Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Akwarium dla jednej rybki

Daniel774411

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

każdy robi jak sobie uważa , wielcy znawcy akwarystyki :-) .

Posłuchaj się mojej rady (ryby jakoś żyją już dużo czasu) lub wydaj w ... hajsu żeby rybką było dobrze i miej 2 :)

możesz trzymać bez problemu bojownika i dwie samice 8 litrowy , kup żwir za 4 zł i sztuczną roślinkę ;)

Ciekawe jak Ty byś się czuła gdybyś była zamknięta w pomieszczeniu 2x2x2m bez okna, z pojemnikiem na odchody i dostawała żarcie, osobiście myślę, że czułabyś się jak ten bojownik w ośmiu litrowym pojemniku.

No tak, nie można mnie nazwać znawcą bo przecież akwarystyką zajmuję się krótki czas, lecz Ciebie można nazwać bo przecież pracujesz od czasu do czasu w sklepie Kakadu ( który zresztą ma fajną opinie ... - . - )

Wiesz co to cykl azotowy, wiesz dlaczego azotyny i azotany są groźnie dla ryb, wiesz dlaczego robi się podmiany wody i kiedy, wiesz jak pielęgnować rośliny, wiesz, że każda ryba ma inne wymagania co do wody jak i wystroju, wiesz, że im większe akwarium tym lepiej etc. - dlatego też Ciebie można nazwać znawcą.

" Jak ktoś sra hajsem tak jak gimbus który chciał zabłysnąć to polecam 100 l . na 4 ryby pozdro "

Hmm, w moim akwarium które teoretycznie ma 98 litrów ( lecz Ty wiesz, że filtr, piasek, rośliny etc zajmują powierzchnie akwarium i w tym ilość wody się zmniejsza ), pływa sobie piękna ławica Neonów Innesa która liczy 25 sztuk, również w tym akwarium pływa sobie małe stadko Kirysków Pand które liczy 10 sztuk i rzecz jasna nie może zabraknąć królewskiego haremu czyli piękne Pielęgniczki Kakadu.

Myślę, że w tym akwarium jest więcej ryb niż cztery. Rzecz jasna masz rację ! akwarium o poj. 100 litrów to bardzo malutkie akwarium np. na biotop Tanganika, wtedy można sobie sprawić parkę bardzo pięknych Księżniczek z Burundi lub zainwestować w muszlowce np dwie pary Muszlowca Krótkiego. Wtedy to ma sens to co Ty napisałaś. :)

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Ciekawe jak Ty byś się czuła gdybyś była zamknięta w pomieszczeniu 2x2x2m bez okna, z pojemnikiem na odchody i dostawała żarcie, osobiście myślę, że czułabyś się jak ten bojownik w ośmiu litrowym pojemniku.

No tak, nie można mnie nazwać znawcą bo przecież akwarystyką zajmuję się krótki czas, lecz Ciebie można nazwać bo przecież pracujesz od czasu do czasu w sklepie Kakadu ( który zresztą ma fajną opinie ... - . - )

Wiesz co to cykl azotowy, wiesz dlaczego azotyny i azotany są groźnie dla ryb, wiesz dlaczego robi się podmiany wody i kiedy, wiesz jak pielęgnować rośliny, wiesz, że każda ryba ma inne wymagania co do wody jak i wystroju, wiesz, że im większe akwarium tym lepiej etc. - dlatego też Ciebie można nazwać znawcą.

Hmm, w moim akwarium które teoretycznie ma 98 litrów ( lecz Ty wiesz, że filtr, piasek, rośliny etc zajmują powierzchnie akwarium i w tym ilość wody się zmniejsza ), pływa sobie piękna ławica Neonów Innesa która liczy 25 sztuk, również w tym akwarium pływa sobie małe stadko Kirysków Pand które liczy 10 sztuk i rzecz jasna nie może zabraknąć królewskiego haremu czyli piękne Pielęgniczki Kakadu.

Myślę, że w tym akwarium jest więcej ryb niż cztery. Rzecz jasna masz rację ! akwarium o poj. 100 litrów to bardzo malutkie akwarium np. na biotop Tanganika, wtedy można sobie sprawić parkę bardzo pięknych Księżniczek z Burundi lub zainwestować w muszlowce np dwie pary Muszlowca Krótkiego. Wtedy to ma sens to co Ty napisałaś. :)

ale zobacz jakie są koszty akwarium 98 litrów :-) . Chłopak chce rybki a nie wydać 900 zł , policzmy nowe akwarium wyjdzie 300zł + filtr 150 + grzałka 70 + termostat + 80 + ryby (zależy co +/-) 50 :) .

Rybki nie musza być azylu , to pewne normy , że muszą mieć tak i tak ale sam piszesz , że każda ryba potrzebuje inaczej , błagam Cię . TO RYBA , 27stopni to średnia dla każdej akwariowej

Czyli jak kupię 25l to mogę tam pięknego bojownika mieć? :)

Żeby mnie hejterzy tutaj dalej nie hejtowali (znawcy bądź nie) możesz zrobić tak masz pieniądze kup 25 litrowe samca i 2 samice , nie masz kup 8 litrowe i samca , nie musisz kupować filtru w tym wypadku na pewno jeżeli chcesz lepsze samopoczucie rybki to kup , tylko z małą "mocą" , że tak powiem bo one nie lubią mocnego prądu wody ... (daruj sobie to :P)
Opublikowano

oświetlenie nie musi być przez cały czas , lepiej mieć pokrywkę na akwarium wtedy woda się tak szybko nie psuje , jezeli jest na widoku słońca to nie ma koniecznosci , chociaz mozesz kupic pokrywkę z lampką bądź żarówką , za czasów moich rodziców jak nie było takich wynalazków świeciło się rybką zwykłą lampką do odrabiania lekcji (biurową)

Opublikowano

ale zobacz jakie są koszty akwarium 98 litrów :-) . Chłopak chce rybki a nie wydać 900 zł , policzmy nowe akwarium wyjdzie 300zł + filtr 150 + grzałka 70 + termostat + 80 + ryby (zależy co +/-) 50 :) .

Rybki nie musza być azylu , to pewne normy , że muszą mieć tak i tak ale sam piszesz , że każda ryba potrzebuje inaczej , błagam Cię . TO RYBA , 27stopni to średnia dla każdej akwariowej

Żeby mnie hejterzy tutaj dalej nie hejtowali (znawcy bądź nie) możesz zrobić tak masz pieniądze kup 25 litrowe samca i 2 samice , nie masz kup 8 litrowe i samca , nie musisz kupować filtru w tym wypadku na pewno jeżeli chcesz lepsze samopoczucie rybki to kup , tylko z małą "mocą" , że tak powiem bo one nie lubią mocnego prądu wody ... (daruj sobie to :P)

Każda ryba ma inne wymagania co do parametrów wody, temperatury i samego środowiska, jedne potrzebują piasku a inne nie potrzebują, dlatego też poleca się odwzorowywanie biotopów, bo ryby z tego samego biotopu mają takie same wymagania. Nie ma czegoś takiego jak " 27 stopni to średnia temperatury ", taki Welon by się w niej ugotował a i są inne ryby które źle znoszą temperaturę, podobna kwestia jest 1litrów wody na 1cm ryby - . - kolejna bujda która ma się nijak do prawdy. Jeśli się nie ma kasy to lepiej odpuścić sobie te hobby bo akwarystyka nie dość, że wciąga to jest droga i wymaga cierpliwości i dobrego podejścia dla ryb, bo ryba to stworzenie które czuje, ryba to nie zabawka którą możesz traktować jak ludzie którzy trzymają ryby w kuli. Jeśli tak musowo chce się mieć rybę to najczęściej ludzie kupują kule i rybcie, przecież mamy wolny kraj, nikt nikomu nie zabrania, ale później nie chwal się tym ani nie proś o pomoc bo tak najczęściej jest, najpierw kupuje się bez przemyślenia a później płacz bo " ryby ciągle umierają a kasa leci... "

Każda ryba potrzebuje filtra bo prędzej czy później zatruje się własnymi odchodami, po drugie samiec w takim małym akwarium zaraz sobie da radę z samicami.

czyli co robic

Słuchaj się Caltha, ona dobrze prawi. Ona ma za sobą wieloletnie doświadczenie, więc radziłbym Ci napisać do niej o więcej rad :)

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Każda ryba ma inne wymagania co do parametrów wody, temperatury i samego środowiska, jedne potrzebują piasku a inne nie potrzebują, dlatego też poleca się odwzorowywanie biotopów, bo ryby z tego samego biotopu mają takie same wymagania. Nie ma czegoś takiego jak " 27 stopni to średnia temperatury ", taki Welon by się w niej ugotował a i są inne ryby które źle znoszą temperaturę, podobna kwestia jest 1litrów wody na 1cm ryby - . - kolejna bujda która ma się nijak do prawdy. Jeśli się nie ma kasy to lepiej odpuścić sobie te hobby to akwarystyka nie dość, że wciąga to jest droga i wymaga cierpliwości i dobrego podejścia dla ryb, bo ryba to stworzenie które czuje, ryba to nie zabawka którą możesz traktować jak ludzie którzy trzymają ryby w kuli. Jeśli tak musowo chce się mieć rybę to najczęściej ludzie kupują kule i rybcie, przecież mamy wolny kraj, nikt nikomu nie zabrania, ale później nie chwal się tym ani nie proś o pomoc bo tak najczęściej jest, najpierw kupuje się bez przemyślenia a później płacz bo " ryby ciągle umierają a kasa leci... "

Każda ryba potrzebuje filtra bo prędzej czy później zatruje się własnymi odchodami, po drugie samic w takim małym akwarium zaraz sobie da radę z samicami.

Słuchaj się Caltha, ona dobrze prawi. Ona ma za sobą wieloletnie doświadczenie, więc radziłbym Ci napisać do niej o więcej rad :)

Jak jesteś takim dobrodziejem to dbaj tak o ryby , wiele osób do tej pory trzyma welony w kuli a skoro widzę , że z Ciebie też wielki znawca to wiesz jakie ma skutki taka opieka nad rybką . Niech sobie próbuje tak trzymać ryby a nie wymogi , ryba to ryba

czyli co robic

bierz akwarium 25l i bojownika jak chcesz małe to 2 samice i git

Opublikowano

Jak jesteś takim dobrodziejem to dbaj tak o ryby , wiele osób do tej

pory trzyma welony w kuli a skoro widzę , że z Ciebie też wielki znawca

to wiesz jakie ma skutki taka opieka nad rybką . Niech sobie próbuje tak

trzymać ryby a nie wymogi , ryba to ryba

Wiele osób do tej pory trzyma welony w kuli to pierwsze Twoje zdanie w którym jest jakaś prawda, niestety tak jest i nikt tego nie zmieni bo taka już moda nastała, ludzie traktują ryby tak jak Ty, czyli " ryba to ryba " - nic więcej, nie ważne jest to czy ryba to czuje czy nie, nie ważne jest to czy ryba ma spełnione odpowiednie wymogi etc. dla Ciebie jak i wiele innych ludzi " ryba to ryba " i nic więcej.

Po drugie nie jestem żadnym znawcą, to Ty nim jesteś. Tak na marginesie nigdy nie chciałbym mieć takiej kobiety z takim podejściem jak Twoje a później żony, już nie mówię żeby czuła ten klimat co ja, ale męczyć zwierzęta ? do rynsztoku z takimi ludźmi a tym bardziej z kobietami...

2e7beb469d579.gif

Opublikowano

Witam. Chciałbym mieć jakieś swoje zwierzątko, w domu mam psa (10l) i królika (5l). Dokładnie chciałbym mieć jedną rybkę. W tych sprawach jestem zielony (akwarium itp) więc mam prośbę do Was. czy pomoglibyście mi znaleźć jakieś tanie akwarium dla jednej rybki? co musze mieć oprócz akwarium? Proszę was o pomoc, żebyście mi wytłumaczyli co i jak, za pomoc lajki. Z góry dziękuje. Pieniądze na utrzymanie tej rybki mam (karma itp).

Masz 10-cio litrowego psa i 5 litrowego królika? Fascynujące. Polecam słoik i wodę z dodatkiem octu ( lub sam ocet ) jak chcesz zakonserwować ryby jak inne zwierzęta.

pjona.

Opublikowano

Masz 10-cio litrowego psa i 5 litrowego królika? Fascynujące. Polecam słoik i wodę z dodatkiem octu ( lub sam ocet ) jak chcesz zakonserwować ryby jak inne zwierzęta.

pjona.

Brawo za mądrość, 10 lat i 5 lat mają....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...