Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Przegrzewanie się procesora podczas grania w BF3

Altey

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, gdy włączam bfa od razu temperatura na procesorze skacze mi do ponad 100C. Jak gram w inne gry to tak się nie dzieje. FPSy spadają z 40-60 do 10.

Specyfikacja komputera:

Płyta: MSI 760GM-P23

RAM: Kingston DDR3 2x4 1333Mhz

Karta Graficzna: Ati Radeon HD 4870 1GB

Proc: AMD Phenom II X4 965 @3.4Ghz

PS. Normalnie procesor ma ok,.45-60C

Opublikowano

Taki jest poprostu amd, ale możesz spróbować coś zrobić.

Zobacz czy w środku nie masz za dużo kurzu, załóż od nowa paste na procek.

Opublikowano

@UP Nawet dla amd temperatura 100 stopni normalna nie jest...

Przede wszystkim wyczyść w środku PC z kurzu jakimś sprężonym powietrzem (wyłączasz pc z prądu ściągasz bok obudowy i dalej wiadomo)

Podkręcasz go?

Jaki zasilacz?(marka i moc)

Obudowa dobra?

LOL

Opublikowano

Dawno go nie czyściłem więc może być strasznie zakurzony, nie podkręcałem go w ogóle, zasilacz Tagan 680W. Co do pasty termoprzewodzącej (nie wiem czy to dobrze napisałem xD) to też dawno nie nakładałem, więc wyczyszcze z kurzu i nałożę nową pastę. Obudowa nie wiem jakiej firmy jest.

Opublikowano

Żaden AMD nie radzi sobie z grą BF3 :) Miałem taka samą akcje jak ty tylko ze na 945..

Pomogłem? Kliknij : 83ab61d98042655cm.jpg

Opublikowano

Żaden AMD nie radzi sobie z grą BF3 :) Miałem taka samą akcje jak ty tylko ze na 945..

Łat? Gram na Phenomie II x4 965 bez OC na ultra w 50-60 fps'ach z 55*C. Zmień pastę, bo miałem takie jazdy jak ty. Łamałem bariery 80*C.

9368_gold.png

Opublikowano

@UP

To widocznie grasz na małej rozdzielczości ;p Zobacz PW..

Ta, mój monitor ma max. 1280x1024, a ja gram w 1280x960.

Tak jak mówiłem zmień pastę i przeczyść cooler. U mnie to spowodowało spadek temperatury o 35 stopni.

Ps. Jakie masz chłodzenie? BOX'a ?

Bo nawet temperatury w idle są kosmiczne. Na takim samym procku ze spartanem HE923 mam 30-42.

9368_gold.png

Opublikowano

Schowaj się dziecko intela -.- Ja też mam amd tylko że athlona x2 255 i jakoś mój temperature trzyma normalnie - normalnie 35 stopni, w grze prawie 55.

@down. Jakby amd był taki, jak go opisujesz nikt by go nie kupił.

Amd nie zawsze musi mieć 100 stopni czy spadki fps. Amd jest sporo tańszy od intela a dla niektórych nawet lepsze od intela

Ps. Zajrzyj tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/919077-stop-komentarzom-typu-amd-to-nvidia-to/

Opublikowano

@UP

Ehhh ... Ja musiałem wymienić amd na i5 3470 żeby grać w bf3 na gtx 660 ! Więc wiem co mówię każdy amd nawet najnowszy fx 8350 ma spadki fps na dobrych kartach !! AMD to dno i wodorosty !

Dojeb.... z tym sporo tańszy! Wejdź do działu komputery i się dowiedz jaka jest prawda ! i3 za 550zł ma taką samą wydajność co fx 8350 za 800zł więc wątpię, żeby amd było tańsze !

Opublikowano

Jak ja nienawidzę jak ktoś propaguje używanie intela. Mam procka 955 i bez problemu gram w BF3 na wysokich (ograniczenie mej grafiki) przy rozdzielczości 1680x1050. Więc nie wmawiaj ludziom, że AMD jest do niczego bo ty kochasz się w Intelu. I wybacz, ale pomóż w danym przypadku AMD, a jak masz stać przy intelu to nie wchodź w te tematy co AMD dotyczą.

@Topic

Zmień pastę i wyczyść cooler.

PC: AMD Ryzen R5 5600X 4.6GHz 1.125V  /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 32GB Kingston Fury Renegade RGB 3600MHz CL16 /\ XFX RX 6800 SWFT319 16GB  /\ Lexar NM620 2TB + Kingston NV1 512GB + MX500 500GB /\ MSI MPG A850G /\ Genesis Irid 505 Black V2 /\  Acer XV272UPbmiiprzx "27" WQHD + IIyama x2483hsu-b1 "24" FHD /\ Win10 Pro
Mobilne: One+ 11 5G 16/256, Konsola: PS4 PRO CUH-7016B 1TB, PS3 Super Slim CECH4004A 320GB, PSP 2003 32GB SD, Steam Deck 2TB, Xbox One S TV: TCL C728 55" UHD VA 120hz
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core + Creative Pebble X Plus, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth, Soundcore Motion+, Soundcore Q30 ANC

Opublikowano

@UP

Ehhh ... Ja musiałem wymienić amd na i5 3470 żeby grać w bf3 na gtx 660 ! Więc wiem co mówię każdy amd nawet najnowszy fx 8350 ma spadki fps na dobrych kartach !! AMD to dno i wodorosty !

Dojeb.... z tym sporo tańszy! Wejdź do działu komputery i się dowiedz jaka jest prawda ! i3 za 550zł ma taką samą wydajność co fx 8350 za 800zł więc wątpię, żeby amd było tańsze !

http://www.mpcforum.pl/topic/919077-stop-komentarzom-typu-amd-to-nvidia-to/ proszę nie pisać takich głupot o AMD -.-

Procesory od AMD są równie dobre jak intele

9368_gold.png

Opublikowano

Ja nie pisze głupot ! AMD jest robione w starej generacji i intel bije ich na głowę... i koniec kropka (.) !

Opublikowano

Ja nie pisze głupot ! AMD jest robione w starej generacji i intel bije ich na głowę... i koniec kropka (.) !

Dziwne że gram w all na ultra. Przecież AMD to gówno i nawet mario nie powinno mi działać

9368_gold.png

Opublikowano

Ja jakoś na moim Phenomie II X4 955 BE, bez OC gram w BF3 na ultra. BF4 pewnie też uciągnie, więc w czym problem?

Zresztą, wole słabsze AMD niż płacenie za znaczek jakiejś c*ujowej firmy.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Ale beka z was jest ! Zagraj w rozdzielczości 1920x1080 na ultra to wam te CPU wyje... z obudowy !

Opublikowano

Ale beka z was jest ! Zagraj w rozdzielczości 1920x1080 na ultra to wam te CPU wyje... z obudowy !

Lol? Taka jest postawa typowego Intelowca, który nigdy nie miał AMDka i nie ma na jego temat zielonego pojęcia

9368_gold.png

Opublikowano

Do renderingu i grania (potrzebuje moc obliczeniową) to bulldożery 6-8 rdzeniowe kładą intela na łopatki. FX6300 może śmiało konkurować z i5-3350p. Z tym że FX podkręcisz na 4,5 lajtowo, a i5 se d*pę podetrzesz :]

12MB CACHE na AMD !

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/919077-stop-komentarzom-typu-amd-to-nvidia-to/ proszę nie pisać takich głupot o AMD -.-

Procesory od AMD są równie dobre jak intele

Tu się nie zgodzę, aktualnie w grach leżą (min. FPS). Co innego render oraz zastosowania "profesjonalne". W niektórych przypadkach robią konkurencję dla Intela, gdzie wykorzystywana jest wielowątkowość, duża liczba kaszy.

Procesor przy zmianie rozdzielczości na wyższą strasznie dużo do gadania nie ma.

Do renderingu i grania (potrzebuje moc obliczeniową) to bulldożery 6-8 rdzeniowe kładą intela na łopatki. FX6300 może śmiało konkurować z i5-3350p. Z tym że FX podkręcisz na 4,5 lajtowo, a i5 se d*pę podetrzesz :]

12MB CACHE na AMD !

Bo tego 3350P w sumie... nie trzeba podkręcać, aby MIN FPS był wyższy ;).

Ja jakoś na moim Phenomie II X4 955 BE, bez OC gram w BF3 na ultra. BF4 pewnie też uciągnie, więc w czym problem?

Zresztą, wole słabsze AMD niż płacenie za znaczek jakiejś c*ujowej firmy.

Wy naprawdę nie rozumiecie... po pierwsze przy Intelu nie płacisz za znaczek, a wydajność, AMD wkopało się wyłącznie Guldożerami, które w grach wypadają słabo.

A co do danych graficznych...

Mowa o Phenom/Athlon II, FX już nie są takie stare, za to słabe w grach : P

@UP

W niektórych przypadkach, procesorów używa się do różnych zastosowań.

Jak ja nienawidzę jak ktoś propaguje używanie intela. Mam procka 955 i bez problemu gram w BF3 na wysokich (ograniczenie mej grafiki) przy rozdzielczości 1680x1050. Więc nie wmawiaj ludziom, że AMD jest do niczego bo ty kochasz się w Intelu. I wybacz, ale pomóż w danym przypadku AMD, a jak masz stać przy intelu to nie wchodź w te tematy co AMD dotyczą.

@Topic

Zmień pastę i wyczyść cooler.

A co ma "propagować" ? Phenoma w cenie i5 ? Ta firma to zaledwie kilka procent sprzedanych procesorów na tle konkurencji (na co sami sobie zapracowali przez dopieszczanie buldków i chore ceny APU Rich). Gdyby nie konsole to po raz kolejny by upadli.

Opublikowano

Ludzie którzy mówią "amd to guwno, nie kupujcie tego !!!!11!1" zazwyczaj nie mieli amd, wszyscy intelowce hejtują amd tylko z opini innych intelowców.

Obie te marki są dobre, ale każda lepsza w innych rzeczach. Ja osobiście preferuje amd oczywiście ze względu na cene (phenom x4 955 już można zdobyć za 300 zł).

Opublikowano

Ludzie którzy mówią "amd to guwno, nie kupujcie tego !!!!11!1" zazwyczaj nie mieli amd, wszyscy intelowce hejtują amd tylko z opini innych intelowców.

Obie te marki są dobre, ale każda lepsza w innych rzeczach. Ja osobiście preferuje amd oczywiście ze względu na cene (phenom x4 955 już można zdobyć za 300 zł).

Tu nie chodzi o posiadanie procesora bo to, że pojedynczy wątek jest słabszy to już wiadomo od dawna ;).

Co do ceny - wyrwiesz 955 za 300zł i co dalej ? Chłodzenie + MOBO i jest już i5. Nadal jednak jest to ciekawa propozycja dla ludzi, którzy chcą kupić używany sprzęt.

Co do tematu - źle zamontowane chłodzenie lub przekłamany czujnik (standard).

Opublikowano

Lol? Taka jest postawa typowego Intelowca, który nigdy nie miał AMDka i nie ma na jego temat zielonego pojęcia

Lol? Taka jest postawa typowego AMDowca, który nigdy nie miał Intela i nie ma na jego temat zielonego pojęcia

Póki AMD nie zrobi czegoś lepszego w grach intel będzie lepszy i taka jest prawda. AMD ma na razie inne zastosowania przykładowo

FX,y 8 rdzeniowe może są dobre ale do np. renderowania itp ale w grach nie dają rady i taka jest prawda, po co zaprzeczać?

Ciekawe jak wam będzie na ultra i w HD chodził BF4 na tych FX :D

Wgl jeszcze biorąc pod uwagę że te FX,y do gier po prostu muszą być podkręcane wychodzi drożej niż intel (zasilacz/płyta/chłodzenie musi być o wiele lepsze niz takie przy intelu)

LOL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...