Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zestaw

teso

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komputer ma być do takich celów jak: internet, programowanie, programy typu vmware i budżet wynosi ok 3000zl

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Komputer ma być do takich celów jak: internet, programowanie, programy typu vmware i budżet wynosi ok 3000zl

Ten Xeon jest uniwersalny, bo sprawdzi się we wszystkim.

Dostałeś już zestaw.

no i takie rozwiazanie chyba bedzie najlepsze, wezmę AMD Phenom II X4 945

0 o połowe tanszy od tamtego i porównywalny jakościowo, ale jeszcze proszę o opinie bo nic podobnego z intela rzaczej nie znajdę

Ale o co Ci chodzi z tym AMD ? Musisz mieć ich procesory ?

Opublikowano

chodzi mi o to że taki xeon i wyżej mogą być zbyt dobre na to z czego korzystam wiec po co mam przepłacać?

Opublikowano

chodzi mi o to że taki xeon i wyżej mogą być zbyt dobre na to z czego korzystam wiec po co mam przepłacać?

To co najpierw pisałeś o FX ?

Moja propozycja : Kup Celerona G1610 lub Pentium G2020. Jak Ci nie będzie pasować, to wymienisz na używane i5, a tamto sprzedasz. Cena takiego zestawu to i tak poniżej 2k zł (z nowym i5).

Opublikowano

nie no bez przesad po co mam kupować coś słabszego niż mam zostane przy tym FX-6300

Opublikowano

Przecież nie masz FX tylko słabe Athlona -__-

Poza tym FX kosztuje tyle samo co i5 i już na labie Ci to tłumaczyłem (tak, wiem, że nam nie ufasz).

nie mam Athlona tylko Phenoma x2 545

Ktory i5 kosztuje tyle co FX-6300? Jak bym nie ufał to bym nie pytał? :)

Opublikowano

nie mam Athlona tylko Phenoma x2 545

Ktory i5 kosztuje tyle co FX-6300? Jak bym nie ufał to bym nie pytał? :)

To po co zadajesz te pytania na labie ? o.O

Co do i5 - do FX potrzebujesz lepszej płyty i chłodzenia. Do i5 wystarczy najtańsza płyta i BOX, więc cenowo na korzyść Intel'a i tak ;)

Opublikowano

Po co ci taki mocny zasilacz do tego zestawu ? Za resztę kup monitor i zmieścisz się w budżecie.

Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9 - 246.00 zł
Gigabyte GeForce GTX650Ti OC Boost 2GB DDR5/192bit DVI/HDMI/DP PCI-Express + kupon o wartości 230 zł na gry ! - 639.00 zł
Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) - 291.00 zł
Intel Core i5-3470 Ivy Bridge LGA1155 BOX - 735.00 zł
Plextor SSD 128GB SATA3 (PX-128M5S) - 396.00 zł
SilentiumPC Deus G1 500W - 186.00 zł

Zestaw dostępny jest tutaj (wystarczy wrzucić produkty do swojego koszyka).

Kupując zestaw komputerowy w Techplanet, w polu kod rabatowy wpisz: mpcforum, dostaniesz darmową wysyłkę do domu, oraz usługę montażu za 0 zł i podstawowe testy całego komputera !

Opublikowano

Po co ci taki mocny zasilacz do tego zestawu ? Za resztę kup monitor i zmieścisz się w budżecie.

Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1333MHz CL9 - 246.00 zł

Gigabyte GeForce GTX650Ti OC Boost 2GB DDR5/192bit DVI/HDMI/DP PCI-Express + kupon o wartości 230 zł na gry ! - 639.00 zł

Asrock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA1155 (PCIE/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) - 291.00 zł

Intel Core i5-3470 Ivy Bridge LGA1155 BOX - 735.00 zł

Plextor SSD 128GB SATA3 (PX-128M5S) - 396.00 zł

SilentiumPC Deus G1 500W - 186.00 zł

Zestaw dostępny jest tutaj (wystarczy wrzucić produkty do swojego koszyka).

Kupując zestaw komputerowy w Techplanet, w polu kod rabatowy wpisz: mpcforum, dostaniesz darmową wysyłkę do domu, oraz usługę montażu za 0 zł i podstawowe testy całego komputera !

O nie chce kompa do gier, to i 7770 wystarczy ;).

Opublikowano

podałeś gówniany przykład :) AMD też może być na chłodzeniu dołączonym do procka, a płyta standard microATX:).... słabsza od tej co ja wybrałem do AMD wiec cena twojej i mojej jest adekwatna do jakości

Ja myśle tak, że kupie tego FX i podkręce go do min. 4GHz.; ale jaki wtedy zasilacz ten 650W czy 500W? I to że podałem budżet 3000zł to nie znaczy że mam go w pełni wykorzystać.

Opublikowano

podałeś gówniany przykład :) AMD też może być na chłodzeniu dołączonym do procka, a płyta standard microATX:).... słabsza od tej co ja wybrałem do AMD wiec cena twojej i mojej jest adekwatna do jakości

Ja myśle tak, że kupie tego FX i podkręce go do min. 4GHz.; ale jaki wtedy zasilacz ten 650W czy 500W? I to że podałem budżet 3000zł to nie znaczy że mam go w pełni wykorzystać.

Źle mówisz, o czym pisałem przez ileś postów -__-

Daj sobie chłodzenie BOX do tego FX. Wymiękniesz po MAX 1 dniu, jeśli nie zagłuszysz tego np. muzyką. W przypadku Intela jest ciszej i chłodniej jednocześnie.

Daj płytę o wymiarach mATX z sekcją 3+1. A potem zrób na niej O/C. Od razu Ci się stopi ;>

Opublikowano

Ten FX na 5GHz wymięka przy intelu bez OC, a żeby te 5GHz zrobić trzeba mobo za kilka stów (350 minimum) + mocny cooler za 100-150 zł co przewyższy kosztami i5

Opublikowano

ale dokładnie przy jakim intelu bo ja już nie ogarniam. Na mój rozum ten FX ma wiecej rdzeni, jest tanszy, i ma wiecej Hz...

wiec prosze mi wytłumaczc jak wybierać te procesory

Opublikowano

ale dokładnie przy jakim intelu bo ja już nie ogarniam. Na mój rozum ten FX ma wiecej rdzeni, jest tanszy, i ma wiecej Hz...

wiec prosze mi wytłumaczc jak wybierać te procesory

FX mają 1 FPU na 2 ALU, więc nie jest to do końca 6 rdzeni, bo ten procesor ma inną budowę.

Na mój rozum ten FX ma wiecej rdzeni, jest tanszy, i ma wiecej Hz...

Właśnie źle rozumujesz i w tym temacie cały czas próbujemy Ci to wytłumaczyć. Ale Ty dalej swoje.

Puste herze, liczby są tylko po to, aby namówić Cię do zakupu. Wydajniejszy będzie i tak i5 3350P.

Opublikowano

Własnie mi tego nie tłumaczycie tylko podajecie modele procków :)

Możecie podać jakiś konkretny zestaw z Intelem?

Opublikowano

Własnie mi tego nie tłumaczycie tylko podajecie modele procków :)

Możecie podać jakiś konkretny zestaw z Intelem?

No podałem Ci ;). Może być jeszcze z Xeonem EE-1230v2 jeśli chcesz 8 wątków.

Teraz tłumaczę : Intel ma lepszą architekturę dzięki której procesory nie potrzebuję tyle mhz, przez co nie wydzielają aż tyle ciepła co FX, co przekłada się zaś na niższy pobór prądu ;).

Różnych procesoró nie można porównywać taktami. Przykładowo jeśli i5 X Sandy Bridge jest taktowany 3,5ghz to wiadomo, że będzie wydajniejszy niż i5 XX Sandy Bridge taktowany 3,2ghz.

Jednak jeśli masz Core 2 Quad X Yorkfield taktowany 3,5ghz, to zauważ, że architektura jest inna, więc nie możesz go na oko porównać do i5 X Sandy 3,5ghz (zależy ile się w tym siedzi).

Opublikowano

No moze bo leży w szafie u brata z i5-2500k :)

Jak mam brać i5 to wezmę i5-3570k i wyjdzie ok 3000zl? Możecie dobrać zestaw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...