Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum VS Zawodówka

ArabPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że wielki Hejt na zawodówkę tutaj jest.

Co Wam po tym Technikum liceum jak skończycie takie coś i macie zero doświadczenia? Myślicie że macie papierek i ktoś Wam da od razu pracę i mega zarobki? Chyba Was popierdoliło. Patrząc teraz to każdy to Technik Ekonomista lub Informatyk ,a siedzą na kasie w supermarkecie lub rozkładają towar bo w Polsce nie ma dla takich pracy.

Jeżeli ma ktoś ŁEB i trochę chęci zarobi bez wykształcenia

Kto chce niech się uczy nawet do końca życia ,Jego wybór.

Opublikowano

Co Wam po tym Technikum liceum jak skończycie takie coś i macie zero doświadczenia? Myślicie że macie papierek i ktoś Wam da od razu pracę i mega zarobki? Chyba Was popierdoliło. Patrząc teraz to każdy to Technik Ekonomista lub Informatyk ,a siedzą na kasie w supermarkecie lub rozkładają towar bo w Polsce nie ma dla takich pracy.

Dokładnie to samo cały czas mówię, technikum i liceum jest tylko po to, żeby dać wam wiedzę teoretyczną, te praktyki w technikum to pic na wodę i nic nie znaczą, bo po techbazie/licbazie trzeba i tak iść na studia - a tam potrzeba jest właśnie wiedza teoretyczna. Zawodówka jest głupim wyborem, bo po studiach, jezeli ma się łeb to można dosiąść się do ciepłej posadki w korporacji.

Opublikowano

Oczywiście polecam technikum .

Co do pracy później - wszystko zależy od twoich umiejętności.

Ale powiem tak najgorzej jest znaleźć pierwszą pracę z zarejestrowaniem. Bo nikt nie chce Świeżaka przyjąć , potem już leci z górki.

Aczkolwiek zależy też od farta w życiu , nie chce mi się rozpisywać bo zaraz mnie ludzie zjada tutaj.

Dodam jeszcze ,że tutaj powinni się wypowiadać osoby pełnoletnie które coś wiedzą na ten temat a nie osoby (bo ja mam kolege który po zawodowce itp....)

Enjoy

Opublikowano

Moja kuzynka skończyła studia i gdzie pracuje? Na magazynie w tesco za jakieś grosze bo nic innego nie może znaleźć.

Polecam zawodówkę ponieważ i tak można potem się uczyć i będziesz miał o wiele łatwiej bi przyjdziesz se raz na 2 tygodnie do szkoły posiedzisz trochę i do domu, co za różnica? Skończysz zawodówkę i w kilka lat możesz mieć wyższe wykształcenie, przy czym będziesz miał nawet dobrze płatną prace ( oczywiście jak wybierzesz dobry zawód ) to potem tylko za granice i zarabiaj ile wlezie.

Większość mówi że lepiej do technikum, ale czemu lepiej? uzasadnijcie to. W zawodówce jest jak w liceum tylko że trochę łatwiej, ale jest też tyle przedmiotów. Do tego uczą cię wybranego zawodu.

Opublikowano

Jeżeli masz zamiar zapierdalać od rana do nocy to idź do zawodówki, jeżeli nie chcesz pracować fizycznie idź do technikum ew. Liceum. I po tym co tutaj piszecie widzę dużo osób z zawodówki, jak dla mnie iść w dzisiejszych czasach do zawodówki to dno...

ravensygna.png
Opublikowano

@-l2aven

Już ukończyłeś technikum? to powiedz ile osiągnąłeś i czy zarabiasz CHOCIAŻ 2500zł na rękę ( Bo wątpię że za mniej można se wyżyć godnie w Polsce )

I jaka praca fizyczna? Czy po zawodówce wszędzie trzeba zapieprzać zwłaszcza od rana do wieczora jak ty to mówisz ? Nie sądzę... Wątpię żeby ktoś chociaż poszedł kopać rowy. Jeżeli ktoś jest chodź trochę inteligentny to znajdzie se dobrą prace. Polecam poszukać pracy przyszłościowej dzięki której znajdziemy pracę np w Irlandii czy Szwecji, żeby zdobyć tu doświadczenie i wyjechać.

Nie lubię jak ktoś coś mówi a nic zupełnie o tym nie wie, chcesz stać się mądrzejszy to zacznij od siebie a nie od szkoły.

Opublikowano

Mój tata ukończył technikum mechaniczne,teraz posiada własną firmę i zarabia (nie będę się chwalił ale dużo :) ) patoli na miesiąc.

Także kurna,panowie do techników won,bo w Liceach to są pedałki z grzywkami i w rurkach,przynajmniej tak u mnie w Krakowie jest. :(

cmpunksignaturebyfxtrea.png

Weteran
Opublikowano

I jaka praca fizyczna? Czy po zawodówce wszędzie trzeba zapieprzać zwłaszcza od rana do wieczora jak ty to mówisz ? Nie sądzę... Wątpię żeby ktoś chociaż poszedł kopać rowy. Jeżeli ktoś jest chodź trochę inteligentny to znajdzie se dobrą prace. Polecam poszukać pracy przyszłościowej dzięki której znajdziemy pracę np w Irlandii czy Szwecji, żeby zdobyć tu doświadczenie i wyjechać.

Nie lubię jak ktoś coś mówi a nic zupełnie o tym nie wie, chcesz stać się mądrzejszy to zacznij od siebie a nie od szkoły.

Ja też nic o tym nie wiem i jestem ciekaw, więc się spytam. Jakim cudem ktoś, po skończeniu zawodówki, nie pracuję fizycznie, a umysłowo? Przecież w zawodówce są tylko kierunki związane z pracą fizyczną.

Opublikowano

Liceum > Technikum > Zawodówka imo.

(śmiech )

liceum to strata czasu , jak chcesz robic kebaby zapraszam do liceum .

technikum to najlepsze rozwiązanie w dzisiejszym świecie , jest zawód i można iść na studia .

zawodówka nie jest zła jeśli nie wybierasz się na studia .

Zapamiętaj !

Lepiej mieć dwa zawody i być bezrobotnym niż jeden zawód i tez być bezrobotnym , chyba że robienie kebabów liczy się .

ps.

zalezy też od nauki jeśli jesteś słaby to w technikum nie dasz sobie rady , między gimnazjum a technikum jest bardzo wielka dziura , w gimnazjum nie trzeba się uczyć żeby przejść , w technikum nie będziesz miał tej szansy .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Weteran
Opublikowano

(śmiech )

liceum to strata czasu , jak chcesz robic kebaby zapraszam do liceum .

technikum to najlepsze rozwiązanie w dzisiejszym świecie , jest zawód i można iść na studia .

zawodówka nie jest zła jeśli nie wybierasz się na studia .

Dlaczego zakładasz, że po technikum idziesz na studia, a po liceum nie? Przecież jeżeli i tak masz iść na studia, to liceum jest lepszym wyborem, bo uczysz się o rok krócej i nie musisz martwić się o jakieś egzaminy zawodowe.

A co do zarobków: http://www.pracuj.pl/zarobki-wynagrodzenia-raporty-placowe-wyksztalcenie-wplyw-na-zarobki.htm#top

Wniosek? Po samym liceum zarabiasz więcej niż po zawodówce.

Opublikowano

Dlaczego zakładasz, że po technikum idziesz na studia, a po liceum nie? Przecież jeżeli i tak masz iść na studia, to liceum jest lepszym wyborem, bo uczysz się o rok krócej i nie musisz martwić się o jakieś egzaminy zawodowe.

A co do zarobków: http://www.pracuj.pl/zarobki-wynagrodzenia-raporty-placowe-wyksztalcenie-wplyw-na-zarobki.htm#top

Wniosek? Po samym liceum zarabiasz więcej niż po zawodówce.

po zawodówce mechanik samochodowy mozna spokojnie 5k na miesiąc zarabiac .

Geje to banda chamów importowanych z zagranicy

Opublikowano

@up

Racja mechanik dużo może zarobić a dla kogoś kto kocha auta to przyjemność nie robota.

Nie wymądrzajcie się już, technikum i zawodówka dobre są, tu możesz się potem uczyć i tu, ja nie widzę większej różnicy.

A jeżeli ktoś ocenia inteligencje drugiego człowieka po szkole to jego problem.

Weteran
Opublikowano

po zawodówce mechanik samochodowy mozna spokojnie 5k na miesiąc zarabiac .

Rozumiesz co to znaczy średnie wynagrodzenie? Swoją drogą mechanik samochodowy zarabia średnio 2000zł(z tego co wnioskuję po źródłach dostępnych w internecie). 5000 zł w Polsce to może zarabiać co najwyżej właściciel warsztatu, ale kończąc zawodówkę, nie nastawia się na otworzenie własnego interesu, tylko na pracy u kogoś.

Opublikowano

ale wy jesteście jebnięci, szczególnie autor, to nie samosia.

Skąd mam weidzieć gdzie chcesz iść, ja jestem w liceum, potem studia (przedłużenie młodości + robota) , magisterek i do roboty. Tak pierdolcie że w macu zostane, w Polsce nie liczy się wyksztaucenie tylko pomysł na siebie. Idz do technikum, jak nie masz ambicji, wyobraźni. To chociaż będziesz mieć mature to lajem średnią robote znajdziesz. A jak jesteś mózg 100% to zawodówka i własna działalność.

syggnapng_nhhraxa.png
Opublikowano

Skąd mam weidzieć gdzie chcesz iść, ja jestem w liceum, potem studia (przedłużenie młodości + robota) , magisterek i do roboty. Tak pierdolcie że w macu zostane, w Polsce nie liczy się wyksztaucenie tylko pomysł na siebie. Idz do technikum, jak nie masz ambicji, wyobraźni. To chociaż będziesz mieć mature to lajem średnią robote znajdziesz. A jak jesteś mózg 100% to zawodówka i własna działalność.

Magisterek :). Ok w Polsce po studiach co najwyżej w sklepie lub McDonald znajdziesz robote, tak jak reszta studentów po studiach i liceum :).

Teraz w technikum jest tak:

Ja chodzę do budowlanki i w 3 klasie masz już 2 egzaminy na murarza i tynkarza. Gdy zdasz to masz te 2 fachy w ręku i możesz wziąć papier i nie chodzić już do szkoły [tak jakbyś skończył zawodówkę ;)]. Jak chcesz mieć technika to chodzisz dalej i w 4 klasie zdajesz na technika. Jak nie idziesz na studia to matura Ci nie potrzebna bo masz technika ;).

Opublikowano

Jakby po zawodówce by się tylko rowy kopało od rana do wieczora,jak to piszecie to Polska by była cała w rowach,jeden wielki rów byłby :D

technikum albo zawodówka

Opublikowano

Venti skoncz gimnazjum, później pierdol takie rzeczy, że po zawodówce do łopaty.

Aktualnie sam na mechaniku siedze i po szkole mam dobrą robote załatwioną bo pamietaj, że auta sie zawsze psuły psują i psuć będa, tak samo inne zawody są potrzebne.

Ale idz do technikum czy do liceum masz racje, technikum jeszcze ujdzie.. ale musisz po tech isc na studia inaczej cie nie przyjma do roboty szybko bo jest o wiele mniej praktyk i w wiekszosci to sama teoria w technikum jest, o liceum nie wspomne bo to juz wgl zenada jest. ;)

Kazdy mysli ze zawodówka jest dla idiotów a koniec konców ludzie po zawodówce najszybciej wychodzą na prosta i najlepiej zarabiaja niz taki po studiach #tesco

Opublikowano

Typowa roszczeniowa, polska do bólu postawa - "Po co mam robić coś więcej skoro mogę zrobić mniej i będzie ok?"

Jasne, możesz iść do zawodówki i do emerytury zapierdalać w jednym warsztacie, na budowach codziennie nad tym samym. Możesz nawet wmawiać sobie i innym, że ci się to podoba.

Ale nauka to samodoskonalenie, ucząc się w liceum / na studiach wzbogacasz siebie, nie swój portfel, jeśli się przyłożysz to potem będziesz pracował nad tym co lubisz z możliwością dalszego rozwoju i tworzenia innowacji.

Ale po co zmieniać świat jako np. lekarz bądź naukowiec, skoro można zarobić na flaszkę jako mechanik/spawacz/murarz itd. itp.?

A propo pracy w tesco, mcdonaldzie itp. Przestańcie pierdolić, że to pewnik po studiach. Do tesco idą pedały, które idą na studia, żeby przebalować je za hajs od starszych nic nie robiąc. To samo dzieje się z debilami po technikum, którzy mają całkowicie na naukę wylane.

To nie wina studiów, że ludzie nie mają pracy bo sama nauka to szlachetna idea. To wina leni psujących obraz uczelni i rynku pracy, który wszystko kalkuluje na każdy grosz według tradycyjnych metod zamiast stawiać na innowację

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

Lubisz się uczyć i chcesz iść na studia - liceum

Masz totalnie wyjebane - zawodówka

Chcesz mieć zawód po zakończeniu, coś umieć i może iść na studia - technikum

Osobiście chodzę do technikum (informatyk) i polecam ;)

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...