Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Wojenna gra viawww

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj chciałbym przedstawić mój plan na grę wojenną w przeglądarce. Gra będzie w czasach dzisiejszych czyli (nowoczesne czołgi, samoloty itp.) Ogólnie to ma być taki tekstowy battlefield/call of duty. Szablon mam, oskryptowanie już powoli idzie. Teraz pytanie do was jakie funkcje widzieli byście w takiej grze?

Budowniczy
Opublikowano

No zobaczymy, jak ci to wyjdzie, wiele jest gier wojennych na internecie, ale myśle, że to będzie jakeś 2D, bo dawno w taką nie grałem, a bym pograł :)

No to co ? Życzę ci powodzenia w robieniu, nabrania kreatywności i zaczynania już teraz :)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Już zaczełem :) Hmm czy ja wiem czy 2d. Będzie to coś bardziej podobnego do Ogame (tylko nie kosmiczne) chyba że uda mi się dodać jakieś dynamiczne elementy

Opublikowano

Już zaczełem :) Hmm czy ja wiem czy 2d. Będzie to coś bardziej podobnego do Ogame (tylko nie kosmiczne) chyba że uda mi się dodać jakieś dynamiczne elementy

Tlyko nie Ogame zrób taką strzelankę platformową coś takiego: http://www.naprzerwie.pl/naprzerwie/1,89385,7349458,Platformowa_strzelanka.html tylko żeby bło online i na graczy to gra będzie zajebista

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

Chodziło mi o typ gry podobny do Ogame, nie że też w kosmosie itp. Będzie to normalna gra wojenna coś jak Battlefield. Będziemy kierować swoją druzyną wykonywać misję i mierzyć sie z innymi graczami. Będzie można kupować wyposażenie itp. Tylko że wszystko będzie w formie tekstowej.

Opublikowano

Bierzesz silnik ogame -> zmieniasz grafikę -> zmieniasz teksty(nazwy jednostek, planety = miasta, ulepszenia) -> gotowe!

grafika ~2h (z neta)

teksty ~1h

balans ~5h

hard

Mógłbyś się w takich tematach nie udzielać, skoro do powiedzenia masz jedynie "bierzesz silnik i zmieniasz grafike"?

BTW. Od kilku mc czekamy już na Danarroth, a ty zamiast pracować to spamujesz w tematach.

Co do tematu:

Ciekawi mnie wygląd gry, oraz to jak przebiegać będą m.in. walki. :)

Opublikowano

Mógłbyś się w takich tematach nie udzielać, skoro do powiedzenia masz jedynie "bierzesz silnik i zmieniasz grafike"?

BTW. Od kilku mc czekamy już na Danarroth, a ty zamiast pracować to spamujesz w tematach.

Co do tematu:

Ciekawi mnie wygląd gry, oraz to jak przebiegać będą m.in. walki. :)

Jak będą przebiegać?

Wpisujesz 100 piechoty, 30 marines, 2 helikoptery i 1 czołg. Wróg ma xxx. Straciłeś x jednostek, wróg stracił x.

Podałem mu jak zrobić jego grę w jeden wolny dzień, ułatwiłem mu życie.

Opublikowano

Tak jak powiedział LoneyPL. foxbond mam prośbę mógłbyś się nie udzielać w tym temacie, bo nie wnosisz nic pożytecznego. Chyba że ty ściągasz silnik margonem zmieniasz grafikę, teksty i masz Dannaroth. System walki bedzie autorski (jak i cały silnik) i wielki wpływ na to będzie miało nie tylko ilość żołnierzy i pojazdów ale również dodatki jakie posiadamy, bronie, umiejętności. Możliwość rozwoju armii będzie bardzo duża tak więc proszę foxbond o nie wypowiadanie się.

Opublikowano

Napewno dodaj jakiś czat, na jakim silniki będzie gra?

Ważne jest też dobre oświetlenie flash...

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Oświetlenie flash? To będzie klikanka nie żadna gra 2D/3D. Czat będzie. Silnik jak już wspominałem autorski.

Za kilka dni postram się już jakieś pierwsze screeny wrzucić.

Opublikowano

foxbond jestem po liceum mat.fiz. a w programowaniu siedzę od 3 lat tak więc coś niecoś na ten temat wiem. Nie jesteś jedyny coś potrafiący na tym forum tak więc się nie wywyższaj. Z tego co widziałem to już kilka projektów zaczynałeś a żadnego nie dokończyłeś tak więc ponawiam prośbę do ciebie foxbond o nie wypowiadanie się w tym temacie. O to kilka takich początkowych funkcji które będą zawarte w grze:

Sztab główny - Strona główna panelu gry gdzie użytkownik możę sprawdzić pogodę, głowne statystyki armii itp. (Strona informacyjna). ZROBIONE

Jednostki - Użytkownik możę sprawdzić ilość posiadanych jednostek w armii, oraz trenować wybrane jednostki w celach lepszych umiejętności. ZROBIONE W POŁOWIE

Baza - Użytkownik może rozbudowywać swoją bazę lub ulepszać już istniejące budynki (Budynki dają możliwość rekrutacji danych jednostek lub możliwość kupna sprzętu i wyposażenia)

Łączność - Wiadomości które użytkownik dostał od systemu bądź też innych użytkowników

Wyposażenie - Ekwipunek który gracz posiada dzięki któremu polepszają się jego umiejętności oraz specyfikacje jednostek. (Bronie, Dodatki do broni, różnego typu UAV, MAV itp.)

Misje - Zadania do wykonania dla armii gracza dzięki którym gracz zdobywa doświadczenie

Wojny - Centrum dowodzenia gracza który prowadzi lub planuję wojnę z innym/-i graczem/-ami

Umiejętności - Specjalne umięjętności które posiada oficer (gracz) które dodają różne bonusy do armii gracza

Pluton - Centrum dowodzenia plutonu którego gracz jest założycielem lub do którego należy. Dzięki plutonowi gracz może planować wojny z innymi graczami (sojusz)

Centrum spotkań - Czat na którym graczę mogą wymieniać się ze sobą różnymi doświadczeniami z wojen itp.

Profil - Wszystkie statystyki gracza (wygrane wojny, przegrane itp.)

Oczywiście rejestracje i logowanie także mam już ukończone.

Opublikowano

Jako iż projekt idzie ciągle do przodu szukam grafika. Do wykonania jest kilka grafik a sam nie dam rady pisać i rysować :) Oczywiścię jakoś się dogadamy :)

Opublikowano

jasne, a i tak zrobisz tak, jak napisalem. juz widze te genialne wzory na walki... wiesz chociaz cos o funkcjach liniowych, kwadratowych, wykladniczych itd.?

Okey już widze jak mi mówisz po co mi to potrzebne przy programowaniu.

A tak trzeba w końcu gdzieś sie wyżalić,zę straciło się pare lat na uczeniu sie niepotrzebnej w programowaniu matematyce?

Daj mi przykład gdzie mogę cokolwiek z matematyki wykorzystać (ale oprócz podstawowych działań...)

Będziesz robił gre w której liczy się pitagorasa na czas ? xD

Zapewne bym dodał postęp rozwoju.

No wiesz w tym i tym roku odkryto nie wiem jak wykorzystać technologie laserową czy coś.

Zapewne bym dodał jeszcze szkolenia żołnierzy ,sztaby naukowców itp.

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Okey już widze jak mi mówisz po co mi to potrzebne przy programowaniu.

A tak trzeba w końcu gdzieś sie wyżalić,zę straciło się pare lat na uczeniu sie niepotrzebnej w programowaniu matematyce?

Daj mi przykład gdzie mogę cokolwiek z matematyki wykorzystać (ale oprócz podstawowych działań...)

Będziesz robił gre w której liczy się pitagorasa na czas ? xD

Zapewne bym dodał postęp rozwoju.

No wiesz w tym i tym roku odkryto nie wiem jak wykorzystać technologie laserową czy coś.

Zapewne bym dodał jeszcze szkolenia żołnierzy ,sztaby naukowców itp.

No przecież podałem, że te funkcje sa bezpośrednio potrzebne do stworzenia wzorów walk. Nie ma, że nie było cię na zajęciach, bez tego nie ma walk i koniec. Na szczęście autor powiedział, że wie co to...

Opublikowano

Np jakiś fajny wielomian z którego wyliczane jest 'coś' w zależności od ilości 'czegoś'. Dodatkowo fajnie to sobie zobrazować wykresami. W świecie PGRu stosuję coś takiego do wyliczania wymaganych składników do zadania na kolejne poziomy klubu.

Drugi przykład:

Metody faktoryzacji i tablic prawd użyłem do rozmieszczenia dekoracji na mapie. jest jeden ogólny schemat wg którego położone są u mnie pojedyncze drzewka i krzaczki (na pierwszy rzut oka niewidoczny), doczytując kolejny kawałek mapy do funkcji wrzucam jedynie x i y a dostaję rodzaj ewentualnej dekoracji.

owszem, bez matematyki można sobie poradzić, ale w pierwszym przypadku stworzył bym pewnie jakis kulawy liniowy wzór a w drugim zamiast kilka minut pisać algorytm to rozrzucał bym ręcznie drzewka i krzaczki po mapie. i dodatkowo mapa musiała by trzymać dodatkowy parametr (rodzaj dekoracji) a zamiast tego jest on wyliczany zaraz po pobraniu mapy z serwera.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Np jakiś fajny wielomian z którego wyliczane jest 'coś' w zależności od ilości 'czegoś'. Dodatkowo fajnie to sobie zobrazować wykresami. W świecie PGRu stosuję coś takiego do wyliczania wymaganych składników do zadania na kolejne poziomy klubu.

Drugi przykład:

Metody faktoryzacji i tablic prawd użyłem do rozmieszczenia dekoracji na mapie. jest jeden ogólny schemat wg którego położone są u mnie pojedyncze drzewka i krzaczki (na pierwszy rzut oka niewidoczny), doczytując kolejny kawałek mapy do funkcji wrzucam jedynie x i y a dostaję rodzaj ewentualnej dekoracji.

owszem, bez matematyki można sobie poradzić, ale w pierwszym przypadku stworzył bym pewnie jakis kulawy liniowy wzór a w drugim zamiast kilka minut pisać algorytm to rozrzucał bym ręcznie drzewka i krzaczki po mapie. i dodatkowo mapa musiała by trzymać dodatkowy parametr (rodzaj dekoracji) a zamiast tego jest on wyliczany zaraz po pobraniu mapy z serwera.

Oj dobra, przecież oni wiedzą lepiej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...