Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Dobra jungla, dobre ganki.

SebaProx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka! Mam do was pytanie. Jak wy junglujecie? Ja np. czyszczę całą jungle i robię ganka topa lub bota, potem wilczki/duszki i mid. następnie bot/top i tak w kółko jakoś. W między czasie blue/red dla teamu. Chociaż moim zdaniem to jest zły pomysł, bo niektórzy robią blue i gank mid od razu.

Dlatego mam do was pytanie i też proszę was oto, żebyście wy napisali mi w jaki sposób wy "junglujecie", bo ostatnio kombinuje z tym i jakoś mi to nie wychodzi.

Opublikowano

Nie zawsze pierwszy gank potrzebuje top, albo mid.

/ jeżeli gram hecą, zawsze jungluje do 3 lva, potem zaczynam po mału gankować linie, które sobie nie radzą. + zawsze staraj się oddawać fragi.

Po 6 lv już siedzisz tylko na liniach.

Opublikowano

Idziesz zarąbać buffa enemy, w zależności: Jeśli robi pierwsze blue to idź na reda, jeśli reda to idź na blue. Potem weź kolejnego swojego buffa, zrób kilka obozów tak, aby zostało Ci 4/5 życia. Idź na ganka, najlepiej na bota, jeśli któryś z enemy suppa albo adc nie mają już flesha. Idź na Mida, postaraj się aby go zabić a przynajmniej aby zużył flesha. Jak już nie mają fleshy to grają ostrożnie (teoretycznie, chyba, że mówimy o brązie).

Po za tym to, kogo gankować to sprawa, w której trzeba brać pod uwagę dużo czynników. Przez to co kupili enemy (czy mają warda, jeśli tak to sobie odpuść bądź zrób plecy), przez to ile macie ccków a ile enemy. Różne takie ;d

Jarvanem wygląda to tak: Kradniesz ich blue, idziesz na swojego reda, wiedźmy, golemy, gank bot, idziesz na swojego blue albo dajesz go midowi, robisz wilki, gank top/mid.

Opublikowano

Zacznijmy od tego że jako jungler, nie ważne czy ma mane czy nie powinien zacząć z tego buffa bliżej adc, nie muszę chyba tłumaczyć czemu.

Robisz Blue/red i teraz wybierasz:

- Jeżeli jesteś pewny że enemy nie zaczął z buffa tego blisko nas i masz wystarczająco dmg to zabierasz mu buffa po prostu i gankujesz adc

- Jeżeli chcesz na spokojnie zagrać to lecisz zrobić 2giego buffa w swojej jungli, tu będziesz miał już 3lvl, więc lecisz na ganka top/mid gdzie oni mają przeważnie jeszcze 2lvl (te ganki są efektywne bo enemy apc/top spali pewnie flash i jeszcze może się wyłożyć).

- W momencie gdy top/mid spalił flash, a widzisz że nadal próbuje farmić i podchodzi za daleko powtarzasz ganka nawet i 2x. Jak się nie udało to lecisz przez jungle całą i pewnie będziesz musiał teraz backa zrobić.

Po backu zostaje z 1minuta do buffów:

- Jeżeli chcesz to kupujesz wardy i ksujesz enemy junglerowi blue (będzie chciał dać apc a ty używasz tylko smite).

- Gankujesz kilkakrotnie botlane i robisz swoje buffy

Oczywiście to jest tak jakby podstawowy szablonik, jest wiele innych czynników które decydują o naszych gankach np. gość kupił warda ale go jeszcze nie postawił, tak więc idzisz na ganka i gość ucieknie pewnie z tego flasha, potem wróci i będzie chciał warda postawić więc możecie go wtedy złapać.

itd. itd.

Sczerze mówiąc jest tego tyle że spisanie wszystkich możliwości zajeło by w chuj dużo czasu.

PS Na soloq naulti nie do końca się sprawdza, ja sam nie ufam mojemu teamowi i wolę grać j4/lee/xin/elise (czyli coś z dmg).

Poza tym od naulti preferuję leonę w jungli, dużo fajniej mi wychodzą nią ganki.

League of Legends

Opublikowano

Gdy gram J4/Elisą to robię tak:

Smiteless Blue, Wilki, Red, gank mid, wraithy, golemy, gank bot.

Potem powrót do bazy, wracam po wilki, gank mid, blue dla mida, gank top i potem już pomagam tam gdzie tego najbardziej tego potrzebują. Oczywiście nie uwzględniam tego że czasem trzeba babysitować jakąś linię ;)

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Blue potem Red i gang top/mid (zależy kto pushuje), jeśli grasz w fiolet teamie

a jeśli niebieski team, to zależy od champa (red/blue) gang top, albo blue/red gang (mid/bot) lub idź na nich jungle.

Taka opcja zawsze jest na challengerach.

Pamiętaj, zawsze liczę na:

"+"

Opublikowano

To tak , idziesz na reda / blua , potem zabijasz jeden spot minionów z jungli abyś miał HP , po czym idziesz na pierwszego ganka ( tam gdzie Cię potrzebują )

Potem wracasz do jungli , nabijasz 4 lvl , idziesz dalej gankować , wracasz do jungli wbijasz 6 lvl , oddajesz blue midlerowi , potem pomagasz all lane , ale nie możesz odstawać z lvelem , więc co jakiś czas wracasz do jungli .

Opublikowano

To zależy kim grasz. Amumu nie pójdziesz na counter-jungle, bo jak ktoś cię zobaczysz to leżysz.

Jeżeli przeciwna drużyna ma słabego junglera w early lub przeciwnik nie pushuje.

Grając Lee (można też shyvana, mundo itd)

- smiteless red -> moje blue --> enemy red. Przeciwnik prawdopodobnie będzie robił reda. Chodzi głównie o zabicie przeciwnika, bo nie mamy smite.

- red/blue - szybki gank na bota, gdyż mało kiedy przeciwnik daje warda odrazu.

Nie da się wytłumaczyć gdzie gankować, bo przecież nie wiesz jaka będzie linia. Pooglądaj sobie stonewall008 - który jest bardzo dobry w jungli.

Opublikowano

Jeżeli mamy lepszy team robimy invade jeżeli nie to proszę o smitellles reda/blue ( w zależności kim gram ). Jeżeli jestem z kolegą premade to po blue/redzie od razu gankuje topa ( jeżeli jest to możliwe ) i robimy firstblooda. Następnie ide na wilczki później na reda ( ew. blue jak zaczynalem od reda ), golemy , gank bot i duszki po czym wracam do bazy i od razu gankuje mida.

Szczerze to tak ciężko napisać jak wygląda kogoś jungla nie widząc enemy teamu oraz przebiegu gry.

TristanaSygnatura.png

Opublikowano

Jak gram u gory to smiteless blue potem.steal enemy.red gang mid robie reda i obozy. Jak dol to blue smiletess enemy.red gang top czyszcze troche.jungli.i gang mid i potem bot

u1lc.png
Opublikowano

Trudno powiedzieć.. Mamy kilka typów junglerów.

Np. Lee sin, na 2 lvl. gank wyśmienity [ Q + E + red] do tego może dojść CC od np. midera czy topa.

Maokai - to samo, ma snear-a...

Jarvan - dżerwen ma combo podbijające + red - fajny gank early

Ale np. Takim warwickiem ... no raczej za dużo nie zrobisz bez większego lv-a..

Samo gankowanie zależy też od osoby, która właśnie się tam znajduje. To ona kreuje grę wszystkich, najbardziej odpowiedzialny, reszta ma zwyczajnie stać na lane i farmić.

Ganki robisz tam, gdzie tego potrzeba, lub chcesz bardziej nafeedować swojego kompana, np. postać która dostała mocną kontrę i nie ma realnych szans na wytrzymanie.

43443762229415131449.jpg

Opublikowano

Zawsze gdy gram junglerem posiadajacym mane zaczynam od smiteless blue, nastepnie omijam wilki przechodzac od razy do duszkow.Gdy zabije red´a powiniemem mie 3 lv i wszystkie skile poza ulti, dopiero wtedy decyduje sie na gank´a, najcz€siej jest to top lub mid.

Opublikowano

Ja wszystkim forumowiczom polecam: Smitlles Blue/red (zależy od czego zaczynamy) i lece odrazu na 2 obozowisko z buffem- u przeciwnika później spokojnie stoje w krzakach i czekam aż koleś kończy/skończył reda. Prawie wszyscy prócz Fiddlesticka mają wtedy niski poziom zdrowia. Wtedy atakujemy i zgarniamy killa + dwa buffy:) Ewentualnie można ukraść smitem buffa spokojnie wyczekując w krzakach. po steal'u oczywiście zabijamy. jeśli ktoś tego nie znał a pomogłem to można sypnąć plusa;d

Opublikowano

1. Bijesz bez smite'a swojego blue

2. Idziesz po ich reda

3. Robisz całą naszą jungle od wilków do golemów

4. Gankujesz mid/bot a potem w zależności kto bardziej potrzebuje pomocy

Opublikowano

Gra junglerem to w 100% gra sytuacyjna i trza dostosowywac się do sytuacji na mapie, nie da się napisac pokolei co robić, tzn jedynie na początku, kupujesz maczete + 5 pot a dalej sytuacyjnie grasz. Niekiedy sytuacyja wymaga ze musisz zesmiteowac swojego blue/reda itp itd, albo robic przeciwnika blue/reda, albo 2 redy albo 2 blue ITP ITP ITP.

Opublikowano

ja robię tak :

1.Robię blue na każdej postaci

2.Robię następnie reda, bez golemów i upiorów/wilków.

3.Gank mid (zawsze, przyzwyczajenie)

4.Wraity,golemy

5.Gank bot

6.Recal

7.Wilki (tu mamy ok 5 lvl gdy enemy top ma 4).

8.Gank top

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Ja wszystkim forumowiczom polecam: Smitlles Blue/red (zależy od czego zaczynamy) i lece odrazu na 2 obozowisko z buffem- u przeciwnika później spokojnie stoje w krzakach i czekam aż koleś kończy/skończył reda. Prawie wszyscy prócz Fiddlesticka mają wtedy niski poziom zdrowia. Wtedy atakujemy i zgarniamy killa + dwa buffy:) Ewentualnie można ukraść smitem buffa spokojnie wyczekując w krzakach. po steal'u oczywiście zabijamy. jeśli ktoś tego nie znał a pomogłem to można sypnąć plusa;d

fiddle'a,xina,nasusa,nunu i pewnie jeszcze pare postaci sie znajdzie które spokojnie maja full hp podczas robienia blue i reda.

ja robię tak :

1.Robię blue na każdej postaci

2.Robię następnie reda, bez golemów i upiorów/wilków.

3.Gank mid (zawsze, przyzwyczajenie)

4.Wraity,golemy

5.Gank bot

6.Recal

7.Wilki (tu mamy ok 5 lvl gdy enemy top ma 4).

8.Gank top

mam rozumiec jak piszesz gank mid, to nawet jak nasz mid pushuje przeciwnika to robisz dive'a na ktorym padasz / obaj padacie ? podobnie z botem sytuacja wyglada ?

na bota prawie nigdy nie chodze osobiscie bo wychodze z zalozenia ze jest tam najlatwiej zawardowac linie bo support ciagle kupuje wardy, gankuje tylko wtedy gdy widze taka mozliwosc, czytaj moj sojusznik na linii nie jest low hp, przeciwnik pushuje, moj sojusznik ma dobre CC, jesli nie to siedze w dzungli i farmie do oporu

bardzo czesto widze dzunglerów co przychodza, siedza z pol minuty albo minute w krzaku i nic z tego nie wynika bo enemy ma warda..... w tym czasie moglby zdobyc expa i golda z dzungli.....

aby dzunglowac trzeba mega ogarniac i tyle, zwlaszcza aby miec podobny lvl jak reszta teamu.

Jeśli chodzi o postać to polecam xina i nasusa, sustain, dobre ganki, dobre wszystkie fazy gry.

Opublikowano

Zależy czym gram. Gdy gram takim Zacem czy Eve to gankuję na 3 lvlu, z Vi podobnie. Gdy gram Udyrem to gankuję na 2 a gdy gram cho to gdzieś tak 6 i normalne ganki (wcześniej tylko babysitty). Zależy też czy jakaś linia daje sobie rade, czy nie. Przecież nie będę dive'ował na 3 lvl'u żeby enemy zdobyło kila, no bez przesady.

Przeważnie robię jungle tak:

1. Smiteless Blue

2. Red/Wolfy

3. Golemy/Red

4. Wraithy

5. Wolfy/Golemy

6. Gank/Counter-Jungle

Come on, shoot faster,

Just a little bit of energy!
I wanna try something fun right now,
I guess some people call it anarchy!
Opublikowano

Nautilusem jungluje :) 9 win 2 lose, zależy jak, ale tutaj wypisze jeżeli team mi zrobi smiteless blue ( większość przypadków ), a jeżeli nie
smiteless blue->red->gank mid lub top/bot(zależy gdzie masz reda, między midem, a botem czy między midem, a topem) w 80% przypadkach gankuje mida, jeżeli mid JEST spushowany w naszą strone to lubie wyskakiwać z krzaków, zrobić combo zwykle zabieram około połowe HP i jak już ucieknie pod wieże to się cofam do krzaków i znowu wyskakuje gdy podejdzie do minionów :D wtedy już na 80% jest kill jak trafie z Q, na bocie według mnie nie opłaca się robić ganka od strony rzeki dopóki nie mamy butów 5 oraz support nie ma cc.. po prostu przeciwnicy zdążą uciec, za to często support nie warduje bushów na lini i jak bota gankuje to w 70% przypadkach robie lane ganka. Top'a chyba najłatwiej zgankować ( u niebieskich ) bo możesz pójść obok wieży przez tribusha, a rzadko kiedy ktoś na TOPIE warduje tribusha, wtedy idę ich junglą do tribusha i po prostu gank napewno udany.
Jeżeli nie dostane smiteless blue to robie blue+smite->wilki->wiedźmy i patrze na cooldown do smite zwykle jeszcze z 20 sekund musiałbym czekać a więc gankuje mida, a jak jest spushowany w strone przeciwników mocno, albo wiem, że gank się nie uda to po prostu ide na golemy lub bot lane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...