Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Religia a Historia

Wejn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat nie do wyczerpania.. można dyskutować i dyskutować, każdy ma podzielone zdanie. Według mnie religia to jak inny świat wirtualny, w którym ludzie się pogrążają coraz bardziej a niektórzy mniej. Jest tyle religii i większość uważa się za jedną i prawdziwą. Wystarczy osoba, która wymyśli coś i zapisze to tak, żeby było wiarygodne i jak znajdą się wierzący to i oni będą uznawać ja za jedyna prawdziwa. A historii dokładnie nie znamy tej od początków człowieka rozumnego.. Ciekawe czy on w ogóle myślał nad takimi sprawami, czy tylko, żeby przeżyć i utrzymać rodzinę. Może Jezus to był zwykły człowiek, który tylko był dobry i umiał zbierać tłumy, żeby mu wierzyły.. zmartwych wstanie Jezusa to było coś podrobionego, żeby ludzie zaczęli jeszcze bardziej wierzyć w to.

Takie tam moje zdanie.. ;) nie trzeba się z nim zgadzać.. w końcu każdy ma swoje :)

Logo.JPG

Opublikowano

Opętanie to nie jest choroba psychiczna. Choroby psychicznie nie daja dziewczynie w wieku 20-25 lat siły by obalić dwóch dorosłych facetów. Do tego opetani zawsze mają dziwny głos i bardzo często powtarzają słowo "Bóg Cie nie uratuje" dodając fakt iż są uczuleni na modlitwy z biblii. To daje do myślenia.

Biblia została zle odczytana i dalej zle ją pojmujemy. Wydaje mi się że MY jako ludzie musimy dojrzeć do tego by dostrzec prawde w tym co tam jest napisane.

1 raz od bardzo dawna na tym forum można popisać z porządnymi ludźmi aż miło się rozmawia ;)

Opublikowano

@

Exelxi

Pierwszy kodeks praw (Hamurabiego) i przysięga Hipokratesa powstały dawno po powstaniu judaizmu, więc moralność powstała na religii, a nie religia na moralności.Tak samo etyka w szkole jest prawie identyczna jak katecheza, tylko nie mówi się tam o Bogu.

Co do Stalina, Hitlera, to nazywanie ich debilami czyli ludźmi o niskiej inteligencji, jest po prostu niewłaściwie, bo jednak mimo różnych przeciwności (na nasze nieszczęście) umieli do czegoś dojść sami a nie dlatego, że mieli znajomości, bo tatuś, wujo, stryjek "załatwił", więc jak nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj.

Jeżeli tak bardzo lubisz kapitalizm, to zobaczymy jak wejdziesz na rynek pracy.Jeżeli już na nim jesteś i masz uczciwie zdobytą robotę i jakoś dajesz radę, to chylę czoła i życzę dalszych sukcesów, ale po twoim poście mam wrażenie, że jesteś zwykłym bananem.

@Aliveser

Owszem, człowiek od początku swojego istnienia miał potrzeby duchowe, tworzył różne posągi, rzeźbił itd.Oddawał cześć siłom przyrody.

Co do tłumów jakie gromadził w okół siebie Jezus, to raz, że mówił z sensem i 2, że czynił różne cuda, np. uzdrawiał ślepych, trędowatych.

Opublikowano

@

Exelxi

Pierwszy kodeks praw (Hamurabiego) i przysięga Hipokratesa powstały dawno po powstaniu judaizmu, więc moralność powstała na religii, a nie religia na moralności.Tak samo etyka w szkole jest prawie identyczna jak katecheza, tylko nie mówi się tam o Bogu.

Co do Stalina, Hitlera, to nazywanie ich debilami czyli ludźmi o niskiej inteligencji, jest po prostu niewłaściwie, bo jednak mimo różnych przeciwności (na nasze nieszczęście) umieli do czegoś dojść sami a nie dlatego, że mieli znajomości, bo tatuś, wujo, stryjek "załatwił", więc jak nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj.

Jeżeli tak bardzo lubisz kapitalizm, to zobaczymy jak wejdziesz na rynek pracy.Jeżeli już na nim jesteś i masz uczciwie zdobytą robotę i jakoś dajesz radę, to chylę czoła i życzę dalszych sukcesów, ale po twoim poście mam wrażenie, że jesteś zwykłym bananem.

@Aliveser

Owszem, człowiek od początku swojego istnienia miał potrzeby duchowe, tworzył różne posągi, rzeźbił itd.Oddawał cześć siłom przyrody.

Co do tłumów jakie gromadził w okół siebie Jezus, to raz, że mówił z sensem i 2, że czynił różne cuda, np. uzdrawiał ślepych, trędowatych.

Moralnośc istniała na długo przed stworzeniem praw, wkońcu nawet przed

ich utworzeniem ludzie łączyli się w plemienia i nie zbijali się

nawzajem.

Moralnośc istniała na długo przed stworzeniem praw, wkońcu nawet przed

ich utworzeniem ludzie łączyli się w plemienia i nie zbijali się

nawzajem.

Hitler,Stalin i Mao to jebane debile, dekle.Nazywanie ich jakkolwiek inteligentnymi jest urazą dla ludzi którzy umieją myśleć.Uroki demokracji.

W dodatku melepeto, w Polsce nie ma kapitalizmu, więc o czym my tu mówimy.

Opublikowano

Człowiek sam wymyślił boga by mieć jakąś psychiczną podporę w razie gdy by coś poszło nie tak.

Ja nie wierzę, w kościołach zaczyna się robić syf (kumple mówili, że ksiądz zażyczył sobie 130 zł za bierzmowanie od osoby..) po za tym ten budynek nazywany kościołem co stoi obok mojego domu jest już budowany 20 lat i od jakiś 5 lat nie widać zmian. Za to księża wybudowali sobie plebanie wartą grube miliony i mają życie w luksusach co jest dla mnie śmieszne.

graphic.png

Opublikowano

Wszyscy ludzie zamieniają się w proch po śmierci, a wyjątkami są "święci".

Jest dużo dowodów na istnienie Jezusa Chrystusa, ale też da się je obalić, dlatego nikt nigdy nie będzie miał odpowiedzi na pytanie "Która religia jest prawdziwa?".

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Człowiek sam wymyślił boga by mieć jakąś psychiczną podporę w razie gdy by coś poszło nie tak.

Ja nie wierzę, w kościołach zaczyna się robić syf (kumple mówili, że ksiądz zażyczył sobie 130 zł za bierzmowanie od osoby..) po za tym ten budynek nazywany kościołem co stoi obok mojego domu jest już budowany 20 lat i od jakiś 5 lat nie widać zmian. Za to księża wybudowali sobie plebanie wartą grube miliony i mają życie w luksusach co jest dla mnie śmieszne.

kościół nigdy nie był wolny od grzechów , gdyby w kościele nie było grzechów , nie powstała by religia .

Ale masz racje .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

To co się teraz dzieje w kościołach, to dopiero beka.

colaska.pl

To mnie najbardziej dobija... Księżą się w główkach pomyliło od hajsu.

Podoba mi się nastawienie obecnego papieża. Skromny, nawołuje do dobrego i opierdziela księży za to, co teraz wyrabiają.

Historia ma swoje prawa (np. człowiek pochodzi od małpy [ewolucja Darwina]), a kościół swoje (np. człowiek pochodzi od Adama i Ewy).

Każde da się potwierdzić i obalić. Nie stwierdzisz dokładnie kto ma rację.

727881401622271220780.jpeg
Opublikowano

Nie wrzucajcie do jednego worka Chrześcijan i Kościół. Jestem wierzącym ale nie chodzę do kościoła. Dlaczego? Wszyscy znamy odpowiedz. Księża to największa zmora tej wiary... liczy się kasa i bzykanie co rusza. Kosciół łamie wiele praw które nauczał Jezus mamy wybaczac wszystkim. Jezeli Gej jest wierzący ma prawo być NORMALNIE przyjmowany do kościoła. Ale grubasy w czarnych szatach traktują to jako biznes im wiecej kasy wyłapią tym lepiej.

Na szczęście w Biblii jest ładnie napisane że "ludzie w czarnych sztach zapłacą za swe grzechy"

@Up
Adam i Ewa - To co czytamy w bibli nie moze być odbierane wprost. Między wierszami można doczytać kilka ciekawych rzeczy. Adam i Ewa to nie musieli być pierwsi ludzie tylko coś innego ;) Ale nie będe już się rozpisywał chętnym radze szukać w internecie/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...