Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porozmawiajmy o bogu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może nie wiem wszystkiego, ale w przeciwieństwie do Ciebie nie uważam się za wszystkowiedzącego tylko dla tego, że w google jest wszystko. I na pewno wiem więcej niż niejeden 'katolik'

Nie wiem tylko, w którym momencie napisałem, że wierzący są ćpunami? Zapraszam do szkoły podstawowej na naukę czytania ze zrozumieniem.

NIe uważam się za "wszystko wiedzącego", po prostu denerwuje mnie to, że ludzie wypowiadają się na tematy, na które nie mają odpowiedniej wiedzy.Nie jestem jakby co katolikiem.Jak coś wiesz, to podawaj konkrety, a nie, cytuje:

Czy jeśli naćpam się i zobaczę boga to znaczy, ze on istnieje
  • Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Każdy mówi że Boga nie ma, nie istnieje, bo go nie widzieliście. A jakby się objawił, to byście powiedzieli że to halucynacje, lub prochy jakieś braliście. Skoro Bóg według was nie istnieje, to Biblia to kłamstwo ? Jakiś człowiek powiedział: "Napiszę historię o tym że Bóg niby istnieje" I to niby jest Biblia. Ale nie wzięliście pod uwagę że z pokolenia na pokolenie przekazywali to. I niby to taka historyjka, dla dzieci, a dzieci opowiadają innym. I tak jest od ponad 2000 lat. To niby czemu lata są liczone od narodzeń Jezusa, skoro Bóg nie istnieje a Jezus tym bardziej bo jest synem Bożym ? Kościół to niby jakaś organizacja która przekazuję te niby "Bajki" (Biblie) przez panów w sutannach ?

I Chrześcijaństwo to tylko bajka dla dzieci, według was ?

Opublikowano

"Błogosławieni Ci, którzy nie widzieli, a uwierzyli"..

Czytając twój post, narzuca mi się pytanie, czemu ? Napisałeś to tak, jak byś był ograniczony intelektualnie. Wiele osób nie wierzy, tylko dla tego, że nie mają pojęcia o wierze, nic nie wiedzą na jej, nie przeczytali Pisma Św. , a są wielkimi "hejterami Boga"..

@topic.

Jasne że wierzę w Boga, nie wyobrażam sobie, jak mogło by być inaczej - do końca życia. Nie koniecznie wierzę w "Wielkość i świętość" kościoła i księży, ale to jest osobny temat.

Biblia, ale posłuchaj biblia jest napisana przez ludzi nie przez Boga. "nie wierzy bo nie ma pojęcia o wierze" słuchaj, ale w pewnym momencie dochodzi do czegoś takiego, że ci wielcy ateiści pod koniec życia nagle wierzą w Boga, ale myśląc logicznie to wiara w Boga jest bardzo wygodna... co by było gdyby nagle wszyscy wierzący chrześcijanie przestali wierzyć ? To byłby totalny rozpier***** połowa już nie bojąc się, że ich dusza pójdzie do "piekła" zaczeła by robić co się żywnie podoba, liczba morderstw, kradzieży, gwałtów wszystko by wzrosło na tyle, że z domu by nie można było wychodzić. Ten temat jest ogólnie bez sensu połowa tu będzie pisać bzdury a druga połowa argumentować swoją opinie i tak nie przekonując drugiej strony do tego, że ma rację. Bo tak na prawdę nikt z nas nie może odpowiedzieć na pytanie czy Bóg jest, bo nikt nie wie, według mnie ten temat powinien wylądować do kosza.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Błogosławieni hmm może tak ale posłuchaj, tak naprawdę to tu bardziej chodzi o wiare drugiemu człowiekowi, bo skoro my Boga nie doświadczyliśmy w żaden sposób i nasza wiara opiera się na słowach innych to jak tak na prawdę możemy to uznać za wiarę w Boga, przecież to jest coś w tym stylu, że gdyby od kilku pokoleń wmawiało się dzieciom coś to w końcu straciło by się rozeznanie czy to było kłamstwo czy prawda i po jakimś czasie większość by w to ślepo wierzyła.

@Mario, tak jak Messor wspomniał, bez Jego ingerencji nie możemy nic zrobić, możemy jedynie snuć bezpodstawne teorie ;)

No waśnie, więc posty Messora są tak samo bezsensowne jak ten temat. Jak wiemy z lekcji historii (Messor xD ) w średniowieczu sprzedawano odpusty i ogólnie księża robili wszystko, aby jak najwięcej zyskać na wierze. Jednak jeśli spojrzymy jeszcze dalej w przeszłość zobaczymy, ze było jeszcze dużo czasu na przekształcanie się religii(oraz mieszanie z innymi wyznaniami. Więc Messorze skąd wiesz, że wiedza zgłębiona przez teologów jest prawdziwa? Tę dyskusję można nazwać teologiczną, ponieważ bez względu co tutaj napiszą i tak to nie będzie prawdziwsze od tego co powiedzą teologowie.

Opłaca się taki temat prowadzić? Zaraz dzieciaki się zejdą i będą pisać, że boga nie ma myśląc, że dostaną lajki i będzie zajebisty. Top, jestem agnostykiem.

Właściwie to założyłem temat w innym celu, aby ten cel się spełnił dyskusja musi trwać!

@@@@

NIe

uważam się za "wszystko wiedzącego", po prostu denerwuje mnie to, że

ludzie wypowiadają się na tematy, na które nie mają odpowiedniej

wiedzy.Nie jestem jakby co katolikiem.Jak coś wiesz, to podawaj

konkrety, a nie, cytuje:

Czy jeśli naćpam się i zobaczę boga to znaczy, ze on istnieje

to było do wypowiedzi jednej osoby a nie do całego tematu.

Opublikowano

Ja uważam ze ludzie sobie wymyślili Boga ponieważ odczuwają potrzebę czucia tego czegoś ze ktoś nad nimi czuwa. Do przesady poszukują rozwiązania, a jeśli nie ma na pewne rzeczy naukowego rozwiązania to zastępują to rozwiązanie Bogiem co jest idiotyczne ponieważ nie można zakładać ze coś istnieje jak się tego nie widziało, nie słyszało i nie czuło. Coś czego nikt nie widział, nie istnieje. Nie ma argumentów za tym ze Bóg istnieje, natomiast są argumenty za tym ze go nie ma. Ateisci wygrywają. W sumie. Ja mówię jak zagorzały ateista, bo po prostu nie czuję potrzeby wiary. Ale spoglądając na tą całą wojnę pomiędzy tym czy wierzyć czy nie wierzyć z perspektywy osób wierzących, to po prostu.. są ludzie którzy mają taką potrzebe. Dla nich wiara w boga daje pewnego rodzaju ukojenie i ja absolutnie to rozumiem. To można zaakceptować. Wierzcie sobie w Boga, lub jak chcecie to nie wierzcie, ale nie zarzucajcie innym ludziom tego ze zle robią wierząc lub nie wierząc. Kazdy ma prawo do swojego zdania. Wiara nie jest wymagana. Wiara jest dla tych którzy tego chcą. Dlatego naprawdę sobie cenie osoby które szczerze wierzą w boga POMIMO FAKTU iż ja sam nie wierze.

dla smiechu - trololo

Ateisci zrozumieją. :D

Zacytuje tutaj pewną kwestię własnie z komentarza pod kwejkiem do którego link znajdziecie wyżej

"Powiem tak, ateiści, to ludzie, którzy nie wierzą w Boga, chrześcijanie
to ci co wierzą. A tępe debile to ci którzy nieustannie starają się
przekonać drugą stronę o swojej racji, argumentując to wiecznym
potępieniem, albo brakiem logiki. Ktoś jest wierzący, to jego sprawa,
ktoś jest ateistą, to też jest jego sprawa."

BTW - Sprowadzanie całego sensu swiata, wszystkich norm, zasad moralnych do Piśma swiętego jest idiotyzmem.

Opublikowano

Zakończmy dyskusje dopóki toczy się ona w kulturalnej atmosferze ;)

A co do tematu, tak na zakończenie mojego udziału w nim powiem tyle - Jestem osobą wierząca i nie wyobrażam sobie tego inaczej. Dyskutowanie na temat Boga jest w moim odczuciu bezsensu że od "początku" ludzkość aż do teraz snuje jedynie bezpodstawne teorie, spiski i inne tego rodzaju rzeczy według mnie tylko w celu wywołania tak jak tutaj dyskusji. Tak jak wcześniej wspominałem i Messor - bez Jego ingerencji człowiek nie jest w stanie nic udowodnić. A co do kościoła tak jak ktoś przytoczył wyżej to jest zupełnie inny temat, bardziej burzliwy ;)

Opublikowano

"błogosławieni nie widzieli, a uwierzyli

a ja widzę i nie wierzę, lecz ciekawe kto się myli"

W boga nie wierzę, ale szanuję wierzących.

Ten temat był tutaj wałkowany pierdyliard razy, a zazwyczaj się kończył flame'm i zamkniętym tematem.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Zakończmy dyskusje dopóki toczy się ona w kulturalnej atmosferze ;)

A co do tematu, tak na zakończenie mojego udziału w nim powiem tyle - Jestem osobą wierząca i nie wyobrażam sobie tego inaczej. Dyskutowanie na temat Boga jest w moim odczuciu bezsensu że od "początku" ludzkość aż do teraz snuje jedynie bezpodstawne teorie, spiski i inne tego rodzaju rzeczy według mnie tylko w celu wywołania tak jak tutaj dyskusji. Tak jak wcześniej wspominałem i Messor - bez Jego ingerencji człowiek nie jest w stanie nic udowodnić. A co do kościoła tak jak ktoś przytoczył wyżej to jest zupełnie inny temat, bardziej burzliwy ;)

Głupie gadanie, juz nie chodzi mi o to, ze bóg nie istnieje ale o ograniczenia związane z wiara. Skąd wiesz, ze człowiek nie może tego udowodnić? No właśnie najlepiej napisać, że "bez Jego ingerencji człowiek nie jest w stanie nic udowodnić" i dać sobie spokój. Jak ludzkość ma coś odkryć jeśli kościół ciągle czegoś zabrania?

Opublikowano

Pietia - Głupie gadanie ? A co człowiek może zrobić ? Gadać bezsensu i się zastanawiać co by było gdyby... A co do kościoła, napisałem że to jest zupełnie inny temat według mnie do dyskusji. Co ludzkość może odkryć ? Nic.

@Edit - Co rozumiesz pod "ograniczenia związane z wiarą"

Opublikowano

Głupie gadanie, juz nie chodzi mi o to, ze bóg nie istnieje ale o ograniczenia związane z wiara. Skąd wiesz, ze człowiek nie może tego udowodnić? No właśnie najlepiej napisać, że "bez Jego ingerencji człowiek nie jest w stanie nic udowodnić" i dać sobie spokój. Jak ludzkość ma coś odkryć jeśli kościół ciągle czegoś zabrania?

Choćby dlatego, że według religii monoteistycznych, Bóg znajduje się w swoim królestwie, potoczenie zwanym niebem i można powiedzieć, że to jest zupełnie inny wymiar, do którego bez zgody Boga, nie mamy wstępu, więc jak możemy "odkryć" Boga? Druga sprawa to to, że Bóg jest duchem.Po za tym, w dzisiejszych czasach nikt nikomu nie zabrania prowadzić badań nad teologią, paranauką itd.

Opublikowano

Nie ma go....jest więcej powodów żeby nie wierzyć. Ewa już na samym początku miała tak duże IQ, ze wiedziała żeby tego jabłka nie jeść.

Później mieli 2 synów ....

bb6afecc015f0d43e0f69c81935f5e10_1.jpg

Opublikowano

Choćby dlatego, że według religii monoteistycznych, Bóg znajduje się w swoim królestwie, potoczenie zwanym niebem i można powiedzieć, że to jest zupełnie inny wymiar, do którego bez zgody Boga, nie mamy wstępu, więc jak możemy "odkryć" Boga? Druga sprawa to to, że Bóg jest duchem.Po za tym, w dzisiejszych czasach nikt nikomu nie zabrania prowadzić badań nad teologią, paranauką itd.

No właśnie przeczytaj to co napisałem a potem swój tekst i zastanów się.

Opublikowano

Choćby dlatego, że według religii monoteistycznych, Bóg znajduje się w swoim królestwie, potoczenie zwanym niebem i można powiedzieć, że to jest zupełnie inny wymiar, do którego bez zgody Boga, nie mamy wstępu, więc jak możemy "odkryć" Boga? Druga sprawa to to, że Bóg jest duchem.

Pietia a co takiego kościół zabrania nauce ??????? a Ty Messor sam nie wiesz czy Bóg jest duchem bo go nie widziałeś, ty przeczytałeś lub usłyszałeś to od kogoś i teraz piszesz, Ja nie moge powiedzieć czy istnieje czy nie, bo żaden kurw* z nas tu nie wie tego, i się do śmierci na pewno nie dowie, nie ważne co odkryje nasza cywilizacja pytania typu Czy Bóg istnieje, Co jest po śmierci itp itd zawsze będą powtarzane przez ludzi, gdyż ciekawość jest w naturze człowieka i nic tego nie zmieni.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

@Up Na 100% nie można powiedzieć, że istnieje lub nie, ale można wierzyć w Jego istnienie i w Jego brak.A ja po prostu przekazuje swój punkt widzenia.Według mojej religii i innych religii monoteistycznych, Bóg jest duchem.

Nie ma go....jest więcej powodów żeby nie wierzyć. Ewa już na samym początku miała tak duże IQ, ze wiedziała żeby tego jabłka nie jeść.

Później mieli 2 synów ....

I to jest właśnie ta niewiedza, o które pisałem wcześniej.Bóg nie stworzył tylko Adama I Ewy.Oni są tylko przykładem.

Opublikowano

Wiecie co mnie bardziej ciekawi? Dlaczego jest kurwa tak:

Chrześcijanin powie coś na ateistę- idioci jak możecie nie wierzyć? Odpowiedź ateisty: JESTEŚ NIETOLERANCYJNY

Ateista powie coś na ateistę- idioci jebani- chrześcijanin mówi JESTEŚ NIETOLERANCYJNY, OBRAŻASZ NAS a ateista odpala że TO WOLNOŚĆ SŁOWA ;_:

Ha? Dlaczego tolerancja polega na spychaniu chrześcijan i promowania ateizmu/muzułmaństwa? Bo to żadna wolność słowa/tolerancja. To zamiana ról...

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Opublikowano

@Up Na 100% nie można powiedzieć, że istnieje lub nie, ale można wierzyć w Jego istnienie i w Jego brak.A ja po prostu przekazuje swój punkt widzenia.Według mojej religii i innych religii monoteistycznych, Bóg jest duchem.

I to jest właśnie ta niewiedza, o które pisałem wcześniej.Bóg nie stworzył tylko Adama I Ewy.Oni są tylko przykładem.

Z taką mocną wiarą trzeba się chyba urodzić szanuje to, ale wydaję mi się, że tacy ludzie w średniowieczu zabijali w imię Boga, wszystko zależy od epoki w jakiej się urodzisz, bo pownie gdybyś się urodził w średniowieczu to "ciołbyś niewiernych". Nie jest to nic osobistego, poprostu to pokazuje, że wiara jest źle interpretowana przez ludzi, pokaże ci od groma "katolików" w polsce którzy jakby widzieli, że ktoś dźgnoł cię nożem to skurw**** będą przechodzić obok, tak samo wierni muzłumanie, zabijają innych w imię swojego Boga, to tylko 2 przykłady a jest tego w .... to jest chore według mnie, kiedyś ludzie chcieli leczyć homoseksualizm ale według mnie to tych ludzi trzeba leczyć "fanatyków religijnych" :p, to tylko moja opinia :D

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Pietia a co takiego kościół zabrania nauce ??????? a Ty Messor sam nie wiesz czy Bóg jest duchem bo go nie widziałeś, ty przeczytałeś lub usłyszałeś to od kogoś i teraz piszesz, Ja nie moge powiedzieć czy istnieje czy nie, bo żaden kurw* z nas tu nie wie tego, i się do śmierci na pewno nie dowie, nie ważne co odkryje nasza cywilizacja pytania typu Czy Bóg istnieje, Co jest po śmierci itp itd zawsze będą powtarzane przez ludzi, gdyż ciekawość jest w naturze człowieka i nic tego nie zmieni.

Było kilka spraw nawet w telewizji a ogólnie chodzi mi o takie myślenie jakie przedstawiłem w poście wyżej czyli "bez Jego ingerencji człowiek nie jest w stanie nic udowodnić". A o tym 'czy istnieje' mówi pierwszy post

No właśnie jeśli nie da się określi czy istnieje czy nie to dlaczego mówisz, ze na 100% nikt nie udowodni jego istnienia?

Opublikowano

Pietia, proszę zrozum że są pytania na które ludzkość nie jest w stanie odpowiedzieć. Nie przekonuje Cie tu że On istnieje bo to sprawa indywidualna.

Opublikowano

Pietia, proszę zrozum że są pytania na które ludzkość nie jest w stanie odpowiedzieć. Nie przekonuje Cie tu że On istnieje bo to sprawa indywidualna.

To Ty zrozum co napisałem. Nie można udowodnić W TEJ CHWILI ale jak można pisać, że udowodnienie jest niemożliwe? To samo będzie gdy napiszę, że bóg nie istnieje i co mam rację?

I proszę nie mieć do mnie pretensji o temat na który dyskutujemy, sami go wybraliście a później płać, bo co miesiąc to samo na forum.

Opublikowano

Nie wiem, może się mylę może nie, może pie***** niepotrzebnie ale sądzę że jak badają, dyskutują nad udowodnieniem istnienia i nie mogą tego stwierdzić od dziesiątek lat to chyba coś w tym musi być, nie sądzisz? To się okaże dopiero gdy Bóg da jakiś wyraźny znak czy coś w tym stylu ;)

Ponadto napisałem tylko że są pytania bez odpowiedzi a Ty od razu z nerwami, spokojnie ;)

Opublikowano

To Ty zrozum co napisałem. Nie można udowodnić W TEJ CHWILI ale jak można pisać, że udowodnienie jest niemożliwe? To samo będzie gdy napiszę, że bóg nie istnieje i co mam rację?

I proszę nie mieć do mnie pretensji o temat na który dyskutujemy, sami go wybraliście a później płać, bo co miesiąc to samo na forum.

a dobry drop z tego boga jest? sfuahfusahfnsafjasfja

kocham se juliette, bo se moge, i se bede kochac, heshehsheshesheshehs

Opublikowano

Nie wiem, może się mylę może nie, może pie***** niepotrzebnie ale sądzę że jak badają, dyskutują nad udowodnieniem istnienia i nie mogą tego stwierdzić od dziesiątek lat to chyba coś w tym musi być, nie sądzisz? To się okaże dopiero gdy Bóg da jakiś wyraźny znak czy coś w tym stylu ;)

Ponadto napisałem tylko że są pytania bez odpowiedzi a Ty od razu z nerwami, spokojnie ;)

Raczej to nerwy nie były, a dyskusje trzeba podtrzymać w imię nauki. Nie wiem czy wiesz ale zanim ludzie nauczyli się chodzić trochę czasu minęło, wiec coś w tym musi być ;)

Opublikowano

Za ciężki temat na to forum.Po za tym, żeby zrozumieć pojęcie Boga trzeba posiadać jakąś wiedzę teologiczną, a większość ludzi będzie zaraz pisać: "Skoro Bóg isteniej, to dlaczego pozwala na zło?, Dlaczgo się nie ujawni? Co było przed Nim? Dlaczego mamy wierzyć w Boga chrześcijańskiego a nie np. w Zeusa? Jakie są dowody na istnienie Boga?" To doinkąd nieprowadzi, a temat będzie właśnie zalewany przez takie bezsensowne pytania, bo żeby o czymś dysktować to trzeba mieć o tym wiedzę.

Taki mądry, to ze swoją ogromną wiedzą przedstaw dowody na istnienie boga :))

Opublikowano

Taki mądry, to ze swoją ogromną wiedzą przedstaw dowody na istnienie boga :))

Nie mówię, że Bóg istniej na 100%, mówię, że w Niego wierze, a wiara nie potrzebuje dowodów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...