Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Metin2 P Server Na Freebsd Root!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

'Pan pro' Kodexior...

Poprawne instalowanie bazy danych:

1. Wpisz w CLI: cd /usr/ports/databases/mysql55-server (jesli folder nie istnieje, wpiszcie portsnap fetch a potem portsnap extract)

2. Wpiszcie make install WITH_XCHARSET=all clean

3. Po instalacji wpiszcie: /usr/local/bin/mysql_install_db

4. CLI: mysqladmin -u root password NOWE_HASLO

5. Wrzucacie wszystkie foldery procz folderu mysql i zadnych plikow!

6. CLI: mysql -p Podajecie haslo, i kiedy macie napisane MYSQL> wpisujecie tam:

CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#';

GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION;

7. Cieszymy sie dzialajacymi bazami :)

Panie 'SuicideRlz', z początku przecież pisałem że tylko to tłumaczyłem, a niemieckiego zbyt dobrze nie znam.

Zapomniałem żeby dopisać, jeśli cosźle przetłumaczyłem czy zrobiłem, proszę o POPRAWIENIE.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

ja moge dorzucic opis instalacji apache + php5 na serwerze , czyli nie korzystamy z xampow srampow tylko robimy serwer jak sie nalezy ... wtedy zawsze dziala reje is itp itd

Opublikowano

A gdzie wrzucić pliki serwerowe?, wrzucić je po wypakowaniu freebsd ? czy jakoś move w putty i czy FREEBSD 8.0 i386 to dobre FreeBSD do postawienia? te i386 nie wiem ma 1.8gb spakowane i zaraz bede bootował pomocy wiem ze jakieś pliki szły do roota bo tam nie ma plików start w rocie itp

Oferuję pomoc:

Oferuję pomoc z port forward (przekierowywaniem portów) Tylko i wyłącznie gdy posiadasz router.

Oferuję pomoc ze stawianiem serwerów do Minecraft na systemach FreeBSD/Debian/Ubuntu.

Oferuję pomoc z konfiguracją pluginów minecraft jak permissions.

Oferuję pomoc z konfiguracją serwerów minecraft.

Tłumaczę pluginy bukkita na język polski.

Większe tutoriale:

Zostanę administratorem/moderatorem na jakimś dobrym serwerze dedykowanym, propozycje proszę wysyłać na PW.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

UWAGA udalo mi sie odpalic baze serwera w kodowaniu big5 pod Ubuntu , a to juz polowa sukcesu

O tyle jest to ważne ze jesli by sie udalo uruchamiac serwer pod zwyklym linuksem jak Ubuntu wtedy znacznie uproscil by sie proces

stawiania serwera na dedyku czy chociazby na domowych komputerach z zew ip a nawet hamachi pomijajac juz fakt ze uruchamianie serwera

bezposrednio (bez wirtualizacji) sprzyja lepszemu wykorzystaniu zasobów.

Dołaczam ss:

screenshot1ey.th.png

dowodem tego ze baza dziala poprawnie jest to ze dziala cale www ,rejestracja ranking itd na tym ss widac dzialajaca baze

(ta baza jest z plikow serwerowych wiec sa dziwne nazwy)

screenshot2ohc.th.png

Opublikowano

przy uruchamianiu serwera wyskakuje ten blad

screenshot4tj.png

nie czepia sie o zadne biblioteki (jak we freebsd) ale ten blad sie pojawia , widzialem go pare razy w VPC ale nie wiem czego on dotyczy.

Opublikowano

Mógłbym prosić o pomoc w instalacji od samego początku FreeBSD na dysku?

Nie mogę się połączyć przez WinSCP gdy konfiguruje wg. poradnika na początku "Spisu Tutoriali" o freebsd.

Opublikowano

Mam ubuntu server i też mam ten błąd

Przychodzę ze szkoły i widzę błąd przy FTP :/ Zaraz się to naprawi.

Bazy danych mam wgrane i server startuje baz startuje normalnie

Teraz sprawdzałem MySQL działa stronka działa FTP tez, a jak uruchamiam pliki metka to wywala błędy core

DavYd pozdrawia MPC oraz:

[GM]Novika s9 Agronas

[GA]Muzha s9 Agronas

Opublikowano

przy uruchamianiu serwera wyskakuje ten blad

screenshot4tj.png

nie czepia sie o zadne biblioteki (jak we freebsd) ale ten blad sie pojawia , widzialem go pare razy w VPC ale nie wiem czego on dotyczy.

Błąd oznacza nie wykrycie w.w. plików, więc najprawdopodobniej ich nie masz. Jeżeli jesteś pewny, że je masz, to:

Widzę, że najprawdopodobniej serwer z OVH, jeżeli mam rację, to :

1. Sprawdź czy masz w.w. pliki, jeżeli na pewno je masz, to przejdź do punktu 2. Jednakże, jeżeli ich nie posiadasz - Wgraj je od nowa.

2 Jeżeli miałem racje i serwer dedykowany jest z OVH - Masz problem z ipv6. Na to jest prosty sposób :

1. Usuń wszystkie DNS Secondary
  2. Wyczyść Revers ipv6

Następnie :

Przechodzisz do zakładki usługi i tam klikasz na ikonkę net boot. Następnie w net boot na samym dole zmieniasz z

hd

na

2.6.24.5 x86 & smp & gresc & ipv6

(Lub najbliżej temu podobne. Muszą być parametry : gresc & ipv6

i wybierasz zatwierdź.

Po odczekaniu około 2 minut logujesz się na serwer jako root i wpisujesz reboot. Po restarcie i ponownym zalogowaniu powinno się pojawić jako mod coś takiego:

Linux ****** 2.6.24.5-grsec-xxxx-grs-ipv6-32 #2 SMP Tue May 6 08:24:52 CEST 2008 i686 GNU/Linux

Ponieważ OVH daje adres ipv6 który można znaleźć w menadżerze.

Następnie trzeba go dodać do interfejsu za pomocą (tak jest akurat w moim przypadku), komendy :

ip a a 2001:41D0:1:C489::1 dev eth0      

Jedno mamy za sobą, teraz instalacja/aktualizacja portów (Jeżeli maszyna jest zdalna i pochodzi z OVH - na 100 % nie masz wgranych portów)

3. Wpisujemy:

cvsup -L 2 -h cvsup.FreeBSD.org /usr/share/examples/cvsup/ports-supfil

(W ten sposób uruchomimy CVSup)

W ten sposób, pobiorą nam się porty (lub zaktualizują), z zdalnego serwera FreeBSD. Takie pobieranie, może potrwać do 3-ech godzin.

4. Instalacja Portów:

By rozpocząć instalację należy przejść do katalogu wybranego portu:

NA PRZYKŁAD : (Port lsof)

# cd /usr/ports/sysutils/lsof

Wewnątrz katalogu lsof znajduje się szkielet portu. Następnym krokiem jest kompilacja programu, co sprowadza się do wpisania polecenia make. Efekt działania polecenia powinien być zbliżony do:

# make
>> lsof_4.57D.freebsd.tar.gz doesn't seem to exist in /usr/ports/distfiles/.
>> Attempting to fetch from ftp://lsof.itap.purdue.edu/pub/tools/unix/lsof/.
===>  Extracting for lsof-4.57
...
[extraction output snipped]
...
>> Checksum OK for lsof_4.57D.freebsd.tar.gz.
===>  Patching for lsof-4.57
===>  Applying FreeBSD patches for lsof-4.57
===>  Configuring for lsof-4.57
...
[configure output snipped]
...
===>  Building for lsof-4.57
...
[compilation output snipped]
...

Po skończeniu kompilacji powracamy do linii poleceń. Kolejnym krokiem jest instalacja portu poprzez wpisanie polecenia make wraz ze słowem install:

# make install
===>  Installing for lsof-4.57
...
[installation output snipped]
...
===>   Generating temporary packing list
===>   Compressing manual pages for lsof-4.57
===>   Registering installation for lsof-4.57
===>  SECURITY NOTE: 
     This port has installed the following binaries which execute with
     increased privileges.

To na tyle. Teraz bezproblemowo, możemy otwierać wszystkie aplikacje (bardzo potrzebna funkcja, w szczególności dla .bin), jak i nie będzie nam wyrzucało error'u, o "Nie istnieniu pliku".

To tyle, mam nadzieje że pomogłem :)

Opublikowano

@ holywar

Jak wypakowywałeś pliki? Winrarem czy komendą spod linuxa

DavYd pozdrawia MPC oraz:

[GM]Novika s9 Agronas

[GA]Muzha s9 Agronas

Opublikowano

Mi poszło całkiem nieźle.... Tylko przy włączaniu (./start.sh) wywala mi coś takiego:

http://img251.imageshack.us/img251/1559/aha2.jpg

Na FreeBSD 8.0 robię ;)

Regards

Tushi

//We are Anonymous. We are legion. We do not forget. We do not forgive. Expect us!

Opublikowano

Może to głupie pytanie, ale jak się ma sprawa z integracją z Hamachi?

Zainstalowałem Debiana 5.04 (amd64, chociaż procek Intel, to pozostaje dla mnie niezrozumiałe xD), ściągam pliki serwerowe (swoją drogą, mam jeszcze by Ninjutushi, a uploadu nie znalazłem tutaj, chyba że nie umiem szukać o.O), a Hamachi zainstalowane. Czy serwer będę musiał jakoś konfigurować, czy po prostu odpalam Hamachi, włączam serwer "standardową procedurą", i łączy?

Druga sprawa to to, że z tego co pisze w tutorialu najlepiej mieć system 32bitowy. Ja zainstalowałem wersję 64bitową z racji posiadania 4GB RAMu, i chciałbym to w pełni wykorzystać. Czy fakt, że jest to system 64bitowy, nie przeszkodzi w postawieniu serwera?

@edit: Beznadzieja. Na poprzedniej stronie jest post, mówiący o tym, że jak wrzeszczy o pliki core, to je wgrać. Skąd? Nie wiem, bo w paczce ich NIE MA. (pewnie minusów trochę zarobię... na tych, którzy nie mają zamiaru pomóc.) ;)

Btw. Nie wykonuje mi żadnych plików typu db lub auth, pisze, że jest "naruszenie ochrony pamięci". O co tu chodzi?

Opublikowano

Tak od razu to to ci nie zadziała. Trochę będziesz musiał skonfigurować.

Trochę inaczej robi się server na 64 bitowym systemie, ale aż tak bardzo to się nie różni.

Regards

Tushi

//We are Anonymous. We are legion. We do not forget. We do not forgive. Expect us!

Opublikowano

Właśnie, w tutorialu 0 informacji na temat dalszej konfiguracji. Ktoś może wie?

I czym się różni stawianie serwa na 64, od serwa na 32bitowym systemie?

@edit: Spójrz, że parę osób przede mną już wytknęło brak plików cores. Po prostu niekompletne pliki.

Opublikowano

to tylko oznacza że coś się pieprzy (co to nie pamiętam), różnicą jest m.in wrzucanie bibliotek do innego folderu ale czy coś jeszcze... to nie wiem.

bolesny jest brak informacji na temat wgrywania bibliotek (te szczątkowe informacje nazywam brakiem)

Regards

Tushi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ta linijka na 100% ma tak wyglądać???

9.
Code:

mysql -p

Zaloguj się jako root używajac hasła...

Tutaj mam błąd :/

02758850976702993171.png
Opublikowano

Spopi dziś wrzucę poradnik o tym ;) zamiast mysql -p wpisz samo mysql

http://www.mpcforum.pl/topic/128260-tut-instalacja-serwera-na-dedyku/

Regards

Tushi

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...