Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

QuarK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :)

Oto kolejny poradnik(stworzony przeze mnie), mam nadzieję,że wam się spodoba.

Może najpierw wstęp(który i tak was zanudzi), otóż dlaczego robię ten poradnik?Dlatego ,że ostatnimi czasy powracam na pewien serwer Multi Theft Auto.

No i dlatego ,że chciałem sobie przypomnieć stare czasy(te pierwsze logowanie...) postanowiłem popatrzeć w logi MTA, a tam co?

Cały czat, kto kogo zabił(aż się łezka w oku kręci). Może i macie ochotę wrócić?No to powspominajmy te czasy....

a)Co to są logi?

Logi to po prostu zapis, coś w rodzaju przebiegu zdarzeń. W naszym przypadku serwerowych.

b)No dobra, ale jak to zrobić?

To proste :) Postanowiłem opisać wam to słowie oraz dać kilka zrzutów ekranu.

1)Pierwszym krokiem będzie wejście do folderu w którym mamy zainstalowane MTA i otworzenie go.

2)Jak widzimy mamy kilka folderów, jednym z nich jest podfolder "MTA", otwieramy go.

1png_nnarpqx.png3)Włączamy go,teraz naszym oczom ukaże się kilka plików/folderów.

W tej chwili interesuje nas konkretnie folder "Logs",więc go włączamy.

2png_nnarpqs.png 4)Ukaże nam się lista plików(najprawdopodobniej będą one w formacie .txt)

Są to nasze logi, wystarczy je otworzyć i mamy to czego szukaliśmy!

3png_nnarhph.png

5)Miłej zabawy i wspominania!

c)No dobra, mam to wszystko. Ale skąd mam wiedzieć kiedy one powstały?

Jeżeli nadal nie wiesz(co mnie trochę dziwi), pozwól ,że ci wyjaśnię!Wszystko co potrzebne opisałem na zdjęciu poniżej oraz w kilku słowach(to samo).

4png_nnarhhx.png

((Najlepiej patrzeć na nazwę, a nie na datę modyfikacji.Data modyfikacji zmieni się gdy klikniemy zapisz :) ))

No to teraz słownie.

consolelogfile-20130216

consolelogfile- najmniej nas interesuje, informuje on o tym ,że jest to plik konsoli(a konkretnie log)

2013-Jest to rok

02-Jest to miesiąc(02 - luty)

16-Jest to dzień.

d)Odczytujemy logi!

5png_nnarhqp.png

Zamazałem nicki, tak aby nikt nie miał jakichś pretensji.

Nie ma sensu tu opisywać słownie, zdjęcie absolutnie wystarczy. Zresztą odrobina angielskiego i wiedzy nt. gry wystarczy :)

No to chyba tyle. Mam nadzieję ,że wam się przyda, a co najważniejsze miło czytało. Jeżeli któryś z ss'ków(zdjęć/ScreenShot'ów) wygasł proszę pisać na PW(dając link do tego tematu), a ja w miarę możliwości dam nowe zdjęcia.Proszę nie kopiować poradnika na inne strony, jeżeli już się tak bardzo chce to proszę napisać na PW(dając link do tego tematu i link do forum na które chce się wrzucić),jeżeli już pozwolę należy na tym forum dać odnośnik do tego oraz napisać ,że autorem tematu jestem JA i ,że się go za ewentualną zgodą autora skopiowało.

Poradnik jest w całości wykonany i napisany przeze mnie.A i nie jest to moje pierwsze wbicie na serwer, ponieważ gdzieś w tamtych dniach miałem robiony format dysku.Dziękuję za przeczytanie i ewentualną ocenę i komentarz. Miłego Dnia!

Autor: QuarK

Data: 2013-07-21

Typ: TuT

Nt. Logs

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...