Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co sądzicie o skryptach ?

leper1233

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i znowu pojawia się osoba która chce zabłysnąć. 

Gdybym miał się rozpisywać jak trzeba stawiać serwer na spigocie pod tytutlem "spigot na 1000 slotów" to ok, ale tutaj nie jest poruszany na taki temat

Ja natomiast widzę, że każdy kto ma jakieś małe pojęcie o danej sprawie albo coś wyczytał na forach - błagam was. Jak nie znasz tematu to się nie wypowiadaj. 

Rzecz jasna opinia opinią, ale drogi użytkowniku DeQUK, stwierdziełeś fakt, który jest nieprawdą. 

Dlatego też z uwagi na taki post, pokrótce postaram się powiedzieć osobą które chcą zabłysnąć a po prostu nie potrafią... Może kiedyś się uda. 

Z góry przepraszam autora tematu za to, że koledzy z forum nie poruszają wątku o których po prostu nie ma mowy w temacie oraz przepraszam za to, że również muszę napisać post który odbiega od Twojego tematu. 

Co do tego, "spigot na 1000 slotów"

Spigota zawsze używam i to nie on ma błędy tylko BungeeCord. Po prostu się przeciąża. Proxy jest systemem który "odciąża", aczkolwiek proponuje prostszą i równie wydajną opcje, system BungeeCord'ów. Jak to działa? Jeżeli jeden BungeeCord się przeciąży automatycznie zastępuje go drugi BungeeCord, ten "pierwszy" się "regeneruje" (po prostu się wyłącza i włącza) Może to poradnik nie jest ale dla kolegi @up uświadomi to, że po prostu nie zna tematu a się wpycha tam gdzie nie trzeba. 

PS. Jeżeli kogoś to uraziło to przepraszam, ale nie przepadam za tym, jak osoba która prawie nic o danym temacie wie się wypowiada..

Pozdrawiam, 

Resitance

Widac,ze Ty nic nie wiesz. Rozkoduj sobie bukkita i smiej sie sam z siebie.

CAMDNAx.png

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@6UP

Więc jakie to są bugi, które powoduje skrypt? Cały czas o tym piszesz, a nie potrafisz wymienić chociażby jednej rzeczy, która coś powoduje. COŚ. Fix(y)? Chyba nie znasz tłumaczenia tego słowa, więc nie pierdol głupot.

"Większe" serwery używają pluginów tylko ze względu na to, że Skript ma ograniczone możliwości.

Osoby za granicą nie mają pojęcia co to są skrypty? Ja pierdole. Za granicą używają pluginu Skript na większej ilości serwerów niż w Polsce. Przykłady możesz zobaczyć na forum bukkita.

Znam angielski na poziomie zaawansowanym, a akurat Skript ma taką strukturę, że często coś nie działa jak powinno działać i trzeba zrobić to inaczej. Więc znajomość języka tutaj nic nie znaczy. W dodatku jest też wersja niemiecka.

@5UP

Chyba masz bardzo słaby ten mózg, skoro od czytania boli Cie głowa.

Plugin był bardzo dobrze zrobiony, działał na takiej samej zasadzie jak skrypt, jedynie bez dodatku dźwięków, które dodałem w skrypcie. Na zasadzie zmiennych cały skrypt działa? Zmienne jak sam termin na to wskazuje zmieniają swoje wartości i nie są one stałe. Plugin Skript jedynie interpretuje kod skryptu. Wiedziałbyś to gdybyś zobaczył kod Skripta, które jest publicznie dostępny. Zauważ, że w api bukkita nie ma możliwości wywołania bezpośrednio efektu, można to jedynie zrobić za pomocą pewnego "triku", który np. spawnuje wilki i szybko je zabija (znikają) - efekt serc. Tak działa plugin, teraz zobacz jak działa Skript.

@4UP

Ale jaki sens jest przepisywać kod skrypty na plugin skoro i tak będzie to samo? Bez sensu. Pluginy powinny (tak jak kiedyś) służyć jedynie do polepszania zwykłego craftbukkita na typu serwera. Teraz z tych pluginów zrobiło się wielkie gówno, szczególnie tutaj, na forum, autorskie pluginy. Śmiech na sali.

@3UP

Nope.

@2UP

Nope. Zależy w jakiej sytuacji je stosujesz. Co do szybkości to się zgadzam.

// Dodam jeszcze, że dalej nie "bronię" skryptów. Uważam, że pluginy i tak są lepsze, ale widząc te bzdury na forum nie mogę się na to patrzyć i muszę działać.

Opublikowano

@Sopher.

nie miałem na myśli przepisywania ręcznego skryptu na plugin ;p Chodziło mi o to że aby skrypt był zrozumiały przez serwer jego polecenia muszą zostać skompilowane przez Skrypt na coś zrozumiałego dla Bukkita. Za to same pluginy działają bez takiej kompilacji czyli wydajniej.

Masz projekt graficzny? Moge zrobić strone! Napisz do mnie :-)

Opublikowano

@Sopher

Nie pouczaj osób, które bardziej ogarniają od Ciebie.

Napisałeś, że znasz angielski na zaawansowanym poziomie, dla Ciebie to A1 czy A2 ? Phi..

Tym bardziej, jeżeli tak potrafisz ten język to dlaczego nie wiesz co to jest fix?!

Jeżeli coś fixuje to znaczy, że pogarsza stan czegoś, skupia uwagę na sobie zatrzymując inne ważne części danej rzeczy. Choć fix również oznacza naprawienie czegoś lub usprawnianie w tym wypadku słowa fix użyłem w pierwszej formie jego znaczenia.

Pozdrawiam,

Resitance

Mam nadzieje, że pomogłem. Liczę na +

Opublikowano

Każdy który broni skryptów a pluginów to przecież to samo. Skript - Plugin, każdy woli swoje sposoby, a jeśli dalej ktoś będzie mówił że skripty to gówno, pluginy lepsze to niech chociaż to udowodni, nq Marcin/Avatar/xMruczek zapodaj plugin na gildie, ps xMruczek ten twój 'plugin' to 10 linijek w skriptach, a nie plugin.. [MyJoin].

Opublikowano

@3UP

Zapożyczyłeś wyraz "fix" z języka angielskiego i stosujesz go w całkowicie polskich zdaniach co jest kompletnie bez sensu i czasami nie można zrozumieć o co Ci chodzi - "fixuje". Yhy, wmawiaj sobie dalej, że jesteś najlepszy.

@UP

Jakoś żaden z moich skryptów przy dużej ilości graczy się nie bugował i nie będzie się bugował. Wystarczy po prostu umieć pisać skrypty. Przykładem może być skrypt "SopherEffects" na serwerze MultiRun.net gdzie przy tysiącach graczy nie było żadnego błędu. Dlaczego sądzisz, że skrypty nie nadają się na większe projekty? Dałem przykład dużego serwera w poprzednim zdaniu. Co do szybkości pluginów, a skryptów to jest to prawie niezauważalne - zależy od wykonywanego kodu w skrypcie + ilość zmiennych w nim (nie chodzi o ogół).

Opublikowano

Mam jedno pytanie, gdyż nie jestem zbytnio w temacie.

Gdy gracz wykonuje komendę ze skryptu to wszystko przechodzi przez Skript i dopiero trafia do pliku .sk gdzie komenda coś tam powoduje, a w pluginie ten "sygnał" idzie do pluginu i od razu wykonuje coś tam. Więc jak to jest ? Może ja to źle rozumiem? Skoro w skrypcie droga jest dłuższa to nie powoduje jakichś opóźnień? Byłbym wdzięczny aby ktoś mi to wytłumaczył. ;)

Pozdrama Kozka

Opublikowano

@Sopher

Nikt nie pisał ani mówił (tym bardziej) ja, że jestem najlepszy. :)

Pozdrawiam,

Resitance

Mam nadzieje, że pomogłem. Liczę na +

Opublikowano

Każdy który broni skryptów a pluginów to przecież to samo. Skript - Plugin, każdy woli swoje sposoby, a jeśli dalej ktoś będzie mówił że skripty to gówno, pluginy lepsze to niech chociaż to udowodni, nq Marcin/Avatar/xMruczek zapodaj plugin na gildie, ps xMruczek ten twój 'plugin' to 10 linijek w skriptach, a nie plugin.. [MyJoin].

---- Problem taki że to co napisałem to nie skrypt więc oszczędź z dobrej woli to dałem i nie proście ludzi jak świnie o te pluginy na gildie, za hajs wszystko się da, za darmo to mozecie wpierdol dostac.

I znów pozwolę się wjebać w temat.

Napisz to na 10 linijek (idealnie 10) w skript to będzie fajnie. Druga sprawa nikt za darmo Wam nic nie da kurwa. Tylko by brać chcieli a nic w zamian nie dać.

Zauważ ze mój plugin działa tak że się nie buguje, jak te wasze jebane skrypty, nie robi żadnych {join::*} i innych pizdryków tego typu.

Jest raz porządnie, człowieku chyba wszystko w skript da się napisać prościej niż w java, ale nie znaczy że lepiej do chuja pana.

Bo tam masz tylko linijki typu onJoin itp potem jakieś linijki ze wszedl zapis tararar i gotowe. W pluginie jest zaostrzone to że nie buguje się, nie wyświetli kilka razy wartosci, separator polega na , a nie "and", do tego w skirpt musisz używać kilku eventów bo najpierw zapis, przy wejsciu potem sprawdzenie, potem przy wyjsciu potem podczas broadcastu, jeszcze sprawdza czy przypadkiem nie podwójnie, potem przy kicku, banie , disconnect, chyba ze macie zaraz te wasze "Metody"

Taki temat co jest lepsze to już mnie podkurwia, już mam w chuju to jak będziecie robić Wasze "Autorskie pluginy" które są skryptami. Jak macie zamiar pisać dalej w tym gównie to siedźcie ile checie, autor porzuci projekt, polecam spojrzeń w ToDo, nie ma bata że to zrealizuje całe, wtyczka Skript gdyby dodać wszystko co chce autor i inny, miałaby taki rozmiar , ze to sie w glowie nie mieści, po chuj Wam skrypt z informacja o vip (tylko?), wgrywacie duzy plugin a robicie w chuj łatwy skrypt, na 5 linijek. Jaki to ma sens? ŻADEN!... (Zaraz polecą komentrze typu "Ale w java to też 5 linijek") no i chuj, tylko że takie cos waży wtedy max. ~3 kb. Także siedzicie sobie #KODERZY #SKRYPCIARZE w tym Waszym cudzie Bukkita, a i tak nie stworzyci niczego zajebistego. (Nie pisać mi o żadnych gildiach Dzikoysa czy jak Mu tam. Bo takie coś to nic zajebistego nie jest. Jak się trochę przyłożycie poszperacie, to w 2 miesiące sb sami plugin na gildie napiszecie.)

KURWA SIEDZCIE SOBIE W WASZYM ŚRODOWISKU SKRYPCIARSKIM.

(Teraz pewnie Minecraft podzieli się na Skrypciarzy i Programistów, normalnych (Nie twierdze że jestem zajebistym programistą, odrazu mówię bo znam ludzi i nie mam zamiaru dostać zaraz hejtu na pysk.))

@ A co do autora tego posta którego cytowałem, luknij w kod mojego SKROMNEGO bo mi zawadza pluginu, i wytłumacz Mi krok po kroku co za co odpowiada, i zobaczymy cwaniaczku co Ci wtedy da twój Skript.

Moje zdanie jest takie: Skrypty - wygodnie,wydajne,bugują się Pluginy - szybkie,przydatne na większe projekty,obciążają serwer bardziej od skryptów

A ten kolega to dojebał z tym że Plugin bardziej obciąża serwer. Proszę Cię już wyjdź z tego forum. Prosze.
I proszę nie mieszać do tematu już mojej osoby bo tracę nerwy przez takich debili jak Ci którzy komentują w tym temacie.(Nie mówie o wszystkich)

10732745374541468291.png

Opublikowano

---- Problem taki że to co napisałem to nie skrypt więc oszczędź z dobrej woli to dałem i nie proście ludzi jak świnie o te pluginy na gildie, za hajs wszystko się da, za darmo to mozecie wpierdol dostac.

I znów pozwolę się wjebać w temat.

Napisz to na 10 linijek (idealnie 10) w skript to będzie fajnie. Druga sprawa nikt za darmo Wam nic nie da kurwa. Tylko by brać chcieli a nic w zamian nie dać.

Zauważ ze mój plugin działa tak że się nie buguje, jak te wasze jebane skrypty, nie robi żadnych {join::*} i innych pizdryków tego typu.

Jest raz porządnie, człowieku chyba wszystko w skript da się napisać prościej niż w java, ale nie znaczy że lepiej do chuja pana.

Bo tam masz tylko linijki typu onJoin itp potem jakieś linijki ze wszedl zapis tararar i gotowe. W pluginie jest zaostrzone to że nie buguje się, nie wyświetli kilka razy wartosci, separator polega na , a nie "and", do tego w skirpt musisz używać kilku eventów bo najpierw zapis, przy wejsciu potem sprawdzenie, potem przy wyjsciu potem podczas broadcastu, jeszcze sprawdza czy przypadkiem nie podwójnie, potem przy kicku, banie , disconnect, chyba ze macie zaraz te wasze "Metody"

Taki temat co jest lepsze to już mnie podkurwia, już mam w chuju to jak będziecie robić Wasze "Autorskie pluginy" które są skryptami. Jak macie zamiar pisać dalej w tym gównie to siedźcie ile checie, autor porzuci projekt, polecam spojrzeń w ToDo, nie ma bata że to zrealizuje całe, wtyczka Skript gdyby dodać wszystko co chce autor i inny, miałaby taki rozmiar , ze to sie w glowie nie mieści, po chuj Wam skrypt z informacja o vip (tylko?), wgrywacie duzy plugin a robicie w chuj łatwy skrypt, na 5 linijek. Jaki to ma sens? ŻADEN!... (Zaraz polecą komentrze typu "Ale w java to też 5 linijek") no i chuj, tylko że takie cos waży wtedy max. ~3 kb. Także siedzicie sobie #KODERZY #SKRYPCIARZE w tym Waszym cudzie Bukkita, a i tak nie stworzyci niczego zajebistego. (Nie pisać mi o żadnych gildiach Dzikoysa czy jak Mu tam. Bo takie coś to nic zajebistego nie jest. Jak się trochę przyłożycie poszperacie, to w 2 miesiące sb sami plugin na gildie napiszecie.)

KURWA SIEDZCIE SOBIE W WASZYM ŚRODOWISKU SKRYPCIARSKIM.

(Teraz pewnie Minecraft podzieli się na Skrypciarzy i Programistów, normalnych (Nie twierdze że jestem zajebistym programistą, odrazu mówię bo znam ludzi i nie mam zamiaru dostać zaraz hejtu na pysk.))

@ A co do autora tego posta którego cytowałem, luknij w kod mojego SKROMNEGO bo mi zawadza pluginu, i wytłumacz Mi krok po kroku co za co odpowiada, i zobaczymy cwaniaczku co Ci wtedy da twój Skript.

A ten kolega to dojebał z tym że Plugin bardziej obciąża serwer. Proszę Cię już wyjdź z tego forum. Prosze.
I proszę nie mieszać do tematu już mojej osoby bo tracę nerwy przez takich debili jak Ci którzy komentują w tym temacie.(Nie mówie o wszystkich)

Mam kupiony plugin na gildie od kamcia (700zł), nie proszę Cię o nic tylko żebyś udowodnił że napiszesz coś, doceń starania innych naprzykład Dzikoyska (UlitmateClans) tam jest w c''' linijek. Ja wole wolałem i będę wolał skrypty..

Opublikowano

Mam kupiony plugin na gildie od kamcia (700zł), nie proszę Cię o nic tylko żebyś udowodnił że napiszesz coś, doceń starania innych naprzykład Dzikoyska (UlitmateClans) tam jest w c''' linijek. Ja wole wolałem i będę wolał skrypty..

Wolisz skrypty, a kupiłeś plugin na gildie, pis joł elo, nie będe udowadniał tracą czas by jakieś serwery mogły pisać ooo mamy autorski plugin na gildie, tyle ze podjebany od mruczka. Prosiłęm o nie pisanie o gościu od Plugina na gildie, na skrypcie. Najgorsze co moze byc.

@down Daruj sobie "Królu skyptów".

10732745374541468291.png

Opublikowano

@3UP

Zauważ, że plugin zapisuje dane w pamięci ram, a nie w pliku jak skrypty. Może jest to szybszy zapis i lepszy zapis, lecz bardziej zasobożerny. Można oczywiście zapisywać wszystko w innych bazach - mysql, sqlite. W Skript także jest to dostępne, więc nie wiem, dlaczego czepiasz się zmiennych w Skript :3

Uważasz się za programistę, a nawet nie znasz podstawowych pojęć. Żeby coś musiało zostać wykonane to musi być zdarzenie (event). Tak to działa w pluginach jak i skryptach, lecz w pluginach jest to bardziej obszerne. Jeżeli potrafi się napisać dobry skrypt, a nie jakieś gówna, które zasypują te forum to także nie będzie żadnych błędów. "Separator" w Skript także można ustawić na ",", a nie na "and". Znalazłem już na to sposób i sprawuje się świetnie.

Jeżeli njol (autor Skript'a) porzuci projekt, a na to się nie zapowiada to po prostu ktoś inny go przejmie. Tak było także z innymi, większymi pluginami. Jest source code więc nie widzę problemu.

Co do Dzikoyska to pracuje nad kolejną wersją UltimateClans. Wszystko będzie udostępnione, każdy będzie mógł z tego skorzystać. Może masz ból dupy, że zaraz będzie miliard serwerów hardcore/ survival + frakcje? Czekam na twój plugin na gildie. Nie ma w tym nic trudnego do napisania. Posiedzisz tydzień i masz doskonały plugin, którego wiele osób tak pragnie...

Naucz się odrobiny kultury, bo żadna osoba, która wypowiedziała się w tym temacie nie jest debilem. Jedna osoba już dostała bana. Kolejny chętny?

@4UP / 6UP

Nope. Pisałem o tym już gdzieś wyżej. Poniekąd to jest prawda, lecz sprawdza się to tylko w porównaniu większego skryptu/ pluginu.

@5UP

Ale za takiego się uważasz sądząc po postach ;_;

Opublikowano

To ja podsumuje troche was, dodam trochę od siebie itp :P

Jak dla mnie większośc miała troche racji ale też każdy gdzieś coś zrypał. Mi na pewno też uda się coś zrypać :D srry za brak polskich znaków itp... ale za dużo pisania by się upewniać że gdzieś nie ma literówek :P

Wodze że czeka mnie dużo pisania mam nadzieje że jak skończę to nie pojawi sie 50 nowych postów... :D

(Cytaty będą edytowane, ale postaram się to zrobić tak by nie zmienić sensu, tylko zmniejszyć ilość linijek :), i postaram się być w miarę obiektywna :D)

Zaczynamy od początku...

Każdy który broni skryptów a pluginów to przecież to samo. Skript - Plugin,

Nie i jeszcze raz nie, plugin != skrypt, to nie to samo. 2 inne sprawy nie można tego łączyć...

I już nie mówiąc o debilach mówiących że każdy ma swoje zdanie a o gustach się nie dyskutuje...

Drastyczniejsze porównanie:

- Gwałt jest dobry czy zły?

- Dla jednych dobry, dla drugich zły, o gustach się nie dyskutuje

SRLY? to można odnieść do typu muzyki której się słucha itp... ale tu można tylko stwierdzać fakty lub pisać pierdoły.

Pomijam fakt, że jak nie potrafisz dyskutować o gustach to jesteś prostakiem i tyle... I o czym bd rozmawiać ze swoją dziewczyną/chłopakiem? muzyka nie, filmy nie, religia nie. Zostaje nic... życzę szczęśliwej miłości... Jak nie możecie o czymś gadać z osobą która kochacie to pierwszy znak że to jednak zła osoba... (dobra wracamy do tematu...)

Nie chce mi się odp na każdy jeden post więc postaram się opisać po mojemu.

Po 1. Totalnym błędem jest napisanie że skrypt musi lecieć linijke po linijce twojego kodu za każdym razem.

Nie jest on też zamieniany na "czystą" jave. Skrypt jest bardzo dobrze zrobionym pluginem wczytującym wszystkie skrypty i tłumaczy je na jakąś wygodniejszą formę dla siebie.

Po 2. Rozmiar pluginu nie ma większego wpływu na wydajność, może zajmować i 10MB a ciągnąc tyle co nic... Liczy się tylko wykonanie. I tu plusa ma skrypt... Każdy kto pisze w javie musi sam sobie pilnować wszelkich błędów, myśleć jak ulepszyć kod itp. Skrypt robi to sam, więc jakiś tam skrypt na gildie np. na pewno bd działał lepiej niż jakiś tam średni plugin an gildie.

Po 3. Co do Sophera i jego efektów... I tu jest właśnie różnica między skryptem a pluginem... w skrypcie już wszystko jest zoptymalizowane na tyle na ile to możliwe (Każdy wie że coś uniwersalnego zawsze będzie słabsze od czegoś dostosowanego do danej czynności o ile są wykonane tak samo dobrze. I mam tu na myśli wszystko... nie tylko programowanie/komputery itp)

I nie pierdol że nie da się wyświetlać efektów bez spawnowania mobków/czegoś tam :) to tylko pokazuje jak mało jeszcze o Bukkicie wiesz :D Znaczy się o bukkcie może i wiesz wszystko ale jest jeszcze CraftBukkit i NMS - Wielka potężna moc, można prawie wszystko co nie wymaga edycji klienta gry...

Do tego skrypt wszystko dodatkowo zabezpiecza, by właśnie nie doszło do padnięcia serwera z powodu jednej pętli, trudniej napisać w skrypcie pętle która wysypie serwer, a w pluginie? Nawet prawie pusta pętla jest w stanie wyjebać duży serwer.

Skrypt dobrze zarządzą tym czym musi.

(więc naprawdę dobrze napisany plugin działał by lepiej... ale pewnie miał by coś kolo 300/400KB, podczas gdy najprostszy zajmie coś koło 10, a taki lepszy coś kolo 50. oczywiście dalej pisze o efektach)

Po 4. Pamięć... ktoś wspomniał że

Zauważ, że plugin zapisuje dane w pamięci ram, a nie w pliku jak skrypty. Może jest to szybszy zapis i lepszy zapis, lecz bardziej zasobożerny. Można oczywiście zapisywać wszystko w innych bazach - mysql, sqlite. W Skript także jest to dostępne, więc nie wiem, dlaczego czepiasz się zmiennych w Skript :3

Buahaha xD

I skrypt i plugin zapisuje w RAM Nawet powiem lepiej... skrypt zapisuje zacznie więcej w RAM niż typowy plugin, a wiecie co jest w tym najśmieszniejsze? To że w wielu przypadkach to nawet lepiej. (STOP, czytaj dalej, są ważne wyjątki)

Większość osób "piszących" w javie robi jakieś chujowe komendy: (pseudo kod)

onCmd(...){
Item lol = config.get("bla bla")
player.additem(lol);
}
Gdzie jest bład? już na samym początku... przy każdym jebanym użyciu komendy plugin musi zaczerpnąć do configu i pobrać zmienną.

Bardziej zaśmiecić pluginu się już chyba nie da :)

Dane powinny być gromadzone w pluginie na starcie, tam samo jak to robi skrypt.

Ale STOP! co z danymi graczy? No własnie tu jest BARDZO ważna sprawa.

Gdzieś widziałam posta (dawno temu) że essentials jest chujowszy od skrypta bo robi kupę folderów, po 1 dla każdego gracza.

Ale to jest właśnie jego największa przewaga nad skryptem.... ładuje plik gracza podczas jego zalogowania (tworzy nową instancje klasy [przykładowa nazwa] LocalPlayer w której zapisywane są wszystkie informacje o graczu, a sama instancja zapisywana jest to jakieś statycznej mapy, i plik już nie jest potrzebny, następnie podczas wylogowania się automatycznie usuwa tę instancje [i zapisuje do pliku oczywiście]I proszę bardzo... +20 do stabilności i szybkości. Tak samo powinno robić się z każdą jedną rzeczą w pluginie, Gildia tez zasługuje na własna klasę, nie zasmucaj gildi! ona też zasługuje na dom!)

Skrypt wszystko przechowuje w jednym pliku.... w zwykłym pliku... więc tym więcej graczy, tym więcej danych w tym pliku, co niestety może wpłynąć na wydajność jak w skryptowym essentials 500 ludzi założy 40 /home, i zrobi 500 innych rzeczy. Oczywiście skrypt sobie w miarę z tym radzi ale nie można przesadzać :)

Po 5. Skrypt z natury będą stabilniejsze bo skrypt sam o to zadba, a w pluginach to autor musi o to zadbać, ale jak zrobi to naprawdę dobrze to uzyska coś 2x lepszego od skryptu, z tym że skrypt powstanie w tydzień a plugin w 3 miesiące.

To może takie podsumowanie? Skrypty a pluginy!

Skrypty świetnie nadadzą się do rzeczy które nie wymagają dużej ilości pamięci, spawnowanie mobów, efektów, dodawanie jakiś efektów na zalogowaniu bla bla bla.

Ale pisanie gildii czy essentials jednak mija się z celem. I w skrypcie nie zrobisz wszystkiego, nie zrobisz nowego moba (z modelem starego, inaczej to nawet na bukkcie się nie da) ani innych zajebistych rzeczy

Plugin nada się do wszystkiego ALE nie taki napisane przez Fusha czy inny szit.

Napisać dobry plugin na gildie nie jest łatwo i na pewno bd zajmował więcej niż 500/600KB :)

Ale tym więcej dobrego kodu - tym szybszy plugin

Tym więcej chujowego kodu - tym wolnieszy plugin.

Worldedita czy worldguarda dało by się zrobić pewnie i 4x mniejszego ale pewnie działał by 8x wolniej.

No i najważniejsze.... jeżeli istnieje już DOBRY plugin, to po chuj robić skrypt, to mija się z celem :)

Do tego nie można nawalić za dużo skryptów bo jednak trzeba brać pod uwagę to że wszystkie pilnuje tylko jeden plugin, tak samo jak nie można nawalić 500 pluginów bo ci bukkit wyjebie

Ot moje zdanie :) liczę na sensowne odpowiedzi i wyłapanie możliwych błędów :)

A co do mojego zdania... bardziej preferuje jednak pluginy, ale może kiedyś wezmę jakiegoś skrypta bo znajdę coś co się przyda, na razie mam wszystko co potrzebuje :)

Pozdrawiam i kij wam w oko <3

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Wg mnie skrypty są tylko dla ludzi których nie stać na swój autorski plugin :P Tyle w temacie jak widać większość osób pisze że to raczej pluginy są lepsze a zaprzeczają ci co nie umieją ich pisać i wolą mieć ten sam efekt bardziej tańszy. Nie mam nic do tych osób co korzystają z tego i piszą skrypty bo pojedyncze skrypty są jeszcze dopuszczalne ale już raczej nie da się zastąpić skryptem np plugin do logowania. Takie jest moje zdanie będzie pewnie tutaj dużo hejtów ale mnie to nie obchodzi.

Można wg mnie zamykać temat ponieważ zaraz przerodzi się w to wojnę. Pozdrawiam :)

PS. @up pierwszy raz widzę kobietę, która tworzy pluginy i tym się interesuje o.O Jestem pod wrażeniem :D

Opublikowano

@Karolina_666 Uwielibiam Twoje wypowiedzi, bo samemu by mi się tego napisać nie chciało, a podejście i to co bym wyraził to samo. No może Ty mniej dyskretnie się z innych śmiejesz :p

Dodam tylko, że do Skript w bardzo prosty sposób można dopisać własne kawałki i później na tym jechać. Np. ja o swoj addon opieram większość swoich skryptow. Dodaje między innymi całe to zarządzanie plikami, którego było brak!

Trzeba przyznac, ze jest to mimo wszystko wygodniejsze rozwiązanie, co do reszty... Karolina chyba wszystko ładnie ujęła :)

dzikoysk.net && panda-lang.org && bukkit.pl

Opublikowano

Sam się javy, powoli uczę, i mogę powiedzieć jedno: To nie jest dla 10 latków co nie wiedzą co to Essentials, ani dla nie cierpliwych. Jak ktoś poprostu nie może się nauczyć, bo nie rozumie, to właśnie dla niego jest Skript. Co jest lepsze? Oczywiście plugin. Żaden skrypt nie przebije, dobrze napisanego, pluginu. Mimo, iż autorzy Skripta się starają i ulepszają go, nie przebija plugina.

Pozdrawiam

Masz prawo popełniać błędy, nikt nie dał Ci instrukcji do życia.

Opublikowano

Sam się javy, powoli uczę, i mogę powiedzieć jedno: To nie jest dla 10 latków co nie wiedzą co to Essentials, ani dla nie cierpliwych. Jak ktoś poprostu nie może się nauczyć, bo nie rozumie, to właśnie dla niego jest Skript. Co jest lepsze? Oczywiście plugin. Żaden skrypt nie przebije, dobrze napisanego, pluginu. Mimo, iż autorzy Skripta się starają i ulepszają go, nie przebija plugina.

Pozdrawiam

Ale zacząć naukę w wieku 10 lat to jednak dobry pomysł o ile jest się na tyle sprytnym :D

Tylko nauka javy to jednak trochę czasu, by to ogranąć na takim poziomie by przynajmniej dało się jakoś pokazać co się zrobiło :P

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

Pragnę podkreślić, że pieprzysz głupoty Leper jak potłuczony. Gdzie Ci kurwa napisałem, że skrypty są mniej zasobożerne?

Od dwóch tygodni tłucze Ci do głowy, że wszystko Ci napiszę na pluginach, bo ponad miesiąc temu, po upadku X-HARD'a zagłębiłem się w ten temat, porozmawiałem z kilkoma osobami i od tego czasu nie tykam się za skrypty, więc skończ pierniczyć mi tutaj. :v

Co do samych skryptów każdy ogarnięty nie będzie ich używał, tylko napisze coś w Javie, bo jest bardziej obszerna i potrzebna nie tylko do Minecrafta.

/Jestem znany na tym forum? Przecież random ze mnie z 1 postem na koncie. ;x

Pozdrawiam,

Risen/Avaterys.

` Sorry za błędy, na innym komputerze jestem. ;x

Gówno wiesz chłopcze :)

Skript - interpretowany

Przeanalizuje znaczenie tego słowa.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Skrypt vs Plugin?

Plugin jest wykonywany bezpośrednio przez serwer i ma rozbudowane funkcje. Natomiast skrypt ma ograniczone funkcje i wymaga wykonania go przez Script. W praktyce oznacza to, że plugin jest lepszy do dużych przedsięwzięć, a skrypt do niewielkich.

Oczywiście w pewnym momencie dojdziemy do tego, że lepiej zebrać wszystkie te niewielkie przedsięwzięcia i scalić w jeden rozbudowany plugin. Dzięki temu Script staje się niepotrzebnym dodatkiem (sam go nie używam). Zasadniczo to jest tak jak z AntiXRay'em i Spigotem, jeżeli zlepimy coś w spójną całość zyskamy większą wydajność.

Takie jest moje zdanie na ten temat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowanie pluginy.

Większe możliwości po prostu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...