Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akwarium dla jednej rybki

Daniel774411

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym mieć jakieś swoje zwierzątko, w domu mam psa (10l) i królika (5l). Dokładnie chciałbym mieć jedną rybkę. W tych sprawach jestem zielony (akwarium itp) więc mam prośbę do Was. czy pomoglibyście mi znaleźć jakieś tanie akwarium dla jednej rybki? co musze mieć oprócz akwarium? Proszę was o pomoc, żebyście mi wytłumaczyli co i jak, za pomoc lajki. Z góry dziękuje. Pieniądze na utrzymanie tej rybki mam (karma itp).

Opublikowano

Jak ja miałem parę dobrych lat temu akwarium + dwie rybki, to tylko - małe, okrągłe akwarium, jakieś kamyczki na spodzie wyłożone, jakaś ozdoba w środku, woda i karma, to wszystko.

@Stone ty mózgowcu XDDDD. Napisałem jak ja miałem, nie musi się tym kierować.

Opublikowano

Daniel, bardzo dobrze słyszałeś ! widać, że odwiedziłeś fora akwarystyczne i tam zadawaj wszelkie pytania a nie tutaj na forum, kolega CzarnoBiały. pierdoli głupoty trzy po trzy, nie jest w temacie a doradza... żałosne.

Tak jak pisałem, o jakąkolwiek pomoc zaglądaj na fora akwarystyczne ( pisz na PW to dam dobre namiary i tam już sobie porozmawiamy ).

Żeby nie było spamu to już teraz możesz poczytać o wymaganiach Bojownika którego możesz trzymać w najmniejszym optmyalnym akwarium dla Bojownika, czyli standardowe akwarium o wymiarach 40x25x30 - 30 litrów.

Oczywistą sprawą jest to że będziesz potrzebował pokrywy z oświetleniem, najlepiej jest mieć taką pokrywę w przypadku bojownika bo bojowniki nie dość, że lubią skakać to oddychają powietrzem atmosferycznym a różnica temp. nie może być duża, zresztą o tym doczytasz sobie.

Druga sprawa to unikaj kolorowych żwirków, sztucznych dekoracji np statki, rośliny i inne zabawki które tandetnie wyglądają a po drugie wpływają źle na wodę.

Bojowniki wymagają roślinności, o tym doczytasz sobie na forach bo rozpisywać mi się nie chce na tym forum.

Jak każda inna ryba, potrzebuje filtracji i grzałki ( w przypadku welona i innych ryb zimnolubnych nie potrzebują grzałki ).

PS. Jak już oglądasz zdjęcia Bojowników to dopisz sobie samce, bo w świecie podwodnym samce są ładniejsze niż samice :)

Zapraszam na PW.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Ja mialem akwarium w ksztalcie prostokata, takie na polke i 4 rybki :D. Troche kamyczkow, drzewko sztuczne, no niestety po tygodniu rybki plywaly do gory brzuchami : <

1377808813-U903831.png

Opublikowano

po za akwarium musisz miec wode.

serio to jeszcze filter jakies kamyki wygotowane w goracej wodzie zarcie i jakies ozdoby

ja ci polecam kupic 2x + rybki zeby sie rozmnazaly i nie bylo takiego placzu jak 1 zdechnie

Opublikowano

Haha jak widzę takich speców jak juri craft, danio102, Ares2100 to aż mi żal mi jest takich ludzi, kurwa na co wy się wypowiadacie jak gówno znacie się w temacie i pierdolicie trzy po trzy ?

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Ja miałem na bojownika, taka ryba, troche agresywna, akwarium, 4 dychy, z kamyczkami, brak filtra, bo nie potrzebują, wode co tydzien zmienialenm, ale to lepiej do zoologicznego pójść, albo na forach jakiś popytać.

Opublikowano

Moja babcia kupiła rybke za 2 zł, trzymała w plastikowym opakowaniu po lizakach i dożyła (ryba) 7 lat.

W tym samym czasie ja miałem rybki za 15 zł, specjalna karma, akwarium za 200 zł (z wyposażeniem) i wszzstkie zdechły po miesiącu.

J7kTLRS.jpg?1
Opublikowano

StoneKnight dobrze prawi

Najpierw to Ty się zastanów jaką chcesz mieć rybkę a dopiero później dobieraj do niej sprzęt. Są różne rodzaje ryb które potrzebują inne warunki do ich utrzymania.

Co do bojowników, nie słuchajcie głupot, nawet bojowniki potrzebują filtr oraz grzałkę, żadna ryba nie lubi zasyfionej wody nawet jeśli oddycha powietrzem atmosferycznym... w brudnej wodzie jest pełno bakterii i przez to właśnie bojowniki tak szybko padają bez filtra w akwarium. Każda ale to każda ryba potrzebuje filtr bo inaczej zatruje się własnymi odchodami!

Najlepiej szukaj for które się w tym specjalizują, tam bankowo dostaniesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

po pierwsze nie kupować kuli i na pewno nie dla welona !

Taka rybka szybko zdechnie , będzie się męczyła - więcej o trzymaniu w kuli w google - TO NIE MIEJSCE DLA RYB

możesz kupić małe akwarium (ja kupiłam chłopakowi na naszą rocznice 1)

małe akwarium do 8 l - koszt 20/30 zł

+ kamyki / żwir - koszt 4 zł

pare roślinek sztucznych - koszt 25 zł

teraz tak , jeżeli chcesz mieć super kamienie itp to nie kupuj tylko won do piaskownicy i szukaj - TYLKO W PIASKOWNICY - Przed wrzuceniem do rybek wrzuć do garnka i zagotuj wodę :-) ...

Rybki które możesz trzymać bez większych wydatków to między innymi - Bojowniki - piękne kolorowe ryby nie wymagające zbyt wiele , samiec i dwie samiczki :)

możesz również trzymać krewetki TYLKO NIE AMANO ANI RED CHERRY bo potrzebują dużo tlenu chyba orange można bez filtra :-)

edit

StoneKnight dobrze prawi

Najpierw to Ty się zastanów jaką chcesz mieć rybkę a dopiero później dobieraj do niej sprzęt. Są różne rodzaje ryb które potrzebują inne warunki do ich utrzymania.

Co do bojowników, nie słuchajcie głupot, nawet bojowniki potrzebują filtr oraz grzałkę, żadna ryba nie lubi zasyfionej wody nawet jeśli oddycha powietrzem atmosferycznym... w brudnej wodzie jest pełno bakterii i przez to właśnie bojowniki tak szybko padają bez filtra w akwarium. Każda ale to każda ryba potrzebuje filtr bo inaczej zatruje się własnymi odchodami!

Najlepiej szukaj for które się w tym specjalizują, tam bankowo dostaniesz odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania.

co Ty prawisz :P?

A na wolności też żyją z filtrem XDD

zależy od wielkości zbiornika , jeżeli masz małe akwarium (jak moja propozycja) to raz na tydzień/półtora wystarczy zmieniać wodę , wielki znawca :P

+

Woda z kranu , musisz kupić specjalny płyn do "od chlorowania" koszt od 2 do 10 zł (duże opakowanie na 30 razy)

ew woda z baniaka źródlana raczej nic nie musisz wlewać chociaż mozesz

Opublikowano

co Ty prawisz :P?

A na wolności też żyją z filtrem XDD

zależy od wielkości zbiornika , jeżeli masz małe akwarium (jak moja

propozycja) to raz na tydzień/półtora wystarczy zmieniać wodę , wielki

znawca :P

+

Woda z kranu , musisz kupić specjalny płyn do "od chlorowania" koszt od 2 do 10 zł (duże opakowanie na 30 razy)

ew woda z baniaka źródlana raczej nic nie musisz wlewać chociaż mozesz

Po pierwsze, akwarium o po 8 litrów o jakichkolwiek rozmiarach kompletnie nie nadaję się na jakąkolwiek dorosłą rybę, takie akwarium o poj. 8 litrów można potraktować jako tymczasowy kotnik dla narybków, minimum dla bojownika do standardowe 25 litrów, takie minimum !

Po drugie, jesteś na prawdę nie doinformowana i tym co napisałaś, pokazałaś swoją wiedzę i na prawdę widać, że jesteś w temacie : " a na wolności też żyją z filtrem " --- dziękuję . - . -

Co do podmian wody to masz rację, podmiany wykonuje się najczęściej co dwa/trzy tygodnie, wszystko zależy od pewnych czynników. Gdy ja podmieniam wode to robię test wody na NO3, wtedy mam wszystko jasne.

Tak tak, woda z kranu musi być z specjalnym płynem " do odchlorowania ". Hmm, kto Ci takie kity strzelił ? pewnie sprzedawca w sklepie bo nikt inny by na taki głupi pomysł wpadł. Dla Twojej szerokiej wiedzy, napisze Ci co zrobić aby chlor zniknął. A więc, odstawiasz xxx wody w butelce na 24h i ślup do akwarium, tak robią akwaryści od xxx lat :) Proste, prawda ?

A więc Caltha, jak masz prawić głupoty to nie gadaj ich bo tylko człowieka na złą stronę nadsyłasz, po jakiego wtrącasz się w temat jakbyś była w temacie od kilku lat i naprawdę dobrze chciałaś doradzić ? Gówno prawda, liznęłaś gdzieś akwarystykę bo chciałaś mieć rybkę, sprzedawca napierdzielił głupot i teraz doradzasz - . - Jak chcesz zgłębić się w tajniki akwarystyki to zapraszam na jakiekolwiek forum akwarystyczne, tam są ludzie którzy nie prawią głupot takich jak Ty.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Miałem akwarium przez ok 6 lat, tyle wytrzymała najstarsza ryba :) Kup sobie dość duże , najlepiej prostokątne akwarium, grzałkę, termometr, pompę powietrza + filter. Ja bojownika musiałem trzymać oddzielnie bo by mi inne rybki pozjadał :P Dobrze jest też w dużych akwariach kupić glonojada :)

21515.jpg

Opublikowano

Po pierwsze, akwarium o po 8 litrów o jakichkolwiek rozmiarach kompletnie nie nadaję się na jakąkolwiek dorosłą rybę, takie akwarium o poj. 8 litrów można potraktować jako tymczasowy kotnik dla narybków, minimum dla bojownika do standardowe 25 litrów, takie minimum !

Po drugie, jesteś na prawdę nie doinformowana i tym co napisałaś, pokazałaś swoją wiedzę i na prawdę widać, że jesteś w temacie : " a na wolności też żyją z filtrem " --- dziękuję . - . -

Co do podmian wody to masz rację, podmiany wykonuje się najczęściej co dwa/trzy tygodnie, wszystko zależy od pewnych czynników. Gdy ja podmieniam wode to robię test wody na NO3, wtedy mam wszystko jasne.

Tak tak, woda z kranu musi być z specjalnym płynem " do odchlorowania ". Hmm, kto Ci takie kity strzelił ? pewnie sprzedawca w sklepie bo nikt inny by na taki głupi pomysł wpadł. Dla Twojej szerokiej wiedzy, napisze Ci co zrobić aby chlor zniknął. A więc, odstawiasz xxx wody w butelce na 24h i ślup do akwarium, tak robią akwaryści od xxx lat :) Proste, prawda ?

A więc Caltha, jak masz prawić głupoty to nie gadaj ich bo tylko człowieka na złą stronę nadsyłasz, po jakiego wtrącasz się w temat jakbyś była w temacie od kilku lat i naprawdę dobrze chciałaś doradzić ? Gówno prawda, liznęłaś gdzieś akwarystykę bo chciałaś mieć rybkę, sprzedawca napierdzielił głupot i teraz doradzasz - . - Jak chcesz zgłębić się w tajniki akwarystyki to zapraszam na jakiekolwiek forum akwarystyczne, tam są ludzie którzy nie prawią głupot takich jak Ty.

stary usiadłam i beka z Ciebie , widać jak znasz się na rybach :-)

co rok pracuje w wakacje w kakadu (zoologiczny :) ) i znam się na gryznoniach i na rybach , gdybyśmy szli tym jakie wymagania ma ryba to na brzankę rekinią 1 , powtarzam jedną musiałbyś mieć 60l akwarium , gdzie 4 to już tłok więc pozdro . Można trzymać 8 litrowym spokojnie 3 ryby , zobacz w jakich pojemnikach trzymane są bojowniki i akwaria w zoologicznych :-) . Jak ktoś sra hajsem tak jak gimbus który chciał zabłysnąć to polecam 100 l . na 4 ryby pozdro

Opublikowano

stary usiadłam i beka z Ciebie , widać jak znasz się na rybach :-)

co rok pracuje w wakacje w kakadu (zoologiczny :) ) i znam się na gryznoniach i na rybach , gdybyśmy szli tym jakie wymagania ma ryba to na brzankę rekinią 1 , powtarzam jedną musiałbyś mieć 60l akwarium , gdzie 4 to już tłok więc pozdro . Można trzymać 8 litrowym spokojnie 3 ryby , zobacz w jakich pojemnikach trzymane są bojowniki i akwaria w zoologicznych :-) . Jak ktoś sra hajsem tak jak gimbus który chciał zabłysnąć to polecam 100 l . na 4 ryby pozdro

Hmm a czy Ty potrafisz rozróżnić sklep zoologiczny od domowych warunków w którym się dba o ryby ?

Po pierwsze w sklepie zoologicznym jak to w sklepach chodzi tylko o zarobek i dlatego też są takie warunki jakie są, gdyby sklepy zoologiczne posiadały akwaria adekwatne do wymogów ryb to już by dawno zakończył swoje żywoty.

Dlatego też w sklepach trzyma się Bojowniki w kubeczkach bo sprzedawcy nie stać będzie na 30 minimum 25 litrowym akwari z filtrami i ogrzewaniem, żeby trzymać w nim Bojowniki, dlatego Bojowniki są trzymane w takich warunkach jakich są. Po drugie żadna ryba nie nadaje się na " basen " o pojemności 8 litrów, rzecz jasna można sobie kupić bojownika i trzymać go w jakimś jebanym słoiku po ogórkach i niech sobie tam żyje, a co ... przecież ryby uczuć nie mają.

Jeśli nazywasz mnie gimbusem to się mylisz, doświadczeniem o akwarystyce Cie po prostu miażdżę bo kompletnie nic nie wiesz, liznęłaś trochę akwarystyki i wielce siedzisz w temacie.

Zapraszam na jakiekolwiek forum akwarystyczne, załóż temat i napisz swoje tezy które tutaj wypisujesz, daj mi link i będę z uśmiechem patrzył jak inni " dissują " twoje tezy. Jeśli tego nie zrobisz, to wiedz, że gówno wiesz.

Pozdro, nie będę już w tym temacie odpowiadał bo Calthia pozjadała rozumy, zapraszam na PW.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Czytając ten temat, tak naprawdę to jedynie StoneKnight dobrze tutaj doradza i widać, że się stara i nie pieprzy głupot jak inni w tym temacie.

W akwarystyce siedzę nie długo bo tylko trzy lata, ciągle się uczę na swoich błędach, zaczynałem praktycznie jak każdy inny, czyli według porad sprzedawców w sklepie, kula/małe akwarium i jak najwięcej ryb.

Teraz dorobiłem się dwóch akwariów, małych bo małych bo jedno akwarium o pojemności 126 litrów i drugie o pojemności 98 litrów. Naprawdę jeśli chcesz coś dowiedzieć i dobrze zrobić to znajdź sobie jakieś forum akwarystyczne lub napisz do mnie na PW to dam Ci namiary na dobre fora lub pytaj mnie lub nawet StoneKnighta.

Nie słuchaj wypowiedzi typu " 8 litrów i z trzy ryby " bo to po prostu męczarnia dla ryb, nie mówiąc już, że jakiekolwiek ryba nie nadaje się do takiego litrażu.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

każdy robi jak sobie uważa , wielcy znawcy akwarystyki :-) .

Posłuchaj się mojej rady (ryby jakoś żyją już dużo czasu) lub wydaj w ... hajsu żeby rybką było dobrze i miej 2 :)

możesz trzymać bez problemu bojownika i dwie samice 8 litrowy , kup żwir za 4 zł i sztuczną roślinkę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...