Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Weexer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj chciałbym wytłumaczyć najważniejsze rzeczy dotyczące pluginu quester. Postaram się je napisać jak najprościej dla graczy słabo rozumujących pluginy (metoda krok po kroku). A więc do rzeczy:

Zaczynamy od tego, że pobieramy plugin citizens z linku:

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/citizens/

Następnie plugin Quester:

http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/quester/

A więc pierwsze po pobraniu naszych pluginów należy wejść w panel admina , pliki ftp i znaleźć folder plugins.

Wrzucić go do tego folderu, następnie zrestartować lub odpalić jeśli był wyłączony nasz serwer ;)

Czekamy, aż się wszystko zainstaluje, i możemy przejść do utworzonych folderów z plików .jar

============================================================

Teraz wchodzimy na nasz serwer (wymagane permissje citizens.* oraz quester.* w pluginie od permissionsów np. w permissionsEX)

Jesli ktoś nie wie jak wgrywać permissje do pluginów polecam poszukać na googlach , youtubie - tu macie 1 filmik z permissionsEX:

Jak już weszliście na serwer znajdzcie jakiś wolny teren i wpiszcie po kolei komendy:

• /npc create [nazwa_npcta] - utworzy Ci npc o nazwie [nazwa_npcta]
  • /trait quester - w przypadku gdy relogniemy lub stworzymy niechcąco innego npca aby edytować poprzedniego należy wejść na:
  • /npc list - znalezc tam jego id a nastepnie wpisac
  • /npc select [id npc (numerek)] lub /npc sel [id npc (numerek)] kto woli ;)

wtedy gdy już utworzy nam się quester u danego npc możemy przejść do tworzenia samego questa ;)

Aby to zrobić należy wpisywać po kolei

• /q create [nazwa_questa] - tworzy nam questa o danej nazwie np /q create Polowanie - stworzy nam questa "Polowanie"
  • /q info - sprawdzamy czy stworzylismy danego questa i co zawiera
- powinno wam wyskoczyć tak:

-------------------[Quest info]--------------------

Name: [id questa][nazwa_questa]

Events:

Conditions:

Objectives:

teraz tak:

Co to są te events conditions i objectives??? - mianowicie są to dodatki które pozwalają nam dodać czas , flagi , wydarzenia, cele questa.

Jak to zrobić?:

1. Wpisujemy /q event add -3 item [nazwa lub id itemu] [ilosc] // uwaga - pod item mozemy dac tez inne wydarzenia takie jak:

• item
  • exp
  • money
  • msg

Sa to 4 podstawowe TYPY

item - czyli rzecz - dodaje mozliwosc otrzymania przedmiotu w jakims konkretnym czasie (-3 w tym przypadku)

exp - to ze exp mozemy dostac za questa;

money - pieniadze mozemy dostac za questa;

msg - wiadomosc ktora otrzymujemy w danym momencie;

Co to jest te (-3) w tej komendzie??

Mianowicie kiedy ma sie wydarzyc dany event (-3 to na koniec questa, -2 jesli quest sie nie powiedzie oraz -1 na poczatku questa)

Wiec jesli wpiszemy np. /q event add -1 item 261 2 to dostaniemy na poczatku zaakceptowania danego questa 2 luki (261 id luku)

Lista id rzeczy z minecraft:

http://www.minecraftinfo.com/IDList.htm

A wiec dodajmy sobie pare takich eventow.

Wiec wpisujemy najpierw co dostaniemy na koniec:

• /q event add -3 money 400 - ( na koniec 400 $ za questa)
    • /q event add -3 item 373:8297 5 - (na koniec 5 potionów siła II - 4 minutowe)
    • /q event add -3 item 264 7 - (na koniec 7 diamentow sie dostaje :)
    • /q event add -3 exp 150 - (na koniec 150 expa za wykonanie questa)
Teraz dopiszmy sobie wiadomosc koncowa. Aby to zrobic piszemy:

• /q event add -3 msg Dzieki wielkie za pomoc w zabiciu potworow. Jestem bardzo wdzieczny. Trzymaj swoja nagrode! ;)

Dobra ustawmy teraz co się stanie jeśli quest się nie powiedzie:

• /q event add -2 msg Niestety nie wykonales mojego zlecenia. Wielka szkoda ale.. nici z nagrody!! Bywaj..
Dobra ustawilismy wiadomosc. Eventy na poczatku nie trzeba ustawiac - ja rzadko kiedy ustawiam jak cos pisze sie zamiast -3, -2 ---> -1 ;)

Po tym wszystkim wpisz /q info aby sprawdzic czy wszystko ladnie dodales - ( to juz musisz sam ocenic ;)

Teraz mozemy sie zabrac za OPIS questa u danego npc.

Zeby to zrobic piszemy:

• /q desc set [opis questa] np. /q desc set Witaj nieznajomy! Moglbys tu podejsc? Mam zlecenie na zabicie tych potworow a mianowicie:

UWAGA napewno wiecej wam sie nie zmiesci wiec ustawiamy opis w ten sposob i nie martwimy sie ze nie jest napisany jeszcze!

aby go dokonczyc piszemy /q desc ADD (nie set) [dodany opis questa]. Czyli jesli teraz wpiszemy:

• /q desc add 10 zombiakow , 5 szkieletow oraz 7 pajakow. Zabij je a dostaniesz nagrode!!
To opis bedzie wygladac tak:

Witaj nieznajomy! Moglbys tu podejsc? Mam zlecenie na zabicie tych potworow a mianowicie: 10 zombiakow , 5 szkieletow oraz 7 pajakow. Zabij je a dostaniesz nagrode!!
;) Powinno wam to wyjsc ( mozecie sprawdzic przez /q info

Dobra teraz skoro mamy juz opis mozemy przejsc do /q objective ( nadaje cel naszego questa)

Czyli np wpisujemy:

/q objective add item [id itemu] [ilosc] czyli np.

/q objective add item 4 128 - dodaje nam cel abysmy zdobyli 128 bruku

jest wiele innych typu nie tylko item jak np:

• - Craft - celem jest skraftowanie danego itemu
  • - Boss - celem jest boss taki jak np wither
  • - Money - celem jest przyniesienie danej ilosci kasy
  • - Item - celem jest przyniesienie danego itemu / danych itemow
  • - Mobkill - celem jest zabicie danego /danych potworow
  • - Collect - celem jest zebranie pewnych itemow
  • - Npc - celem jest inny npc (np. u niego trzeba z nim porozmawiac)
  • - Fish - celem jest zlowienie danej ilosci ryb
  • - Place - postawienie danych klockow w swiecie
  • - Npckill - zabicie jakiegos npcta - np bandyte na pluginie sentry
    [color=yellow](zrobie potem poradnik do pluginu sentry [/color]
    Dobra tak wiec pododajmy sobie jakies cele dla naszego questa:

• /q objective add Item 352 5 - - daje cel zdobycia 5 kosci. (mozemy juz miec odrazu na rozpoczeciu questa)
    • /q objective add Money 400 - daje cel zdobycia 400 expa
    • /q objective add Mobkill 5 zombie (w tym przypadku wczesniej ilosc potem typ - napisem !!! nie id potwora)
    • /q objective add Mobkill 12 spider - daje cel zabicia 12 pajakow
    • /q objective add Mobkill 1 giant - daje cel zabicia 1 gianta
    • /q objective add collect 6 367 - daje cel zdobycia 6 zgnilych mies (od zombie)
Typ collect od item rozni sie tym ze collect - to trzeba zdobyc od rozpoczecia questa mimo ze juz sie je mialo

a item, mozna dac itemy ktore mialo sie przed rozpoczeciem questa ;)

• /q condition - daje nam kondycje do danego questa czyli np. czas wykonania danego questa - przydatne na event , ja tego nie

uzywam poniewaz jesli sie ja ustawi - potem po uplynieciu tego czasu gracze nie moga akceptowac tego questa ...

Podam tylko dla tych co chca komende sama i poeksperymentowac z kondycja na czas:

• /q condition add quest t:[ilosc czasu w sekundach]
Aby zakonczyc naszego questa brakuje nam tylko 3 rzeczy:

- dodac holdera do npc

- dodac questa do utworzonego holdera

- uruchomic questa

Aby zrobic to pierwsze nalezy wpisac:

/q holder create [nazwa_holdra] np. /q holder create Zadania_u_najemnika    <------- nazwa musi byc razem!!!! bez spacji bo nie zadziala
teraz nalezy zrobic 2ga rzecz:

Aby to zrobic wpisz najpierw /q list - wyszukaj nazwe swojego questa - przy nim po lewej bedzie jego numerek (id)

Wpisujesz wtedy

/q holder add [id twojego questa z listy]
Dodales wlasnie questa do holdera.

Teraz wystarczy ze wezmiesz z creativa plomienna różdżke - po ang. blazerod i klikniesz prawym przyciskiem na swojego npc.

Jak to zrobisz aby aktywowac quest u tego npc wpisujesz

/q toggle
i GOTOWE!!!! ;)

Caly porzadny quest zrobiles ! Tak wiec teraz bedziesz mogl podejsc do niego z byle czym oprocz blaze rodem - klik na niego lewym aby zobaczyc opis swojego questa i prawym aby zaakceptowac i wystartowac dany quest ;)!!

Zapomnialem dodac zeby dzialal graczom quest u danego npc nalezy dodac w pluginie od permissjach permissje:

[*] quester.use.*

[*] quester.use.npc

==============================================================

Przyklad takiego 1 mojego questa z mojego serwera ;) ( w tym przypadku id questa - quest z folderu quester , pliku quests.yml)

'7':  name: Polowanie na Pajaki  description: Witaj panie! Nie chcesz troche zarobic? Mam pewne zlecenie ktore potrzebuje wypelnic i nie moge go wypelnic. Pomozesz mi w tym? Oczywiscie dam Ci za to nagrode. A wiec do rzeczy. Chce zebys pomogl mi zabic 8 slime'ow z bagien oraz przyniĂłsl mi 12 kul szlamu. Powodzenia !  flags: ACTIVE;  objectives:    '0':      amount: 8      entity: '55'      type: MOBKILL    '1':      item: '341'      amount: 12      type: ITEM  events:    '0':      message: Szkoda ze nie masz teraz czasu.. W kazdym razie przyjdz kiedys jeszcze!      type: MSG      occasion: -2    '1':      message: Dziekuje za pomoc. Oto twoja nagroda!      type: MSG      occasion: -3    '2':      item: '2256:0'      type: ITEM      occasion: -3    '3':      item: '307:0'      type: ITEM      occasion: -3    '4':      amount: 250.0      type: MONEY      occasion: -3    '5':      amount: 95      type: EXP      occasion: -3
Tak wiec to tyle w tym tutorialu ;) Moze byc troche nuzacy przez to ze nie dodalem grafiki ale moze potem jeszcze cos dodam ;P

Piszcie mi czy cos waznego zapomnialem bo byc moze cos przeoczylem ! ;D

Pozdrawiam Weexer

NU94p9A.gif

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Weź to bardziej ogarnij i jakoś zrób jakieś przerwy itp. Bo teraz to wygląda kijowo.

Poprawisz i będzie git.

edit: Teraz ładnie wygłąda i masz like :*

Opublikowano

eh... nie chcialo mi sie czytac :/ kiedys używałem tego pluginu i moge stwierdzić ze jest dobry ale ta prezentacja/tutorial EeEeE

odpycha samym wygladem :/ dodaj jakiś krotki wstep i podziel cały tutorial na części np wyjaśnienie flag struktura komed itp a wszystko to upchaj do spoilerow

Opublikowano

Na prosbe wiekszosci poprawilem wyglad poradnika, mam nadzieje ze sie podoba (jak nie to jeszcze moge "upiekszyc" ;D)

NU94p9A.gif

Opublikowano
Na prosbe HaczuS zmienilem wyglad poradnika dodajac kolory ;) Uff troche to kosztowalo roboty przy takiej dlugiej ciagawce ;D

NU94p9A.gif

Opublikowano

Poradnik słabo zrobiony pod względem estetycznym/graficznym. Poza grafiką jest bardzo przydatny i przyda się nie jednemu. Pozdrawiam ;)

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

Gapioza@ Niestety wszedzie gdzie bedziesz szukal nie znajdziesz takiej flagi ktora pozwala wykonywac quest tylko 1 raz ;)

Wytlumacze Ci reszte flag jakie sa:

UNCANCELLABLE - po zaakceptowaniu nie da sie go pozbyc dopoki go nie skonczysz

ONLYFIRST - ta flaga daje cos takiego ze jesli stworzysz takiego questa z flaga to tylko pierwsza osoba ktora sie go podejmie bedzie mogla go wykonac. Potem automatycznie questu nie da sie wykonac ani go podjac.

HIDDEN - quest jest ukryty dla graczy tych co nie maja quester.modify w permissjach ;P

HIDDENJOBS - quest jest ukryty dla graczy ( na /q list go nie widac )

NODESC - quest nie ma opisu (jesli jest go anuluje - jesli nie ma ta flaga jest nie potrzebna)

DEATHCANCEL - jesli sie zginie podczas robienia questa - quest automatycznie sie anuluje (/q cancel)

Jesli chodzi o twoja teorie z nieistniejaca flaga zawsze mozesz napisac do autora pluginu ( nie wiem kim jest ani z jakiego kraju ale napewno nie z polski ;D)

i poprosic aby dodal taka flage ;)

PS. Sam kiedys tego szukalem (z tydzien) stad nie polecam szukac dalej gdyz napewno ktos kto wydal plugin napisalby wszystko na stronie bukkita :)

Pozdrawiam Weexer

NU94p9A.gif

Opublikowano

Przejrzysty fajny poradnik super@!

eJxzSSxKSc1OzVPQVQgpzy9KTlQITi0qzy_nCsgvmca.png

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. - Fryderyk Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...