Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czyli co do tej pory...

VillaFranca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie chciałbym podzielić się z Wami tematami, które wałkujemy teraz na przedmiotach zawodowych :D

Pierwszą rzeczą, którą do tej pory robimy to przeliczanie liczb na system binarny, binarnych na szestastkowy, ósemkowy i tak dalej...

Może i jest to monotonne, ale uczenie tego pewnie ma jakieś zastosowanie w przyszłości. Często mogą zachodzić pomyłki w dodawaniu i dzieleniu, ale to szybko można sprawdzić i skorektować :D

Będę ten temat uzupełniał w miarę upływu czasu o kelojne tematy, które przerabiamy.

DAJ LAJKA!
TO NIE BOLI!
Widzicie jak się staram zdejmijcie mi parę %
Opublikowano

Temat trochę bez sensu, można sobie zobaczyć w internecie program nauczania. A co do samego technikum, pierwsza klasa to takie powtórzenie gimnazjum, to co masz na tych przedmiotach zawodowych to tylko zalążek tego co będzie :)

apple.png

Opublikowano

Zmień szkołę póki możesz chyba , że ogarniasz temat konkretnie :D

Jestem aktualnie w 2 klasie i ogólnie ujnia tematy trochę porypane ( jedynie grafika do ogarnięcia , ew systemy operacyjne ^^)

Jeszcze egzamin w 2 klasie z tego E.12 ( wydaje się proste , ale teorią pewnie zawalą wszystko , bo to dopiero "faza eksperymentów" )

Jedyny plus to , że jeśli masz połapanych nauczycieli będziesz miał co najmniej średnie wykształcenie nic nie robiąc , a jak do matury nie podchodzisz to już dosłownie nic nie robisz xD

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

W pierwszej klasie miałem to samo. Systemy binarne miałem i w pierwszej, i w drugiej klasie.

Tylko nie bardzo rozumiem, jaki jest sens tego tematu? Może załóż sobie bloga, na mpcforum jest taka możliwość. Tam możesz pisać do woli, opisując każdą lekcję.

Opublikowano

Od tego jest szkoła.. uczycie się podstaw bo nie wiedzą na jakim poziomie jesteście.. chyba nie zaczniecie od razu programować w C++. Zaczniecie pewnie w Pascalu, a potem zależy.. Java, C++ ale to takie programiki nudne.. same liczby także nuda :D

Opublikowano

Patrze te pytania z tego E12 dostepne w internecie to chyba zywcem wziete z egzaminow zawodowych na inf, pozatym strasznie archaiczne pytania...

Najlepsza jest książka do tego ;|

Tylko 1 wydawnictwo oferowało coś z tego , ale to jest tak chaotycznie napisane , że chyba trzeba mieć dyplom magistra żeby coś zrozumieć .

Po 2 zmienili program nauczania na nie wiadomo co skoro i tak uczymy się o przestarzałych pamięciach , prockach itp ;||

1390831561-U140955.jpg

Opublikowano

Od tego jest szkoła.. uczycie się podstaw bo nie wiedzą na jakim

poziomie jesteście.. chyba nie zaczniecie od razu programować w C++.

Zaczniecie pewnie w Pascalu, a potem zależy.. Java, C++ ale to takie

programiki nudne.. same liczby także nuda :D

U mnie był od razu C++.

Opublikowano

Brat skonczyl technikum informatyczne, tez mialem tam isc, ale jakos zmienilem swoje plany, ale dobra, nie wazne. Chce tu powiedziec, ze jesli uczycie sie to zajdziecie gdzies tam, bo kierunek informatyki jest ciezki, dosc ciezki. Chyba, ze jest sie kims co lapie od razu wszystko. Tutaj jest duzo teorii, na utk, czy systemach czy na czyms innym. Ogolnie w szkolach to roznie ucza, zalezy od nauczycieli, zalezy od podejscia uczniow, taka prawda. Chcesz ogarniac to sie uczysz, udajesz chojraka ze wszystko wiesz, a potem wychodzi, ze z tego ndst, z tego i tamtego i sie zostaje w jednej tej samej klasie albo sie szkole zmienia.

dziendobry1sygnatura6.png

Opublikowano

Wszyscy tak pierdolą że jest źle,a gówno wiedzą na ten temat.

Wystarczy siedzieć na lekcji i słuchać,jak na razie mam same 4,z tego co było,kartkówki,pytania.

Jak ktoś śpi,albo ucieka na szluga to kurwa proste że nie zda....

cmpunksignaturebyfxtrea.png

Opublikowano

@Great White nie zawsze tak jest. W klasie pierwszej miałem takiego nauczyciela programowania, że bez douczania się w domu nie byłoby szans na zdanie do następnej klasy. Nie żeby źle uczył, ale wymagał bardzo dużo.

Opublikowano

Proponowałbym prowadzenie bloga opisującego tok Twojej edukacji. Temat niedługo umrze śmiercią naturalną i pogaduszki to raczej dział służący do wymiany opinii na pojedynczy temat.
Życzę wytrwałości i sukcesów w szkole :)

f.png

Opublikowano

@Great White nie zawsze tak jest. W klasie pierwszej miałem takiego nauczyciela programowania, że bez douczania się w domu nie byłoby szans na zdanie do następnej klasy. Nie żeby źle uczył, ale wymagał bardzo dużo.

osoba która zamierza nauczyc sie programowanie w szkole nie ma szans na rynku pracy... Musisz byc w tym naprawdę dobry, a to oznacza, że musi być to także tym czym sie interesujesz czyli Twoim hobby - programować z pasji w swoim wolnym czasie, w szkole to możesz tylko chodzić i błyszczeć przed swoimi kolegami którzy nic w życiu nie osiągną ponieważ uznali że wszytko co im sie w życiu przyda nauczą sie w szkole.

o/ niszczyć lewactwo

Opublikowano

Ja jak by co już się w pierwszej tech. inf. dowiedziałem, że będe programować w c++ i javie ( i mogę się douczać basica) ale sam go już obczajam. :)

Licze na Like !

Masz jakieś pytanie? Napisz mi na PW.

Opublikowano

Chodzę to t. informatycznego i na samym początku jak mówili wyżej.. Przedewszystkim systemy dwójkowe, dziesiątkowe szesnastkowe oraz zamiana np. z dwójkowego na dziesiątkowy.

Do tego doszły mi bramki logiczne (dzięki minecraft jestem najlepszy w klasie :D) Oraz zaczynamy omawianie budowy płyty głównej.. Nie jest źle i jak ktoś słucha na lekcji i jest kumaty to dojdzie do tego szybciej niż inni.. np. Nauczyciel kazał zrobić 3 bitowy dekoder(z połączenia bramek logicznych w pewnym programie) i ja jako jedyny w klasie go zrobiłem. Bo tak jak już niektórzy mówili, większość idzie na informatyka bo lubi grać w gry -.-.

graphic.png

Opublikowano

Ja na diagnostyce mam: projektowanie i diagnostykę sprzętu, dobieranie sprzętu itp.

NA utk mam systemy :( m.in binarny, 8-mkowy,16-stkowy) dodawanie mnożenie dzielenie

Licze na Like !

Masz jakieś pytanie? Napisz mi na PW.

Opublikowano

Jestem w 1 TI.

Mam pytanie, czy mój tok nauki bardzo się różni od tego starą podstawą? Ktoś w ogóle ogarnia na czym będzie ten egzamin zawodowy w 2 klasie?

Piszecie o systemach, jakichś bramkach.... Ja przez pierwsze dwa tygodnie miałam tylko przeliczanie systemów dwójkowego szesnastkowego ósemkowego na WSZYSTKICH lekcjach zawodowych. W ogóle nie ogarniam dlaczego te przedmioty nazywają się tak a nie inaczej, bo np. na systemach operacyjnych zaczęłam jakiś zalążek strony internetowej, na utk facet już cztery lekcje gadał w sumie jak zamieniać te systemy (mimo, że wcześniej miałam to na diagnostyce i systemach) a oprócz tego głównie gada o jakichś cotygodniowych livemeetingach microsoftu o programowaniu, w ogóle nie omawia tematów a nikt się tym nie interesuje. Na diagnostyce z kolei czytamy i omawiamy z podręcznika :D budowę systemów operacyjnych...

czy we cholera też mieliście tak długo te podstawy? Kiedy w końcu się zacznie coś czego można się nauczyć?

who cares?

Opublikowano

Jestem w 1 TI.

Mam pytanie, czy mój tok nauki bardzo się różni od tego starą podstawą? Ktoś w ogóle ogarnia na czym będzie ten egzamin zawodowy w 2 klasie?

Piszecie o systemach, jakichś bramkach.... Ja przez pierwsze dwa tygodnie miałam tylko przeliczanie systemów dwójkowego szesnastkowego ósemkowego na WSZYSTKICH lekcjach zawodowych. W ogóle nie ogarniam dlaczego te przedmioty nazywają się tak a nie inaczej, bo np. na systemach operacyjnych zaczęłam jakiś zalążek strony internetowej, na utk facet już cztery lekcje gadał w sumie jak zamieniać te systemy (mimo, że wcześniej miałam to na diagnostyce i systemach) a oprócz tego głównie gada o jakichś cotygodniowych livemeetingach microsoftu o programowaniu, w ogóle nie omawia tematów a nikt się tym nie interesuje. Na diagnostyce z kolei czytamy i omawiamy z podręcznika :D budowę systemów operacyjnych...

czy we cholera też mieliście tak długo te podstawy? Kiedy w końcu się zacznie coś czego można się nauczyć?

jak już się zacznie coś, czego można się nauczyć to gwarantuje Ci, że będzie to w 80% gówno typu jakieś stare magistrale na płycie głównej np. ISA czy EISA czy inne pierdoły które praktycznie wyszły z użytku i nigdy nie będziesz przy czymś takim nic robić w przyszłości, no ale wiadomo program nauczania sprzed 15 lat to uczą takie bezużytecznego syfu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...