Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Legalność Plików Metin2.

EmmA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Chce się dowiedzieć, jak jest z legalnością tych plików Metin2?

Czy one są w ogóle legalne? Jest do nich jakaś, licencja czy coś?

Czekam na odpowiedź.

Dzięki i Pozdrawiam.

Opublikowano

To po co glupio pytasz czy sa legalne,?;p no ale ok no comments jak dla mnie to sto procent legalne ;p

xfz40l.jpg

Opublikowano

pliki sa nielegalne ale GF nic nie zrobi bo to chinskie pliki mogą ci jedynie kilka tysiecy dac za uzywanie ich clienta do nieodpowiednich celów tak więc nie obawiaj sie o pliki chyba ze chinczycy do ciebie przyjdą

bdccLsFwED.png

Opublikowano

to pierw potrzeba mieć zew ip oraz procek 4 rdzeniowy min 4gb. oraz neta +8mb żeby myśleć o serwerze na 200-300 osób ^^

a jest to legalne ;] licencji nigdzie nie znajdziesz:)

Opublikowano

Heh, raczej serwer nie powstanie.

No chyba, że się skusze, na kupno plików, ale chciałbym już Polskie pliki , czyli od GH (Gameforge 4D GmbH), ale nie wiem, czy w ogóle sprzedadzą, a jak już, to za ile.

Będe musiał napisać.

Opublikowano

Pliki są nielegalne. Co więcej, ich edycja jest całkowicie zakazana. [Na jednej z chińskich stron było to. Stamtąd się wzięły pliki serwera ;] ].

Licencje ma tylko twórca oraz ten który je wykupił. Jeżeli bez wiedzy autora, pliki są używane i rozpowszechniane, jest to niezgodne z naszym prawem.

Wszystkie pliki ściągnięte z internetu nielegalnie, trzeba usunąć po 24h.

Ale kto to robi ^.^

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Zuuler przecież jak by on się zainteresował to by napisał to Zonnie'go i by się jakoś dogadali przecież Zonni ma prawo do korzystania z bazy Insomni... :PP

Więc Zonni mógłby zarobić z 500zł^^

Opublikowano

UP aby obejść IS mozna wykorzystać sposób insomni czyli SM za minuty w grze a EmmA jak co to ja moge ci pomóc z serwerem na dedyku a polski pliki może ci sprzedać Zonni za 20 zł tam kilka rzeczy nie jest spolszczone i trzeba lekko wyedytować exp zwiekszyć ITP

edit: i GF chyba nie ma prawa do ropowrzechniania plików ma je jedynie YMIR chociarz GF kupili od jakiejś Angielskiej firmy która żalozyła US

bdccLsFwED.png

Opublikowano

Gdyby się udało wykupić licencje od YMIR-a, i postawiło by sę serwer całkiem legalnie to GF domagał by się blokady IP dla Europy tak jak z SEA zrobili.

Chociaż według prawa konsumenta, klient w tym wypadku gracz ma pełne prawo do wyboru w którego metka zagrać.

GF nie może wykupywać wyłączność na Europe, w końcu i tak przegrali by sprawę w sądzie. ( klient ma prawo wybierać gdzie chce swoje pieniądze wydawać, czy to TESCO czy LIDL).

Więc jeśli licencja kosztuje koło 3 tysiaków to wykupcie ją i zacznijcie zarabiać na IS.

www.pajacyk.pl

Pomóż potrzebującym, wejdź na stronę raz dziennie i kliknij w brzuszek pajacyka. Każdy sponsor na tej stronie płaci 5 groszy za kliknięcie na fundację pajacyk.

Opublikowano

Dodra bo spam sie lekki zaczął pliki są nielegalne już doszliśmy do wniosku teraz jest temat o licenji a nie o plikach czy są legalne

bdccLsFwED.png

Opublikowano

Gdyby się udało wykupić licencje od YMIR-a, i postawiło by sę serwer całkiem legalnie to GF domagał by się blokady IP dla Europy tak jak z SEA zrobili.

Chociaż według prawa konsumenta, klient w tym wypadku gracz ma pełne prawo do wyboru w którego metka zagrać.

GF nie może wykupywać wyłączność na Europe, w końcu i tak przegrali by sprawę w sądzie. ( klient ma prawo wybierać gdzie chce swoje pieniądze wydawać, czy to TESCO czy LIDL).

Więc jeśli licencja kosztuje koło 3 tysiaków to wykupcie ją i zacznijcie zarabiać na IS.

Prawda.

Tyle że GF na serio domagał się blokady SEA. Czemu? Wystarczy było zobaczyć liste Open Beta Userów. Około 100.000.

GF się przestraszyło i to mocno. Przecież większość ich zysków idzie z 4Story, Metin2, OGame.

Gdyby wprowadzali wszystko na czas, byłby spokój. A teraz? to szajs...

Co do legalności plików, to zgodnie z polskim prawem, bez zgody autora, rozpowszechnianie takich plików jest nielegalne.

Jeśli jednak są one na komputerze, trzeba je usunąć w ciągu 24 godzin od daty pobrania.

Kto wie kiedy mi policja zapuka do drzwi ;]

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Tak apropo to pliki są pochodzenia Gościa o nazwie RAIN nie wiem czy to jego imię czy pseudo tak czy siak pliki które my posiadamy są RAIN'a a on je udostępnił na www.mcncc.com więc jeżeli je udostępnił innym użytkownikom tej strony to my nawet je posiadając mamy gwarancję że pliki są legalne w końcu to są pliki Chińskie a w Chinach komuna więc mogą CI w polsce naskakać (sorry nie w Polsce tylko w Niemczech bo polski metek jest spolszczany w Firmie GameForge4d)

To jest moje zdanie

Opublikowano

Widzę że odpowiedzi jest całe mnóstwo, ale wszyscy wyrażacie tylko jakieś opinie nie poparte żadnymi dowodami ani wiedzą.

Na początek dam linka do wiki na temat licencji:

Licencja

Wyrażę również moje zdanie w rozumieniu licencji:

Legalne było by tylko wtedy gdy by była to licencja GNU czyli otwarty ogólnodostępny kod który można zmieniać, modyfikować. (co przecież wszyscy robimy:))

Więc pytanie jest następujące jakiego rodzaju jest to licencja?

imetin_logo.png

Opublikowano

Myslalem ze ten temat jest juz zapomniany

Jezeli ktoś byl na mcncc.com, to by się dowiedział ze pliki są na licencji GPL

Autorem plikow jest rain (i jego ekipa)

wiec jezeli policja wam zapuka do drzwi to 100% nie dlatego ze masz pliki serwerowe i ci serwer stoi,tylko uzywasz polskiego clienta,co jego modyfikacja jest nielegalna

Ja bylem na mcncc.com, przeczytalem, i zawartosc tutaj podalem (o zrymowalo sie =D)

Opublikowano

Myslalem ze ten temat jest juz zapomniany

Jezeli ktoś byl na mcncc.com, to by się dowiedział ze pliki są na licencji GPL

Autorem plikow jest rain (i jego ekipa)

wiec jezeli policja wam zapuka do drzwi to 100% nie dlatego ze masz pliki serwerowe i ci serwer stoi,tylko uzywasz polskiego clienta,co jego modyfikacja jest nielegalna

Ja bylem na mcncc.com, przeczytalem, i zawartosc tutaj podalem (o zrymowalo sie =D)

A jeżeli nie modyfikujemy Polskiego tylko Chińskiego ?

Opublikowano

To w końcu te pliki serwerowe są legalne czy nie?

PS: Kiedyś pliki serwerowe na allegro widziałem za 300 zł a teraz jakiś gość sprzedaje za 25 zł dziwne prawda?

Kliknij Lubie to ;)

Opublikowano

Jak używamy je dla siebie.. np. weźmy film, jak go nie rozprzeszczeniamy w sieci to nam nic nie mogą zrobić, bo jest do użytku własnego

Ale wedle mnie ta Insomania czy jakoś tak, to jest global, jak wiadomo z tych plików co my mamy... i to jest nie legalne..., do tego ten is jest chyba płatny...

A nasze serwer'y na hamachi to może nielegalne, ale kto to wykryje?, będzie specjalnie ściągał metka i hamachi...?

Według mnie te pliki są nielegalne, ale wątpię, by ktoś nas ścigał, przecież te pliki ma mnóstwo osób...

Mój kanał na YT :

http://www.youtube.com/user/TheDaxanGo?feature=mhum

Opublikowano

To już w końcu nie wiem czy są legalne czy nie każdy mówi co innego....

Kliknij Lubie to ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...