Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Naprawa npc.is_pc() - r34083

The Naid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przedstawiam wam difa na naprawę funkcji npc.is_pc() która naliczała 2 razy.

0017F637: 89 90
0017F638: 5C 90
0017F639: 24 90
0017F63A: 04 90
0017F63B: 89 90
0017F63C: 04 90
0017F63D: 24 90
0017F63E: E8 90
0017F63F: 9D 90
0017F640: DC 90
0017F641: 00 90
0017F642: 00 90

Zachęcam do testowania i zdania relacji. :)

0LsM05U.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Naliczanie graczy działa poprawnie ale jak mam system achievementów to po zabiciu bossa się nic nie wyświetla :c

Opublikowano

Mogleś napisać na czym polega błąd i co konkretnie dif zmienia, ludzie nie wgrywają difów na lewo i prawo tylko dlatego że ktoś dał takiego na forum, do każdego difa wypadałoby podać opis co konkretnie zmienia - w końcu chodzi tu o modyfikacje naszych game i nasze bezpieczeństwo.

W dodatku wnioskując po poscie wyżej , dif psuje funkcje .kill dla potworów?

IhuZnR7.png

Opublikowano

Mogleś napisać na czym polega błąd i co konkretnie dif zmienia, ludzie nie wgrywają difów na lewo i prawo tylko dlatego że ktoś dał takiego na forum, do każdego difa wypadałoby podać opis co konkretnie zmienia - w końcu chodzi tu o modyfikacje naszych game i nasze bezpieczeństwo.

W dodatku wnioskując po poscie wyżej , dif psuje funkcje .kill dla potworów?

Głupi jesteś czy udajesz ? Chyba kazda osoba pisząca questy czy mająca styczność z serwerem wie, że jak są odpalone 2 questy z funkcja id.kill to zalicza moba tylko do jednego z questów. Dzięki funkcji kill with npc.get_race() == ID moby zaliczane są do obydwu questów.

"Mogłeś napisać na czym polega błąd"

Przecież Naid napisał co on naprawia. Cytuje:

Przedstawiam wam difa na naprawę funkcji npc.is_pc() która naliczała 2 razy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Głupi jesteś czy udajesz ? Chyba kazda osoba pisząca questy czy mająca styczność z serwerem wie, że jak są odpalone 2 questy z funkcja id.kill to zalicza moba tylko do jednego z questów. Dzięki funkcji kill with npc.get_race() == ID moby zaliczane są do obydwu questów.

"Mogłeś napisać na czym polega błąd"

Przecież Naid napisał co on naprawia. Cytuje:

Pozdrawiam.

Głupi jesteś, czy udajesz? Chyba kazda osoba pisząca questy czy mająca styczność z serwerem wie, że pisząc questa z funkcją id.kill lub kill with npc.race == id , to obie powinny działać, może nie razem i jednocześnie, ale nie ważne czy sobie zrobie id.kill to powinno to działać, po użyciu tego difa id.kill nie będzie już działać - nie ważne czy dla potwora, co jest oczywiście błędem i radzę przepisać od razu wszystkie questy biologa, które głównie opierają się na id.kill .

"Przecież Naid napisał co on naprawia."

Napisał co naprawia, a na czym polega błąd to chyba nie znaczy "co naprawia", czytanie ze zrozumieniem się kłania.

IhuZnR7.png

Opublikowano

Nie będę się wdawał w spory ale naprawdę myślisz, ze jak wgrasz tego difa to nie zadziała ci ID.kill ?

Użyj sobie geniuszu id.kill w dwóch questach -,-

Opublikowano

Nie będę się wdawał w spory ale naprawdę myślisz, ze jak wgrasz tego difa to nie zadziała ci ID.kill ?

Użyj sobie geniuszu id.kill w dwóch questach -,-

Przecież do cholery jak bym nie przetestował to był głupot nie pisał ...

Zrobiłem prosty quest typu:

quest test_kill begin
     state start begin
          when 101.kill begin
                  syschat("zabito psa!")
          end
     end
end

Efekt? Po wgraniu difa napis "zabito psa!" się nie wyświetlał (quest nie działa), po usunięcie wszystko działa jak należy.

IhuZnR7.png

Opublikowano

Wszystko działa jak należy z wgranym difem, nie pisz głupot.

EDIT: Sprawdzone podczas pisania tego posta, zaiste masz 2x 101.kill w object i piszesz, że nie działa...

Opublikowano

Wszystko działa jak należy z wgranym difem, nie pisz głupot.

EDIT: Sprawdzone podczas pisania tego posta, zaiste masz 2x 101.kill w object i piszesz, że nie działa...

Znając życie wgrywałeś difa pod game 2089. Niczego więcej nie można się spodziewać po osobie, która nie potrafi zmienić newsa promującego wrogi serwer na stronie głównej swojego serwera, usuwa postacie tylko w player.player zostawiając je w player.player_index, od pół roku nie potrafi naprawić serwera przed bugami służącymi do wywalania CH i kompiluje questy za pomocą ./qc :). Posterunkowy, podkulić ogon i odmaszerować!

Difa sprawdzę w wolnym czasie.

Opublikowano

Przecież do cholery jak bym nie przetestował to był głupot nie pisał ...

Zrobiłem prosty quest typu:

quest test_kill begin
     state start begin
          when 101.kill begin
                  syschat("zabito psa!")
          end
     end
end

Efekt? Po wgraniu difa napis "zabito psa!" się nie wyświetlał (quest nie działa), po usunięcie wszystko działa jak należy.

Ja pierdole ale Ty jesteś tępy.

Jeżeli użyjesz np. w dwóch dungeonach np. 691.kill i w następnym dungeonie tego samego moba pod funkcją 691.kill to Ci się będzie kolidowało. Będzie Ci wyświetlało tekst z 1 dungeonu, a może i nawet nie zadziałać <ok>

Opublikowano

Jeżeli użyjesz np. w dwóch dungeonach np. 691.kill i w następnym dungeonie tego samego moba pod funkcją 691.kill to Ci się będzie kolidowało. Będzie Ci wyświetlało tekst z 1 dungeonu, a może i nawet nie zadziałać <ok>

Jemu chyba chodzi o to, że nawet przy pojedynczym .kill nie działa quest. Wystarczy dodać nowego moba, by mieć pewność, że nigdzie nie jest użyty i sprawdzić warunek .kill. Ja obecnie jestem poza domem, więc nie mam jak tego sprawdzić.

Opublikowano

Tępy to ty jesteś... 14 latek z ENTYM serwerem-niewypałem. Mówię Wam osły, że nie działa to wy dalej swoje na siłe. Inkscape napisał o co mi chodziło już.

IhuZnR7.png

Opublikowano

Bo używa się:

when kill with npc.get_race() == id moba

kurwa.

Widzę mamy speca od questów, hahahahaha... Daj sobie człowieku spokój, napisz to na epvp to niemcy będą mieli się z czego brechtać i potwierdzisz poziom intelektualny polaków w społeczeństwie metin2. Jesteś w ciemnej dupie jeśli chodzi o pisanie questów, a twoją wiedzę można porównać do wiedzy małpy o seksie analnym :rolleyes:

kurwa.

IhuZnR7.png

Opublikowano

Widzę mamy speca od questów, hahahahaha... Daj sobie człowieku spokój, napisz to na epvp to niemcy będą mieli się z czego brechtać i potwierdzisz poziom intelektualny polaków w społeczeństwie metin2. Jesteś w ciemnej dupie jeśli chodzi o pisanie questów, a twoją wiedzę można porównać do wiedzy małpy o seksie analnym :rolleyes:

kurwa.

wypierdalaj.

może, może nie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jest mały problem z diffem. Gdy go wgramy leci nam exp, nawet z mobów a przed wgraniem nie leciało, więc jest mały kłopot.

Proszę jak ktoś może da, ktoś działającego poprawnie diffa??

Daj to co uważasz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...