Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer za 3000 i lipa

malydarken

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem wczoraj komputer z takim środkiem
procesor : AMD A10 5800K
karta graficzna : Radeon HD 7770OC (sterowniki instalowalem ze strony producenta dokladnie te http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/radeonaiw_win8-64.aspx)
RAM : 8gb
system : windows 8

i w czym jest problem, otoz w takiej grze jak AION mam spadki fps do 40,30 mało tego jak sie zatnie to musze komputer resetowac bo nawet w MU nie moge go zakonczyc. Stało juz mi sie tak chyba z 5x w ciagu godziny. Grając w gre League of Legends mam 40fps, przy czym co chwile przebija mi sie ekren tzn. tak jak bym mial otwartego lola jeszcze raz i na sekunde przeksztalca mi sie obraz, tak jak by ten "drugi" lol wchodzil na sekunde na obraz i znika i tak ch jakies 5 minut

sterowniki instalowal sobie sam windows, ja zainstalowalem tylko te do tego Radeona. Posiadam 2 plyty z sterownikami jedna mysle ze jest pod procesor i reszte podzespolow a 2ga plyta jest osobno do karty.

Niechmi ktos łaskawie powie jak to jest mozliwe ze te gry chodzą gorzej mi na nowym komputerze niz na starym, i jak to moge zmienic...

dodam jeszcze ze wyciaglem karte radeon zeby sprawdzic tą zintegrowaną ktora wg. mnie nie powinna miec problemow z takim Aionem jednak sie mylilem, juz w samym menu mialem 25 fps, nie mowiac o spadkach w grze

Opublikowano

Zasilacz jeszcze ujdzie (Thermaltake ) ,ale reszta to nie sprzet warty 3k .

Za taką sumę to byś mógł grać w BF3 na ultra w FHD

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

Jak masz ustawione opcje graficzne,rozdzialka i full screen i czy temperatury sa ok bo moze karta sie przegrzewa i zanizajac takty spowalnia gra.

auto.png

®

Opublikowano

wszystko mam standardowe nic tam nie zmienialem, sprawdzałem teperatury i są wporządku, nie mozesz mi powiedziec ze od samego poczatku jak włąćze gre Aion od odrazu karta sie bd grzac... Ludzie ta gra ma z 10 lat fakt jest modernizowana ale i tak chodzila lepiej na moim komputerze co ma 8 lat niz na tym nowym...

Opublikowano

LT-600AL2NL

nie powiesz mi ze to nie wystarcza do takich gier jak AION i League of Legends bez przesady !!

Prawda jest taka że kupiłeś szrota za duże pieniądze :D Poczytaj ---> stopgotowcom.pl

76561198122231440.png

Opublikowano

Jak trwoga, to do Boga.

Kupiłeś komputer wart może z połowę kwoty, jaką dałeś, procesor z kartą+karta?

Podpiąłeś monitor do wyjścia na dole kompa, czy pionowego?

I na tym procku cudów nie zdziałasz.

Trzeba yło myśleć wcześniej...

436951440626370320491.png

Opublikowano

nastepny... Wiesz co to czytanie ze zrozumieniem ?, czy to forum samosia.pl ? zeby mi ktos mowil co zrobilem ?. Pytam po raz kolejny i chcialbym dostac normalna odpowiedz a nie taka,co kupilem. Czy gra AION ma tak wielkie wymagania ze komputer ktory posiadam nie potrafi wyciagnać z niej wiecej fps ? czy jest to wada czegos innego

Opublikowano

Odpowiedź ?

TAK TWÓJ SZROT NIE UMIE UCIĄGNĄĆ AION BEZ ŚCIN. Zadowolony ?

CPU : Intel i5 4670k //  GPU : Gigabyte 270x Windforce3X // PSU : Ocz Fatal1ty550w  // CASE :  Regnum L50  // MOBO : B85-G43  // RAM : 8GB DDR3  HDD : Seagate 1 TB , Samsung 1 TB     

Opublikowano

nastepny... Wiesz co to czytanie ze zrozumieniem ?, czy to forum samosia.pl ? zeby mi ktos mowil co zrobilem ?. Pytam po raz kolejny i chcialbym dostac normalna odpowiedz a nie taka,co kupilem. Czy gra AION ma tak wielkie wymagania ze komputer ktory posiadam nie potrafi wyciagnać z niej wiecej fps ? czy jest to wada czegos innego

My ci tylko uświadamiamy że twoi rodzice kupili szrot za 3000zł który za rok nie uciągnie ci nawet minecrafta :>

76561198122231440.png

Opublikowano

Boże, widzisz i nie grzmisz. Ten A10 5800K w cale tragiczny nie jest, co prawda ten zestaw jest wart 1500-2000 zł jednak uciągnie wszystkie nowsze gierki na mid-high.

Jako że komputer masz jeszcze świeży proponuję nowy format i ponowną instalację sterowników (a właściwie tylko tego do karty graficznej, wersja 13.9)

Możliwe że coś się zdążyło namotać albo jakiś syf się załapał.

Kabel monitora oczywiście podpinasz pod HD7770, czyli tam w dolnej części obudowy ?

Opublikowano

450zł + 400zł + 250zł + 220zł + 300zł = 1620zł - tyle mniej więcej warty jest twój sprzęt. Ale mniejsza o to. Co do liczby fpsów w lolu ~40fpsów na takim sprzęcie to czemu się dziwisz? Jest to dobra wartość jak na ten typ komputera. Zwyczajnie jest słaby i co tu dużo mówić. A co do ścinów w obrazie / pasków / powielania itp. itd. wejdź w opcje lola i włącz ASYNC (Synchronizacja pozioma). Liczba fpsów powinna wbić do 60 dzięki karcie graficznej, jak i również problemy z obrazem powinny zniknąć. Na więcej fpsów nie licz, gdyż procesor to szrot. Tak samo 25fpsów w AION na zintegrowanej karcie graficznej... nie oczekuj cudów i tak dobry wynik. Mała liczba fpsów nie jest spowodowana słabą kartą graficzną tylko dziadowskim procesorem, który jest do wymiany. Stare gry typu AION czy takie jak LOL opierają się głównie na CPU. Bardzo możliwe że w starym komputerze miałeś np. procesor INTEL'a który jest lepszy od AMD. Zresztą po co jest kupować AMD Trinity z Raedonem 7700, skoro ten procesor jest przeznaczony dla integrowanej grafiki...

@down

Po 1 jest to buldozer - skopany procesor pod gry

Po 2 Nie porównuj tego procesora do Phenoma 965 (100zł różnicy), AMD A10 5800K nawet nie ma L3...

Po 3 AMD A10 5800K posiada dobry układ graficzny, przez co wiadomo mniej pieniędzy poszło na samą moc

Po 4 nie samym taktowaniem człowiek żyje ^^ Ten procesor przebije Intel I3, a nawet stary już Quad.

Moim zdaniem 40-50 fpsów w lolu na maksymalnych detalach w lolu to normalna sprawa na tym komputerze. Niech włączy synchronizacje poziomą to się poprawi do 60fpsów.

Opublikowano

@UP

O czym ty w ogóle rozmawiasz. Ten procesor ma wydajność około Phenoma 965 który jest dość dobrym prockiem jak na dzisiejsze czasy. Ma coś skopane i tyle, bo w lolu powinien mieć spokojnie 60 czy 70 FPS

Opublikowano

@UP

HAHAHAHAHHAHAHAH 7770 ultra w FHD ?! ?!?!?

Ta karta pozwala na medium i FHD jeśli nie low.

Zobacz bios może tam masz pierwszeństwo dla integry

Opublikowano

Koniec tego. Będą warny bo to jest już powoli prowokowanie.

Czekamy na odpowiedź autora odnośnie podłączenia karty lub ewentualnego formatu/przywrócenia systemu do stanu początkowego (w WIndowsie 8 jest taka funkcja)

Opublikowano

Coś mi tu nie gra jak możesz miec 40 fps w lolu jak ja na 1000x słabszym sprzecie mam w team fightach 25 fps a na liniach bez minionkow 35... Jak ktoś nie wierzy moge SS dać. Ogólnie komputer raczej 3000 nie był wart za to byś mial pro kompa ale dobra... Zainstaluj directx 10 może pomóc ja mam directa 9 i gry płynnie chodzą nawet moge se zagrać w gta 4 na low i mafie 2...

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

DX10 moze pogorszyc, tak samo DX11 - bedzie mniej fps ;)

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4278&dl=1#dl

Moze sprobuj te stery? Zaznacz tam jaki masz system i sprobuj te...

Poza tym reka sprawdz czy karta sie nie grzeje bo mimo ze to juz rzadkie ale moze zle pokazywac temperature...

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Zle ustawienia gry masz zrob na minimalne i próbuj zwiekszajac i zainstaluj najnowsze sterowniki i jaka to jest rozdzialka monitora sie pytam ?

auto.png

®

Opublikowano

Sorry, nie moglem wczesniej odpisac. Wiec tak podpinam pod karte oczywiscie, zainstalowalem sterowniki do Karty ponownie i zmniejszylem grafike w aionie na średnią i mam te 60fps. Co do tego wszystkiego co piszemy to faktycznie macie racje co do procesora i zdecydowalem ze ten komputer im oddam. Kolega moj sklada komputery powiedzial ze mi zlozy konkretny za 2920 jak to wszystko wyliczylismy +montaz wyjdzie 3020. Wiec temat mozna zamknac, osobiscie uwazam po przeczytaniu wielu postow na poszczegolne elementy mojego komputera ze i procesor i karta to kupa, ale nie zgadzam sie z opiniami ze ten komputer wiecej nie wyciagnie niż moj starym komp. mialem AMD Athlon 2x 3gh, 3gb ramu, a karta ge force 7600gt jak sie nie myle wiec nie badzcie smieszni :). I co do kolegi co uwaza ze mi rodzice cos kupują to chcialbym Cie uswadomic ze w przeciwienstwie do Ciebie na wszystko musze sam zapracowac wlasnymi rękami. Dziekuje za pomoc, jezeli ktos ma jakies jeszcze pytania to moze pisac napewno bd odwiedzal ten temat przez pewien czas

Opublikowano

Sorry, nie moglem wczesniej odpisac. Wiec tak podpinam pod karte oczywiscie, zainstalowalem sterowniki do Karty ponownie i zmniejszylem grafike w aionie na średnią i mam te 60fps. Co do tego wszystkiego co piszemy to faktycznie macie racje co do procesora i zdecydowalem ze ten komputer im oddam. Kolega moj sklada komputery powiedzial ze mi zlozy konkretny za 2920 jak to wszystko wyliczylismy +montaz wyjdzie 3020. Wiec temat mozna zamknac, osobiscie uwazam po przeczytaniu wielu postow na poszczegolne elementy mojego komputera ze i procesor i karta to kupa, ale nie zgadzam sie z opiniami ze ten komputer wiecej nie wyciagnie niż moj starym komp. mialem AMD Athlon 2x 3gh, 3gb ramu, a karta ge force 7600gt jak sie nie myle wiec nie badzcie smieszni :). I co do kolegi co uwaza ze mi rodzice cos kupują to chcialbym Cie uswadomic ze w przeciwienstwie do Ciebie na wszystko musze sam zapracowac wlasnymi rękami. Dziekuje za pomoc, jezeli ktos ma jakies jeszcze pytania to moze pisac napewno bd odwiedzal ten temat przez pewien czas

Skoro zarabiasz ciężką pracą to powinieneś bardziej uważać, na co wydajesz pieniądze.

Co do komputera składanego przez kolegę - najlepiej, jak go podasz na forum, bo różni są ludzie z dziwnymi pomysłami. Temat zostawiam otwarty.

Opublikowano

ze mi zlozy konkretny za 2920 jak to wszystko wyliczylismy +montaz wyjdzie 3020

Dupa nie kolega. Chcesz to Ci osobiście złożę za piątaka. Podaj tu ten zestaw zanim kupisz kolejny syf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...