Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja Kometa ISON

decux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę się mylić ale po przeleceniu takiej komety blisko ziemi , jakieś kawałki/pył mogą odlecieć od niej i spaść na ziemie to też może być jakieś zagrożenie .. dlaczego? bo jest coraz bliżej słońca , a kometa coraz cieplejsza :P

..

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mogę się mylić ale po przeleceniu takiej komety blisko ziemi , jakieś kawałki/pył mogą odlecieć od niej i spaść na ziemie to też może być jakieś zagrożenie .. dlaczego? bo jest coraz bliżej słońca , a kometa coraz cieplejsza :P

Nie rozumiem nic. Czyli ona obecnie leci w stronę słońca i zawróci?

Opublikowano

Nie rozumiem nic. Czyli ona obecnie leci w stronę słońca i zawróci?

no tak piszą że leci w stronę słońca , minęła już marsa więc będziemy mogli ją nie długo zobaczyć listopad-grudzien

..

Opublikowano

no tak piszą że leci w stronę słońca , minęła już marsa więc będziemy mogli ją nie długo zobaczyć listopad-grudzien

Nie rozumiem nic. Czyli jak doleci do tego słońca i się nie rozpadnie to zawróci na nas czy poleci dalej? x_o

Opublikowano

Nie rozumiem nic. Czyli jak doleci do tego słońca i się nie rozpadnie to zawróci na nas czy poleci dalej

Uderzy w słońce jeśli się nie spali

..

Opublikowano

Uderzy w słońce jeśli się nie spali

Słońce jest ogromne i jak taka mała kometa może mu coś zrobić? A tym bardziej nam.

Opublikowano

Słońce jest ogromne i jak taka mała kometa może mu coś zrobić? A tym bardziej nam.

Praktycznie może coś tam się dziać resztki tej komety mogą się rozpaść i ruszyć na ziemie

..

Opublikowano

Praktycznie może coś tam się dziać resztki tej komety mogą się rozpaść i ruszyć na ziemie

A jak takie resztki mają w ogóle perfekcyjnie trafić w ziemię? Przecież mogą spaść gdzieś indziej w zupełnie innym kierunku. Albo wcześniej się spalić.

Opublikowano

A jak takie resztki mają w ogóle perfekcyjnie trafić w ziemię? Przecież mogą spaść gdzieś indziej w zupełnie innym kierunku. Albo wcześniej się spalić.

Widać, że srasz w gacie :D

Lepiej nie wierzyć w takie artykuły bo to kupa a tamta strona to fake. Jak meteoryt co zajebał dinozaury to sie zapalil jak w atmosfere wleciał a te szczątki tej nimby komety która istnieje "ISON" raczej będa małe jak okruszki jak przeleci. Raczej nie powinna nic zrobić ziemi.

Opublikowano

Lepiej nie wierzyć w takie artykuły bo to kupa a tamta strona to fake. Jak meteoryt co zajebał dinozaury to sie zapalil jak w atmosfere wleciał a te szczątki tej nimby komety która istnieje "ISON" raczej będa małe jak okruszki jak przeleci. Raczej nie powinna nic zrobić ziemi.

No ziemi nic , ale nam tak.. przecież w takich "okruszkach" wciąż będą jakieś wirusy .. (chyba) :P

Ale i tak fajnie zobaczyć taką komete co będzie sobie można ją obejrzeć na niebie :D

..

Opublikowano

a to dinozaury nie wyginęły dlatego, że ich neo na arkę nie zabrał?

lolol

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No okej panowie i panie czas odświerzyć temat , mam trochę info np. http://tylkoastronomia.pl/wiadomosc/kolejny-rozblysk-jasnosci-komety-ison-pojawily-sie-skrzydla-komy , jak widac to sie stanie , bedzie powtórka z lat 1680 i wcześniej , nic dziwnego że stany zjednoczone "wykopały" sobie podziemne dziuple.. ,ta cała FEMA ,

PS te całe wykopaliska pod ziemią to chyba dlatego że będzie dość duże promieniowanie http://talbot.nowyekran.pl.neon24.pl/post/100454,fema-i-kometa-ison

..

Opublikowano

No okej panowie i panie czas odświerzyć temat , mam trochę info np. http://tylkoastronomia.pl/wiadomosc/kolejny-rozblysk-jasnosci-komety-ison-pojawily-sie-skrzydla-komy , jak widac to sie stanie , bedzie powtórka z lat 1680 i wcześniej , nic dziwnego że stany zjednoczone "wykopały" sobie podziemne dziuple.. ,ta cała FEMA ,

PS te całe wykopaliska pod ziemią to chyba dlatego że będzie dość duże promieniowanie http://talbot.nowyekran.pl.neon24.pl/post/100454,fema-i-kometa-ison

Nie panikuj, nic się nie stanie. Same brednie żeby nabić oglądalność.

Opublikowano

Tsaa... koniec świata też był i wszyscy umarliśmy . Zwykłe brednie i tyle , nie ma w co wierzyc . Elo

Debil.. , czy ty wgl czytasz te komentarze ?!

Nie panikuj, nic się nie stanie. Same brednie żeby nabić oglądalność.

Wątpię , niby czemu FEMA się do czegoś szykuje? , czemu ison wytworzyło tzw "skrzydła" ? , czemu ison nie leci sama? są obok niej statki czy tam asteroidy? (2) .

Piszesz o oglądalności .. ale w telewizji o tym nic nie mówią ..

PS ja nie panikuje .. to jest na faktach ..

..

Opublikowano

Ehhh... dlaczego zawsze najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy wiedzą najmniej...

Po pierwsze, to, że kometa rozpadnie się i okrąży Słońce jest baaaardzo mało prawdopodobne.

Po drugie, przelatywały bliżej nas już większe ciała niebieskie, a i tak nic się nie stało, nikt nie zbierał żywności itp. Teraz szansa na trafienie to tysięczne procenta.

Po trzecie, nie da się przewidzieć toru lotu asteroidy i jej zachowania, zanim okrąży Słońce. To wróżenie z fusów z zamkniętymi oczami, na dodatek przez ścianę.

No ziemi nic , ale nam tak.. przecież w takich "okruszkach" wciąż będą jakieś wirusy .. (chyba) :P

Ale i tak fajnie zobaczyć taką komete co będzie sobie można ją obejrzeć na niebie :D

Jakie wirusy? Chłopie, za dużo filmów katastroficznych klasy C xD

To, na jakim poziomie stoi artykuł, widać od razu. Zero źródeł, wszystkie teorie należą do "spiskowców", o których nic nie wiemy... nie wiem np. kto nagadał im o tej epidemii dżumy 666 lat temu :D Była to pandemia powracająca wielokrotnie i na pewno nie objęła całej Ziemi w ciągu roku. A pierwsze wzmianki o czarnej śmierci są sprzed XIV wieku.

Debil.. , czy ty wgl czytasz te komentarze ?!

Wątpię , niby czemu FEMA się do czegoś szykuje? , czemu ison wytworzyło tzw "skrzydła" ? , czemu ison nie leci sama? są obok niej statki czy tam asteroidy? (2) .

Piszesz o oglądalności .. ale w telewizji o tym nic nie mówią ..

PS ja nie panikuje .. to jest na faktach ..

Say WHAAAAAAAAT?!

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie będę dyskutował na takie tematy, bo po pierwsze nie dałeś żadnego źródła, a po drugie takie efekty z lecącymi obiektami można zrobić w parę godzin pracy przy kompie. Nie widziałem zdjęć, ale pewnie jakieś 240p i bezkształtne plamy.

Proszę, przewidź tor lotu komety, jeśli nie wiesz nawet czy trafi w słońce, czy nie. Nawet naukowcy, profesjonaliści, w takich sytuacjach zgadują lub się domyślają, bo nie mają wielu zmiennych.

1. Nie dyskutuj jeśli nie jesteś w temacie i gówno wiesz .

2. Google dziecko GOOGLE to nie boli

3. No okej czyli według ciebie nasa sama siebie okłamuje rysując na teleskopach kropeczki ? albo sami sobie te efekty robią aby samych siebie okłamać? LOL

4. To najpierw zobacz te zdjęcia dziecko !!! a nie wypowiadasz się na temat <bez-mózg>

5. .. jest tor lotu tej komety .. ( Ja chyba dyskutuje z debilem..)

6.To nie trafi w słońce .. <chyba> ?!

Wyjdź twoja Mózgownica musi odpocząć od tego MPCforum .

Właśnie pokazałeś, jak nisko potrafisz upaść. Dno osiągnięte. Gratulacje.
Wyraźnie napisałem, że nie dałeś źródła. Takie to trudne? Chcesz mnie przekonać, proszę, pokaż chociaż o czym dokładnie dyskutujemy.
YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie będę dyskutował na takie tematy, bo po pierwsze nie dałeś żadnego źródła, a po drugie takie efekty z lecącymi obiektami można zrobić w parę godzin pracy przy kompie. Nie widziałem zdjęć, ale pewnie jakieś 240p i bezkształtne plamy.

Proszę, przewidź tor lotu komety, jeśli nie wiesz nawet czy trafi w słońce, czy nie. Nawet naukowcy, profesjonaliści, w takich sytuacjach zgadują lub się domyślają, bo nie mają wielu zmiennych.

1. Nie dyskutuj jeśli nie jesteś w temacie i gówno wiesz .

2. Google dziecko GOOGLE to nie boli

3. No okej czyli według ciebie nasa sama siebie okłamuje rysując na teleskopach kropeczki ? albo sami sobie te efekty robią aby samych siebie okłamać? LOL

4. To najpierw zobacz te zdjęcia dziecko !!! a nie wypowiadasz się na temat <bez-mózg>

5. .. jest tor lotu tej komety .. ( Ja chyba dyskutuje z debilem..)

6.To nie trafi w słońce .. <chyba> ?!

Wyjdź twoja Mózgownica musi odpocząć od tego MPCforum .

..

Opublikowano

O, proszę, znalazłem sam filmik z przelotu. Byłbyś łaskaw wskazać te statki kosmiczne, które ją śledzą?

http://nauka.newsweek.pl/kometa-ison-przycmi-ksiezyc,101240,1,1.html

4eb4846122_ja_ci_dam.jpg

Sorry ale muszę to napisać , najwyżej dostane warna ..

Jesteś totalnym debilem , (nie żartuje )..

Czytasz tekst z "08-02-2013 , ostatnia aktualizacja 09-02-2013 13:44"

A teraz mamy? TAK!!! 21.11.2013 !!!

Obejrzyj sobie zdjęcia teraz !!! nie z lutego !! , Myślisz że z tak daleka zobaczysz tzw statki? one są mniejsze niż ta 5km kometa.. Użyj mózgu to nie boli .

..

Opublikowano

Hahah, ciągnięcie tej dyskusji dalej wydaje się bezsensowne, ale wielbicieli teorii spiskowych nie przekonasz...

No dobra, podejmę ten absurdalny temat o statkach kosmicznych.

Odpowiada ci to zdjęcie?

http://innemedium.pl/wiadomosc/nowe-zdjecia-komety-ison-wskazuja-symetryczne-obiekty-orbitujace-wokol-niej

No więc tak... sprawa pierwsza.

Obserwacja asteroidy nawet z tak małej odległości nie ma szans ujawnić tak szczegółowego jej widoku. Kratery na pędzącej komecie, która na najlepszych teleskopach przypomina tylko jasny rozbłysk? Serio?

Sprawa druga. Załóżmy, że Chińczycy się przyłożyli i zrobili to zdjęcie. W jaki sposób na fotografii tego typu ma być widoczny cień?

No i wisienka na torcie. Zdjęcie wykonał TianLian 1, tak? Autorzy chyba zapomnieli wspomnieć, że to jeden z licznych satelitów komunikacyjnych, który nie jest wyposażony w jakiekolwiek przyrządy optyczne. Tak, dobrze słyszysz. Nie ma nawet Ipada przyklejonego aparatem do góry taśmą klejącą. Zaawansowanego teleskopu tym bardziej.

A teraz powiedz, w jakim celu te obiekty miałyby krążyć wokół asteroidy. Chcą rozwalić ją na fragmenty w pobliżu słońca i liczyć, że trafią akurat w naszą planetę? Cóż, niech przygotują spory zapas komet. Prędzej zabije nas przeludnienie.

A teraz cię zaskoczę. Żeby nie było, że rozmawiasz z durnym sceptykiem. Wierzę w życie pozaziemskie, i to bardzo mocno. Ale jeśli to mają być dowody... to przyznaję się, jestem w błędzie.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Hahah, ciągnięcie tej dyskusji dalej wydaje się bezsensowne, ale wielbicieli teorii spiskowych nie przekonasz...

No faktycznie z tobą ta dyskusja jest jak rozmowa z dzieckiem 5 miesięcznym?

Odpowiada ci to zdjęcie?

http://innemedium.pl/wiadomosc/nowe-zdjecia-komety-ison-wskazuja-symetryczne-obiekty-orbitujace-wokol-niej

No więc tak... sprawa pierwsza.

Obserwacja asteroidy nawet z tak małej odległości nie ma szans ujawnić tak szczegółowego jej widoku. Kratery na pędzącej komecie, która na najlepszych teleskopach przypomina tylko jasny rozbłysk?

Nie odpowiada mi to zdjęcie.. , czemu? sam sobie na nie odpowiedziałeś..

A teraz powiedz, w jakim celu te obiekty miałyby krążyć wokół asteroidy. Chcą rozwalić ją na fragmenty w pobliżu słońca i liczyć, że trafią akurat w naszą planetę? Cóż, niech przygotują spory zapas komet. Prędzej zabije nas przeludnienie.

oO nie wiedziałem że one mają ją rozwalić :O , wiesz może co to jest warkocz? tej komety? , wiesz może jak gorące jest słońce? ,.. Im bliżej jest kometa słońca tym większy warkocz , warkocz będzie na tej samej orbicie co jest ziemia , pyły , te kawałki komety spadną na ziemie ..

..

Opublikowano

No faktycznie z tobą ta dyskusja jest jak rozmowa z dzieckiem 5 miesięcznym?

Nie odpowiada mi to zdjęcie.. , czemu? sam sobie na nie odpowiedziałeś..

oO nie wiedziałem że one mają ją rozwalić :O , wiesz może co to jest warkocz? tej komety? , wiesz może jak gorące jest słońce? ,.. Im bliżej jest kometa słońca tym większy warkocz , warkocz będzie na tej samej orbicie co jest ziemia , pyły , te kawałki komety spadną na ziemie ..

Więc pokaż mi jakiekolwiek zdjęcie dowodzące istnienia tych statków...

A skoro rozwali się samoczynnie, to jaki udział w tym mają te pojazdy?

Tak, wiem, jak gorące jest słońce. Ale wiem też, w jakiej odległości od Ziemi się znajduje. I nie ma szans, by te odłamy znalazły się na kursie kolizyjnym z Ziemią. Kometa dość daleko ominie naszą planetę, a ewentualne skalne okruchy bez problemu spalą się w atmosferze.

Myślę też, że jeśli te informacje są prawdziwe, nie byłoby sensu preparowania zdjęć i bajeczek przez serwisy internetowe.

PS. Chylę czoła przed tym pięciomiesięcznym dzieckiem, z którym dyskutowałeś.

Przecież są to kosmici, zgadzam się w 100% z decuxem. Według mnie spadną te opyły na zimie i bedzie jakas epidemia, bo tam musza byc bakterie a teraz jest taka technologoia ze mozna zrobic zdjecie dokladne.. nie znasz sie to sie nie odzywaj

Mówisz o tym z chińskiego satelity (ch*j, że komunikacyjny)? Jeśli tak, to vice versa.
YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...