Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało FPS oraz spadki, na 4 rdzeniach kompa...

TheMrKrzychu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodziło mi tyle o to że nie mc nie obsługuje danego sprzętu, tyle, że nie wykorzystuje go w pełni. Arti ma jakby nie patrzeć rację karta ma duży wpływ. Może sprawdź zużycie karty? :)

Masz procesor od AMD który przy wielu aplikacjach/grach ma różne problemy i nawet jeśli winnych grach masz tyle samo co nvidia xyz w innej zaś masz mniej- nie musi być to powodem.

Zawsze możesz zwiększyć taktowanie karty jeśli jest wysoki procent zużycia.

Jeszcze jedna teoria. MC lubi ciągnąc zasoby, czy sprzęt Ci się nie przegrzewa czasem? Bo wiadomo, że jak sprzęt się przegrzewa zauważalnie spada wydajność, to mogło by wytłumaczyć nagłe spadki fps.

Edit.

Sprzęt mam na myśli kartę, mostki na płycie głównej bo procek wyrabia na 40C jak napisałeś.

Forum spływa na dno, pozdrawiam

Brawa dla moderatorów.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Up co do tego że amd nie wyrabia czy ma jakieś problemy przy większej ilości gier itp to mylisz się.

Posiadam dokładnie ten sam procesor co autor tematu i mogę renderować, mieć włączonego mc, gadać na skype oraz jeszcze bez problemu przeglądać swobodnie internet w tym samym momencie.

Możliwe że trafiłem na jakiś ''złoty'' model gdyż mój procesor wytrzymuje takie obciążenie oraz wysokie temperatury. (Max 78 stopni podczas grania w bf3 na słabym chłodzeniu i spadków fps itp nie było a co do obecnych temp to około 60.)

Opublikowano

ByBiały nie rozumiesz co piszę.

Napisałem że procesor od amd- dużo modeli nie jest, i to nie tak rzadko (a dużo jest takich) kontatybilnych z różnymi aplikacjami. Dla przykładu, laptop z jakimś AMD 2 rdzeniowym, który parametry ma takie że bez problemu nfs shifta odpali na 40-50 fps, ale procesor nie był kontatybilny z grą przy ilości rdzeni +1 - gra działała na 1 rdzeniu przez co śr/l/k/n/s wynosiła poniżej 10, przy czym przez brak wsparcia dla kilku rdzeni przełożył się na problemy z kartą graficzną i cholernie ciężko było to fixnąć żeby dało się grać(to było jakiś czas temu nfs shift 2010? i tak to wyglądało). Jest na prawdę dużo aplikacji które mają z amd problemy, już może nie takie jak ww ale wciąż jest ich od groma ;)

MC akurat nie, ale tylko wspomniałem jak to jest z AMD.

Wiem, że x4 jest dość dobrym procesorem- najlepiej "black edition"- i bez problemu sobie radzi z crysisem 3.

Wracając do autora, jeśli temp są okej, a ustawienia mc i biblioteki masz odpowiednie to nie mam pojęcia.

Szczerze wątpię, żeby to była wina mostka, albo jakiś problem z RAM ew. częścią MB.

Zmiana priorytetu jawy nic nie da...

Masz najjnowszą jave? Przeinstaluj ją.

Nie mam innych pomysłów :/

Forum spływa na dno, pozdrawiam

Brawa dla moderatorów.

Opublikowano

Ja tez miałem tez taki problem miałem max 20 fps na tiny z optifine Pobrałem advanced systemcare restę sie nie przejowałem i nagle któregos dnia w chodze minecraft 1.6.2 i patre 220 fps wow omg.A i jeszcze pisałes ze masz system nowiuśki a ten system to ten sam na którym grałes dawniej

Opublikowano

@up już wcześniej polecałem. Program rewelacyjny. Defragmentacja i skany potrafią zadziałać cuda. Dodatkowo w najnowszej aktualizacji dodali wszystkie funkcje PRO, np przyspiesz internet.

Opublikowano

Spróbuj ustawić najwyższy priorytet dla Javy i samego Minecraft'a.

Opublikowano

*Ctrl + Alt + Delete* -> Menadżer zadań -> *Prawy przycisk na wybraną aplikację* -> Priorytet -> Wysoki

Opublikowano

Posluchaj mnie :) Możliwe, że karta graficznawgl nie chodzi na 99% (na 100 żadko chodzi... chwilowo na 2 sek i znowu 99) Zobacz w control center temperatury i mi je podaj. Ja np na podkręconym HD7770 na txtpacku R3D 128x mam 100fps ale lagi jak **** Więc reset kompa i znowu git :0 przeczyść radiator też w kompie bo widzę, że taki głupi na kompach nie jesteś. Szybko i niezrozumiale teraz pisze :(

@edit spróbuj też usunąć .minecraft i użyuwaj oryginalnego launchera (tylko do pobrania gry) a potem używaj magiclauncher v1.1.7 (na minecraftforum jest :)) i zwieksz sb ram dla mc do 1024mb (1Gb)

Opublikowano

Jeśli na innych grach śmiga to chyba wina minecrafta. Nie jestem expertem od harwareu, ale może jednak to jest jakiś dziwny przypadek niekompatybilności sprzętu z oprogramowaniem.

Opublikowano

ogranicz maxymalne użycie ramu dla wszystkiego, czyli wyjmij/odepnij/odpisz 1 lub 2 kostki, zmiejsz użycie procków do 1 (ja mam 4 po 1.8 ghz, mam jednego w użyciu i po 300 fps)

Jakoś tu pusto...

Opublikowano

Odłączenie ramu pomoże ? Trochę dziwny sposób z tym i z taką korelacją, ale może warto spróbować.

Opublikowano

boże jakie głupoty (przynajmniej na 1 stronie, dalej mi się odechciało czytać) podałeś pierwszego ss'a z speedfana, wyraźnie widać że masz za wysoką temp. zgaduję że to karta graficzna bo podałeś parę postów wyżej tylko temp. procka. jeśli potrafisz, wymień pastę termoprzewodzącą na procesorze graficznym. jeśli nie będziesz wiedział jaką pastę kupić to kup noctua nt-h1

Opublikowano

boże jakie głupoty (przynajmniej na 1 stronie, dalej mi się odechciało czytać) podałeś pierwszego ss'a z speedfana, wyraźnie widać że masz za wysoką temp. zgaduję że to karta graficzna bo podałeś parę postów wyżej tylko temp. procka. jeśli potrafisz, wymień pastę termoprzewodzącą na procesorze graficznym. jeśli nie będziesz wiedział jaką pastę kupić to kup noctua nt-h1

Te 87 st. To temperatura czujnika marki ITE. Może jest poprostu jakiś bug pomiarowy z nim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...