Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monetyzacja youtube.

Nuts.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O co z tym chodzi? Youtuberzy nie będą zarabiać? Wtf?

jeśli chcesz żebym znów odpowiedział, zacytuj mnie.

1374609758-U346826.png
Opublikowano

Youtuberzy, którzy tworzą własne filmy będą, ale podobno youtuberzy nagrywający z gier chronionych prawem autorskim albo dodający muzykę chronioną prawem autorskim już nie będą zarabiać na youtube.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Zapewne będzie mniej "multichgejplejuf" "mandziuf" "blołuf" bo nie będzie hajsów z youtubów. Multi ponoć rodzinę utrzymuje po części to na pewno duuuużo stracą :)

Są tego + i -, więcej -

Opublikowano

I bardzo dobrze! Okaże się kto nagrywał dla $$$ a kto z pasji. ;)

Opublikowano

I dobrze. Wkurwiało mnie te 20 filmów dziennie.

I bardzo dobrze nareszcie !

Zapewne będzie mniej "multichgejplejuf" "mandziuf" "blołuf" bo nie będzie hajsów z youtubów. Multi ponoć rodzinę utrzymuje po części to na pewno duuuużo stracą :)

Są tego + i -, więcej -

Jaka cebula, ja pierdolę xDDDD

Wiedziałem, że tak będą wyglądać odpowiedzi "I dobrze, bo dlaczego oni niby mają dostawać pieniądze za to, że dostarczają nam darmową rozrywkę, przecież powinny to szmaty robić za darmo, nieważne ile to kosztuje"

TOPIC

Jak dla mnie to kolejna idiotyczna polityka Google. Po google+, którego wszyscy nienawidzą przyszła pora też na to. Szkoda mi ludzi, którzy robili naprawdę fajne rzeczy a teraz będą musieli przestać. (Bo cokolwiek by wam się nie wydawało, nagrywanie i wrzucanie codziennie materiałów to nie jest darmowa impreza...)

Przewiduję powstanie strony bliźniaczej do YT w niedalekim czasie, google spierdoliło tą stronę :(

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Mnie to obojętne czy oni monetyzują to czy też nie, bo po prostu nie oglądam youtuberów, bo wolę sam sobie pograć w gierkę niż patrzeć jak robią to inni, wyjątkiem są u Roja "Horrorki we Wtorki" które oglądam co tydzień.

Opublikowano

z tego hasju rock i rojo utrzymują rodzinę spamując swymi filmikami

graphic.png

RANK - THE GLOBAL ELITE - 1028H

PROFIL STEAM → CLICK

Opublikowano

Jaka cebula, ja pierdolę xDDDD

Wiedziałem, że tak będą wyglądać odpowiedzi "I dobrze, bo dlaczego oni niby mają dostawać pieniądze za to, że dostarczają nam darmową rozrywkę, przecież powinny to szmaty robić za darmo, nieważne ile to kosztuje"

TOPIC

Jak dla mnie to kolejna idiotyczna polityka Google. Po google+, którego wszyscy nienawidzą przyszła pora też na to. Szkoda mi ludzi, którzy robili naprawdę fajne rzeczy a teraz będą musieli przestać. (Bo cokolwiek by wam się nie wydawało, nagrywanie i wrzucanie codziennie materiałów to nie jest darmowa impreza...)

Przewiduję powstanie strony bliźniaczej do YT w niedalekim czasie, google spierdoliło tą stronę :(

Darmowa rozrywka, patrzeć jak ktoś gra w grę.. interesujące. Wbijam w nich chuja, bo 99% osób typu Rock 2 Kufle Piwa Alone czy Srojo robią pojebaną masówkę. Wolę obejrzeć dobry edit z MW3/CSS/CSGO, nad którym autor spędził kilka dni, a nie 5 filmów nagranych w jeden dzień przez jakiegoś biednego polaka. Pewnie myśli, ze złapał swojego Jezusa za nogi bo napierdala w gry i mu za to płacą.
Opublikowano

Darmowa rozrywka, patrzeć jak ktoś gra w grę.. interesujące. Wbijam w nich chuja, bo 99% osób typu Rock 2 Kufle Piwa Alone czy Srojo robią pojebaną masówkę. Wolę obejrzeć dobry edit z MW3/CSS/CSGO, nad którym autor spędził kilka dni, a nie 5 filmów nagranych w jeden dzień przez jakiegoś biednego polaka. Pewnie myśli, ze złapał swojego Jezusa za nogi bo napierdala w gry i mu za to płacą.

No to ja mam zupełnie inaczej niż ty, wolę obejrzeć ciekawą prezentacje gry jak np. u Rocka albo pośmiać się z innych gości ale widać każdy ma inne gusta.

A spróbuj nagrać 5 filmów dziennie, w 1080p tak żeby KOGOKOLWIEK tym zaciekawić to naprawdę szacunek jeśli wytrzymasz tak miesiąc :)

Opublikowano

Rocka rzadko oglądam, a Roja czasem.

Oni są już popularni i pewnie zarabiają na innych stronach, akcjach reklamach, więc pewnie dużej różnicy im to nie zrobi.

Ale mniej popularne kanały np. yoshi7901 prawdopodobnie zarabiają w internecie tylko na youtube. Duże zarobki to nie są i z tego się raczej nie utrzymują, ale też powinni dostawać wynagrodzenie za pracę.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ja oglądam czasami jakieś serie gier u Ragnaroka, Bunga albo Niezapominajki, bo robią to w sposób interesujący i mają coś do powiedzenia oprócz całej wiązanki wulgaryzmów.

Trochę będzie szkoda jak wywalą im połowę filmów, bo będą problemy z prawami autorskimi.

Firmy niby nie pozwalają żeby ludzie zarabiali na pokazywaniu ich produktu, no ale z drugiej strony przecież poprzez takiego LP inni mogą zobaczyć i ocenić taką produkcję, a potem zwyczajnie ją zakupić, co już by było zyskiem dla twórców.

To google+ całkiem ocipiało i tyle. Wymyślają rzeczy byle by utrudnić życie. Co aktualizacja, co jakaś zamiana, to wszystko idzie na gorsze.

Nie ma co pisać "zobaczmy kto robi to dla pasji, a kto dla pieniędzy". Ludzie kto siedzi przed komputerem, gada do siebie, konwertuje filmiki, potem je przesyła tylko 4fun?

Prędzej czy później każdy by chciał, żeby do kieszeni wpadło mu trochę gorsza skoro jest taka opcja. Nikt nie mówi, że taki zagrajmer nie robi tego z pasji, bo przecież robi, ale czasami jakaś nagroda za wysiłek się należy. I to jeszcze oni nie każą płacić oglądającym tylko kasa leci z reklam i wyświetleń.

Tak to chyba piszą osoby, które mają albo za dużo czasu i nie muszą chodzić do pracy, albo dzieci, które jeszcze nie wiedzą jak to jest w życiu kiedy każda stówa się liczy.

58815786.jpg

Opublikowano

Yoshi ma chyba kontrakt z machinima podpisany :) Nie wiem czy to jakaś różnica... Ale Tivolt dobrze o tym mówił i wyjaśniał co i jak :)

Z tego co słyszałem ja ( nie trzeba się z tym zgadzać :) ) To żeby ludzie całych odcinków z nowych gier w dniu premiery nie wrzucali odrazu.Bo jak to oni rozumieją to po co komuś gra jak ktoś w dniu premiery będzie mógł zobaczyć całą na YT. Więc według mnie takie filmy jak z gier MMORPG czy tam sraktraft czy inne mulitplayer będą mogły być monetyzowanę, ponieważ nie będzie możliwości zobaczenia jednego i takiego samego końca. I jak mówił Tivolt nie będą sprawdzać wszystkich filmów czy są zgodne jeśli się będzie wrzucało uczciwie bez praw autorskich, a jeśli będą łamały prawa będą częściej sprawdzane, przez co będzie blokowana opcja monetyzacji. TO TYLKO MOJE ZDANIE NA TEN TEMAT :)

Logo.JPG

Opublikowano

Radziłbym wpierw sprawdzić opis filmiku Gimpera, tam jest odnośnik do filmu Atora na ten temat gdzie jest wszystko wyjaśnione o co z tym chodzi.

A dla tych którym nie chce się słuchać, po prostu firmy partnerskie będą gdzieś na równi z adsense, ponieważ do tej pory firmy partnerskie mogły przywłaszczać sobie cudzą pracę (akcja z EA która musiała udowadniać prawa autorskie swoich filmów).

Czyli, ci którzy mają konto z adsense, mogą spać spokojnie, ci którzy mają z kontrakt z firmą partnerską, będą mieli skanowane filmiki.

Opublikowano

no tak, ale dla wielu youtuberów to praca na pełen etat, oni się z tego utrzymują, przestaną nagrywać wszyscy bo nie będzie ich na to stać finansowo, rzeczy potrzebne do życia, gry, sprzęt, łącze neta z nieba nie lecą, są pasożyty, ale nie generalizujmy, część pójdzie do roboty, ale przed tym zamkną swoje kanały
Opublikowano

Ja się tam cieszę, że to wprowadzili. Bynajmniej WIĘKSZA POŁOWA plo elo jutuberuf zarabiających na gównianych produkcjach z gier pójdzie w pizdu... Nosz ile można tego majnkrafta dodawać

Opublikowano

Edit: Po przeczytaniu tego, co wcześniej napisałem dochodzę do wniosku, że.. uniosłem się nieco <_< . "Co za dużo to nie zdrowo". Mi osobiście to już "przebrzydło" - tyle takich samych odcinków, tyle dzieciaków na serwerach, którzy oprócz fatalnej ortografii jeszcze np. nie stosują się do regulaminu. Nieco odbiegam od tematu, ale na mnie to niestety działa drażniąco, co można wynieść z poprzedniego posta. Zastanawia mnie też to, dlaczego takie filmy (czytaj: jak ktoś po prostu gra) cieszą się popularnością. Oraz dlaczego ciągle powstają filmy o tych samych rzeczach..

Może coś na temat.. Oczywiście Youtuberom taki pomysł się nie spodoba, to można od razu wywnioskować. Część ludu będzie się cieszyć, bo "Wyjdzie, kto tak naprawdę nagrywa dla pieniędzy". Druga część ludu po prostu będzie robić to, co wcześniej. Resztę dopiszę potem...

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Ja się tam cieszę, że to wprowadzili. Bynajmniej WIĘKSZA POŁOWA plo elo jutuberuf zarabiających na gównianych produkcjach z gier pójdzie w pizdu... Nosz ile można tego majnkrafta dodawać

Minecraft? Serio? Nie ma to jak pisać o czymś nie bez podstawowych informacji. Przykro mi ale Mincraft nie zniknie bo wrzucanie go do sieci jest w pełni legalne dlatego, że twórcy tej gry uważają to za reklamę ich produktu. Jeżeli już coś ma zniknąć to gry wielkich korporacji np. GTA VI możliwe, że nie pojawi się na youtube.

Takie to fajne - oglądać kogoś, jak gra?

Powiedz to swojej matce która ogląda seriale. Sens ten sam a mimo wszystko są ludzie którzy oglądają serial zamiast żyć. Tak samo z vlogami. Poza tym nie wszystkich stać na jakąś grę, więc obejrzą sobie chociaż lets'play.

A jeśli chodzi o zarobki to przy ich liczeniu często ludzie pokazują gigantyczne sumy ale...

YouTube (A właściwie Google) bierze 50% dochodu a drugie 50% oddaje użytkownikowi.

No i jeszcze sieci partnerskie biorą sporą część przychodu.

Od zarobku trzeba odliczyć podatek. I po odliczeniu tych kosztów okazuje się, że nie są to jakieś gigantyczne sumy.

Opublikowano

Jak mi ich szkoda :( ................ DO ROBOTY ZAPIERDZIELAĆ A NIE OPIERDALAĆ SIĘ I JESZCZE Z TEGO HAJS MIEĆ. Oby skończyło się tak jak @UP mówi - spam jakimiś gównianymi odcinkami z Minikrafta. Toż to oszaleć można ile tego jest. I jeszcze plusem jest to, że wyjdzie to, kto nagrywał filmy dla pasji czy może dla pieniędzy. Duża większość niestety nagrywa filmy dla pieniędzy. Aż dla mnie jest to zastanawiające, jak taki badziew jak te monotonne filmy z gier mają taką wielką popularność. Takie to fajne - oglądać kogoś, jak gra?

To umówmy się, zbuduj karuzelę za własne pieniądze a potem postaw ją na rynku i pozwól każdemu z niej korzystać za darmo samemu jeszcze opłacając zapotrzebowanie na energię elektryczną. Brzmi dosyć słabo, co nie?

Tak samo jak nie każdy będzie jeździł na karuzeli tak samo nie każdy ogląda określone materiały na YT. To, że tobie się coś nie podoba to nie znaczy, że nie podoba się nikomu. Ludzie, którzy oglądają te materiały z przyjemnością dostają od autora DARMOWĄ rozrywkę. Dlaczego niby autor miałby nie dostawać pieniędzy (I to nie od ciebie, tylko od firm, które tych pieniędzy mają pod dostatkiem) za to co robi?

Jesteś kolejnym, wzorowym wręcz przykładem najzwyklejszego cebulaka, zazdrość, nienawiść i pazerność przede wszystkim :)

Opublikowano

Nie pierdolcie, że przestaną się LP pojawiać. Dowiedzcie się o co chodzi w temacie. Sęk w tym, że teraz nie będzie sieci partnerskich, a wszyscy będą mieli równy hajs. Dla większości LP`layerów, zwłaszcza mniejszych, wszystko pozostanie po staremu.

Opublikowano

Z drugiej strony po zakazaniu robienia jakich kolwiek serii z gier na youtube, dany twórca też na tym starci a dlaczego?

Takie firmy jak Blizzard, Ubisoft, Capcom itp. wypowiedziały się na ten temat i najprawdopodobniej za wrzucenie materiału z gry od tych firm będzie, można zarabiać gdzyż jest to dobra reklama dla producenta gier przykładowo:

Jakiś youtuber robi serie z Multiplayer z widzami, każdy kto chce z nim pograć musi zakupić grę dzięki czemu twórcy na tym zarabiają a jednakowo wzrasta szansa, że dana osoba zakupi DLC do tej gry jeśli wyjdzie.

Jeśli zakazać by całkiem gameplay na youtube wiąże się też to, że twórcy gier też to odczują. Tak więc czy na youtube będzie, można robić gameplay czy też nie to po kieszeni każdy to odczuje nawet Google czy Youtube ponieważ nikt nie będzie non stop oglądał vlogów itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...