Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[xyz]

NeqGPlay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema nudzi mi się więc zrobiłem stronę internetową opartą na HTML5 i CSS3.

Wiem powiedzcie mi że pusto i nic tam nie ma :D ale tak to ma wyglądać, logo jest zbyt długie wiem kolory do dupy itp.

LINK

[link usunięty przez moderatora]

Zapraszam do ocen jak się spodoba dam DL.

PS: Mam span i inne znaczniki w kodzie html tak zrobiłem bo było szybciej.

Update

Dodana możliwość obsługi rozdzielczości komórkowych!

PS:Rozdzielczości tabletowe i komórkowe działają! jest problem z sidebar'em w rodzielczości komórkowej ale zostanie to poprawione!

Opublikowano

hymmm, kolory nie sa takie zle mi sie nawet podobaja, a o czym ma byc ta strona? :D ocena: 8/10 ;).

Dzięki ;p, ogólnie myślę nad nowymi kolorami strona sama w sobie jest aktualnie niczym (tak zwaną przed stroną) ale ten projekt będzie rozwijany aktualnie robię wersję mobilną i planuję dodanie systemu logowania oraz dodawania postów.

Opublikowano

Dzięki ;p, ogólnie myślę nad nowymi kolorami strona sama w sobie jest aktualnie niczym (tak zwaną przed stroną) ale ten projekt będzie rozwijany aktualnie robię wersję mobilną i planuję dodanie systemu logowania oraz dodawania postów.

Na jakim silniku będziesz ją robił? czy robisz własny w PhP?

Opublikowano

Logo powinno być w h1,

to: "PIERWSZY POST" powinno być w h* nie <p>

a to: "Lorem Ipsum..." powinno być w <p>

Nie mam pojęcia dlaczego masz wszędzie <span> i style, nie prościej zrobić jedną klasę?

Jest dużo więcej znaczników niż <content><header><footer> zamiast <content> dla artykułów

powinno być <article> bo są ukazane w całości.

Czym różnią się te sidebary? Niczym a każdy ma osobną klasę.

Class jest dla elementów powtarzalnych więc spokojnie możesz mieć jedną klasę dla 3 sidebar'ów.

Korzystałeś z tutoriala od 1stwebdesigner :)?

Opublikowano

Projekt będzie kontynuowany w języku php więc przez jakiś czas może poleży sobie na dysku.

Logo powinno być w h1,

to: "PIERWSZY POST" powinno być w h* nie <p>

a to: "Lorem Ipsum..." powinno być w <p>

Nie mam pojęcia dlaczego masz wszędzie <span> i style, nie prościej zrobić jedną klasę?

Jest dużo więcej znaczników niż <content><header><footer> zamiast <content> dla artykułów

powinno być <article> bo są ukazane w całości.

Czym różnią się te sidebary? Niczym a każdy ma osobną klasę.

Class jest dla elementów powtarzalnych więc spokojnie możesz mieć jedną klasę dla 3 sidebar'ów.

Korzystałeś z tutoriala od 1stwebdesigner :)?

Mogłem użyć <p> gdyż jest to w pełni poprawne to że nie użyłem <h1> nie mówi że zrobiłem wszystko źle, <span> użyłem dla prostoty kodu gdyż potrzebne były by dodatkowe linijki z daną klasą połączoną z <span>

przykład

.body span {
}

Sidebar każdy z nich ma osobną klasę aby mógł byś regulowany tak aby każdy wyglądał inaczej, są one podpięte pod główną klasę sidebar'a który określa ich położenie.

Użyłem znaczników <content> dla prostoty kodu w pełni się z Tobą zgadzam kolego gdyż mogłem użyć <article> lecz tego nie zrobiłem validator nie widzi błędu więc wychodzi na to że jest dobrze inaczej pisze w kursach ale ja robię po swojemu nie jak kurs nauczył.

Dzięki za odpowiedzi ;).

Opublikowano

Projekt będzie kontynuowany w języku php więc przez jakiś czas może poleży sobie na dysku.

Mogłem użyć <p> gdyż jest to w pełni poprawne to że nie użyłem <h1> nie mówi że zrobiłem wszystko źle, <span> użyłem dla prostoty kodu gdyż potrzebne były by dodatkowe linijki z daną klasą połączoną z <span>

przykład

.body span {
}

Sidebar każdy z nich ma osobną klasę aby mógł byś regulowany tak aby każdy wyglądał inaczej, są one podpięte pod główną klasę sidebar'a który określa ich położenie.

Użyłem znaczników <content> dla prostoty kodu w pełni się z Tobą zgadzam kolego gdyż mogłem użyć <article> lecz tego nie zrobiłem validator nie widzi błędu więc wychodzi na to że jest dobrze inaczej pisze w kursach ale ja robię po swojemu nie jak kurs nauczył.

Dzięki za odpowiedzi ;).

Validator wszystkich błędów nie wyświetli, użycie akapitu dla "loga" jest poprawne lecz nielogiczne,

logo to wizytówka Twojej strony, najważniejszy element, który powinien rozpoczynać outline więc h1.

Ten span wygląda jakby był tam na siłę, masz znacznik p, który spokojnie może przyjąć wartość koloru tekstu

dlatego span jest zbędny. To że validator nie czepia się co do znaczników to nie znaczy, że takie ich użycie jest poprawne.

Musisz patrzeć szerzej podczas projektowania strony, mamy tak rozwinięte roboty indeksujące wiec trzeba je zaspokoić, dać

im wszystko co najlepsze i jak najlepiej dobierać znaczniki do odpowiedniej treści. Używając tylko conent kod nie staje się prostszy

a wręcz przeciwnie gorzej się go czyta, odpowiedni znacznik może nakierować co to jest.

Opublikowano

Validator wszystkich błędów nie wyświetli, użycie akapitu dla "loga" jest poprawne lecz nielogiczne,

logo to wizytówka Twojej strony, najważniejszy element, który powinien rozpoczynać outline więc h1.

Ten span wygląda jakby był tam na siłę, masz znacznik p, który spokojnie może przyjąć wartość koloru tekstu

dlatego span jest zbędny. To że validator nie czepia się co do znaczników to nie znaczy, że takie ich użycie jest poprawne.

Musisz patrzeć szerzej podczas projektowania strony, mamy tak rozwinięte roboty indeksujące wiec trzeba je zaspokoić, dać

im wszystko co najlepsze i jak najlepiej dobierać znaczniki do odpowiedniej treści. Używając tylko conent kod nie staje się prostszy

a wręcz przeciwnie gorzej się go czyta, odpowiedni znacznik może nakierować co to jest.

Rozumiem twój przekaz i się z Tobą zgodzę masz racje popełniłem parę widocznych błędów w kodzie lecz wróciłem do HTML5 bo od kilku tygodni nie miałem pełnego dostępu do pc (spalona karta graficzna) ciężko było mi się trochę ogarnąć w tym wszystkim dzięki za wskazanie tego nad czym muszę popracować.

Jeżeli chcesz mogę ci oddać kod i zrobisz z nim co chcesz według własnego uznania.

Opublikowano

Prosto, fajnie, design miły dla oka, nie podoba mi się pasek menu, i połączenie niebieskiego i pomarańczowych napisów (ale to moje "widzimisię", a i tych pom. napisów prawie nie widać..).

A co do kodu też nie muszę się specjalnie rozpisywać, ponieważ generalnie jest okay..
ALE.
Uno <content> ? Chyba chodziło Ci o <article>
Due Dlaczego body ma klase body o.0 ?
Tre Dlaczego <footer> jest w div'ie "stopka" ? I dlaczego w nim jest <p>, i <span> nadający kolor ? Przecież to można nadać w css

footer {color: #fff;}

Quatro I znów dlaczego aż tyle tych czcionek nadanych w css ? 3-4 max :P I brakuje ' .

(...) 'Arial, sans-serif'; 

Cinque Favicon, nie dajemy w png, bo niektóre przeglądarki (Wszyskie IE poniżej 11) mogą go nie czytać

<link rel="icon" type="image/png" href="img/HTML5-02.png"/> 

Lepiej:

<link rel="shortcut icon" href="img/HTML5-02.ico" /> 

Ogólnie.. używasz za dużo span'ów, zamiast color nadać w css. A zwykłym znacznikom, nadajesz klase o takiej samej nazwie. Potrafisz robić strony, to prawda, jednak całe życie się uczymy, prawda ? :)

Pozdrawiam,

SKmedix ;)

EDIT: Super, teraz czytam że ktoś wymienił już wszystko to co ja -.- .. Są jeszcze znawcy wśród nas :3

sygna2014.png

Opublikowano

Prosto, fajnie, design miły dla oka, nie podoba mi się pasek menu, i połączenie niebieskiego i pomarańczowych napisów (ale to moje "widzimisię", a i tych pom. napisów prawie nie widać..).

A co do kodu też nie muszę się specjalnie rozpisywać, ponieważ generalnie jest okay..

ALE.

Uno <content> ? Chyba chodziło Ci o <article>

Due Dlaczego body ma klase body o.0 ?

Tre Dlaczego <footer> jest w div'ie "stopka" ? I dlaczego w nim jest <p>, i <span> nadający kolor ? Przecież to można nadać w css

footer {color: #fff;}

Quatro I znów dlaczego aż tyle tych czcionek nadanych w css ? 3-4 max :P I brakuje ' .

(...) 'Arial, sans-serif'; 

Cinque Favicon, nie dajemy w png, bo niektóre przeglądarki (Wszyskie IE poniżej 11) mogą go nie czytać

<link rel="icon" type="image/png" href="img/HTML5-02.png"/> 

Lepiej:

<link rel="shortcut icon" href="img/HTML5-02.ico" /> 

Ogólnie.. używasz za dużo span'ów, zamiast color nadać w css. A zwykłym znacznikom, nadajesz klase o takiej samej nazwie. Potrafisz robić strony, to prawda, jednak całe życie się uczymy, prawda ? :)

Pozdrawiam,

SKmedix ;)

EDIT: Super, teraz czytam że ktoś wymienił już wszystko to co ja -.- .. Są jeszcze znawcy wśród nas :3

Przyznam sie do tego ze nie zwracalem zbytnio uwagi na kod dodawalem duzo span'ow i klas ktore juz sa :P jak pisales czlowiek zawsze sie uczy wiec bede pracowal dalej ale nad inna strona :).

Opublikowano

Po co skoro wolę używac dóbr naszego kochanego css :).

Nie zawsze każdy efekt uzyskasz pisząc tylko kod. Chociażby dlatego.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Nie zawsze każdy efekt uzyskasz pisząc tylko kod. Chociażby dlatego.

Masz rację ale ja staram się jak najmniej elementów graficznych wolę opierać wszystko na css.

Opublikowano

Masz rację ale ja staram się jak najmniej elementów graficznych wolę opierać wszystko na css.

Nie zawsze jest to dobrym podejściem wobec dostosowania do klienta końcowego oraz wielu innych przypadków, jak np. modernizacja danego elementu. Łatwiej zmienić jedną rzecz, niż 10 tys. odwołań w kodzie.

9obpmnjr.png

Opublikowano

Nie zawsze jest to dobrym podejściem wobec dostosowania do klienta końcowego oraz wielu innych przypadków, jak np. modernizacja danego elementu. Łatwiej zmienić jedną rzecz, niż 10 tys. odwołań w kodzie.

I tutaj znów się z TB zgodzę kolego lecz ja używam obrazków w ostateczności ;p sam wiesz że lepiej zrobić większość w kodzie niż na obrazkach lecz klient nasz pan.

Opublikowano

I tutaj znów się z TB zgodzę kolego lecz ja używam obrazków w ostateczności ;p sam wiesz że lepiej zrobić większość w kodzie niż na obrazkach lecz klient nasz pan.

Używanie plików graficznych czasami jest dużo lepsza, choćby dla przejrzystości kodu, lepiej zrobić np. 2px x 150px gradient i go powielac niz pisac 3-5 linijek kodu. Taki plik to żadne obciążenie a jest szybciej.

Opublikowano

A ja zamiast używać obrazków, wolę użyć png base64 (polecam obczaić), nie ważne jak obrazek jest duży, zamieniasz go na kod, przeglądarka nawet nie musi "myśleć" nad jego wczytaniem, tylko od razu go wyświetla z kodu :)
(Testowałem nawet na obrazku ponad 3k px, na chrome działało pięknie, na ff też)
Taka tam.. ciekawa informacja :3

Pozdrawiam,
SKmedix ;)

PS

Używanie plików graficznych czasami jest dużo lepsza, choćby dla przejrzystości kodu, lepiej zrobić np. 2px x 150px gradient i go powielac niz pisac 3-5 linijek kodu. Taki plik to żadne obciążenie a jest szybciej.

Według mnie, mylisz się, możliwości CSS3 są na tyle duże, że używanie obrazków (np do gradient'ów) jest często zbędne, obrazki często przedłużają wczytanie strony, natomiast napisanie jednej linii kodu, nie opóźnij praktycznie w ogóle. Jeżeli potrafisz tworzyć strony, i znasz się na tym, to napisanie tego w kodzie nie powinno być problemem i jest lepszym rozwiązaniem, niż obrazek (który często można odebrać jako pójście na łatwiznę, lub jeżeli chcemy przypomnieć sobie strony pisane na tabelach). :P

sygna2014.png

Opublikowano

Plik 2x150 to ok. 500 bajtów więc nie wydaje mi się żeby przeszkadzał podczas wczytywania strony, jego załadowanie przy 56,6Kb/s to 1 sekunda.

Obrazek to pójście na łatwiznę? Ciekawa teoria bo wydaje mi się, że to normalne chyba, że potrafisz każdy projekt zakodować tylko za pomocą css.

Opublikowano

Ja ostatnio w swoich projektach prawie w ogóle nie używam plików graficznych. Prawie cała strona opiera się na czystym css. Ale nie mówię, że używanie grafik to coś złego, po prostu moje projekty ich nie potrzebują.

Opublikowano

Plik 2x150 to ok. 500 bajtów więc nie wydaje mi się żeby przeszkadzał podczas wczytywania strony, jego załadowanie przy 56,6Kb/s to 1 sekunda.

Obrazek to pójście na łatwiznę? Ciekawa teoria bo wydaje mi się, że to normalne chyba, że potrafisz każdy projekt zakodować tylko za pomocą css.

Ta odpowiedz byla kierowana do mnie ? ;) jezeli tak to mowie ze tak potrafie zrobic strone na samym css.

Opublikowano

Ta odpowiedz byla kierowana do mnie ? ;) jezeli tak to mowie ze tak potrafie zrobic strone na samym css.

No raczej nie jest to możliwe, nie da się każdego layout'u zakodować bez użycia grafiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...