Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

komputer :) kilka pytań

Moswadkhalab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka!

Mam pewien problem, mianowicie, dziwnie długo wczytuje mnie do bitwy, zazwyczaj jestem jako ostatni, nieczęsto włączy mi się już po rozpoczęciu.

Mój komp:

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GT (Microsoft Corporation - WDDM v1.1)

Karty sieciowe: Kontroler siecie NVIDIA nForce *2

Procesory: Amd Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ *2

Komputer: Komputer z procesorem x86 obsługujący interfejs ACPI

1GB ram

Pojemność dysków C i D: 148,9 GB

Posiadam WINDOWS 7 ULTIMATE (oryginalny)

Czy wyłączenie wszystkich dzwięków w ustawieniach wota przyśpieszy wczytywanie?

Czy odkurzenie wnętrza komputera przyśpieszy wczytywanie?

Czy sformatowanie komputera przyśpieszy wczytywanie?

Czy przestawienie karty graficznej z jakości na wydajność przyśpieszy wczytywanie?

Na fps nie narzekam, jedynie na początku bitwy mam sporo pingu mało fps, co tez może wkurzyć.

Grę odpalam przez program Game Booster.

Możecie mi podać jakieś inne sposoby na przyśpieszenie wczytywanie do gry?

Odpada wyłączenie karty dźwiękowej, poniewarz muszę mieć dostęp do tsa.

W razie potrzeby piszcie mi co jeszcze mógłbym podać, i jak mogę to znaleźć :)

Przy czym sformatowanie komputera tylko w ostatecznośći.

Komputer przeczyściłem programem 'odkurzacz'.

W trakcie gry wyłączam wszystkie programy typu gg, skype itd.

To chyba tyle :D jeśli ktoś mi z tym faktycznie pomoże, dam mu ze 3 lajki oraz wdzięczność :)

Opublikowano

ja mam grę na wysokich/srednich i też tak mam, znaczy podobnie. Wchodze do bitwy i jest z 10-15 sekund do startu a przedtem miałem 25 sekund ; d ale FPS'y mi skoczyły w górę i mam około 70-90 zależy od mapy ;>

Opublikowano

a sformatowanie komputera może przynieść jakieś efekty? i mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego, mimo iz mam prawa administratora mam odmowę dostępu gdy próbuję zmienić priorytet wota na wysoki?

Opublikowano

Inaczej. Juz pare lat temu (okolo 2005 r.), przy WinXP zaczynalo brakowac ramu. Jesli ktos mial 0.5 GB i wszyscy pedzili do sklepu po dodatkowe pol giga. Nie wspominajac o grach, ktore w niedlugim czasie zaczelxy na wyscigi nagle "potrzebowac" np. 2 GB ! Jestesmy w okolo roku 2009 !

Coz mamy rok 2013 i obecnie 2 GB ramu wydaje sie byc SKRAJNYM minimum do grania, nie wspominajac o pamieciozernych systemach Vista czy Win7 64-bit. Dlaczegi pisze tez o systemach ? Dlatego, ze obawian sie iz Twoje "Ultimate" jest 64-bit. Jesli nawet nie, to i tak 1 GB ramu w 2013 roku, przy obecnych systemach i WYMAGANIACH gier jest SKANDALICZNIE mala iloscia.

P.S.

Zobacz, ze obecnie nawet skladaku np. z MM maja juz minimum 4 GB ram.

Nie ma co "czyscic" , formatowac, cuda niewidy. Do sklepu marsz ! ;)

Oczywiscie "higiena" w kompie obowiazkowa ;)

test

Opublikowano

Haha widze, że nie wiele ludzi tu się zna -_-

Nie ukrywajmy tego, masz badziewny komputer 1GB ramu??? Z którego roku ten komp? NVIDIA taki stary typ? Jak mój ma 5 lat i mam NVIDIA GT 9400 -,- Nie wychodzi Ci nic innego niż kupno komputera. To, że dokupisz 1GB ramu nic Ci nie da w FPS'ach, jedynie mogą Ci nie spadać gwałtownie fpsy.

@Edit przepraszam w tym roku już 6 :)

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Dużo w FPS i ładowaniu mapy pomogą ci tekstury 3%, znajdziesz na necie, sry bo z telefonu nie chce mi sie i nie za bardzo moge :P

shoob.png

Opublikowano

up posiadam ddr2. nie chodzi mi o fps, znaczy nie tak bardzo, na fps nie narzekam, jedyne co mnie wnerwia to dłuuuugie ładowanie mnie do bitwy... i tutaj moje pytanie: czy 1gb dodatkowego ramu przyspieszy to? bo z tego co wiem gra ma 1,5gb ram minimalnych wymagań. na teksturkach 3% nie będe grał ooo nie, na zadnych teksturach słabszych, juz i tam gram na minimalnych. z teksturkami 3% na yt widziałem grafika gorsza niz kwadraty w minecraft..

Opublikowano

up posiadam ddr2. nie chodzi mi o fps, znaczy nie tak bardzo, na fps nie narzekam, jedyne co mnie wnerwia to dłuuuugie ładowanie mnie do bitwy... i tutaj moje pytanie: czy 1gb dodatkowego ramu przyspieszy to? bo z tego co wiem gra ma 1,5gb ram minimalnych wymagań. na teksturkach 3% nie będe grał ooo nie, na zadnych teksturach słabszych, juz i tam gram na minimalnych. z teksturkami 3% na yt widziałem grafika gorsza niz kwadraty w minecraft..

Ale ladowanie duzoooo szybsze...

cos za cos

ale ja mam 2gb i tez sie dosyc dlugo laduje.

Ciagnij tekstury 3% albo 25%, pomaga.

3% - ciekawie to wyglada, bardzo pomaga

25% - dobrze wyglada gra, mimo wszystko , a pomaga duzo

shoob.png

Opublikowano

olku, a w razie gdyby coś jednak za brzydko jak dla mnie wyglądało, to da się te tekstury jakoś odinstalować? i przy twoim 2gb ramu po jakim czasie cię do bitwy wrzuca?

Opublikowano

robisz kopię folderu res>packages

Kopiujesz ten "packages" i jak ci sie nie podoba to wyrzucasz zmodowany i bierzesz czysty ;)

ja uzywam tekstur 25% i zwykle czekam na innych graczy , tak szczerze :P

Ale 3% wg mnie wygladaja fajnie i to fajna odmiana od normalnej gry :D

plus duzy boost do FPS i predkosci ladowania :P

zawsze mozna wyprobowac i wyrzucic jak ci sie nie podoba

shoob.png

Opublikowano

Powiem tak. Na lapku z 3 GB ramu laduje sie 15-20 sek. Wyjalem 2 GB, zostalo 1 GB. Czas ladowania ok. 60-70 sek. Nie wspomne o graniu, masakra :(

Zgodze sie z ktoryms z przedmowcow, karta to juz prawie zabytek, lecz moze nie ze wzgledu na predkosc ale na ilosc ram. 256 MB ramu, to stanowczo za malo. Ale ok, karta nie jest tu poki co, waskim gardlem :)

Dlaczego radzimy Ci kupic ram?

Powiem Ci tak, moj sytem Win7 Pro 64 bit. po uruchomieniu zajmuje okolo 1,3 GB ramu i zostaje mi 2,7 GB (pisze o stacjonarce), Twoj w tym czasie musi kombinowac z pamiecia wirtualna i stad ten dlugi okres wczytywania.

Zainwestuj w dodatkowe 2 GB (min. 1 GB) a poczujesz roznice :)

test

Opublikowano

up, ale z tego co się dowiedziałem, to nie może być jedna kostka 1gb, druga 2gb... 1 i 1 lub 2 i 2.

@olek, zainstalowałem tekstury 25%, ale ptoem nie mogłem się zalogować, zacinało się na odświerzaniu modułów.

Opublikowano

@up. Moze, moze :) Jedna kosc 1 GB, druga 2 Gb i chodzi bez problemu.

test

Opublikowano

vaxus, koledzy z klanu mi mówią, że na tej płycie którą mam, pociągną mi 2x ddr2 2gb 800 mhz spokojnie.. a tą co mam to mam ddr2 1gb 333 mhz wiec jakbym wziął zostawił tą co mam, i dokupił tylko jedną 2gb 800mhz to niby będzie chodziło jakoś wolniej poniewasz jakaś róznica tam jest czy cus.

Opublikowano

Tak, taktowanie pamieci ram jest bardzo wazne, to glownie od tego zalezy plynnosc dzialania ramu. Im wyzsze taktowanie tym plynniej to dziala, wiec zmiana na 800 z 333 da znaczna roznice :)

Opublikowano

, jeśli chciałbym grać na max. Ustawieniach to starczy kupić lepszą kartę graficzną i ram czy procesor lepszy obowiązkowo? Mam procesor 2,3ghz starczy taki na fps na high ok 30?

Opublikowano

Lepszy gfx... Mało powiedziane... Szykuj się na wstrząs kieszeni. Dobry gfx do gier to 400-3000zł + więc ;) + do tego nowy zasilacz jeśli by nie starczał, nowy procek... na I7 nie licz, I5 też nie, I3... Może.. Podaj model MOBO <płyty głównej> bo nie wiem jaką masz podstawke LGA czy AM, jeśli LGA to możesz kupić jakiegoś I3 używke za 300-400zł, jeśli AM3+ to możesz śmiało kupić AMD Phenom II x4 965 Black Edition - ten procek przy dobrej platformie równa się z I7 :) A i się kręci bardzo dobrze, ja przy standarowdym chłodzeniu ciągłem do 4.0ghz, a przy moim do 4,4ghz :) Więc... Podaj mi model płyty głównej i twój budżet żeby nie przesadzić.

Pomogłem? ;) Daj like :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...