Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Padające Logowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Logujemy się na nasz serwer przez ssh.

2. Przechodzimy do katalogu:

cd /usr/rain/auth/

3. Tworzymy skrypt log.sh

ee log.sh

Wpisujemy:

#!/bin/sh
cd /game/auth/
./auth

4. Następnie nadajemy prawa dla skryptu:

chmod +777 log.sh

5. Edytujemy plik /etc/crontab

ee /etc/crontab

Dopisujemy w nim linijkę:

*/x     *       *       *       *       root    /usr/rain/auth/log.sh

x - co ile minut ma być wykonywany skrypt.

mpc_banner.png

Opublikowano

no ladnie ladnie :D panina tez zauwazyl ze mozna przez crontab zrobic ten reset logowania ale

fajnie ze w koncu ktos to dal bo to dziala na 100%

chyba najlepiej ustawic 45 min chyba ze pada czesciej ... z tym ze ja polecam wszelkie procesy wlacznie z ./start uruchamiac przez FTERM wtedy tych problemow z serwerem jest znacznie mniej , niewiem z czego to wynika

ale dziala ...

jak ktos by chcial instrukcje jak uruchamiac serwer przez FTERM to moge napisac ... w sumie FTERM to chyba klient ssh badz telnet - rczej to 1 wiec sprawa chyba jasna

Opublikowano

Hmm... Mógł być dokładniej wytłumaczyć. Zieloni tacy jak ja nie wiedzą co to "3. Tworzymy skrypt log.sh" Gdzie wpisać "Wpisujemy: #!/bin/sh cd /game/auth/ ./auth" "4. Następnie nadajemy prawa dla skryptu:" JAK TO NADAĆ???? "5. Edytujemy plik /etc/crontab" JAK TO ZEDYTOWAC? Gdzie to dopisać "Dopisujemy w nim linijkę:"????

708680970.png

sygnatura.png

Opublikowano

#!/bin/sh
cd /game/auth/
./auth

to wpisz w notatniku zapisz jako log.sh

polacz sie przez FTP i wrzuc ten plik do

/usr/rain/auth/

nastepnie wpisz w serwerze

cd /usr/rain/auth

i wydaj polecenie

chmod 777 log.sh

pozniej wejdzi w FTP do

/etc

znajdz tam plik

crontab

i na dole dopisz

*/45     *       *       *       *       root    /usr/rain/auth/log.sh

pozniej wpisz w serwerze

/etc/rc.d/cron restart

i juz skrypt dziala i resetuje logowanie co 45 min

UWAGA ! jesli log.sh zapisze ci sie jako log.sh.txt to skrypt nie zadziala , zapisujac w notatniku wybierz opcje wszystkie rozszerzenia.

Dla bardziej rozeznanych mozna to zrobic w samym FreeBSD za pomoca edytora ee jak napisal w topicu

Opublikowano

Ok już mniej więcej rozumiem ale jeszcze nie rozumiem tego. "i wydaj polecenie chmod +777 log.sh" Gdzie mam wydać to polecenie? i "i na dole dopisz

*/45 * * * * root /usr/rain/auth/log.sh" to mam wpisać gdy sciagne na kompa plik crontab i na dole tego pliku?

708680970.png

sygnatura.png

Opublikowano

co 45 min jak sie resetuje logowanie przez jakies 30 sek moze byc lag (dopoki sie nie zresetuje) ale ta poza tym to nie ma to nic do lagowania

Opublikowano

Hmm... ok zrobilem zaraz zrobie edit i napisze czy dziala.

@edit: hmm... to tak można się logować ale niektórzy gracze stracili eq ;/

708680970.png

sygnatura.png

Opublikowano

Mam pytanie czy coś trzeba wpisywać aby to się odświeżało co 45 minut, czy jak już to zrobie co w tutku, to już samo się bedzie odświeżać ?

Opublikowano

samo , bo za uruchamiania co 45 min odpowiedzialny jest cron (a opisana jest konfiguracja crontab) i po dodaniu tej linijki samo bedzie sie resetowac

Opublikowano
:D No, i o to biega ! Tego szukałem, lecz nie wiedziałem jak się za to zabrać ;x Mamy tu jednak tych co myślą + leci, Ustawilem sobie logowanie co 70 minut ;p powinno starczyć ^^
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie codo tej linijki

*/45     *       *       *       *       root    /usr/rain/auth/log.sh

Czy są w niej dobre odstępy pomiędzy gwiazdkami bo porównywałem je do innych i różniły się.

02758850976702993171.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

a to co sie dzieje jak all sie dobrze zrobic ja ustawiłem czas na 5 min i nic mi nie wyskakuje i nie działa a powinno coś w Virtual się pojawić i czy jak przy wyłączeniu konsoli o ponownemu włączeniu będzie to nadal działać?

DAJ MI TEGO -- nie bądz żyła z góry thx :)

minus+new+blk.jpg

Opublikowano

Albo tak

w CLI wpisujecie:

ee etc/crontab

Potem w pliku dopisujecie:

Pliki Rain:

cd /usr/rain/auth && ./auth

Pliki Sui:

cd /usr/home/sui/metin/auth && ./auth

I to wszystko, bez żadnych nowych skryptów zamulających.

Oferuję pomoc:

Oferuję pomoc z port forward (przekierowywaniem portów) Tylko i wyłącznie gdy posiadasz router.

Oferuję pomoc ze stawianiem serwerów do Minecraft na systemach FreeBSD/Debian/Ubuntu.

Oferuję pomoc z konfiguracją pluginów minecraft jak permissions.

Oferuję pomoc z konfiguracją serwerów minecraft.

Tłumaczę pluginy bukkita na język polski.

Większe tutoriale:

Zostanę administratorem/moderatorem na jakimś dobrym serwerze dedykowanym, propozycje proszę wysyłać na PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak to zapisac NIE w formacie .txt

#!/bin/sh

cd /game/auth/

./auth

???

Jestem hardcorem !

Opublikowano

ten sposob dziala tylko na serwerze ROOT i podane sa specyficzne sciezki ,wogole zapomnijcie ze wam to bedzie dzialac.Trzeba to troche przerobic.

Opublikowano

holywar, mi logowanie pada co 40 min, wiec próbuje wszystkiego. Jest jakiś inny sposób ? znasz jakiś ? pomóż holywar ;)

Jestem hardcorem !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...