Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podróże w czasie są możliwe!

Qlink

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podróże w czasie nie są możliwe i nigdy nie będą. Skoro twierdzicie że będą możliwe to gdzie są podróżnicy w czasie z przyszłości ?

Polecam Ci najpierw zobaczyć mój film, który zlinkowałem w pierwszym poście. Wyjaśniam w nim, że podróże w czasie jednak są możliwe :)

Opublikowano

Doświadczenie jakie przedstawiłem w filmie, zostało opisane w książce Struktura Kosmosu - sam tego nie wymyśliłem :). Ogólna i szczególna teoria względności Einsteina mówią o fizyce relatywistycznej, w filmie zaś mowa o fizyce kwantowej, która Einsteina nie interesowała.

Opublikowano

A co przeszkadza temu by rozpędzić się do prędkości światła i więcej? Moim zdaniem każda zasada jest aktualna dopóki ktoś jej nie złamie. Kiedy gdy ktoś mówił, że Ziemia jest okrągła był oskarżany o herezję;).

Z drugiej strony jest pytanie: Skoro są możliwe to gdzie przybysze z przyszłości?

Można by założyć, że my żyjemy w tym "prawdziwym" świecie i do Nas należy odkrycie drogi do pokonywania czasu.

A mam pytanie. Czy paradoks bliźniąt może mieć jakieś odniesienie do podróży w czasie?

Opublikowano

Paradoks bliźniąt miał 'zadać kłam' szczególnej teorii względności Einsteina, a dokładnie wynikającemu z niej efektowi dylatacji czasowej. Ponieważ paradoks nie uwzględnił jednej szalenie istotnej zmiennej (przyśpieszenia), bardzo łatwo jest go podważyć co... nie czyni z niego więcej paradoksu. Dylatacja czasowa to standardowy efekt przejawiający się tym, iż im szybciej porusza się dany układ (bądź w im silniejszym polu grawitacyjnym się znajduje) tym wolniej płynie dla niego czas. I tak... w jakiś sposób jest to podróżowanie w czasie - tym poruszającym się szybko, czas płynie wolniej. Nie ma to jednak związku z cofaniem się w czasie.

Opublikowano

Podróże w czasie są możliwe jednak tylko w przyszłość i nie jest to tak zaawansowane, mówię o hibernacji czyli zamrożenie ciała na jakiś okres i przez to nie starzejemy się.

Opublikowano

Przecież podróże w czasie są możłiwe. Jest to bardzo łatwy sposób. Ja cofam się o kilka lat wstecz za pomocą muzyki.

Niektóre kawałki przypominają mi bardzo wiele z wcześniejszych lat i dzieciństwa :)

Opublikowano

Kompletnie nie rozumiem o czym wy pieprzycie fizycy, ale jak dla mnie podróże w czasie nie są możliwe i nie będą. Nie umiem tego wytłumaczyć, bo mam 2 z fizyki i jeszcze naciąganą, ale spoko. Jak to niby zrobisz? Mógłbyś wytłumaczyć na chłopski rozum?

Opublikowano

Kompletnie nie rozumiem o czym wy pieprzycie fizycy, ale jak dla mnie podróże w czasie nie są możliwe i nie będą. Nie umiem tego wytłumaczyć, bo mam 2 z fizyki i jeszcze naciąganą, ale spoko. Jak to niby zrobisz? Mógłbyś wytłumaczyć na chłopski rozum?

Na filmie w pierwszym poście masz wyjaśnioną zasadę. Brakuje ci tylko wiedzy o tym czym jest foton.

Otóż jak dobrze wiemy, fale (Jak chociażby morskie) to harmoniczne ruchy poruszonych cząstek. Wyobraź sobie teraz, że światło również jest falą, o ogromnej częstotliwości złożoną z cząstek nazywanych fotonami :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

I co jak za kilkadziesiąt lat wynajdą maszynę do podróźowania w czasie to będziemy mogli się cofnąć i naprawić popełnione błędy, albo pójść w przyszłość i zobaczyć co będzie za ileś tam lat?

Opublikowano

I co jak za kilkadziesiąt lat wynajdą maszynę do podróźowania w czasie to będziemy mogli się cofnąć i naprawić popełnione błędy, albo pójść w przyszłość i zobaczyć co będzie za ileś tam lat?

Na pewno nie za kilkadziesiąt lat. Ta obecna "podróż w czasie" to zjawisko w fizyce kwantowej, której my nie możemy nawet zauważyć. Zanim (i jeśli w ogóle jest to możliwe) zostanie to przeniesione na naszą fizykę, relatywistyczną to upłyną dziesiątki jak nie setki lat :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Oczywiscie, że są możliwe bylem tu w 2046r i sie dopisałem na 128 stronie, co prawda dzial był w koszu ale jednak

Jestem wesoły Tomek

Opublikowano

Więcej zrozumiałem z twojego filmiku niż przez 3 lata fizyki w poprzedniej szkole .. szacun stary , ale trochę trudno sobie to wyobrazić przemieszczanie się w czasie.. :P

..

Opublikowano

Więcej zrozumiałem z twojego filmiku niż przez 3 lata fizyki w poprzedniej szkole .. szacun stary , ale trochę trudno sobie to wyobrazić przemieszczanie się w czasie.. :P

Wiem, że trudno to sobie wyobrazić. Sam Richard Feynman "ojciec" fizyki kwantowej, powiedział, że do końca tego nie kuma :D. Cieszę się bardzo, że Ci się podoba! Na pewno raz na jakiś czas będę wrzucał na kanale podobne filmy ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja was zgaszę - każdy z was ma wehikuł czasu w swoim pokoju - komputer. A zasada działania jest prosta: Włączasz go rano, a tu nagle wieczór :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...