Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odsiebie.com Zamknięte. Co Sądzicie Na Ten Temat ?

Koks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serwis Odsiebie.com zamknięty i co dalej?

03.11.2009 17:22, Autor: Kamil Cybulski (Cebula)

NewsImage

Założyciel serwisu wymiany plików Odsiebie.com został w weekend zatrzymany, serwis został zamknięty, dziś zrobiło się o tym bardzo głośno.

Trudno powiedzieć w tym momencie jakie zarzuty zostaną postawione właścicielowi serwisu, niewątpliwie fakt znalezienia podczas przeszukania mieszkania 200 pirackich płyt CD i 4 dysków twardych z wątpliwej legalności filmami nie poprawia sytuacji Łukasza z Wrocławia. Nie ulega jednak wątpliwości, że to jedynie wątek poboczny.

Niewątpliwie rozstrzygnięcia w tej sprawie będą miały spore znaczenie dla polskiego Internetu, wymiar sprawiedliwości będzie musiał zmierzyć się z zagadnieniem odpowiedzialności administratora serwisu internetowego za treści jakimi wymieniają się za jego pośrednictwem użytkownicy.

Większość Internautów nie ma raczej wątpliwości, że sukces serwis zawdzięcza w dużej mierze wymianie nielegalnych treści. Co ciekawe jednak, jeszcze nie dawno Gazeta Wyborcza opisywała serwis Odsiebie jako kolejny wrocławski sukces internetowy (wywołało to zresztą zażartą dyskusję). Oczywiste jest, że zawsze będą ścierać się różne opinie. O ile jednak zgodzić się można, że jeżeli serwis jest platformą ułatwiającą popełnianie zabronionych czynów to powinien być zamknięty to jednak wydaje się, że takie decyzje powinien podejmować sąd.

Sąd wydawałoby się powinien prawomocnym wyrokiem orzec czy dany serwis jest legalny czy też nie. Serwis powinien być zamykany dopiero po wydaniu orzeczenia na jego niekorzyść. Polskie prawo przewiduje wszak zasadę domniemania niewinności, zanim więc kara, najpierw udowodnienie winy. Nie trzeba przecież podkreślać, że zniknięcie serwisu na tydzień czy miesiąc z sieci może być jego definitywnym końcem... Jutro przed południem podczas konferencji w Zespole Prasowym KWP we Wrocławiu uzyskamy więcej informacji na temat zdarzenia, podstaw prawnych działania policji oraz zapewne dalszych działań prokuratury i policji.

dobreprogramy.pl

• Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To ma przesrane ^ ^,prawie każdy taki i podobne servisy polegają na nielegalnym oprogramowaniu.

Szkoda ze odsiebie.com jest kopneło w kalendarz,ale ten gościu to dopiero ma -------> ?

@Down

Przyszłości?Nie żartuj sobie...

No Way Out ----->Bez Wyjścia

Servis od siebie zakończył swą działalnośc i nie zmienisz tego ^^

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Szkoda fajny serwis wszystko bylo na nim co potrzebowalem :<

Eh ale gościu ma przesrane

fakt znalezienia podczas przeszukania mieszkania 200 pirackich płyt CD i 4 dysków twardych z wątpliwej legalności filmami

:< Za piraty jakie sa kary ? bo niepamietam

30364378.png

Opublikowano

@Up

Nieeee nie ma kar...Pomyśl trochę,oczywiście że są bo inaczej by go nie aresztowali ;]

@Down

Nie chciałem cię obraźic,A co do kar to wystarczy poszukac w guuglach

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Nie skomentuje ja sie pytałem jakie kare człowieku czytaj zE ZROUZMIENIEM bo widze ze masz problemy

30364378.png

Opublikowano

Szkoda tylko, że wszystkie największe serwisy hostingowe (rapidshare, hotfile, netload, storage, freakshare itp itd) również zawdzięczają sukces warezowii i na dodatek dają jeszcze zarobić uploaderom... Równie dobrze teraz mogą również zamknąć wrzutę, przecież tam jest mnóstwo mp3 i innych pierdół, które podlegają pod warez. Podobnie z chomikuj.pl. Warez to obecnie normalka w internecie, nie da sie go całkowicie zlikwidować, można tylko cząstkowo zwalczać... Twórcy gier, producenci filmów itd mają i tak w ciul kasy+1, ale skąd, jak jest szansa wycisnąć coś jeszcze to why not : )

Tylko ciekaw jestem czemu też nie wezmą się za tych największych uploaderów na np. darkwarez.pl, czy na torrentach...

Opublikowano

@UP: Tak, co do piractwa, każdy posiada jakieś nielegalne oprogramowanie na kompie, nielegalna gra (crack), lub mp3. Dodam tylko że ja wole polegać na innych servisach niż odsiebie.com , wrzuta itd. (nie polskie, nie wiem czemu, ale tak już mam i koniec... ;P )

Może Tusku tusku zabroni też warezów, będzie to lepszy pomysł, niż zabronienie hazardu przed internet. Ale w końcu to nie sejm i nie o politykę tutaj chodzi ;P

Dodam tylko, że ostatnio też właśnie aresztowano właściciela jednego z Torrentow ;P ( nie pamiętam kogo, i nazwy torrenta...)

Czytałem nie dawno artykuł na temat 14 rzeczy, który trzeba zmienić w grach. Jak zawsze, nie mogło zabraknąć piractwa. Powstają coraz to nowsze systemy uniemożliwiające grę bez jej kupienia (sprawdzanie płyty CD itd...), ale crackerzy zawsze znajdą sposób na uruchomienie gry bez płyty...

Jednym słowem, Piractwo!

350x19_1261406460_35806.gif

podtastmpc.png

Opublikowano

Policja dodatkowo zabezpieczyła logi użytkowników, którzy udostępniali nielegalne treści.

chowamy Dyski chłopaki ;)

Opublikowano

1 milion?Hahahah nie rozśmieszaj mnie...Wiecej "userów" by musieli wytropic.Ponad 90% internetu użytkowników ma pliki tak zwane "Warez"

Admin Cienia
Opublikowano

Serwis był moim jednym z ulubionych, achh trzeba wrócić na stare śmieci. ;)

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano

dziwna sprawa nigdy chyba stamtąd nie sciągałem zawsze czarny łorez albo pirate baj ew inne ^^

To był serwis z plikami mp3. -.- ;]

od mp3 miałem również czarnego łoreza ( gdy całe albumy ), you tube, wrzutę i lecimy :>

71170943.jpg
Admin Cienia
Opublikowano
dziwna sprawa nigdy chyba stamtąd nie sciągałem zawsze czarny łorez albo pirate baj ew inne ^^

To był serwis z plikami mp3. -.- ;]

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Opublikowano
Tylko ciekaw jestem czemu też nie wezmą się za tych największych uploaderów na np. darkwarez.pl, czy na torrentach...

Dobrze, ze sie nie biora, bo jeszcze do mnie trafia ;)

Jak odsiebie nie wroci, to napewno jakis madry czlowiek zrobi nastepna podobna strone i tak bedzie wygladala walka policji z piractwem...Tak naprawde jesli by chcieli zrobic cos pozadnie to mogliby trafic do wszystkich po IP ...

Opublikowano

Ehh noi mój ulubiony serwis zamknięty :(

Może otworzą podobny :P

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

omfg

jeśli mają też szukać tych co uploadowali, to pewnie top 100....

mam kolegę ze strony o warezach który na odsiebie zajmował 5 miejsce

zuploadował tam ok. 2TB .....

ja tam zuploadowałem niecałe 30gb

więc wątpię żeby zajmowali się takimi bzdetami

@topic

szkoda odsiebie ; /

dobra strona była...

PS. na przyszłość kupcie sobie sejf i ta wkładajcie dyski, pirackie gry, itp. xD

i jak coś to zakopcie na podwórku ; p

Być zajebistym...

Opublikowano

@up

Jakbyśmy mieli kupować ten sejf to już lepiej kupować same oryginały ;)

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Nie wiadomo jak byl poukladany regulamin. Jezeli autor serwisu wyraznie wyrazil swoja niechec do nielegalngych plikow, a takze jasno zaznaczyl , ze serwis udostepnia jedynie zamiane plikow mp3, to wlascicielowi nic nie grozi :)

jA Nop

Opublikowano

Nie lubie sie bawic polityka, ale wniosek ktory sam mi sie nasunal na mysl przy czytaniu tego tamtu to to, ze sciagajac pliki nie lagalne zamiast isc kupic do sklepu uszczupla sie budrzet firm ciezko pracujacych nad stworzeniem gry czy tez filmu , rownoczesnie polski buzet na tym te cierpi, a pozniej wszyscy narzekaja ze w polsce nie ma drog , czy tez jeszcze czegos.

Tak na marginesie, moim zdaniem konkurencia zglosila odsiebie bo wlasciciel napewno malo kasy na tym nie zaabial. Co do mojego zangazowania we wrzucanie na os to szczerze nic tam nie wrzucalem ani nie pobieralem, wole wrzuc.to bo to tez armowy hosting a i przesyla pliki z hotfile czy rapidshare bez konta premium.

624.png

22022.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...