Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Swastyka na samolotach

Ziółko.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na starych zdjęciach samolotów III Rzeszy znalazłem kilka swastyk co o tym sądzicie?

Edit Proszę moderatora o zmianę tematu pomyliłem się.

Opublikowano

Swastyki były na czołgach i samolotach, więc moim zdaniem powinny być w grze. Skoro jest sierp i młot, to dlaczego nie swastyka(pytanie retoryczne, znam odpowiedź)?

Opublikowano

Z tego co wiem to Gaijin chciało umieścić swastyki na samolotach. Chociażby w ich grze single player,która jest praktycznie War Thunderem tzn. Wings of Prey swastyki na samolotach były. Jednak WT to gra MMO i niestety nie mogę tego umieścić. Nie pytajcie mnie dlaczego. Być może są na to jakieś przepisy,nie wiem. Nie można i koniec. Zresztą swastyka jest uznana jako symbol zabroniony. Moje osobiste odczucie? Totalna głupota. Ja rozumiem,obnoszenie się z tym i utożsamianie powinno być karalne,ale to jest kawałek historii,a traktowanie tego w taki sposób jest próbą jej zatarcia,co dla mnie jest niedopuszczalne. Oczywiście nie można winić za to Gaijina,bo oni na to wpływu nie mają. W WT możecie zobaczyć podróbkę swastyki chociażby na Ju-87,które na ogonach mają X bez ramion.

Cali zadał retoryczne pytanie dlaczego sierp i młot może być. Ano może,przez zwykłą propagandę i gwarantuję,że nie ma to związku z tym iż firma jest rosyjska. Najzwyczajniej w świecie ZSRR to Ci "dobrzy" i tyle. Nikt nie weźmie pod uwagę tego,że Hitler przy Stalinie był uosobieniem dobra...

Opublikowano

1. Zabronione prawem, nie mogą umieścić tego w grze.

2. Jakbym spotkał kogoś w sojuszniczym teamie z tym znakiem, dostał by killa.

Opublikowano

1. Zabronione prawem, nie mogą umieścić tego w grze.

2. Jakbym spotkał kogoś w sojuszniczym teamie z tym znakiem, dostał by killa.

Przytocz mi to prawo, albo nie pieprz głupot wyciągniętych z kapelusza.

.

Opublikowano

Art. 256.

§ 1. Kto publicznie propaguje

faszystowski lub inny totalitarny

ustrój państwa lub nawołuje do

nienawiści na tle różnic

narodowościowych, etnicznych,

rasowych, wyznaniowych albo ze

względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze

ograniczenia wolności albo

pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto

w celu rozpowszechniania

produkuje, utrwala lub sprowadza,

nabywa, przechowuje, posiada,

prezentuje, przewozi lub przesyła

druk, nagranie lub inny

przedmiot, zawierające treść

określoną w § 1.

Punkt drugi dotyczy właśnie symboli faszystowskich

Opublikowano

Aaaa.... No tak. Otóż muszę Ci powiedzieć, że prawo polskie lata koło dupy twórcom WT, ich to nie obowiązuje. Ani nie mają tu siedziby, ani serwerów...

Ale próbuj szczęście. Pozwij Google powołując się na polskie prawo, że wrzucając w ich wyszukiwarkę "swastyka" wyskakuje nazistowski symbol. GL :-D

.

Opublikowano

Aaaa.... No tak. Otóż muszę Ci powiedzieć, że prawo polskie lata koło dupy twórcom WT, ich to nie obowiązuje. Ani nie mają tu siedziby, ani serwerów...

Ale próbuj szczęście. Pozwij Google powołując się na polskie prawo, że wrzucając w ich wyszukiwarkę "swastyka" wyskakuje nazistowski symbol. GL :-D

Jest to prawo polskie, zgadza się. Ale jest to również prawo zatwierdzone przez naszą Unię Europejską,jak i również prawo zatwierdzone po II Wojnie Światowej,gdzie oficjalnie ten symbol stał się zabroniony (konkretnie jego propagowanie).

Poza tym WaterAqua zapomniał o jednej rzeczy. Nie mogą tego umieścić w grze MMO. W zwykłym single player takim jak Birds of Prey swastyki były. W Ił-2 tak samo swastyki były.

Opublikowano

Poza tym WaterAqua zapomniał o jednej rzeczy. Nie mogą tego umieścić w grze MMO. W zwykłym single player takim jak Birds of Prey swastyki były. W Ił-2 tak samo swastyki były.

Również nie prawda. Wszystko zależy od prawa danego kraju. Przykładem może tutaj być Wolfenstein:

Activision wycofuje z niemieckich sklepów grę Wolfenstein, ponieważ znalazł się w niej wizerunek swastyki, a jest to symbol w Niemczech zakazany. Z drugiej strony filmy wojenne jakoś się tam ukazują, więc jest to chyba decyzja bardziej samego wydawcy niż władz republiki, tym bardziej, że swastyka nie jest podobno bardzo widocznym elementem jak twierdzi samo Activision.
Nie wiadomo, czy pojawi się jakaś poprawiona wersja na niemiecki rynek, tym bardziej, że firma zdążyła już zwolnić ludzi z Raven Software - studia, które opracowało Wolfensteina.

Po prostu, jeżeli swastyki będą w mmo, to poszczególne kraje mogą zablokować to mmo u siebie. Jednak nikt im nie zabroni używać swastyk zamykając całą grę. Jedynie dostęp graczy w danym kraju.

.

Opublikowano

To też historia. A jak będą się pruć do nich, to walną w opcjach - "Wyłącz swastykę", czy jakoś tak :D

Nie przejdzie. Czepiali się nawet emblematów ze swastyką w Battlefield 4.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie przejdzie. Czepiali się nawet emblematów ze swastyką w Battlefield 4.

"Bo to pszeciesz nazizm, faszysm i te inne! to jest złe! pszes to ludzie giną!" - Zachowanie czepialskich.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Art. 256.

§ 1. Kto publicznie propaguje

faszystowski lub inny totalitarny

ustrój państwa lub nawołuje do

nienawiści na tle różnic

narodowościowych, etnicznych,

rasowych, wyznaniowych albo ze

względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze

ograniczenia wolności albo

pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto

w celu rozpowszechniania

produkuje, utrwala lub sprowadza,

nabywa, przechowuje, posiada,

prezentuje, przewozi lub przesyła

druk, nagranie lub inny

przedmiot, zawierające treść

określoną w § 1.

Punkt drugi dotyczy właśnie symboli faszystowskich

Panie "praffniku" dlaczego nie przytoczył pan § 3 tego samego artykułu?

§ 3. Nie popełnia przestępstwa

sprawca czynu zabronionego

określonego w § 2, jeżeli dopuścił się

tego czynu w ramach działalności

artystycznej, edukacyjnej,

kolekcjonerskiej lub naukowej.

Gra War Thunder z całą pewnością podchodzi pod działalność edukacyjną (dzięki niej możemy poznać modele samolotów z II WŚ) a możliwe że jeszcze artystyczną...i powie to panu każdy prawnik ZNAJĄCY się na swojej robocie.

Również błędnie rozumiesz pojęcie "propagowania nazizmu" otóż przykładem propagowania nazizmu jest grill party na cześć A.H,na którym to organizatorzy zachęcają innych do ustroju faszystowskiego/nazistowskiego.

WT to po części gra historyczna wiec swastyki mi nie przeszkadzają.

Opublikowano

mi to tam kolo chuja lata. i tak nie zwracam na to uwagi. jednak nie przeszkadzaloby mi to. a z tego co widze to nie lamie prawa, jest to gra mniej-wiecej historyczna i moze wyedukowac (bitwa pod pearl harbor, etc.)

beka z ludzi ktorym to przeszkadza. uciekaliscie z historii gdy byl temat o 2ws?

|1361622928-U485574.pngMembers Styczeń 2014|

Opublikowano

Panie "praffniku" dlaczego nie przytoczył pan § 3 tego samego artykułu?

Gra War Thunder z całą pewnością podchodzi pod działalność edukacyjną (dzięki niej możemy poznać modele samolotów z II WŚ) a możliwe że jeszcze artystyczną...i powie to panu każdy prawnik ZNAJĄCY się na swojej robocie.

Również błędnie rozumiesz pojęcie "propagowania nazizmu" otóż przykładem propagowania nazizmu jest grill party na cześć A.H,na którym to organizatorzy zachęcają innych do ustroju faszystowskiego/nazistowskiego.

WT to po części gra historyczna wiec swastyki mi nie przeszkadzają.

Nie jestem ''praffnikiem'', wkleiłem to co w necie znalazłem. Nie jest to działalność edukacyjna - gdyby np. War Thunder było TYLKO encyklopedią samolotów II W.Ś., a na samolocie była by swastyka, to wtedy by było to działalnością edukacyjną. WT jest to gra internetowa, więc nie mogą sobie na to pozwolić.

Opublikowano

Nie jestem ''praffnikiem'', wkleiłem to co w necie znalazłem. Nie jest to działalność edukacyjna - gdyby np. War Thunder było TYLKO encyklopedią samolotów II W.Ś., a na samolocie była by swastyka, to wtedy by było to działalnością edukacyjną. WT jest to gra internetowa, więc nie mogą sobie na to pozwolić.

Czy nim zacząłeś grać w WT wiedziałeś co to jest "Beufighter MK X"?Wątpie...

Dlaczego teraz wiesz że "Beufighter MK X" to brytyjski samolot?Ponieważ grasz w WT i ta gra cię tego nauczyła.A skoro cię tego nauczyła to można zaryzykować stwierdzeniem że jest to gra po części edukacyjna,czyż nie?

"Powiedziałeś" że aby WT zaliczał się pod edukację to musiałby być encyklopedią.

Aby coś kogoś edukowało wcale nie musi być książką.Może przecież być filmem,obrazkiem...oraz grą komputerową.Znakomitym przykładem na to są chociażby płyty,które to autorzy podręczników szkolnych dodają do książek.Na tych płytach oprócz tekstów źródłowych,symulacji,filmików itd. możemy też znaleść liczne minigry dzięki,którym możemy się czegoś nauczyć.

No ale dobra załóżmy że nie mam racji i WT to nie jest gra edukacyjna.

Przyjrzyj się tym samolotom z nazistowskimi symbolami i powiedz mi czy nie kwalfikują się one pod działalność artystyczną?

Otóż kwalfikują się.Przede wszystkim dlatego że gry komputerowe już same w sobie są sztuką o czym "piszą" liczne portale poświęcone sztuce mi."sjaksztuka":

http://www.sjaksztuka.pl/index.php/artystyczna-gra/
@down Oj tam dałem tylko przykład ;p
Opublikowano

Dlaczego teraz wiesz że "Beufighter MK X" to brytyjski samolot?Ponieważ grasz w WT i ta gra cię tego nauczyła.A skoro cię tego nauczyła to można zaryzykować stwierdzeniem że jest to gra po części edukacyjna,czyż nie?

"Powiedziałeś" że aby WT zaliczał się pod edukację to musiałby być encyklopedią.

Aby coś kogoś edukowało wcale nie musi być książką.Może przecież być filmem,obrazkiem...oraz grą komputerową.Znakomitym przykładem na to są chociażby płyty,które to autorzy podręczników szkolnych dodają do książek.Na tych płytach oprócz tekstów źródłowych,symulacji,filmików itd. możemy też znaleść liczne minigry dzięki,którym możemy się czegoś nauczyć.

Przyjrzyj się tym samolotom z nazistowskimi symbolami i powiedz mi czy nie kwalfikują się one pod działalność artystyczną?

Otóż kwalfikują się.Przede wszystkim dlatego że gry komputerowe już same w sobie są sztuką o czym "piszą" liczne portale poświęcone sztuce mi."sjaksztuka":

Żeś dowalił przykład, Beaufighter powinien być znany większości pasjonatów lotnictwa, czyli bardzo dużej części graczy. Z resztą się zgodzę, szczególnie z kwestiami artystycznymi. Nie wiem jak to jest rozpatrywane prawnie (a co do prawa chyba nie muszę mówić, jakie absurdy się czasem zdarzają), ale skoro np. w gazecie w artykule o Messerschmittach może być ukazana swastyka, to nie widzę problemu by była w grze. Chyba, że dla prawników lot wirtualnym samolotem z wirtualną swastyką na ogonie w wirtualnym świecie to utożsamianie się z ideami faszystowskimi - wtedy chyba przestanę grać kobiecymi postaciami, żeby nie było.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@down Oj tam dałem tylko przykład ;p

Aha czyli WoT i każda inna gra jest edukacyjna? Np. Bf3. Dlaczego bf3? Bo poznajesz bronie jakich prędzej nie znałeś. To jest bez sensu.

Opublikowano

Aha czyli WoT i każda inna gra jest edukacyjna? Np. Bf3. Dlaczego bf3? Bo poznajesz bronie jakich prędzej nie znałeś. To jest bez sensu.

Nim coś napiszesz przeczytaj uważnie post do którego się odwołujesz -,-

to gra PO CZĘŚCI

edukacyjna,

Ponad to zaznaczyłem że nawet jeśli nie to i tak jest to "działalność artystyczna".

Możecie cytować moje posty,wymyślać w nieskończoność rzekome dowody na to że nie mam racji,ale prawda i tak jest taka że autorzy WT nie popełniają przestępstwa:

http://forumprawne.org/prawo-karne/180329-swastyka-gra-historyczna-online.html
a gdyby nawet popełniali to napewno byłoby o tym głośno ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...