Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka pasta termoprzewodąca?

Great White

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest sporo sposobów nakładania np:

ziarnko grochu na środku procesora

dokładne rozprowadzenie pasty po całym procesorze jakąś kartą

na krzyż

dwie linie równoległe na procesorze

i inne

Ale najszybsza metoda to ta pierwsza, bo i tak pasta się dobrze rozprowadzi do dociśnięciu coolera, więc nie ma poco się bawić. Lecz to też zależy od pasty, bo czasem możesz mieć napisany najlepszy sposób nakładania na opakowaniu.

Opublikowano

Nigdy nie kupuj najtańszej bo równie dobrze możesz nałożyć pastę do zębów :)

Co do rozprowadzania mam jeden sposób. Nakładam na środek trochę pasty a potem biorę jakiś przeźroczysty przedmiot, linijkę albo kawałek szkła i naciskam na środek wtedy pasta równomiernie rozprowadza się po procesorze.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Jezu... wytlumacze dlaczego nie ma sensu rozprowadzac.

Jak nalozymy paste, i damy cooler to cooler ma plaska powierzchnie przy styku z cpu, wiec sam splaszcza ta paste na cala powierzchnie lub wiekszosc... i po co sie bawic w rozprowadzanie?

Zwykla za 10zl starczy reszta nie ma prawie znaczenia duzego (chyba ze droga)

Opublikowano

Tak będzie ale może się rozprowadzić nierównomiernie np. zabraknie na rogach albo gdzieś indziej nie będzie wgl bo naciśniemy mocniej z jeden strony cooler i lipa bo wyjedzie pasta tylko z jeden strony, więc lepiej rozprowadzić a potem nałożyć cooler mamy pewność, że pasta pokryła całą powierzchnię procesora.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Dobra, widzę, że nikt nie potrafi sensownie wytłumaczyć, a więc najlepszą metodą jest metoda na krzyż, udowodnione przez masę testów, a pastę najlepiej kupić chociażby MX2.

Różnica pomiędzy ziarnkiem krzyżem a 2 kreskami to 2°C straty ziarnka do krzyża i 4°C straty kresek do krzyża, o rozprowadzaniu nie wspomnę (Oczywiście stopnie są podane poglądowo, zależy od proca, chłodzenia etc)

A jak ktoś ma dalej wątpliwości, to proszę

http://www.wykop.pl/link/1368381/ciekawe-porownanie-metod-nakladania-pasty-termoprzewodzacej/

@Up.

Np w haswellach najwięcej ciepła oddaje środek CPU, gdyż rdzeń jest połączony z IHSem słabą pastą termoprzewodzącą, a o ilości jej nie wspomnę...

436951440626370320491.png

Opublikowano

Czyli

Nie musi pokrywac calej - temperatura bedzie zbiegac sie do srodka cpu ;d

Twoim tokiem myślenia mogę położyć kroplę na sam środek no bo przecież boki ciepła nie oddają.

Opublikowano

Tak ale w miarę to nie znaczy, że pokryje całą powierzchnię :) A potem tematy na MPC komp mi się grzeje.

Opublikowano

Zrób tak żeby pokryła całą powierzchnię procka.

Opublikowano

Ja niemal zawsze rozprowadzałem czystą, płaską powierzchnią po całym procesorze (cienka warstwa oczywiście, aby nie wyciekła po dociśnięciu chłodzenia, na co i tak jest sposób z wyciętą kartką papieru).

Różnicy między tym sposobem a ziarnkiem nie zauważyłem, zawsze istnieje błąd pomiarowy, dociśnięcie chłodzenia również ma wpływ na temperatury.

Opublikowano

Zalmana nie bierz, bo ciężko się go rozprowadza(przynajmniej mój STG-2 był jak skała). Polecam Gelid'a GC Extreme, którego obecnie posiadam i jestem zadowolony. Temperatury w porównaniu do Zalmana spadły o 2-3*C, a to na wagę złota różnica.

Opublikowano

Zalmana nie bierz, bo ciężko się go rozprowadza(przynajmniej mój STG-2 był jak skała). Polecam Gelid'a GC Extreme, którego obecnie posiadam i jestem zadowolony. Temperatury w porównaniu do Zalmana spadły o 2-3*C, a to na wagę złota różnica.

Wcale tak źle się nie rozprowadza, nawet bez podgrzewania dało się spokojnie "rozmazać" po całym procu :P.

Ale mimo wszystko gorzej niż przy aktualnej MX-2.

Do autora - proponuję porównać cenę tych past, które zostały podane w temacie, która najlepiej wychodzi ilość/cena.

Jeśli chodzi o łatwe rozprowadzanie, to mogę szczerze polecić Arctica MX-2.

Opublikowano

@2up

Ale porównujesz pastę za 15zł i za 30zł więc nie dziw się że jest taka różnica.

A tu pasta typu STG-2 czy Arctic silver ceramique będzie w zupełności wystarczająca.

Opublikowano

Też polecam ZM STG2, najlepiej mała kropa na środek CPU i niech cooler sam rozprowadzi. Niektórzy widzę nie wiedzą po co jest pasta termo przewodząca, chodzi o przewodzenie cieplne tam gdzie cooler nie styka się z IHS'em czyli na środku (boki po pierwsze oddają mniej ciepła a po drugie przylegają bardziej do coolera niż środek). Rozprowadzanie czy metoda na krzyż tylko pogarsza. Ogólnie to im mniej pasty tym lepiej (praktycznie nie ma dolnej granicy, ważne żeby była kropka i rozeszła się na środku)

Opublikowano

ja znalazłem za 8 zł i trzyma dłuugo. jakoś 3 dni bez przegrzewania xD

a tak serio stg-2 ja mam i nie narzekam.

tylko pamiętaj żeby za dużo nie dać pasty bo bedzie zatrzymywac cieplo zamiast odprowadzac xD

Opublikowano

bardzo polecam jeszcze ac mx-2 - rowniez swietna pasta

btw. dzieki temu tematowi w moim poradniku dopisze chyba o polecanych pastach termoprzewodzacych :D

hohohehehohohihihehehohohuhu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...