Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czyszczenie starych piniendzy

Aziraal321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepiej nie czyść bo mogą się uszkodzić, jak chodzi o banknoty.

Jak monety to śmiało cilit beng może i być dobry, ale ja polecam cif i czyste xD

Opublikowano

Banknoty już wymagają innego sposobu, lecz monety możesz spokojnie umyć tym "Cilif bangiem" :)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Każda inwazyjna metoda czyszczenia starych monet w domu przez niedoświadczoną osobę prowadzi do nieodwracalnych zniszczeń i utraty jakiejkolwiek wartości numizmatycznej. Wiec może lepiej sięgnij po poradę jakiegoś doświadczonego kolekcjonera.

Opublikowano

środkami do prania wełny ;) , tymi lepszymi bez sody i enzymów

a normalnie to nawet w wodzie destylowanej , potem suszenie pomiędzy stronami np książki z obu stron podkładając koniecznie bibułkę

jak suszysz to nigdy w cieple, nie na kaloryferze ! ok 10-15 stopni ( nawet w piwnicy może być ) , przy średniej wilgoci, im wolniej będzie schną tym mniej wyblaknie i straci kolory , tak 2-4 dni suszenia wystarczy

monety czyści się w specjalnych roztworach wkładając tylko monetę na określony czas , i nie słuchaj głupot o cifie czy innych badziewiach, każda rysa na monecie obniża jej wartość czasem staje się bez wartości po złym czyszczeniu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Papierowe, szczególnie stare wymagają zupełnie innych środków.

Co do monet, to wystarczy nawet woda z mydłem :D

Oczywiście, lesze efekty dadzą jakieś detergenty do czyszczenia, właśnie typu cilit czy cif.

727881401622271220780.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...