Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer sie wlacza a monitor nie pomocy

Ja2356

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem komputer sie wlacza a monitor nie. Sa tez takie pikania 1 dlugie i 3 krotkie. Komputer jest dosyc stary :P Z 2004 roku kupiony za okolo 4 tys :P

Nie wiem co wam bedzie potrzebne do ustalenia co nawalilo. Dysky twardy wymienilem myslalem ze on nawalil ale to nie to. Kompa czyscilem i wgl. Nie nie dalo. Monitor sprawny.

Opublikowano

Sprawdź beep code swojego biosu i zobacz co oznaczają te dźwięki. A jak nie wiesz jaki masz bios to podaj model płyty głównej.

Opublikowano

Otwórz bok komputera i na samej płycie powinieneś mieć napisany model.

Edit

Zasilacz też po otwarciu komputera.

Opublikowano

Zdejmijesz bok obudowy i masz duza plyte ze sterczacymi niezidentyfikowanymi polaczeniami roznorodnych atomow lub jak kto woli czasteczek, a posrodku lub troche pod srodkiem tej nieokreslonej plyty zwanej plyta glowna powinno cos pisac czcionka dosc duza, np. b75ma g43 lub inna tresc ktora dla zwyklego smiertelnika nic nie oznacza i jest bezsensowna.

Podaj takze model zasilacza. Zasilacz to mala skrzyneczka ktora widac po zdjeciu boku obudowy, i nie jest wyjatkowo doczepiona do tzw. plyty glownej, np. take me albo deus g1 wieksza czcionka od ktorejs strony tego zasilacza a takze jakas liczba 3cyfrowa po ktorej jest duza litera W.

@Edit

ASUS M5B MX, ok, a zasilacz? Napisalem jak sprawdzic.

Opublikowano

Według beep code twojego biosu czyli AMI jest błąd pamięci RAM. Przełóż pamięć do innego slotu, a jak masz kilka kości pamięci to zostaw tylko jedną. Ale najlepiej było by sprawdzić tą pamięć wkładając do innego komputera. Ale napisz jaki masz zasilacz.

Opublikowano

zasilacz do wymiany (czarna lista)

tak jak ktoś wyżej napisał jest to prawdopodobnie błąd pamięci ram. przełóż je do innych slotów.

Opublikowano

Monitor mi zgasl podczas grania zrestartowalem kompa i monitor juz nie zalaczyl :/ Wl go chwile pochodzil i sam sie zrestartowal. Potem po jakis 3 dniach nie uzywania odpalil mi sam. I dzialal ale jak go zamknalem to juz potem nie odpalil. I strasznie dlugo sie ladowal windows ale wkoncu odpalil wtedy. Wiec wymienilem dysk bo myslalem ze to to ale jednak to nie to. Ram przemienialem i nic nie dalo. Teraz jak wl kompa to sie nie wylacza ale monitor nie dziala i tyle :/

Opublikowano

przemienić to nie znaczy zamienić miejscami.. zgaduje że masz 2 pamięci dlatego zostaw 1 w środku i zobacz czy działa jeśli nie sprawdź w 2 slot, to samo zrób z 2 kością.

Opublikowano

Win musze zaintalowac a mam troche dvd popsute i niczym mi sie otworzy to sie zejdzie :P Tak jak wspomnialem mam nowy dysk i all od nowa instaluje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...