Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nvidia GTX 660

kamil19.1998

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam procka i5 760 (podbity do 3,5 Ghz) + Asus HD 7770 (lekkie oc). W bf3 na srednich-wysokich ustawieniach grafiki, na samym FXAA, w rozdzialce 1920x1080. Osiagam na mapach z Close Quarters jakies 30-50 fps, czasem wiecej. Zastanawialem sie nad kupnem nowej karty graficznej: jakąś Nvidia GTX 660. I tu moje pytania:

1. Jaki model ( jakiej firmy: asus, msi, gigabyte itp.) bedzie najlepszy pod wzgledem temperatur, ciszy no i wydajnosci w grach. Myslalem nad

http://pl.msi.com/product/vga/N660-TF-2GD5-OC.html#/?div=BIOS

. Ma dobre osiagi, cicha i chyba ma najmniejesze temperatury z konkurecji. Co wy byscie polecili, model jakiej firmy do tak 800 zł, byle dlugosc karty nie byla wieksza niz 27 cm, poniewaz nie wejdzie do budy.

2. Mozliwe ze sami polecicie mi model w tej cenie, jakas inna karte, moze cos od amd, albo inna od nvidia, nie potrzebuje tez gtx 660ti, bo to jak gtx 660 po OC.

3. Czy taka potezna karta nie bedzie ograniczana przez moj procesor? Nowy procek nie wchodzi w gre, tylko karta. Widzialem takze ze ten gtx jest rekomendowany do BF4 na ktorego wyczekuje, wiec dobry musi byc

4. Moze ktos zainteresowany kupnem mojej starej karty?

http://www.agito.pl/karta-graficzna-asus-radeon-hd-7770-1gb-ddr5-pci-e-box-84-643831.html 

(Sorry mody, mala reklamka, nie zloscie sie :D), oczekiwalbym za nia jakos tak moze 200-300zł. Zadbana na gearancji ze sklepu detalicznego Alsen, jeszcze na chyba rocznej gwarancji, nie torturowana, zadbana, nie kurzyla sie bo nienawidze kurzu, jestem uczulony

PS. Mody, przymknijcie na ostatni punkt oko ;), a i sorry za brak ni składu ni ładu, pisane na szybko

Opublikowano

Jak 660 to szukaj wersji ti boost.

A najlepiej by było, jakbyś opchnął swoją starą grafę i kupił 760/670.

tyle ze z tym bedzie problem, opchnac to i tak stara opchne, ale z kasy na czysto wychodzi mi 700zł, gdyby stara karta poszla za 200zl np

Opublikowano

Z nowych to chyba najlepiej gtx 660 np. od gigabyte. Lub lepiej kupić używaną hd 7950 bądź gtx 660Ti albo jeszcze gtx 760.

Opublikowano

Przepraszam, wpisałem zły link z rozpędu ;/

W tej cenie nie widzę nowej 660 ti, tylko same 660.

@Edit.

Jak samą 660, to masz od Gigabyte, ludzie sobie ją chwalą i ma dobre chłodzenie

http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=608&g=315584&n=GIGABYTE-GeForce-CUDA-GTX660-OC-2GB-GDDR5-192bit-2DVI-HDMI-DP-PCIe30&w=c

ee tam 660 ti nie potrzeba, bo daje tyle samo fps co gtx 660 bez ti po pozadniejszym oc

Opublikowano

Z nowych to chyba najlepiej gtx 660 np. od gigabyte. Lub lepiej kupić używaną hd 7950 bądź gtx 660Ti.

No i wlasnie w testach, karta od gigabyte w porownaniu np z asusem albo msi, dostaje baty bo ma najnizsze taktowania domyslne, slabe oc, nawet nawet temperatury, ale jest glosna

Z ti to od 850 się ceny zaczynają, nawet na alledrogo ciężko jest znaleźć jakiekolwiek używki.

Jak ma być tanio, to wersja od Gigusia i tyle

http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c=608&g=315584&n=GIGABYTE-GeForce-CUDA-GTX660-OC-2GB-GDDR5-192bit-2DVI-HDMI-DP-PCIe30&w=c

A ja na alledrogo znalazlem gtx 660 bez ti, od msi

http://pl.msi.com/product/vga/N660-TF-2GD5-OC.html#/?div=BIOS 

za 700 zł w wersji OEM na gwarancji 12 miechow

Opublikowano

A tu w testach

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-660/strona/18254.html 

zotac wysoko razem z asusem, ale tak, zotac za drogi, a asus za dlugi bo ma troche ponad 27 cm i nie wejdzie do budy

Jakie słabe OC, jak obydwie karty mają tego samego Boosta?
W sumie to jest bez większego znaczenia co weźmiesz, bo różnice są rzędu kilku FPSów

Niby tak, ale wiesz, kazdy woli jak najlepiej. Szczegolnie ze mam wydac dosyc hajsu

Opublikowano

Nie sugeruj się testami z 1 strony, najlepiej poszukac info na jakiś anglojęzycznych testach.

Karta karcie nie równa, w jednym teście będzie górowała MSI, a w jednym Gibgabyte, mi też mówili, żebym brał Giga, ale wziąłem MSI i nie narzekam.

Wiem o czym mówisz, bo sam miałem ten problem :P

436951440626370320491.png

Opublikowano

Nie sugeruj się testami z 1 strony, najlepiej poszukac info na jakiś anglojęzycznych testach.

Karta karcie nie równa, w jednym teście będzie górowała MSI, a w jednym Gibgabyte, mi też mówili, żebym brał Giga, ale wziąłem MSI i nie narzekam.

Wiem o czym mówisz, bo sam miałem ten problem :P

Wiem, wiem czytam sb zagraniczne tez. W pewnym momencie wpadla mi mysl by zrobic crossfire z hd 7770. Ale szybko sie nawrocilem na 1 mocniejsza karte :D

Zreszta ten Physics, i optymalizator gier od Nvidii mnie przekonał. Pieknie physics wyglada na tech demach, jak i w hawkenie. A w przyszlosci i w innych grach

Opublikowano

Nie ma to najmniejszego sensu, znam jedną osobę, która miała zwodowane SLI z gtx680, ale sprzedała je na rzecz radka HD7970 Matrix platinum.

Mikro przycinki to raz, dwa to wydajność w grach to jakieś 140/150%, trzy to sterowniki, a właściwie ich brak (niby wypuścili te wspomagające crossfireX, ale to i tak shit), a 4 to, że teraz wyjdą pewnie radki 9xxx i 7xxx pójdą w zapomnienie, do tego 7770 nie będą obsługiwać nowszych wersji DX.

Ogólnie długo by tu można gadać, dobrze że wybrałeś 1 kartę :D

Opublikowano

Nie ma to najmniejszego sensu, znam jedną osobę, która miała zwodowane SLI z gtx680, ale sprzedała je na rzecz radka HD7970 Matrix platinum.

Mikro przycinki to raz, dwa to wydajność w grach to jakieś 140/150%, trzy to sterowniki, a właściwie ich brak (niby wypuścili te wspomagające crossfireX, ale to i tak shit), a 4 to, że teraz wyjdą pewnie radki 9xxx i 7xxx pójdą w zapomnienie, do tego 7770 nie będą obsługiwać nowszych wersji DX.

Ogólnie długo by tu można gadać, dobrze że wybrałeś 1 kartę :D

No wiem, pelno luda odradzalo mi crossfire na tych ''shitach'' :D Jakby mi bylo malo to moge w dalekiej przyszlosci zrobic sli na gtx 660. Btw. BF4 chyba ustanowil nową, najwyzsza poprzeczke wymagan rekomendowanych, ze wszystkich gier na rynku jak na razie. To chyba bedzie mysle przez jakis 1 rok wyznacznik mocy nowych gier, potem znowu je podbija itd

Opublikowano

Dopóki nie zrobią porta GTA V na PC i 4 way SLI z titanów będzie wymiękać...

Ja mam zamiar nagrywać BF4 na ultra w full HD i tyle, a taka wskazówka dla Ciebie, nie będziesz miał Windowsa8, to nie będziesz miał DX11.1, czyli będziesz miał okrojoną grafikę w bf4 z najlepszych rzeczy.

Opublikowano

Dopóki nie zrobią porta GTA V na PC i 4 way SLI z titanów będzie wymiękać...

Ja mam zamiar nagrywać BF4 na ultra w full HD i tyle, a taka wskazówka dla Ciebie, nie będziesz miał Windowsa8, to nie będziesz miał DX11.1, czyli będziesz miał okrojoną grafikę w bf4 z najlepszych rzeczy.

Ehh to chyba bede sie musial obejsc smakiem z dx 11.1 bo szczerze to niecierpie win 8, przez te kafelki, mam win 7 home edition 64 bit, i jest mi z nim dobrze

Opublikowano

Trudny?

Pisałem wyżej że z nowych to gtx 660 od gigabyte, asusa czy msi to raczej obojętne bo wydajność będzie bardzo podobna, jedynie chłodzeniem się może trochę różnić i ceną. Ale znacznie lepiej było by kupić kartę używaną np. hd 7950, gtx 760 czy ewentualnie gtx 660ti.

A tak poza tym to bf4 nie będzie żadną rewolucją jeśli chodzi o wymagania, bo będzie tylko trochę bardziej wymagający od bf3.

Opublikowano

Trudny?

Pisałem wyżej że z nowych to gtx 660 od gigabyte, asusa czy msi to raczej obojętne bo wydajność będzie bardzo podobna, jedynie chłodzeniem się może trochę różnić i ceną. Ale znacznie lepiej było by kupić kartę używaną np. hd 7950, gtx 760 czy ewentualnie gtx 660ti.

A tak poza tym to bf4 nie będzie żadną rewolucją jeśli chodzi o wymagania, bo będzie tylko trochę bardziej wymagający od bf3.

Tak trudny, jestem malostkowy w takich sprawach. Rozni sie takze kultura pracy na ktorej mi zalezy mocno, w sensie ciszy itp

Opublikowano

Win7 jest wolniejszy i gorzej zoptymalizowany, widać to po grach jak i samym systemie.

Zawsze możesz kupić np.

http://allegro.pl/asus-hd-6950-2-gb-directcu-ii-oc-box-gw-i3566033441.html

O ile wejdzie CI do obudowy. Jeden z najlepszych fabrycznych coolerów na GPU, grafika ze wzmocnioną sekcją. unlock do 6970, OC do ~950/1350 i masz wydajność około 660Ti na stocku. Oczywiście to taki wariant w którym mniej wydasz, jak chcesz coś lepszego to tak jak @UP'y, 660'tka lub używana 7950

Opublikowano

Win7 jest znacznie wolniejszy i gorzej zoptymalizowany, widać to po grach jak i samym systemie.

Zawsze możesz kupić np.

http://allegro.pl/asus-hd-6950-2-gb-directcu-ii-oc-box-gw-i3566033441.html

O ile wejdzie CI do obudowy. Jeden z najlepszych fabrycznych coolerów na GPU, grafika ze wzmocnioną sekcją. unlock do 6970, OC do ~950/1350 i masz wydajność około 660Ti na stocku. Oczywiście to taki wariant w którym mniej wydasz, jak chcesz coś lepszego to tak jak @UP'y, 660'tka lub używana 7950

Co do tego ''wolnego'' win 7 sie nie wypowiem bo beda hejty lub klotnia. Nie zgadzam sie i tyle. A co do karty to tak jak mowilem sklaniam sie za czyms od nvidia z powodu physicsa, i dobrego wsparcia. A i uzywek, szczegolnie z 10 dniowa gwarancja nigdy nie kupie

Opublikowano

Co do tego ''wolnego'' win 7 sie nie wypowiem bo beda hejty lub klotnia. Nie zgadzam sie i tyle.

To nie bądź ignorantem tylko przejrzyj testy.

A i uzywek, szczegolnie z 10 dniowa gwarancjanigdy nie kupie

Why ?

Jak takie wymogi masz to kup 660'tke nową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...