript to tylko alernatywa i to zła, dla osób które nie potrafią javy, a umieją język angielski i myślą.

Zauważ > Skript to bardzo duży plugin! < Skript (1.3Mb) <> Autorski plugin na gildie (Max.200Kb) <> Dobre porównanie to też Essentials (850Kb) <- Masz porównanie. A chyba żaden z większych serwerów typu mchc,skkf,myhard,xcrafters, nie korzysta już z zwykłego esseniala, piszą własne tak zwane tools'y, w których robią to co trzeba + to czego sami potrzebują. (80Kb max. Chyba ze przepisują połowe essentials xD)

Skript był,jest i będzie bardziej zasobożerny.

10732745374541468291.png

Arcymistrz
Opublikowano

Resitance, wyraziłeś swoje zdanie i każdy ma prawo mieć odmienne, ponieważ autor nie pyta się o zdanie jednego użytkownika tylko kilku.

@top

Skrypty są alternatywą. Nie umywają się niczym do pluginów, ich składni pisaniej w Javie itp., są wygodniejsze, to prawda, ale jeśli na prawdę chcemy zrobić świetny serwer powinniśmy mieć pluginy. Jakby prawdą było, że skrypty się "nie umywają", to zostałby już dawno napisane alternatywy dla pluginów.

Opublikowano

Why, rozumiem, że każdy ma prawo do swojej opinii. Też podzielam to zdanie, ale nie wiem czy zauważyłeś lecz każdy post który był opinią (mówię o postach początkowych) zawierały stwierdzenia i słowa: Resitance to, Resitance tamto. Musiałem się jakoś odnieść to tego, chyba tutaj podzielisz moje zdanie.

PS. Alternatywną dla pluginów jest nauczenie się javy. :)

Pozdrawiam,

Resitance

Opublikowano

Skończcie już pierdolić o tym, że skrypty są tylko wygodniejsze dla administratorów serwerów. Mogę stwierdzić po doświadczeniu z skryptami, że nie obciążają one serwera nawet przy 200 graczach jeżeli są dobrze napisane. Nie mówię tutaj o podstawowej wersji Skripta, która ma w sumie bardzo dużo bugów. Wystarczy jedynie myśleć. Jaki sens jest tworzyć pluginy skoro można napisać taki sam skrypt znacznie szybciej, który będzie wygodniejszy i będzie można w nim wszystko edytować w kilka sekund. Sam Skript jest napisany w javie i bazuje on na bukkit api, tak wiem, lecz nie zmienia to faktu, że korzysta on z bardzo wielu opcji, których nawet nie znacie. Ktoś tam wyżej napisał, że kod tego pluginu jest dłuższy od kodu np. Essentialsa. To nie ma znaczenia. Prawdopodobnie nie znasz Skripta i nie wiesz ile funkcji on ma. Essentials to małe gówienko, które jest może i dobre, ale zauważmy, że wszystko to co tam jest możesz napisać jako skrypt i będzie ono znacznie mniej zawierało kodu. Wracając do kodu Skripta. Wątpię w to, że te kilka osób, które napisało posta w tym temacie widziało na oczy jego kod. Zawiera on tam jedynie najpotrzebniejsze metody dzięki, którym skrypty działają.

Szybkość, tak o tym piszecie, a nawet nie wiecie od jak wielu czynników to zależy. Większość użytkowników forum uważa, że wystarczy duża ilość ramu, żeby serwer mógł utrzymać jak najwięcej graczy. TOTALNA BZDURA. Nie zdajecie sobie sprawy jaką rolę odgrywa procesor, dysk ssd, wirutalizacja w działaniu serwera. Są one po prostu podstawą, bez której nie byłoby niczego. Nie będę zagłębiał się już w ten temat, przejdę do skryptów, pluginów. Jestem zdania, że nie ma znaczącej różnicy w szybkości działania skryptów, a plugin. Pluginy są nieco szybsze od skryptów. Nie oznacza to jednak, że skrypty są złe. Różnica jest bardzo mała, a zauważyć ją można po dokładnych testach.

Stabilność. Tutaj wypowiem się krótko i na temat. Jeżeli potrafi się pisać porządne pluginy, nie jakieś gówienka (np. "pluginy" MarcinaPSP), które po prostu są bez sensu. Jaki sens jest tworzyć plugin, który zablokuje komendę i wyświetli komunikat. Nie widzę w tym najmniejszego sensu. Kiedyś widziałem na niemieckim forum podobny temat poruszany taki jak tutaj. Dowiedziałem się, że skrypty potrafią być stabilne jeżeli się potrafi to zrobić i robię to w każdym moim skrypcie. Mowa tutaj o zdarzeniach oraz zapisie zmiennych do określonego formatu. Większość skryptów na TYM forum zawiera bardzo dużą ilość eventów przez co Skript obsługuje w kółko cały czas ten sam event. Można zastosować warunek (if - [ang. jeżeli]) i pozbędziemy się tego kłopotu.

Podsumowując, uważam, że skrypty nie są wydajniejsze od pluginów. Sumując wszystkie wady, zalety mogę stwierdzić, że nie ma różnicy między skryptami, a pluginami. Jedni będą bronić skryptów, drudzy pluginów. Uważam, że sukces zależy od maszyny na jakiej będzie postawiony serwer oraz od tego z jaką dokładnością będziemy dobierać/ pisać skrypty oraz pluginy.

P.S Skrypty nie nadają się do łączenia z bazami mysql. Jeżeli chcesz już robić na mysql to tylko plugin.

Nie mówcie nawet, że nie znam javy oraz że nie potrafię pisać pluginów, bo jest to bzdura. Nawet mnie nie znacie.

@Down

I właśnie jesteś jednym z tych użytkowników, który cały czas sądzi, że Skript to gówno nie znając jego możliwości. Znając jave możesz z łatwością dodać kawałek kodu, który pozwoli na wykonywanie danego zdarzenia/ efektu. Skript jest cały czas rozwijany, powstają addony (dodatki) do tego pluginu dzięki czemu jest coraz mniej możliwości. Chyba nie brałeś pod uwagę tego, że od niedawna jest udostępniony plugin, a njol (autor pluginu) jest strasznym leniem. Głupie sprawdzanie liter? Tutaj muszę Cie zmartwić, ale jest :-) Do wersji 2.1 trzeba było użyć pewnego sposobu, lecz w wersji 2.1 już jest to dostępne. Specjalnie dla Ciebie znalazłem to:

http://wklej.to/2YgNV

// Skrypt zaczerpnięty z bukkit.pl (to nie reklama)

Nie zamierzam już dłużej kłócić się o to, ponieważ zawsze na forum będzie "wojna" (hehe) dopóki tacy ludzie jak ty, którzy uważają się za programistów javy (a gówno potrafią) będą uważać, że dzieciaki potrafią napisać coś, czego wy nie potraficie, bo uważacie to za gówno i zastępujecie to swoim "profesjonalnym" pluginem.

//Edit

Sprawdzanie argumentu od wersji 2.1 jest w jednej linijce. Chyba nie przeczytałeś do końca mojej wypowiedzi i nie dowiedziałeś się, że Skript jest CAŁY CZAS rozwijany. Nie bronię skryptów, bo mają one jedną poważną wadę, lecz także nie będę pozwalał, żeby taki gimbus jak ty pisał głupoty w internecie bez jakiejkolwiek wiedzy na ten temat.

@2Down

Więc dalej sądzisz, że rozmiar pluginu ma znaczenie? Jeżeli tak to sam potwierdzasz, że lepiej wgrać na serwer skrypty niż pluginy. Przypuśćmy, że będę na serwerze miał 20 pluginów o średnim rozmiarze 100kB, gdzie w skryptach to da się napisać w 10kB. Dalej twierdzisz, że wgranie jednego pluginu na serwer + 20 skryptów niż 20 pluginów na serwer jest większym obciążeniem dla serwera? Proszę Cię...

Testowałem obciążenie skryptów i po prostu wybuchł mi mózg jak to zobaczyłem. Na serwerze 1GB ram przy 1 graczu z wgranym pluginem Skript + SopherEffects (skrypt) odtworzyłem 1.000.000 efektów (w tej samej chwili) i nie było ŻADNEGO laga, spadku TPS - kompletne 0. Zrobiłem także plugin na efekty (na takiej samej zasadzie jak działał skrypt), wgrałem go na serwer, odtworzyłem 1.000.000 efektów i był ogromny lag na jakieś 20 sekund.

Więc dalej twierdzisz, że Skript nie jest stabilny oraz wolno działa? Beka.

Tak, tak. Dalej mnie obrażaj. Myślisz, że się tym przejmuje? Idź na samosie się wyżalić, bo to jest forum o grach.

Czekam z niecierpliwością na twój kolejny "profesjonalny" i duży projekt jakim będzie plugin na chat.

Opublikowano

Skończcie już pierdolić o tym, że skrypty są tylko wygodniejsze dla administratorów serwerów. Mogę stwierdzić po doświadczeniu z skryptami, że nie obciążają one serwera nawet przy 200 graczach jeżeli są dobrze napisane. Nie mówię tutaj o podstawowej wersji Skripta, która ma w sumie bardzo dużo bugów. Wystarczy jedynie myśleć. Jaki sens jest tworzyć pluginy skoro można napisać taki sam skrypt znacznie szybciej, który będzie wygodniejszy i będzie można w nim wszystko edytować w kilka sekund. Sam Skript jest napisany w javie i bazuje on na bukkit api, tak wiem, lecz nie zmienia to faktu, że korzysta on z bardzo wielu opcji, których nawet nie znacie. Ktoś tam wyżej napisał, że kod tego pluginu jest dłuższy od kodu np. Essentialsa. To nie ma znaczenia. Prawdopodobnie nie znasz Skripta i nie wiesz ile funkcji on ma. Essentials to małe gówienko, które jest może i dobre, ale zauważmy, że wszystko to co tam jest możesz napisać jako skrypt i będzie ono znacznie mniej zawierało kodu. Wracając do kodu Skripta. Wątpię w to, że te kilka osób, które napisało posta w tym temacie widziało na oczy jego kod. Zawiera on tam jedynie najpotrzebniejsze metody dzięki, którym skrypty działają.

Szybkość, tak o tym piszecie, a nawet nie wiecie od jak wielu czynników to zależy. Większość użytkowników forum uważa, że wystarczy duża ilość ramu, żeby serwer mógł utrzymać jak najwięcej graczy. TOTALNA BZDURA. Nie zdajecie sobie sprawy jaką rolę odgrywa procesor, dysk ssd, wirutalizacja w działaniu serwera. Są one po prostu podstawą, bez której nie byłoby niczego. Nie będę zagłębiał się już w ten temat, przejdę do skryptów, pluginów. Jestem zdania, że nie ma znaczącej różnicy w szybkości działania skryptów, a plugin. Pluginy są nieco szybsze od skryptów. Nie oznacza to jednak, że skrypty są złe. Różnica jest bardzo mała, a zauważyć ją można po dokładnych testach.

Stabilność. Tutaj wypowiem się krótko i na temat. Jeżeli potrafi się pisać porządne pluginy, nie jakieś gówienka (np. "pluginy" MarcinaPSP), które po prostu są bez sensu. Jaki sens jest tworzyć plugin, który zablokuje komendę i wyświetli komunikat. Nie widzę w tym najmniejszego sensu. Kiedyś widziałem na niemieckim forum podobny temat poruszany taki jak tutaj. Dowiedziałem się, że skrypty potrafią być stabilne jeżeli się potrafi to zrobić i robię to w każdym moim skrypcie. Mowa tutaj o zdarzeniach oraz zapisie zmiennych do określonego formatu. Większość skryptów na TYM forum zawiera bardzo dużą ilość eventów przez co Skript obsługuje w kółko cały czas ten sam event. Można zastosować warunek (if - [ang. jeżeli]) i pozbędziemy się tego kłopotu.

Podsumowując, uważam, że skrypty nie są wydajniejsze od pluginów. Sumując wszystkie wady, zalety mogę stwierdzić, że nie ma różnicy między skryptami, a pluginami. Jedni będą bronić skryptów, drudzy pluginów. Uważam, że sukces zależy od maszyny na jakiej będzie postawiony serwer oraz od tego z jaką dokładnością będziemy dobierać/ pisać skrypty oraz pluginy.

P.S Skrypty nie nadają się do łączenia z bazami mysql. Jeżeli chcesz już robić na mysql to tylko plugin.

Nie mówcie nawet, że nie znam javy oraz że nie potrafię pisać pluginów, bo jest to bzdura. Nawet mnie nie znacie.

Cud, że chciało Mi się to czytać, a Tobie pisać. Emmmm, wziąłeś pod uwagę , ograniczenia Skripta? + to ze kod z sk jest jeszcze przekompilowany blablablabla, jak piszesz w java, to sam musisz dobrze wiedziec jak o wygląda.

nie ma co się spierać, dopóki Skript nie będzie miał wszystkiego co jest do napisania w JAVA , to nie ma go co porównywać do pluginów. Nie mówiąc o tym ze nia ma w nim nawet głupiego sprawdzania ilości liter w argumencie.

@UP

Dobra nie pierdol, tyle linijek na sprawdzenie argumentu... haahahah, śmieszne, chuj mnie obchodzi co sądzisz o programistach, ale nie wiesz ile potrafię więc się nie wypowiadaj na mój temat. Bronisz Skripta i tyle.

10732745374541468291.png

Arcymistrz
Opublikowano

Panowie, dyskusja jest wskazana, ale z odpowiednim poziomem kultury.

Jeden już został ukarany, a nie chcemy, aby ta liczba się zwiększała, więc kontynuujcie, ale bez wulgaryzmów i obelg.

Opublikowano

Kolega @MarcinPSP ma rację. Piszesz skrypty za pomocą pluginu Skript a to jest już duże obciążenie. Miałem serwer i z własnego doświadczenia wiem że serwer taki ma dużo bugów. Może to spowodowane tym że to nie był profesjonalny skrypt i napisany na szybko, ale również to nie znaczy że skrypty są lepsze od pluginów.

A jeśli uważasz że pluginy są gorsze to oznacza że nie chce ci się po prostu uczyć Javy bo może zbyt zaawansowany język dla cb więc proszę szanowni koledzy którzy uważają że Skrypt jest najlepszy i może zastąpić pluginy. Zobaczymy jak przestanie autor wspierać Skipt to jak będziecie mówić ;)

Opublikowano

@UP

Prawdopodobnie ta wiadomość jest kierowana do mnie, więc na nią odpowiem.

Tak jak już wyżej wspomniałem skrypty (zależą jakie) mniej obciążają serwer od pluginów. Zacytuję moją wcześniejszą wypowiedź.

Testowałem obciążenie skryptów i po prostu wybuchł mi mózg jak to zobaczyłem. Na serwerze 1GB ram przy 1 graczu z wgranym pluginem Skript + SopherEffects (skrypt) odtworzyłem 1.000.000 efektów (w tej samej chwili) i nie było ŻADNEGO laga, spadku TPS - kompletne 0. Zrobiłem także plugin na efekty (na takiej samej zasadzie jak działał skrypt), wgrałem go na serwer, odtworzyłem 1.000.000 efektów i był ogromny lag na jakieś 20 sekund.

Jeżeli serwer miał dużo bugów to jest to wyłączanie wina skrypty, a dokładniej osoby, która go pisała. Wszystko da się naprawić. Nigdzie nie wspomniałem, że skrypty są lepsze od pluginów, lecz pewna grupa osób na forum uważa się za profesjonalnych programistów, którzy jedynie potrafią napisać mały plugin. Nie zamierzam ich obrażać, lecz jedynie chcę wytłumaczyć, że na forum każdy ma zdanie i uszanujcie też moje. Nie musicie mnie od razu wyzywać od gówien, bo po prostu to wam nic nie da. Chcę jedynie napisać, że skrypty nie są złe, są bardzo dobre. Nie przydadzą się one na każdym serwerze. Wiele osób twierdzi, że ma on ograniczenia. Tak, to prawda, ale pisałem także wyżej, że autorzy Skripta cały czas go rozwijają oraz powstają dodatki do tego pluginu.

Javę znam na tyle, że moje skrypty mogę zastąpić pluginami, lecz tego nie robię, bo widzę jaki potencjał ma Skript i wiem, że kiedyś będzie to coś mega. Może niektórzy nie chcą zmian i wolą pozostać przy tradycyjnych sposobach tworzenia serwera. Musicie jednak zauważyć, że wszystko się rozwija i przyjdzie czas na zmiany. Kiedyś na hey0 (silnik serwera minecraft) można było napisać mały plugin na ochronę skrzyni i to był już sukces. Porównajcie craftbukkita i hey0 na przełomie czasu, a dostrzeżecie ile jest zmian :-)

@Down

Totalna bzdura. Masz jakieś dowody żeby twoja wypowiedź miała sens?

Opublikowano

Cześć,

Pozdrawiam,

Resitance

No tak, ale jesli ktos dobrze zrobi skrypty to nie bedzie bugów ;d

TeamSpeak: Game-TSpeak.pl || Zapraszam || Darmowe Kanały || Szukamy Adminów || Przyjdź z 5 kolegami i zgarnij VIP'a

Opublikowano

@UP

Zgodzę się, ale sam plugin skript ma wiele negatywnych cech które powodują bugi, fixy i inne nieprzyjemne rzeczy na serwerze.

Tym bardziej jeżeli tak by było, dlaczego większe serwery używają pluginów i plują na skrypty?

Dlaczego za granicą większość osób która miała/lub ma styczność z robieniem serwera MC nie ma pojęcia co to jest skrypt?

Błagam was, jak ktoś potrafi angielski to raz dwa napisze skrypt bez bugów. "Nic co proste nie jest idealne." - Resitance :P

Pewnie zaraz się zacznie "hejt" na mnie, że niby jakie to bzdury plotę ale mam nadzieje, że koledzy którzy popierają moją opinię również się wypowiedzą. :)

PS. Cieszę się, że moja zaczęta dyskusja nabrała takiej dynamiki. :P

Pozdrawiam,

Resitance

Opublikowano

@UP

Prawdopodobnie ta wiadomość jest kierowana do mnie, więc na nią odpowiem.

Tak jak już wyżej wspomniałem skrypty (zależą jakie) mniej obciążają serwer od pluginów. Zacytuję moją wcześniejszą wypowiedź.

Jeżeli serwer miał dużo bugów to jest to wyłączanie wina skrypty, a dokładniej osoby, która go pisała. Wszystko da się naprawić. Nigdzie nie wspomniałem, że skrypty są lepsze od pluginów, lecz pewna grupa osób na forum uważa się za profesjonalnych programistów, którzy jedynie potrafią napisać mały plugin. Nie zamierzam ich obrażać, lecz jedynie chcę wytłumaczyć, że na forum każdy ma zdanie i uszanujcie też moje. Nie musicie mnie od razu wyzywać od gówien, bo po prostu to wam nic nie da. Chcę jedynie napisać, że skrypty nie są złe, są bardzo dobre. Nie przydadzą się one na każdym serwerze. Wiele osób twierdzi, że ma on ograniczenia. Tak, to prawda, ale pisałem także wyżej, że autorzy Skripta cały czas go rozwijają oraz powstają dodatki do tego pluginu.

Javę znam na tyle, że moje skrypty mogę zastąpić pluginami, lecz tego nie robię, bo widzę jaki potencjał ma Skript i wiem, że kiedyś będzie to coś mega. Może niektórzy nie chcą zmian i wolą pozostać przy tradycyjnych sposobach tworzenia serwera. Musicie jednak zauważyć, że wszystko się rozwija i przyjdzie czas na zmiany. Kiedyś na hey0 (silnik serwera minecraft) można było napisać mały plugin na ochronę skrzyni i to był już sukces. Porównajcie craftbukkita i hey0 na przełomie czasu, a dostrzeżecie ile jest zmian :-)

@Down

Totalna bzdura. Masz jakieś dowody żeby twoja wypowiedź miała sens?

Leże, ledwo wstaje z podłogi, i mój mózg dalej nie może dojść do sb po tym co teraz przeczytałem.

Jak byś dobrze zrobił plugin tak samo jak podobno dobre są twoje skrypty to by laga nie było , człowieku zastanów się jak, od czegoś co i tak jest kodowane i na zasadzie zmiennych dziala w javie, może nie powodować lagu, a to co jest napisane czysto w javie powoduje ? Zaprzeczasz logice istnienia.

Nie możliwe ze byl lag, a od skryptu nie, dlaczego już tłumaczę.

Skrypt w skipt jest kompilowany do kodu javy, na zasadzie zmiennych, podmian, itp.

Kod w javie, to po prostu na czysto napisane to samo. tylko jest wiecej linijek niz w pliku .sk

I teraz mi powiedzcie jak moze być lag od tego samego ? Ludzie jak czytam takie posty, to az mi się chce wymiotować, z Waszego toku rozumowania.

10732745374541468291.png

Opublikowano

Moim zdaniem skrypty są ok tylko gdy są używane w małym stopniu to znaczy bardziej do zabawy niż czegoś poważnego. Gdy widzę bardzo rozbudowane skrypty współczuje autorowi i zastanawiam się jak musiałyby wyglądać jego prace gdyby pisał w Javie a nie skrypcie - o niebo lepiej. Nie rozumiem czemu ludzie piszą że skrypty powodują mniejsze lagi, przecież jeżeli skrypt ma się wykonać to musi zostać przerobiony przez Skript na język zrozumiały dla bukkita. Jeśli się mylę (w co szczerze wątpię) proszę mnie poprawić.

Masz projekt graficzny? Moge zrobić strone! Napisz do mnie :-)

Opublikowano

Krótko mówiac Skrypty som tak samo zasobozerne co pluginy , lecz czasami zelezy to od jakosci skryptu/Pluginu :)

_____________________________________________________________________________________________________________________

http://www.mpcforum.pl/topic/1300329-mcpadaambonet/
_____________________________________________________________________________________________________________________
Chcecie Survival + Gildie ? Jesli tak to napisz jaki,oraz co chciałbyś na nim zobaczyc  :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...