Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Pełne spolszczenie gry.

Creative

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś może, czy będzie całkowicie spolszczona językowo gra ? Bo raz mówią po Polsku, a za chwilę po Angielsku zaczną gadać, to trochę irytuje.

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo ma być pełne, poczekaj jeszcze chwile z każdą aktualizacją chyba coś dodają w każdym bądź razie początek jest całkowicie spolszczony czyli jakieś 10-15 minut gry :D

Opublikowano

Do momentu wyjścia z przewodnika (przejęcie tego mostu) :D

Na dalszy ciąg trzeba czekać.

Póki co nawet fajnie się prezentuje.

Jak uważacie?

Opublikowano

Mam nadzieję, że wyjdzie całe, chociaż teraz jak jest, też źle się nie prezentuje ;)

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Gdy usłyszałem w tym prologu głosy tej jakiejś pani zła, i kapłanki a co najlepsze tego rogatego diaboła to po prostu śmiać mi się chciało. Beznadziejny dobór głosu do postaci w filmie wstępnym. Resztę dało się jakoś znieść.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Z całym szacunkiem @Lirnen, ale pieprzysz jak potłuczony. Ty, i wszyscy, którzy obrzucają błotem ludzi pracujących nad spolszczeniem gier na Twój język ojczysty, z którego powinieneś być dumny!

Po pierwsze, są ludzie, którzy pomyśleli o graczach i spolszczenie to ukłon w ich stronę - gdyby nie to, to wielu dalej błądziło by po google i szukało co i jak po tym angielsku, bo nie rozumieją. I nie, nie każdy zna angielski na tak dobrym poziomie, żeby komfortowo grać. Neverwinter to gra MMO, ale jeżeli nie chcesz grać z innymi, możesz skipić się na Singlu. I to jest bardzo ważne, bo to gra z gatunku RPG i jest tutaj dużo tekstu, historii, ogólnie lore gry jest ogromny i wątpię, że więcej jak 1/10 Polaków grających w tę grę z oryginalnym dubbingiem/tekstem rozumie większość z tego co widzą/słyszą. Pytam, co to za frajda z gry tego typu, skoro nie rozumiesz o czym i po co do Ciebie mówią? Zastanów się, serio.

Druga sprawa, tłumaczenie jest bardzo trudne. W większości przypadków tłumacze nie mają okazji zagrać w grę (nie mówiąc już o grach z takim rozmachem i zawartością uzupełnianą codziennie jak MMO) i przekład jest sakramencko trudny. Dla przykładu, masz linijkę tekstu wypowiadaną przez jakąś tam postać (zazwyczaj tłumacz nie widzi kto wypowiada daną kwestię) i traf sobie czy mówi to kobieta czy mężczyzna. Wspomniałem o tym, bo jestem tłumaczem i boli mnie to szczerze jak ludzie nas opluwają nie znając tego, z czym to się je. Ja mam szacunek dla każdego i każdej profesji. Nie śmieję się jak większość Polaków z "roboli", czy kolejnego kumpla po zawodówce, który "klepie w autach blachy". Gdyby nie Ci wszyscy fachowcy, nie miałbyś pięknego samochodu po stłuczce, równej i ubitej drogi (wolisz bruk i wiejskie drogi?) czy domu z cegły/płyty.

Więcej nie będę pisał, bo mam nadzieję, że łapiesz o co mi chodzi. I jakby napisało to milion innych osób na moim miejscu: "Nie chcesz grać po Polsku? Przełącz na język oryginalny gry." - koniec tematu.

Opublikowano

@up

Chyba źle mnie zrozumiałeś. W poprzednim poście wypowiadałem sie o dubbingu a nie tłumaczeniu.

Z całym szacunkiem @Lirnen, ale pieprzysz jak potłuczony. Ty, i wszyscy, którzy obrzucają błotem ludzi pracujących nad spolszczeniem gier na Twój język ojczysty, z którego powinieneś być dumny!

Ja jestem dumny z swojego języka i ojczyzny, więc bolało mnie gdy usłyszałem taki dubbing. Ale co ja się na tym znam...

Po pierwsze, są ludzie, którzy pomyśleli o graczach i spolszczenie to
ukłon w ich stronę - gdyby nie to, to wielu dalej błądziło by po google i
szukało co i jak po tym angielsku, bo nie rozumieją. I nie, nie każdy
zna angielski na tak dobrym poziomie, żeby komfortowo grać. Neverwinter
to gra MMO, ale jeżeli nie chcesz grać z innymi, możesz skipić się na
Singlu. I to jest bardzo ważne, bo to gra z gatunku RPG i jest tutaj
dużo tekstu, historii, ogólnie lore gry jest ogromny i wątpię, że więcej
jak 1/10 Polaków grających w tę grę z oryginalnym dubbingiem/tekstem
rozumie większość z tego co widzą/słyszą. Pytam, co to za frajda z gry
tego typu, skoro nie rozumiesz o czym i po co do Ciebie mówią? Zastanów
się, serio.

Niewiem jak wy, ale jeśli gra była by w języku dla mnie niezrozumiałym to poprostu zostawiłbym ją w spokoju. Sam sprawnie nie operuję językiem angielskim i rozumiem jedynie proste zdania i słowa co niezbyt pomaga mi w jakiś rozbudowanych grach z dużą ilością tekstu.

Druga sprawa, tłumaczenie jest bardzo trudne. W większości przypadków
tłumacze nie mają okazji zagrać w grę (nie mówiąc już o grach z takim
rozmachem i zawartością uzupełnianą codziennie jak MMO) i przekład jest
sakramencko trudny. Dla przykładu, masz linijkę tekstu wypowiadaną przez
jakąś tam postać (zazwyczaj tłumacz nie widzi kto wypowiada daną
kwestię) i traf sobie czy mówi to kobieta czy mężczyzna. Wspomniałem o
tym, bo jestem tłumaczem i boli mnie to szczerze jak ludzie nas opluwają
nie znając tego, z czym to się je.

Tak jak napisałem na początku: nie tłumaczenie, lecz podkład głosu. Nic nie mam do tłumaczy. Ogólnie mi gra się zdecydowanie lepiej w wersji kinowej. Postacie mówią w oryginalnym języku angielskim a ja czytam podpisy.

Ja mam szacunek dla każdego i każdej profesji. Nie śmieję się jak
większość Polaków z "roboli", czy kolejnego kumpla po zawodówce, który
"klepie w autach blachy". Gdyby nie Ci wszyscy fachowcy, nie miałbyś
pięknego samochodu po stłuczce, równej i ubitej drogi (wolisz bruk i
wiejskie drogi?) czy domu z cegły/płyty.

Tutaj napisałeś coś kompletnie niezrozumiałego... Czy ja się śmieję z ludzi o niższym wykształceniu? Bo tak zabrzmiała twoja wypowiedź... Osoby wykonujące tz. "brudną robotę" też są potrzebni społeczeństwu, bo przecież wszyscy niemogliby siedzieć w 60 piętrowym szklanym biórowcu za biórkiem popijając kawkę, gdyby niebyło odpowiednich osób (robotników) do stworzenia takiego budynku. Jeszcze co do tego cytowanego tekstu: Kompletnie nie rozumiem poco dałeś tu taką wstawkę...

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...