Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ADCarry Tier List Patch 3.15 �Vanosh

Vanosh.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hi, akurat było mi dość nudno, więc również postanowiłem zrobić listę, która jest dobra według mnie. Lista dotyczy patcha 3.15. Jest to moja pierwsza lista opisana na podstawie moich gier, tego co doświadczyłem.

Tier 1:

• Quinn - bardzo nie doceniany pick. Eliminuje bardzo szybko enemy carry's tak samo dobrze sobie radzi na linii. Jest bardzo mobilna i silna, szczególnie dzięki pasywowi. Z dobrym buildem na pewno możemy odwrócić grę. Zalecam wyszukać kolegę na lolkingu: BunnyBird. To on mi pokazał jak na prawdę Quinn potrafi obrócić grę. Polecam pick.
  • Lucian - obecnie lucian jest strasznie mocny, zarówno w laning phase, jak i w mid czy lategamie. Może i jego ult akurat nie należy do najlepszych, to jego mobilność jest na wysokim poziomie, do tego ma ogromny burst.
  • Jinx - jej krytyki oraz slow to główny powód dlaczego jest taka dobra. Na lanie posiada bardzo duży attack speed jak i poke, który zawdzięcza longrange W. Ulti rozwala tf'y, tak samo lane, dlaczego? Jest AoE i może wyłapać każdy target na mapie ponieważ jest one na całą mapę.
  • Caitlyn - największy range z gry, prócz tristany, który z czasem ma wiekszy dzięki pasywie. Cait może nawet przegrać linie, lecz i tak w mid gamie znowu wejdzie do gry i będzie dużo robiła. Jest ciężka do złapania, ponieważ stoi na tle tf'a gdzie nikt nie może do niej podejść, bo sama nie jest, a team będzie się koncentrował na tym że ADC miał dobrą pozycję. Na lanie rzadko kto wygrywa z nią linię, przeważnie to właśnie cait dominuje swoim zasięgem i harrasuje z pasywa, czy też jej spelli.
  • Sivir - obecnie Sivir ma największe winratio, dlatego została znerfiona w tym patchu, choć nadal nie straciła swojego całego potencjału. Ult nadal daje naszemu teamowi w tf'ie, a nasz damage na linii wciąż jest wysoki, więc zbyt dużo u niej się nie zmieniło.

Tier 2:

• Ezreal - bardzo mobilny ADC z dużym damagem. Wciąż silny, bardzo często pickowany, choć reszta ADC posiada większy damage niż on, co się równa z tym że nie ma zbytnio szans na innych fed adc. Odkąd trinity zostało zmienione Ezreal stał się potężniejsze, więc może i Blue Ezreal już nie jest tak doby jak przedtem był, ale co nie oznacza że postać 'umarła'. Nadal top pick.
  • Draven - no cóż, Draven, każdy nam znany, zabójcze early, mid czy lategame. W każdej fazie gry ma damage, na linii dominuje lecz ostatnio nowe postacie potrafią z nim wytrzymać na linii, do tego potrzebny jest dobry support, bo draven bez agresywnej gry, jest po prostu złym pickiem.
  • Varus - jego damage jest bardzo duży w early gamie, szczególnie gdy przeciwnik będzie miał na sobie 3 stacki z W, i potem dostanie full range Q. Łatwo można nim zrobić FB, jego snear również dużo robi, lecz jedynym minusem jest brak jakiegokolwiek escapu, bo slow sam w sobie czy też snear z ulta z dużym cd nie uratuje nas z tf'a, pozostaje nam jedynie flash. Jest to jeden z nielicznych ADC, gdzie można składać full damage, bo attack speed i tak mamy dość duży z pasywki.
  • Vayne - przez wielu uważana za OP, lecz to nie prawda. Jeżeli vayne zostanie dośc mocno zdominowana w early gamie, to później już nic nie zrobi. Jej siła opiera się na przebiciu pancerza, który dostaje z wystakowanego W. Zadaje duży damage, lecz w early jest to ogromny papier, więc agresywna linia typu draven leona, sivir taric bez problemu dadzą sobie radę z vayne.
  • Graves - nie wiem dlaczego w ostatnim czasie widuję go coraz rzadziej, pewnie dlatego że wyszli nowi ADC. Graves nadal jest silny, i zdecydowanie zasługuje na tier2/1. Jest mobilny i posiada duży damage, nie dajcie się skłonić kiepskiej popularności gravesa, champion nadal dobry, tylko nie grany.
  • Tristana - to samo co u gravesa. Silny lategame pick z dużą mobilnością jak i damagem. Mocna na linii, a w tf'ie ciężka do złapania, ponieważ posiada to samo co caitlyn - range, którym możę chasować, kitować, wszystko. Jeżeli mamy postać, która tankuje tf'a i jednocześnie regeneruje się, tristana na pewno jest zalecana. E działa jako drugi ignite/morello więc mamy odległość od tanków, i również możemy zredukować ich leczenie.
  • Corki - znowu to samo, na prawdę nie wiem co ludzie myślą. Corki dostał nawet buffa w patchu 3.14, więc nadal jest taki sam, silny, ogromny burst jak i damage, choć na obecną metę picków na innych pozycjach może dobrze że nie jest grany, w latcie obecnie są lepsze champy niż Corki.

Tier 3:

• Twitch - po ostatnim nerfie nie jest już tak dobry. Jego E zostało znerfione, co się liczy z słabszym early gamem. Są teraz obecnie znacznie lepsze picki, które więcej robią i łatwo zdominują twitcha na linii. Pick obecnie słaby.
  • Ashe - słaba w early gamie, jedynie co dobre to 6lv, lecz jeżeli zostanie ona dość mocno stompowana w early gamie, w late za dużo nie zrobi. Nadal grywalny w turniejach, lecz tylko na piątkach, gdzie masz team i stałą komunikację. Na soloq jest wciąż dobra, lecz nie mobilna, i każdy early tf zazwyczaj kończy się dla niej zgonem.

Tier 4:

• Miss Fortune - kiedyś był to na prawdę mocny pick, obecnie jest out of meta. Czemu? Na prawdę nie wiem, wiem jedynie to że obecne mf, na które grałem, po prostu przegrywały linię, i to dość ostro. Postać opiera się na low range autoattackach, just out of meta, więcej nie jestem w stanie powiedzieć.
  • Kog'Maw - totalny no damage, na lanie łatwy do skontrowania, nie ma co zbytnio na niego budować. Grałem nim, choć miałem 3/2 mój damage był bardzo słaby, zazwyczaj był to lasthit, lub lucky crit. Na soloq nie polecam.
  • Urgot - ten już wszystko przeżył. Kompletnie useless, nic nie robi, niski damage i robi za drugiego tanka, czyli no carry potential. Zdecydowanie nie polecam.

© Vanosh

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

IMO takie tier listy nie mają sensu, teoretycznie Caitlyn (T1) jest lepsza od Vayne (T2), ale i tak gosu/fabbbyyy zaorają.

i tak lajkuje.

Opublikowano

Vanosh, sprawdziłem tego twojego kolege na lolkingu:

4nlh4.jpg

xD

Ogólnie z tą quinn się nie zgadzam. Jinx bym do tier2 dał, w zamian za nią ezreal/vayne.

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Vanosh, sprawdziłem tego twojego kolege na lolkingu:

4nlh4.jpg

xD

Ogólnie z tą quinn się nie zgadzam. Jinx bym do tier2 dał, w zamian za nią ezreal/vayne.

GdSMSBG.png

Do tego, Nie, Jinx obecnie to jeden z lepszych adc.

Opublikowano

Quinn dobry kawał chleba. Pasyw bardzo boli przeciwnika, a jej nieziemski dmg w mid/late jest tak bolesny dla enemy, że spokojnie może wysolować enemy adc, suppa i nawet midlanera - o ile nie dostanie stuna czy innego CC'ka ;d

Opublikowano

Nie rozumiem Sivir... grałem nią naście gier po reworku i zawsze dostawałem po dupie, przecież ona ma zero DMG a AA i z Q jeżeli nie dadzą nam killi, w normalnej grze (takie 5/5 powiedzmy) Sivir nie ma dmgu...

Oczywiście, wygrałem kilka gier ale z prostej przyczyny - jungler mnie zfeedował (tzn. mój jungler gankował), sam na sam sivir jest niczym ;x

Opublikowano

Czemu qiun jest w 1 i 2 tier?

Przypadkowo mi sie wkleiło.

Nie rozumiem Sivir... grałem nią naście gier po reworku i zawsze dostawałem po dupie, przecież ona ma zero DMG a AA i z Q jeżeli nie dadzą nam killi, w normalnej grze (takie 5/5 powiedzmy) Sivir nie ma dmgu...

Oczywiście, wygrałem kilka gier ale z prostej przyczyny - jungler mnie zfeedował (tzn. mój jungler gankował), sam na sam sivir jest niczym ;x

Nie ma zero dmg, gdyby faktycznie byłaby taka slaba to by nie miała największego winrate% i nie byłaby grana przez większość graczy.

Opublikowano

Bardzo ładna tier lista. Jedyny jej błąd jest to iż robiłeś ją na własnych odczuciach a nie tak jak w rzeczywistości jest.

Quin moim zdaniem i większości t3. Gdyby miała większy range była by op. To przeciętna postać. Ze skilli nie bije dużo ,z aa w late są lepsze postacie. Prawda że kontruje wiele adc w early czy w mid ale i tak większość w TF ją zje

Cait t2. Dobry laning phase ale w late lekko odstaje od niektórych. Mid game bardzo mocny ale inne postacie później zyskują na sile bądź tracą. Ona w mid game jest najsilniejsza ale potem zostaje na tym poziomie. W TF ma średni escape. Już bym wolał trist w t1 bo umiejętna trist nie dostanie w early a mid i late zdominuje.

Corki może dostał buffa ale to nie to samo. Dla mnie t3. Jego q boli, można jukować. Na 1vs1 niewiele adc z nim poradzi ale w late jest średni ze względu na dosyć spory cd na w. Z aa nic nie robi tylko ze skilli (szcegolnowci e w late) wiec musi byc blisko.

­

Opublikowano
Opublikowano

Nie widziałem Sivir na żadnych większych turniejach, przewleka się tylko Cait/Lucian/Varus albo Vayne i czasami Graves...

wild turtle wczoraj grał na ld sivir o ile się nie myle

a i dignitas grało na alliance kompozycją sivir+karma ktora jest poprostu op w tf

­

Opublikowano

Nie widziałem Sivir na żadnych większych turniejach, przewleka się tylko Cait/Lucian/Varus albo Vayne i czasami Graves...

Na BotA pickowali ją.

Opublikowano

tier lista jak najbardziej ok

Sivir z pewnością zasługuje na T1 troche znerfili ale dalej jest silna, nie wiem czemu mówicie że nie ma dmg :>

co do Eza i Vayne to sam widzę po tym co grałem tymi postaciami kiedyś, jeszcze niedawno na pewno znalazły by się w T1

sporo zależy też od supporta ;)

i nie dziwne, że quinn nie jest częstym pickiem na bota, kiedy wyszła gracze brali ją na topa ;)

Hejo

Opublikowano

Wystarczy umieć grać adc, tyle. Tier listy są naprawdę niepotrzebne. Najlepsze w tych Twoich tier'ach jest to, że MF jest tak nisko^^ - śmiech.

Opublikowano

Wystarczy umieć grać adc, tyle. Tier listy są naprawdę niepotrzebne. Najlepsze w tych Twoich tier'ach jest to, że MF jest tak nisko^^ - śmiech.

Na wyższym elo na pewno jej nie zobaczysz bo po prostu nie daje sobie rady jeżeli chodzi o obecne teamcompy. "Wystarczy umieć grać adc, tyle", nawet topowi gracze nie grają tymi pickami bo wiedzą, że nie dadzą sobie rady. To nie ten czas, gdzie MF, Ez, Corki byli prawie w każdej grze na LCS'ach.

Opublikowano

Na wyższym elo na pewno jej nie zobaczysz bo po prostu nie daje sobie rady jeżeli chodzi o obecne teamcompy. "Wystarczy umieć grać adc, tyle", nawet topowi gracze nie grają tymi pickami bo wiedzą, że nie dadzą sobie rady. To nie ten czas, gdzie MF, Ez, Corki byli prawie w każdej grze na LCS'ach.

Widziałem jak WildTurtle stremował kilka razy gry kogmawem - po botrku i infinity ostro koksił (w poprzednim patchu - nie wiem jak jest teraz). Mówił wtedy, że kogmawowi wystarczą te dwa itemsy i już jest git. Early w sumie nie przegrywał, ani nie wygrywał :D

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Quinn t1? Przecież ona jest słaba. Taka vayne/varus/ez moim zdaniem dużo lepsi od quinn. Gdyby była dobra była by grana na lcsach i rankedach. A tak na 200 gier widzę ją max 1 raz.

Opublikowano

to teraz quin jest w t1? dobra unlajk bo widać że patrzysz jak tobie/innym idzie a nie jak jest w rzeczywistości

to coś jest po prostu średnie wszędzie i można ją łatwo zdominować

nie nadaje się do żadnego teamcompu

jest uselles pozdro 600

­

Opublikowano

to teraz quin jest w t1? dobra unlajk bo widać że patrzysz jak tobie/innym idzie a nie jak jest w rzeczywistości

to coś jest po prostu średnie wszędzie i można ją łatwo zdominować

nie nadaje się do żadnego teamcompu

jest uselles pozdro 600

Quinn t1? Przecież ona jest słaba. Taka vayne/varus/ez moim zdaniem dużo lepsi od quinn. Gdyby była dobra była by grana na lcsach i rankedach. A tak na 200 gier widzę ją max 1 raz.

Wg. mnie Quinn jest strasznie mocnym pickiem.Zawsze jak gram na kogoś kto ogarnia tego champ'a to jest konkretna miazga,praktycznie gdy odpali valora jest nie do upicia,do tego jak ma te "naznaczenie" to wali DMG prawie jak cait z pasywki ;)A grając przeciw jakiemuś AD to oślepka i już masz konkretną przewagę.

Opublikowano

Wg. mnie Quinn jest strasznie mocnym pickiem.Zawsze jak gram na kogoś kto ogarnia tego champ'a to jest konkretna miazga,praktycznie gdy odpali valora jest nie do upicia,do tego jak ma te "naznaczenie" to wali DMG prawie jak cait z pasywki ;)A grając przeciw jakiemuś AD to oślepka i już masz konkretną przewagę.

w 1vs1 konkretna kontra ale nie łączy się z żadnym teamcompem

dlatego jest dobra na midzie w miare czy topie a nie na adc jej nie widzimy

­

Opublikowano

Nie wiem, ale ja tutaj bym pozmieniał sobie co nie co. Każdy ma swój gust adc i takiego Ezreala był dał w Tier 1, natomiast Luciana w tier 2

Opublikowano

Quinn? Przecież ona tak samo jak vayne, bez early nie ma życia a później nie ma mechaniki by odbić się w mid/late...

Ez to najlepszy poke w całej grze, do tego na q przelicza się lifesteal co czyni go jeszcze silniejszym...

I do tego luciana zastąpiłbym gravesem.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

To że ludzie nie widzą w niej potencjału, lub nie potrafią tym grać, nie znaczy że jest słaba, więc uszanujcie decyzję. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...