Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum VS Zawodówka

ArabPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem w III gimbazjum i powoli zaczynam myśleć o wyborze szkoły. Zastanawiam się nad technikum i zawodówce - są podzielone opinie i pytam się was jaka szkoła bedzie lepsza. Odpowiedzi uzasadniajcie :)

ps. do liceum napewno nie pójde poniewaz wedlug mnie to jest strata czasu

blekitny_meczet_turcja_stambul.jpg

Opublikowano

Jeśli zamierzasz kopać rowy, itp. to zawodówka jeśli chcesz w życiu coś więcej osiągnąć to technikum.

skoncz pierw gimbaze i dopiero potem mow takie rzeczy

odziwo po zawodowce masz od razu robote, zazwyczaj tam gdzie miales praktyki i po zawodowce robisz na 100% to, czego sie uczyles. po technikum zazwyczaj i tak musisz isc na studia, bo do roboty cie nie przyjma bo nie masz stazu, taki mankament, a kazdy gada ze po technikum tez masz zawod i mozesz pracowac, chuja prawda ;)

liceum to praktycznie gimbaza, tyle ze trudniejsza ale po liceum jest latwiej na studiach

Opublikowano

Jeśli zamierzasz kopać rowy, itp. to zawodówka jeśli chcesz w życiu coś więcej osiągnąć to technikum.

Pierdolnij się w tą pustą głowę. W zawodówce jest możliwość przejścia do technikum i masz średnie wykształcenie. I nie musisz zapierdalać z nauką , która jest i tak w tych czasach nie ważna.. A uczysz się zawodu, zostajesz fachowcem i masz pracę z średnim wykształceniem. :* Załóżmy Mechanik Samochodowy pensja 2500 zł . A tak zapierdalasz na głupie studia, matura a kończysz na kasie.

Opublikowano

wowow.

Pomijając to że do liceum idzie teraz każdy idiota bo to modne to powiem jak to wygląda.

Liceum |kończy tu 30% osób -> bezrobocie/mcdonald -> studia| 50% nie zdaje | 40% na 3 | 10% maniaczyło przy nauce

Po studiach niektórzy znajdą pracę ale będzie trudno bo nie umiemy NIC WYKONYWAĆ tak więc dostajemy pracę tak jakbyśmy ich nie mieli

Zawodówka-> praca

Technikum->studia->to samo co 2x wyżej

graphic.png

Opublikowano

Po technikum można także dostać pracę od razu. Z tego co kojarzę, są takie technika, po których ukończeniu masz zagwarantowaną pracę w danej firmie (oczywiście jeśli chcesz). Taka umowa między tą firmą a szkołą.

Opublikowano

odziwo po zawodowce masz od razu robote, zazwyczaj tam gdzie miales praktyki i po zawodowce robisz na 100% to, czego sie uczyles. po technikum zazwyczaj i tak musisz isc na studia, bo do roboty cie nie przyjma bo nie masz stazu, taki mankament, a kazdy gada ze po technikum tez masz zawod i mozesz pracowac, chuja prawda ;)

liceum to praktycznie gimbaza, tyle ze trudniejsza ale po liceum jest latwiej na studiach

Po pierwsze chodzę do technikum informatycznego więc do chuja skąd możesz wiedzieć do jakiej szkoły chodzę?

Po drugie po zawodówce masz gówno na dodatek jest się bez matury i ciężej o pracę, słabe płace. Pierwsze słyszę, że po technikum trudno o robotę, zwłaszcza, że ma się zawód+ maturę xD Po trzecie wypierdala rudzielcu. Pozdrawiam

Opublikowano

Proponuję, abyś dobrał szkołę odpowiednią dla siebie. Przykładowo, jeśli jesteś wyjątkowo słaby z przedmiotów ścisłych, nie ma sensu wybierania np. kierunku informatycznego w technikum.

Opublikowano

Pewnie, że masz robotę. Jeśli masz zamiar do emerytury murować ścianki, gotować w podrzędnej knajpie (Bo w polsce na więcej liczyć nie możesz) albo pracować w warsztacie to owszem.

Ja bym polecał technikum. Może i się więcej nie nauczysz ale łatwiejszą drogę zawodową masz.

1382800106-U1012385.png

Opublikowano

hahah padłem ;) mój stary skończył zawodówkę budowlankę i ma piekne zarobki wiec przestań pier*olić jak się nie znasz :)

Dodam też że ma własną firmę budowlaną.

Wiec zanim cos napiszesz pomyśl czym się różnią szkoły i co daja.

Opublikowano

hahah padłem ;) mój stary skończył zawodówkę budowlankę i ma piekne zarobki wiec przestań pier*olić jak się nie znasz :)

Dodam też że ma własną firmę budowlaną.

Wiec zanim cos napiszesz pomyśl czym się różnią szkoły i co daja.

Prawidłowo.

Opublikowano

Pewnie, że masz robotę. Jeśli masz zamiar do emerytury murować ścianki, gotować w podrzędnej knajpie (Bo w polsce na więcej liczyć nie możesz) albo pracować w warsztacie to owszem.

Ja bym polecał technikum. Może i się więcej nie nauczysz ale łatwiejszą drogę zawodową masz.

Moj ziomek 2 lata temu skonczyl zawodówke na stolarza, teraz sobie siedzi w warsztacie kiedy ma zlecenie, praktycznie przylazi kiedy chce a zazwyczaj max do 14/15 od rana, nie narobiąc sie za bardzo bo lubi tą robote ma okolo 6 tys na reke, pozdro

Opublikowano

Dziekuje za wypowiedzi. Ale mam jeszcze jedno pytanie - czy pojście do szkoly o profilu elektronicznym jest dobrym wyborem w zawodowce jak i w technikum? ( po zawodowce poszedlbym do CKU)

blekitny_meczet_turcja_stambul.jpg

Opublikowano

Zapewne w Technikum będziesz musiał się uczyć wiele skomplikowanych "elektronicznych" rzeczy, w tym kilka rozszerzonych przedmiotów np. matma, język obcy.. także poznasz zawód od strony teoretycznej, natomiast w Zawodówce będziesz miał praktykę no i mniej nauki i więcej kasy, bo będziesz już zarabiał (mało, ale zawsze coś). No i teraz tak, po technikum i pomyślnym zdaniu egzaminu na technika masz większe szanse na znalezienie roboty (chyba), a po zawodówce raczej nie.

Poza tym technikum masz maturę, a więc szansa dostania się na studia, a w zecie chyba nie. Ja na twoim miejscu mimo wszystko wybrałbym technikum, pomęczysz się 4 lata no, ale masz lepsze perspektywy na przyszłość...

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

A co Ty kurwa masz do warsztatów ?

Jeśli chodzi CI o warsztaty mechaniczne to jesteś w błędzie, pierdolenie, że mechanik mało zarabia to kurwa jak pisanie, że ludzie po zawodówce zawsze będą robić przy fosach.

Zdziwiłbyś się ile mechanika zarabia.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

Moj ziomek 2 lata temu skonczyl zawodówke na stolarza, teraz sobie siedzi w warsztacie kiedy ma zlecenie, praktycznie przylazi kiedy chce a zazwyczaj max do 14/15 od rana, nie narobiąc sie za bardzo bo lubi tą robote ma okolo 6 tys na reke, pozdro

I co myślisz, że taki prosty kowalski na taki zawodzie co twój znajomy robi będzie wyciągał 6 tyś? nie sądzę, są to rzadkie przypadki bo w większości przypadków nie ma w tym kraju roboty albo jest za marne grosze i niech się cieszy, że tyle zarabia.

Opublikowano

I co myślisz, że taki prosty kowalski na taki zawodzie co twój znajomy robi będzie wyciągał 6 tyś? nie sądzę, są to rzadkie przypadki bo w większości przypadków nie ma w tym kraju roboty albo jest za marne grosze i niech się cieszy, że tyle zarabia.

Takie przypadki są również po studiach czy tam technikum.

Przypadków można wiele wypisywać, przykład najprostszy, mój kumpel wielce po technikum, jakiegoś tam magistra zrobił i inne a teraz zapierdala na budowie i płacą mu od godziny czy jakoś tak, rzecz jasna na czarno.

2e7beb469d579.gif

" Ten kawałek będzie leciał w furach wielu,

więc pozdrawiam pasażerów, elo "

Opublikowano

jak ktos jest sierotą to nawet po doktoracie sobie roboty nie znajdzie

Opublikowano

Takie przypadki są również po studiach czy tam technikum.

Przypadków można wiele wypisywać, przykład najprostszy, mój kumpel wielce po technikum, jakiegoś tam magistra zrobił i inne a teraz zapierdala na budowie i płacą mu od godziny czy jakoś tak, rzecz jasna na czarno.

JAK KURWA STUDIUJE SIĘ MARKETING I ZARZĄDZANIE, ALBO JAKAŚ FILOZOFIE TO NIECH SOBIE MA NAWET DZIESIĘC DOKTORATÓW I TAK BĘDZIE ZAPIERDALAŁ NA BUDOWIE.

Gimby nasłuchały opowieści od innych gimbów i myślą,że jak pójdą do zety to będą zarabiać 5k na miesiąc xD

NA TYM FORUM KAŻDY KTO IDZIE DO ZETY, TO ZAKŁADA SWÓJ WŁASNY ZAKŁAD XDDD

Opublikowano

Do autora, wszyscy co się tu wypowiadają nie skończyli jeszcze sami szkoły średniej (w tym ja) a prawią morały takie że głowa mała. Nie obrażam was tutaj panowie ale losy każdego są inne po nieważne jakiej szkole (no chyba że się skończyło tylko gimnazjum).

Liceum, ok sam chodzę, ktoś napisał że to gimbaza i w 100% się z nim zgadzam, przedłużysz sobie gimnazjum aczkolwiek wole przeboleć te 3 lata i dostać się na studia takie jakie chcę (czy je skończę to już inna bajka ale będę robił wszystko aby je skończyć)

Technikum, całkiem spoko wybór zabezpieczasz sobie tyły w razie jakbyś nie chciał iść jednak na studia tylko do pracy, mam sporo znajomych w technikum i większość jednak chce kontynuować naukę na studiach lecz zupełnie w innych kierunkach, także dobrze przemyśl do jakiego technikum byś chciał iść, zastanów się głównie nad tym co umiesz robić dopiero potem co lubisz robić

Zawodówka, jeśli wiesz że na studia na pewno nie pójdziesz to zawka jest dobrym wyborem, panuje taka opinia że w zawce każdy się opierdala, lecz powiem ci że jak jednak wyniesiesz coś z tych lekcji to w przyszłości dużo zdziałasz, dobry fachowiec w danej dziedzinie jest na miarę złota. Robota będzie tylko trzeba się będzie wykazać

Tak sumując to jeśli się ma głowę na karku to robota będzie, i jeśli idziesz do tej zawki czy technikum to bierz jednak konkretny kierunek a nie jakiś lipny typu hotelarstwo czy gastronomia, idź na budowlankę albo elektryka czy informatyka to są konkretne kierunki

Pozdrawiam.

ja wciagałem kakao xD ale szału nie było ;p

Opublikowano

beka z bólów dupy ludzi którzy chodza do zawodowki i sie wymądrzają a są tępymi dzidami so sad..

Technikum.

vayne.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...