Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ocena mojego składaka - 8000 zł

BlackT3RROR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko, że tRAS jest 24, a w tym jest 28:

http://www.morele.net/pamiec-geil-goc316gb1600c9dc-444139/

Chyba, że to nie ma żadnego znaczenia? I czy będę zadowolony z tego ramu? Będzie chodził jak cudo bez żadnych problemów?

"tRAS - Parametr tRAS (RAS Precharge) to liczba taktów zegara, jaka jest potrzebna do przywrócenia danym ich pierwotnego położenia, zamknięcia banku bądź też ilość cykli wymagana do stronicowania pamięci przed wykonaniem kolejnego polecenia aktywacji banku. Również nie ma zbytniego wpływu na wydajność."

Czyli im mniej tym lepiej, CL też masz niższe, te co Ty pokazałeś są słabe i tyle.

Czy będziesz zadowolony? Jak lubisz przepłacać, to tak, przy takim kompie i tak nie odczujesz różnicy i w życiu nawet pełnej 8 RAMu nie wykorzystasz, ale jak chcesz.

Zawsze można pomyśleć o 4x4GB, ale to już inna półka cenowa.

Podsumowując lepszych nie znajdziesz.

436951440626370320491.png

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

"tRAS - Parametr tRAS (RAS Precharge) to liczba taktów zegara, jaka jest potrzebna do przywrócenia danym ich pierwotnego położenia, zamknięcia banku bądź też ilość cykli wymagana do stronicowania pamięci przed wykonaniem kolejnego polecenia aktywacji banku. Również nie ma zbytniego wpływu na wydajność."

Czyli im mniej tym lepiej, CL też masz niższe, te co Ty pokazałeś są słabe i tyle.

Czy będziesz zadowolony? Jak lubisz przepłacać, to tak, przy takim kompie i tak nie odczujesz różnicy i w życiu nawet pełnej 8 RAMu nie wykorzystasz, ale jak chcesz.

Zawsze można pomyśleć o 4x4GB, ale to już inna półka cenowa.

Podsumowując lepszych nie znajdziesz.

Z tego, co widziałem, to na ultra, przy CoD: Ghost, zużywa się ponad 8 GB ramu, bo 6 GB to minimum. Nie chcę myśleć, co będzie za dwa lata.

Druga sprawa - dysk? Ten 1TB chciałbym wymienić na 2 TB, do tych +-400 zł. Mógłbyś polecić mi coś szybkiego, sprawnego, zajebistego i cichego? Słyszałem, że WD są dobre.

Opublikowano

Jak chcesz coś szybkiego, to kup 2x 1TB Seagate Barracuda i połącz je w RAID, a to że jest wymagane 6GB, to tylko dlatego, że gra ma sztuczną blokadę, co wcale nie oznacza, że tyle wykorzystuje, tani chwyt który ma na celu wzrost sprzedaży RAMu, nawet BF4 Ci nie wykorzysta pełnej 8, do niecałych 6 dochodzi maksymalnie na ultra.

Ewentualnie możesz sobie kupić jakiś tani jeden dysk 2TB i 30 / 60GB SSD na bufor, to już wedle hajsu i uznania :P

Opublikowano

Jak chcesz coś szybkiego, to kup 2x 1TB Seagate Barracuda i połącz je w RAID, a to że jest wymagane 6GB, to tylko dlatego, że gra ma sztuczną blokadę, co wcale nie oznacza, że tyle wykorzystuje, tani chwyt który ma na celu wzrost sprzedaży RAMu, nawet BF4 Ci nie wykorzysta pełnej 8, do niecałych 6 dochodzi maksymalnie na ultra.

Ewentualnie możesz sobie kupić jakiś tani jeden dysk 2TB i 30 / 60GB SSD na bufor, to już wedle hajsu i uznania :P

Który z nich będzie lepszy, jeśli wziąłbym któryś z nich i dołożył do tego jeszcze jakiś 500 GB i złączył w RAID?

http://www.morele.net/dysk-western-digital-av-gp-3-5-1tb-sata-iii-64mb-cache-wd10eurx-443146/

http://www.morele.net/dysk-western-digital-1tb-caviar-black-7200-64mb-sataiii-wd1002faex-298834/

Czy może?

http://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-7200-12-3-5-1tb-sata-iii-7200rpm-32mb-cache-st31000524as-oem-363680/

Opublikowano

Jakbyś miał mieć tylko 1 dysk to tak średniawo, ale w RAID to spokojnie styknie.

Teraz tylko musisz poczytać jakie tryby RAID obsłuży Twoja płyta, jakie są + i - poszczególnych RAIDów etc.

Sprawdź jeszcze ile talerzy i głowic mają Redy, bo im więcej, to tym mniejsza jest niezawodność, jakby miały po 2/3, to ja bym jednak dopłacił do barracudy ze względu na 1 talerz i 1 głowicę.

Opublikowano

Jakbyś miał mieć tylko 1 dysk to tak średniawo, ale w RAID to spokojnie styknie.

Teraz tylko musisz poczytać jakie tryby RAID obsłuży Twoja płyta, jakie są + i - poszczególnych RAIDów etc.

Sprawdź jeszcze ile talerzy i głowic mają Redy, bo im więcej, to tym mniejsza jest niezawodność, jakby miały po 2/3, to ja bym jednak dopłacił do barracudy ze względu na 1 talerz i 1 głowicę.

Płyta główna: Asus SABERTOOTH Z87 /Z87/SATA3/USB3/PCIe3.0/s.1150/ATX - (SABERTOOTH Z87)

Czy byłbyś taki miły i mi z tym pomógł? Dla mnie to czarna magia, a dla Ciebie bułka z masłem. Mógłbyś mi napisać dwa dyski, aby złączyć w RAID - 1 TB i 500 GB, aby wyszło 1.5 TB zajebistego, szybkiego i cichego dysku, który poradzi sobie z grami, przerzucaniem plików, renderingiem itp. do 500 zł? :-)

Opublikowano

Ale po co 500GB + 1TB?

Twoja płyta obsługuje technologię RAID 0, 1, 5 i 10, do 5 i 10 potrzeba minimum odpowiednio 3 i 4 dyski, 3 dysków o różnej pojemności nie opłaca się łączyć, więc zostaje RAID 0 i RAID 1.

RAID 0 ma na celu zwiększenie pojemności i prędkości dysków, 2 dyski są widziane jako jeden i mozna z nich zrobić 1 partycję, jednocześnie są bardziej podatne na uszkodzenia, gdyż jeśli padnie Ci jeden dysk, to polecą dane z jednego i drugiego, ldatego tak bardzo naciskam na dyski 1talerzowe.

RAID 1 polega na zwiększeniu bezpieczeństwa danych, jednak jak połączysz 2x dyski 1TB, to dostaniesz dysk 1TB, a nie 2TB tak jak w przypadku RAID0, ale jak padnie Ci jeden dysk, to na drugim masz to samo, więc nie tracisz danych, zwiększenie wydajności jest znikome.

Także ja bym wybrał RAID 0 i 2x Seagate Barracuda 1TB ze względu na najlepszy stosunek cena / jakość, najlepszą prędkość w swojej cenie i niezawodność (1 głowica, 1 talerz),

Opublikowano

Na rynek wchodzą niereferencyjne 780Ti (niespodzianka?) więc poczekaj z tym zestawem.

Co do RAM - weź pod kolor reszty podzespołów, w zestawie dla Kowalskiego nie potrzeba żadnych wysokich ustawień.

Opublikowano

Na rynek wchodzą niereferencyjne 780Ti (niespodzianka?) więc poczekaj z tym zestawem.

Co do RAM - weź pod kolor reszty podzespołów, w zestawie dla Kowalskiego nie potrzeba żadnych wysokich ustawień.

Ma przepłacać za to, że kolorek ma inny?

Kupi sobie folię 3M czarną i po kłopocie, zwykły kowalski, któremu zależy na wyglądzie nie bierze niewydajnej, jedno wieżowej i w dodatku szpetnej Noctuy, już lepiej wziąć Cooler Master V8 GTS lub Dark Rock pro 2 jak już jesteśmy tacy akuratni...

Lepiej nie mieszaj mu już w głowie, zależy mu na wydajności, to będzie ją miał, takie propozycje możesz dawać ludziom bardziej wtajemniczonym.

Opublikowano

Ma przepłacać za to, że kolorek ma inny?

Kupi sobie folię 3M czarną i po kłopocie, zwykły kowalski, któremu zależy na wyglądzie nie bierze niewydajnej, jedno wieżowej i w dodatku szpetnej Noctuy, już lepiej wziąć Cooler Master V8 GTS lub Dark Rock pro 2 jak już jesteśmy tacy akuratni...

Lepiej nie mieszaj mu już w głowie, zależy mu na wydajności, to będzie ją miał, takie propozycje możesz dawać ludziom bardziej wtajemniczonym.

dałbym w zestawie tego cooler mastera v8 gts ale ehh nawet nie wiadomo czy jest czy nie ma przez ten opis jego

// edit nie bede spamowal ;p eh mozna sie niby zapytac ale skladajac zestaw komputerowy nie mam czasu by czekac na ich odpowiedz z reszta noctua jest bardzo dobrym coolerem, wygladu akurat nie skomentuje : /

Opublikowano

Czym się różni ten referencyjny GeForce GTX780 Ti od tego, w moim zestawie?:

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-karta-graficzna-gigabyte-gtx-780ti-875mhz-928mhz-boost-3gb-1750mhz-384-bit-gv-n78td5-3gd-b-nowosc-599475/

PS. PROSZĘ O DORADZENIE INNEGO, DOBREGO CHŁODZENIA, PONIEWAŻ TAMTEGO NIE MAJĄ W OFERCIE I NIE ZAMÓWIĄ.

Opublikowano

Ten który podałeś posiada chłodzenie referencyjne.

Te stosuje się głównie do SLI lub z zamiarem wodowania, gdyż temperatury są takie sobie (w tym modelu) oraz poziom głośności jest wyższy.

To po prostu wzorzec podany przez producenta, zazwyczaj są tańsze. Tyle powinno Cię interesować.

http://pclab.pl/art55398-17.html
Opublikowano

Ta gry i render, mam zamiar przez najbliższe X lat nie wymieniać procesora, potem ewentualnie SLI lub jakąś 1 mocną grafę dokupię jak już moja będzie niedomagać.

@Topic.

Spytałeś się o tego GTS?

Opublikowano

Ta gry i render, mam zamiar przez najbliższe X lat nie wymieniać procesora, potem ewentualnie SLI lub jakąś 1 mocną grafę dokupię jak już moja będzie niedomagać.

@Topic.

Spytałeś się o tego GTS?

To sarkazm?

Co do GTS, to nie dostałem odpowiedzi, ale z modelu wynika, że to własnie GTS V8. Czekam na ich odpowiedź nadal. ;-)

Opublikowano

Że z kartą graficzną? :D
Świat idzie z postępem, za rok / dwa pewnie nie uciągnie wszystkich gierek na ultra, takie życie.

Wgl wszyscy się tak jarają, że nowe Radeony i wgl wow i do każdego zestawu je wciskają, jednocześnie zapominając się spytać, czy ma ktoś zamiar renderować, bo ja dajmy na to w camtasii renderując jakikolwiek filmik używam w większości karty graficznej (CUDA robią swoje), a procesor nie jest nawet w 50% w użyciu, może po prostu HT nie obsługuje, tak samo jak jest spieprzony HT w bf4 (jak wyłączysz HT to FPS CI wzrastają o ładne kilkanaście).

Opublikowano

Tak juz jest, ja z zawodu renderuje na wlasnym sprzecie ktory niedawno kupilem (2x quadro 6000, po 588 cuda rdzeni bodajze, ale wydajnosc w renderingu gigantyczna, wydajne mimo ze malo rdzeni cuda) ale renderuje zawsze w trybie mieszanym z Xeonem E7 8870 i 2x Quadro 6000 i 64Gb ramu 2133mhz

@Edit

@top

Tak, to jest GTS V8 kod produktu zawsze jest prawidlowy :)

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Mam jeszcze pytania, bo i tak czekam z zamówieniem tego komputera, aż do sprzedaży w Polsce wejdą te niereferencyjne GTX 780TI (np. WindForce od Gigabyte).

Czy ten procesor:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4820k-10m-cache-do-3-90-ghz-box-bx80633i74820k-604821/

... nie będzie lepszy od tego, który podaliście:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-4770k-3-5ghz-lga1150-box-haswell-bx80646i74770k-wersja-z-radiatorem-546532/

Bo niby ten pierwszy ma lepsze parametry i jest tańszy, ale drugi jest z radiatorem, dlatego sam nie wiem. Co będzie lepsze i wydajniejsze?

Druga sprawa:

Na jakiej stronce powinienem składać komputer, aby wyjść na tym taniej i bardziej opłacalnie? Bo z tego, co widzę, to na Morele.net można nieźle przepłacić.

Opublikowano

popatrz na to że ten procek co podałeś jest na socket 2011, a do niego trzeba (bardzo dobra plyte glowna) + nie jest przeznaczony jako taki do gier

OK, przeczytałem, że przy tym 4770K będę mieć najwięcej FPS'ów w grach. Czyli zostajemy przy tym, co mamy. A co do pytania drugiego?

Na jakiej stronce powinienem składać komputer, aby wyjść na tym taniej i bardziej opłacalnie? Bo z tego, co widzę, to na Morele.net można nieźle przepłacić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...