Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] SSD vs HDD na serwerze MC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie serwera minecraft i dysków. Czy SSD na serwer to wymóg?? Czy zwykły HDD na porcie SATA III może spokojnie uciągnąć 200 osób?? Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak z ogromnymi lagami i cofki 4 min

Każdy lepszy serwer ma SSD

Super szybki dysk - dodaj spigot i lagi zerowe

HHD - długo wytrzymuje ale jego szybkość jest osmieszajaca

HHD Polecam na 5-10 slotów

Pomoglem daj like

Pomagam w tworzeniu for IPB za darmo. Trzy letnie doświadczenie.

Opublikowano

Dyski HDD też są szybkie. Wiadomo że dyski SSD są dwa razy szybsze.
Ale ZNACZNIE DROŻSZE, dlatego niektóre maszyny kosztują drożej niż z dyskami HDD

Bardziej moim zdaniem na serwer działa Procesor niż dysk, dlatego lepiej wziąć lepszy procek niż ssd

Opublikowano

Nie rób pochopnych ruchów. ;)

Lepiej zainwestować z lepszą maszynę z dyskiem SSD, niż tańszą z HDD, ale to moje zdanie.

Uwierz, że warto zainwestować i mieć dobry dedyk.

343731479829004887779.png

Opublikowano

@Kooornel

ZNAWCA WIELKI LOLZ

Jeżeli nie robisz serwera FB który ma epicko wielką 6 gb mapę, to bez problemu HDD się nada.

Poza tym robiłem serwer FB z HDD ( nie było wtedy SSD ) i żadnych problemów nie było :)

1375385575-U914779.png

Opublikowano

HDD nie jest najgorszy, ale pod bardziej wymagające serwery (więcej pluginów itd.) nie jest najlepszy. Można się pobawić w konfigurowanie, można uzyskać dobre efekty końcowe.

SSD jest 5x lepszy do HDD, ale też nie jest idealny!

-

Jeśli Cię nie stać na SSD odkładaj sobie kasę i graj na razie na HDD. Ja miałem wiele serwerów większość postawiona na SSD ale na HDD też było kilka i jestem zadowolony z jakości jaką wyciskały :)

Opublikowano

@Up

Ja przy serwerze 7xx MB przy około 35-40 pluginach na dysku HDD nie odczułem minimalnego laga.

Podczas detonowania TNT TPS spadł najmniej do 19,8 :)

1375385575-U914779.png

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie serwera minecraft i dysków. Czy SSD na serwer to wymóg?? Czy zwykły HDD na porcie SATA III może spokojnie uciągnąć 200 osób?? Pozdrawiam.

Odpowiadając na pytanie tak można ale trzeba pamiętać o wielu optymalizacjach, lecz porównujesz tutaj dyski HDD vs SSD, a to nie wszystko, bo są jeszcze dyski serwerowe, tak zwane SAS, niby jest to SATA lecz z bajerami i komunikacją dwukierunkową, nie mówiąc że są to zwykle dyski 15k obrotów gdzie zwykłe domowe mają 5 lub 7k obrotów, a im mniej obrotów tym mniej operacji na sekundę i tym mniej graczy online bez lagów, najlepszym wyjściem jest serwer MC zapisywany w pamięci RAM i co kilkanaście minut kopiowany na dysk.

Wszyscy polecają dyski SSD, lecz należy pamiętać że są one strasznie awaryjne przy pracy ciągłej, tzn im więcej zapisów tym większe prawdopodobieństwo awarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...