Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Angielski

mattom12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jakie znacie metody, żeby polepszyć się w angielskim? Mam tylko godzinę angielskiego w szkole więc niewiele się nauczę. Co myślicie o omegle? Można popisać z niektórymi ludźmi i to zmusza czasem do zajrzenia w słownik czy translate. Co z audibookami, jakies takie 10000 słów w 2h itp itd...?

GRY MNIE NIE OBCHODZĄ, MUSZĘ ZACZĄĆ SIĘ UCZYĆ A NIE GRAĆ. :D

Opublikowano

Filmy, gry, seriale, książki, komiksy po angielsku

Nie wiem czy czaty są dobrym pomysłem, bo nie korzystam

Osobiście oglądam hińskie bajki z angielskimi napisami i nie mam trudności ze zrozumieniem ich, chyba że ktoś się bawi w trudny angielski

s2c77Oa.png

Opublikowano

Jak ci się nudzi to poucz się słówek z różnych działów np (praca,dom), to znacznie poprawi rozumienie tego języka. Uczenie z audiobooków daję coś wtedy, gdy się na tym naprawdę skupisz. Jest to bardziej męczące, przynajmniej dla mnie. Jak nie lubisz się uczyć słówku po słówku i tak dalej, to możesz oglądać seriale z napisami. Nauka taka też wymaga od ciebie dużego skupienia na tym co aktorzy mówią jak i na tym co jest napisane. Gdy się ogląda seriale z napisami tak naprawdę mało kto zwraca uwagę na to jakiego słownictwa używają aktorzy.

btw. nie wiem jak sobie wyobrażasz rozmowę z ludźmi na omegle z słownikiem w ręku:)

Opublikowano

Ogólnie to chyba najłatwiej nauczyć się z seriali/filmów, gier i muzyki. Słuchając muzyki, wsłuchuj się w tekst i próbuj sobie go tłumaczyć.

Opublikowano

Chodzi mi bardziej jak nauczyć się słówek, ale żeby to było przyjemne, bo siedzenie ze słownikiem byłoby męczące. Skorzystam na pewno z filmów, bajek gdzie będą napisy. Nie wiem są jakieś testy czy coś, żeby dowiedzieć się na jakim stopniu umie się język angielski? Podstawowy, komunikatywny itp?

Opublikowano

Chodzi mi bardziej jak nauczyć się słówek, ale żeby to było przyjemne, bo siedzenie ze słownikiem byłoby męczące. Skorzystam na pewno z filmów, bajek gdzie będą napisy. Nie wiem są jakieś testy czy coś, żeby dowiedzieć się na jakim stopniu umie się język angielski? Podstawowy, komunikatywny itp?

Super memo, działa dobrze, ponieważ wymusza na tobie przypominanie sobie słówek. W każdym razie nie nauczysz się języka na poziomie bardzo dobrym nie przebywając za granicą lub nie rozmawiając z native speaker'em. Języki obce w polskich szkołach to porażka, nauka na pamięć gramatyki, słówek i parę tygodni później będziesz pamiętał może 1/10 z tego.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Filmy, gry, seriale, książki, komiksy po angielsku

Nie wiem czy czaty są dobrym pomysłem, bo nie korzystam

Osobiście oglądam hińskie bajki z angielskimi napisami i nie mam trudności ze zrozumieniem ich, chyba że ktoś się bawi w trudny angielski

Za polski się weź :D

Ja angielski opanowałem na wysokim poziomie głównie dzięki angielskim stronom, wchodziłem też na fora (głównie dotyczące gier) i starałem się nawiązywać jak najbardziej komfortową rozmowę. Poza tym filmy i seriale z napisami lub bez (NIE LEKTOR), no i duuuuuużo muzyki - ale nie pop, gdzie w 4 minuty wypowiadają może 50 słów. Poleciłbym gry, szczególnie taktyczne (sporo komunikacji), ale nie chciałeś xD

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Metoda Callana jest świetna i bardzo skuteczna. Dużo się podczas tych kursów nauczyłam. ;) Poza tym ucz się słówek, bo gramatyka to pestka. Musisz opanować dobrze słownictwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...