Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szybkość systemu

Pan Neoś

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Ostatnio zakupiłem nowy laptop. Stary poszedł w zapomniane, lecz chciałbym się nim jeszcze 'zaopiekować'. Problem jest taki, że strasznie wolno chodzi mój komputer. Co może być przyczyną? Podejrzewam, że chodzi o RAM?

Oto zestawienie z monitora zasobów:

Sprzętowa zarezerwowana pamięć dla systemu BIOS ....... (itd.) : ~2310MB

W użyciu: ~700MB

Zmodyfikowana: ~1MB

Wstrzymana: ~72MB

Wolna: 0 MB

A teraz zestawienie pod diagramem...

Dostępna: 50-75MB

Podręczna: 50-65MB

Razem: 762MB

Zainstalowana: 3072MB

Oto moje pytanie... Co mam zrobić, abym miał dostępnej więcej pamięci. Co mogę zrobić, aby mój laptop zaczął sprawniej działać? Mój system to Win7 x64. Jeśli potrzebne są pytania, proszę je zadawać. Proszę o bardzo dokładne wyjaśnianie poczynań, gdyż jestem kompletna noga w sprawach komputerowych. Najbardziej trafne i pomocne odpowiedzi nagrodzę nawet limitem like'ów! :)

Pozdrawiam.

zSCFQrN.png

Opublikowano

zainstaluj xp jak ci mało 3 Gb albo dokup pamięć jak się da

najlepiej nie rób nic

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Tak jak robem, na takiego sprzęta to XP walnij albo ósemkę ale 32bit a nie 64. Zakładam że nie wiesz co masz w autostarcie i usługach, także proponuję taki szybki zabieg żeby go odświeżyć i w pewnym sensie odśmiecić:

start -> msconfig.exe
zakładka usługi, ukryj wszystkie usługi firmy microsoft, to co zostanie wyłącz (wszystko)
zakładka Uruchamianie, zostaw to co Ci potrzebne przy starcie systemu (gg, skype) resztę wyłącz
po tym dajesz OK.
Opublikowano

Podaj w ogóle resztę podzespołów. Jeśli z nie najwyższej półki, to oczywiste że siódemka x64 będzie go spowalniać.

YGsMv3q.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...