Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nasus

wojtek19992

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Wprowadzenie
nasus.jpg

Ten poradnik jest dla osób które nie więdza, a chcą się dowiedzieć jak budować, grać w poszczególnych fazach gry, jego plusy, minusy, kupno przedmiotów oraz ogólnie moje wyobrażenie na temat gry nasusem.

2. Historia

Zagadkowy stwór Nasus przybył do League z odległego świata. Był sługą potężnego pustynnego imperium, którego mieszkańcy słynęli z rozleglej wiedzy. Był szanowaną i oświeconą jednostką i piastował stanowisko strażnika Great Library. Oprócz tego należał do zwierzęcej rasy, której zadaniem było służyć jako władcy i obrońcy ludzi. Niestety część jego pobratymców uważała, że są czymś więcej. Zaczęli wierzyć, że stali się bogami. Świat Nasusa zawsze stał u progu wojny, gdyż istoty te chciały zniewolić lud i ustanowić totalitarne rządy. Podczas bitwy, kiedy Nasus miał zgładzić swego zdradzieckiego brata Renektona, został przeniesiony do kręgu przywoływania na Runeterrze.

Na początku rozgniewał się, gdyż miał właśnie pokonać wrogów swego ludu, jednak kiedy usłyszał błagania o litość przywoływaczy, jego rozwinięta inteligencja przeważyła. Dowiedział się, że Runeterra też pełna jest niesprawiedliwości. Było tu równie niebezpiecznie co w jego ojczyźnie, a do ochrony mieszkańców tego świata potrzebni byli bohaterowie. Nasus zdecydował się dołączyć do League of Legends, wiedząc że jego bracia i siostry będą kontynuować walkę w jego domu. Został Kustoszem Pustyni, czując się w ruinach na Shurima Desert jak w domu. Jednakże Kustosz usłyszał ostatnio niepokojące wieści, jakoby jego brat przybył za nim. Jeśli to prawda, zabicie Renektona stałoby się priorytetem Nasusa. W przeciwnym razie mieszkańcy Runterry poznają zagrożenia płynące z dwulicowości i ambicji jego brata.

Chociaż Kustosz Pustyni jest spokojny, nie należy z nim zadzierać.

3. Plusy i Minusy

Plusy
-Tankowaty
-Duży DMG
-Szybki (Duża podstawowa ilośc MS)
-Ogromny slow z W, także szybkości ataku
-Bardzo szybko pushuje turrety
-Bardzo dobra pasywka która leczy go bardzo dużo, zwłascza z nastackowanym Q
-Praktycznie nie kontrowalny, jeżeli gra nim się dobrze (kilka dedów to nic, wystarczy ci farma :) )
-Zmniejsza armora z swojego E
-% od max. HP dmg z ulta, który bierze naprawde dużo, oraz trwa długo
-Ulti dodaje mu AD

Minusy
-Słaby w Early Game
-Nie ma doskoku
-Tylko 1 CC
-Podatny na harras w team fightach
-Słaby dmg bez farmy

4. Czary
75-1.png Nasusa skill Q, To jest skill który jest nasusa DMG'em, bez niego to nie byłaby taka dobra postać, na 5 lvlu z cooldownem 4 sec, z moim buildem 2.4 sec, z wystackowanym zabijamy wrogiego adc na 2 hity. Działa on tak, że nastepny nasz atak zadaje dodatkowy DMG, zależny od nasusa AD oraz stacków na tym skillu. Skill ten resetuje nam także AA, a więc możemy używać to tak, że używamy AA, następnie bardzo szybko tego skilla i atakujemy w ciągu 1 AA 2 razy ( raz z AA raz z skilla )

Wither.jpg Nasusa skill W, Dzięki niemu żaden ADC nie da nam rady, dodatkowo jak użyjemy tego skilla, a ktoś użyje flasha to i tak go dogonimy ( chyba, że ma jakiegoś dasha ). Slowuje on przeciwnika o 35%, a w ciągu następnych 5 sekund dochodzi ten slow aż do 95% na 5 lvlu. Przeciwnika Att. speed spowolniony jest o połowe tej ilości.

e.pngNasusa skill E, Niezły skill, DMG niby mały, ale za to obniża armor :), przeliczniki AP, robi DMG na początku, a potem mało co sekunde gdy ktoś w tym stoi, nie opłaca się używać do harrasu za dużo many bierze

Fury_of_the_Sands.jpgNasusa ulti, Naprawde ( według mnie ) jedno z lepszych ulti w grze, daje nam dużo HP, robi obszarowo na około nas DMG równy % max. hp wroga/ów, Iles tam % zadanego DMG'a zamienia na DMG dla nas... naprawde BARDZO dobry skill i dodatkowo trwa 15 sekund, daje nam 600HP, robi dmg równy 5% max hp wrogów na około nas co sekunde, zamienia 6,125% DMG'a na AD dla nas

5. Masteries
Zwykle biore nasusa pod utility, lub pod defa gdy wiem, że trafia mi się jakas silna postać
Pod def masterki mam takie:

30mlvft.png

A pod Utility takie:

28uu1ok.png

Jeżeli bierzecie pod utility, to po prostu stajecie się maszynką do kasy, trochę supportowate masterki, ale uwierzcie mi, że są naprawde dobre, 10% free cdr, o wiele szybciej na niskich lvlach możesz wbijać se stacki na Q, z każdym hitem na wroga dostajesz ileś tam kasy ( nie pamiętam ) oraz jestes szybszy, mimo swojego naturalnego speeda :)

6. Runy
Ja mam zwykłe runki na AD, spisują się dobrze, pewnie jakbym pokombinował to by było lepiej, ale po prostu szkoda mi IP, czyli:
ZNAKI: AD
PIECZĘCIE: Armor
GLIFY: M. Res.

ESENCJE: AD
Tutaj naprawde możecie sobie sami powybierać pod co chcecie, na przykład zamiast AD to przebicie, albo bardziej pod tanka, może pod HP coś, naprawde nie znam się na tym za bardzo :)
7. Czare przywoływacza
Najbardziej polecam kombinacje
ghost.pngexhaust.png

ghost.pngteleport.png
ghost.pngSmite.png

8. Rozdawanie skilli
2w7l5iw.png
Q Maksujemy pierwsze, ze względu na niższy cooldown z tego skilla, co za tym idzie szybsze stackowanie naszego Q.

W następne, bo slow praktycznie się podwaja od 1 do 5 lvla
E Ostatnie, bo po prostu jest to nasz najsłabszy skill w porównaniu do reszty

9. Itemy
Tutaj powinna się znaleźć masa itemów które zaraz wam wypisze, pamiętajcie to, bo to jest bardzo ważne - powinniśmy zbudować się pod prawie full tanka, z 40% cdr, zwykle buduję się tak:
Start:
-Przeciwko AP 1028_Ruby_Sphere.png
-Przeciwko ADCloth-Armor.pnghealth-potion.gifhealth-potion.gifhealth-potion.gifhealth-potion.gifhealth-potion.gif
Potem kupujemy jak najszybciej:
-Przeciwko AP3065_Spirit_Visage.pngBoots_of_Speed_item.png
-Przeciwko AD122_Frozen_Heart.png/3025_Frozen_Fist.pngBoots_of_Speed_item.png

Lodowe serce gdy bardzo mocno przegrywamy na lini
Potem już zależne od przeciwników, ale wypisze wam przedmioty które możemy kupić(w zależności od enemy teamu, wcześniej podałem w zależności od naszej LINI, jungli):
Runic_Bulwark.png3143_Randuins_Omen.png3069_Shurelyas_Firecrest.pngiron_solari_locket.pngwarmog.pngguardian-angel.gifostatniszept.png3071_The_Black_Cleaver.png3004_Assault_Treads.pngninja-tabi.gifmercurys-treads.gif3009_Boots_of_Teleportation.png3075_Thornmail.png3068_Sunfire_Cape.png3025_Frozen_Fist.png3078_Trinity_Force.png
Tak, last whisper jest dobry na nasusa, ponieważ jak zaczną składac armora nie chcemy przeciwnikom nic nie robić, a jak jesteśmy wyfarmieni to nawet przeciwny tank się boi w ciebie wbić :)
Zapamiętajcie, że musicie mieć 40% cdr w buildzie! Lodową rekawice składam w około 90% moich gier, czasem jej nie składam bo po prostu jeżeli enemy team nie ma AD/Ma bardzo słabego AD, to po prostu już lepiej kupić moc trójcy. Po 2 itemkach w których składamy się pod naszego przeciwnika na lini, reszte składamy po prostu pod cały enemy team. Tylko, że przy tym musicie troche myśleć, nie możecie po prostu patrzeć - mają shena, malphite, sone, talona, gravesa, 3 ap 2 ad składamy m. res, bo maja wiecej AP, to jest zla decyzja, musimy wiedziec kogo skille robia jaki dmg, kto w enemy teamie jest nafeedowany, kto jest taki, że po prostu nie opłaca się na niego zwracać uwagi w naszym buildzie.

10. Early Game
Po prostu farmimy, farmimy i jeszcze raz farmimy( z Q ), jeżeli przeciwnik się w nas wbija ( unikamy bitew ) próbujemy mu jak najmocniej oddać, a potem się po prostu healujemy, nie harrasujemy przeciwnika z E, bynajmniej na początku, za bardzo zużywa mane, jeżeli przeciwny jungler gankuje staramy się ujść z życiem, mamy od tego nasze W, musimy wybrać cel który więcej nam zrobi DMG i na niego użyć W ( najczęściej będzie to AD postać polegająca na AA ). Starajmy się aby nas pushowali, nie używamy E, chyba, że się bijemy z kimś, jeżeli jestesmy spushowani to łatwiej się farmi ( nie chodzi mi o to, że łatwiej zlasthitować, ale po prostu jesteśmy bezpieczni ), nasz jungler łatwo może zgankowac, a wrogi nie może, chyba, że dive.
11. Mid Game
Tutaj już możemy zacząć walczyć, staramy się cały czas last hittowac z Q, powinniśmy koło 20 minuty mieć conajmniej 200 dodatkowego DMG z Q, conajmniej!, nasze Q staje się mocniejsze, mamy blask, slowa attack speedu, nasz ult, oczywiście jeżeli ostro przegraliśmy linie to nie, musicie sami zadecydowac czy dacie rade walczyć, nasz harras z Q jest o wiele mocniejszy.
12. Late game
W tej fazie gry jesteśmy bardzo potężną postacią, mimo naszego builda pod full tanka, możemy zadawać ogrooomne ilości DMG'a, zadajemy z blaskiem ok. 1000 dmg z Q, przy 2.4 sec cd, co jest naprawde DUŻO! dodatkowo w każdym team fightcie darmowy exhaust na wrogiego adc, ulti które robi 5% max hp na sekunde każdemu obok nas, raz miałem staty 0/3 chyba, potem walnąłem quadre i mój team pisał "Nasus, your power back!" ^^, wystarczy farma
13. Kontry (Co unikać, a na co możemy spokojnie iść)
Nasusa "kontruje" dużo postaci, w szczególności te AP(ale one zwykle mają aoe skille która pushuja linie), mimo to nasusa zgnoić do zera (chyba) się nie da... ale o to kilka postaci na które po prostu nie powinniście iść, bo oni nafeedować się na tobie mogą łatwo, a wtedy będzie dla ciebie trudno...
My kontrujemy:

LeeSin_Square_0.pngJest mobilny, w early game ogromny DMG, kiedy ty nie masz go prawie w ogóle, dodatkowo ma DMG z skilli, twoje W do czegoś tam się przydaje, aczkolwiek i tak zrobi ci ogromny dmg z swoich skilli, w late game możemy go zabić z łatwością, ale co to nam da, w late game zabijamy każdego :)
Pantheon_Square_0.pngJeżeli na ciebie skoczy, on zada ci duży dmg i zacznie się cofać, gdy spróbujesz mu oddać z Q, po prostu to zablokuje... trzeba być uważnym aby nie dawać mu się obijać za nic, próbujemy zawsze mu oddawać jeżeli coś nam zrobi :)
Rumble_Square_0.pngBije z skilli, ma ogromny DMG, w miare tankowaty, tarcza absorbuje troche twoich obrazen z Q i ma duży zasięg zwłaszcza z E, slow...
50px-TeemoIcon.pngJego Q uniemożliwia nam używanie naszego Q, bije z daleka, dodatkowo jest szybki, na szczeście mamy szanse go pokonac, ale dopiero po zbudowaniu itemów pod MR oraz wystackowaniu Q, mamy nasze W które obniża jego att. speed oraz go spowalnia
Garen_Square_0.pngJest ad casterem, a wiec nasz slow att. speeda z w jest niezbyt przydatni, ogolnie nasz skill W moze byc "wylaczony" przez garena Q ( usuwa wszystkie efekty spowolnien ), jego combo w early game jest potezne, na szczescie zwykle pushuje linie, nie walczymy z nim do ok. +200-300 z Q, zwykle jest tak, że na początku jest trudno potem po prostu kupujemy itemy pod armora, frozen gauntlet lub lodowe serce, czasami nawet sloneczna odrazu po tym bedziemy musieli zlozyc i linia staje sie farm linia na ktorej nikt nikogo nie moze zabic
riven_64.pngNastepny ad caster, cos jak garen ( według mnie ) nie moze wylaczyc naszego W tylko ze jej potrojne Q oraz E wystarcza aby uciec ( 4 mini-dashe ), slow att. speeda troche bardziej sie przydaje niz na garenie aczkolwiek ta postac jest nastawiona na bardzo agresywny styl gry i ją sie buduje pod offtanka, a nie tanka z czym mozemy miec troche wieksze problemy.

14. Dlaczego Nasus?
Jest to bardzo mocna postać w late game, którą łatwo carrować gry, dobrze grana nigdy nie będzie useless, nawet jego base przelicznik z ulti jest wystarczający aby nie być useless(5% max hp na sekunde przez 15 sekund daje nam razem 75% max hp :OO, ale w ciągu tych 15 sekund), oraz oczywiście free exhaust, obniżenie armora całemu enemy teamowi(możliwość)
15. Podsumowanie
Prosze o rozsądną ocene mojego poradnika, pokazuje tylko jak według mnie grać tą postacią, jeżeli macie inne zdanie powiedzcie je, odpowiem wam czemu robie tak, a nie inaczej, a może nawet zmienicie mój styl gry. Jeżeli po prostu macie jakieś problemy z tym buildem to po prostu mi to napiszcie

Opublikowano

jeden z fajniejszych tutoriali, nie znam sie na gra nasusem bo nie przepadam za tym champem ale jak czytalem poradnik to wszystko ladnie opisane. ew. mozesz dopisac ze Q nasua resetuje AA. czyli aa-q-aa :)

Opublikowano

Poradnik ładny. Aczkolwiek jest błąd. Rozdawanie 'skilli' nie 'skillów'. Poza tym jest good.

Gość koxxxik12
Opublikowano

Poradnik jest bardzo dobry ,ale polecam składać zawsze lodową rękawice ,daje cdr mane ,tankowatość i dużo większy dmg z q

Opublikowano

Zaktualizowałem troche poradnik, był błąd, że nie wszystkie tematy byly na niebiesko - poprawiłem to, rozpisałem się troche co do budowania itemów oraz dodałem lodowa rekawice i moc trójcy do itemow które można kupić
Dzięki za wszystkie pozytywne komentarze :)

Opublikowano

go jedzie wszystko z burstem nasusua

odciecie od farmy = counter

wiec nie mow ze nie jest kontrowalny bo jest i to bardzo prostona topie

w jungli lepiej se radzi

tut ogolnie dobry ,itemki nic do zarzucenia

nie wspomniales by robic barona czy drake z ultem bo zadaje te % w ich i bardzo szybko sie je robi

tut dobry ,praktycznie nic do zarzucenia

­

Opublikowano

Tylko jak nasus umie grać to nie będzie pushował lini z skillów jedynie last hittował z Q to w końcu będzie mogł bezpiecznie farmić pod swoja wieżą, wtedy nie wygra lini, ale też jej nie przegra, a w late game i tak zrobi więcej niż dużo osób na których był przeciwko, a jak coś ma bursta to nasus składa resisty, jak przeżyje bursta to może się wyhealować i oddać wrogowi troche dmg, chyba, że będzie miał kogoś jak ryze to będzie mu trudniej (niskie cd, sustain, ranged). Też chodzi mi o to, że zwykle jak postac jest kontrowana to po prostu jest slaba w late game, bo na lini jej slabo szlo, ale nasus nie bedzie slaby w late game, a wrecz przeciwnie - bedzie silniejszy

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik. Do kontr dodałbym

Jax - może nas ogłuszyć, obić i odskoczyć. Unika też naszych Q. Mocny w late.

Garen - zbuduje deffa i nasze skille nie będą mu nic robić, obijemy go z Q to wróci po paru sekundach z odnowionym hp

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

To tak, Jaxa nie wpisze bo on polega na autoatakach w bitwach, a my mozemy na niego uzyc W i bedzie slaby, fakt, ze moze nas harrasowac ale ze swojego WQ nie ma tak malego cooldowna, a wiec zdazymy to uleczyc, wedlug mnie ta linie wygra osoba ktora ma wiecej "skilla" jax nie kontruje nasusa, ale takze nasus jaxa tez nie, nasus moze kupic lodowe serce ktore spowalnia att. speed i z swoim W jax mu nic nie moze zrobic
Garen to dla nas dobra linia, do 6 lvla musimy uwazac nie walczyc, gdy zlozymy duzo armora to po prostu on nas obije sie cofnie ( duze cooldowny, zeby passyw mu sie wlaczyl ) my to uleczymy on tez uleczy to co my mu zrobilismy i po prostu jest to farm lane, znowu nikt nikogo nie contruje gorzej jak garen jest nastawiony na kille wtedy sklada cos pod ad/przebicie i bedziemy musieli raczej farmic pod wieza - Dodam go :P

Opublikowano

TUT bardzo dobry , wszystko jasno opisane , dobry build , ładnie opisane itemy sytuacyjne oraz ciekawie rozpisane wszystkie fazy gier . Oby tak dalej ! :)

Opublikowano

To tak, Jaxa nie wpisze bo on polega na autoatakach w bitwach, a my mozemy na niego uzyc W i bedzie slaby, fakt, ze moze nas harrasowac ale ze swojego WQ nie ma tak malego cooldowna, a wiec zdazymy to uleczyc, wedlug mnie ta linie wygra osoba ktora ma wiecej "skilla" jax nie kontruje nasusa, ale takze nasus jaxa tez nie, nasus moze kupic lodowe serce ktore spowalnia att. speed i z swoim W jax mu nic nie moze zrobic

Garen to dla nas dobra linia, do 6 lvla musimy uwazac nie walczyc, gdy zlozymy duzo armora to po prostu on nas obije sie cofnie ( duze cooldowny, zeby passyw mu sie wlaczyl ) my to uleczymy on tez uleczy to co my mu zrobilismy i po prostu jest to farm lane, znowu nikt nikogo nie contruje gorzej jak garen jest nastawiony na kille wtedy sklada cos pod ad/przebicie i bedziemy musieli raczej farmic pod wieza - Dodam go :P

jak tylko podejdzisz do creepa to garen Q+E i jedyne co możesz zrobić to go spowolnić nawet nie sfarmisz

<>

Opublikowano

Tak, po 2 takich harrasach od tego garena miniony się pushuja i są przy twojej wieży i wtedy garen ciebie nie może zdivowac a ty spokojnie farmisz, zbudujesz se, że będziesz miał z 200 armora i garen ci nic nie zrobi ( ty mu zapewne też nic )

Opublikowano

czek czek czek.... max na nasusa "q" to słaby wybór, maxujemy "e", za duzo many zjada ? kup więcej many :) 2 max to "q" a następnie "w". Nasus już niszczy na 8 lvl lee sina.

loool gramy chyba w inną grę, "Q" garena usuwa slowy itd, nice.

poradnik ? 4/10.

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

@Up
Maxujesz na nasusa Q bo z 8 sekund cooldown spada do 4 sekund
Slepy czy czytac nie umiesz?

ogolnie nasz skill W moze byc "wylaczony" przez garena Q ( usuwa wszystkie efekty spowolnien )

Juz na 8 lvlu, pozdro jak se pograsz do 8 lvla gdy lee sin cie moze pod wieza nawet harrasowac, a z bliska to nie ma co probowac
Maxujac E i kupujac many opozniasz swoj build, na poczatku TAK CZY SIAK bedzie cie ten skill sporo kosztowal a wiec nie widze po co maxowac E, w late game i tak problemow nie mamy z mana nawet bez itemow pod mane
To co piszesz moze byc dobre, ale zobacz tez build, jak ja tak skladam, mozliwe, ze masz racje, ale nie na moim buildzie

Opublikowano

@Up

Maxujesz na nasusa Q bo z 8 sekund cooldown spada do 4 sekund

Slepy czy czytac nie umiesz?

Juz na 8 lvlu, pozdro jak se pograsz do 8 lvla gdy lee sin cie moze pod wieza nawet harrasowac, a z bliska to nie ma co probowac

Maxujac E i kupujac many opozniasz swoj build, na poczatku TAK CZY SIAK bedzie cie ten skill sporo kosztowal a wiec nie widze po co maxowac E, w late game i tak problemow nie mamy z mana nawet bez itemow pod mane

To co piszesz moze byc dobre, ale zobacz tez build, jak ja tak skladam, mozliwe, ze masz racje, ale nie na moim buildzie

"Se" po co ? nie ma takiego słowa ...

Gdybym był ślepy albo czytać bym nie umiał, to bym nie wypisał Ci tamtych rzeczy, ani bym nie wszedł na te forum pzdr elo iks de

do 8 lvl lee nic Ci nie zrobi, chyba, że jest sie kompletnym kretynem, i jak Cie diveuje to nie rzucasz "w" tylko uciekasz.

Build beznadziejny (według mnie)

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Jak cie divuje? czy ja cos pisze o divowaniu czy o harrasie? harras to nie znaczy... czytanie ze zrozumieniem
BTW nie musisz już nic pisac a jakby moderator mógł usunąć te posty to byłbym wdzięczny bo niepotrzebna kłótnia się zaczyna
Napisałem MOJĄ OPINIE O TY JAK SIĘ GO POWINNO BUDOWAĆ nie podoba ci sie to zrob inny poradnik, zobaczymy czy bedzie lepszy, bo jakby wypisywac wszystkie rodzaje buildow to moglbym wypisac na ap, ad, offtanka, a nie tylko tanka, ale według mnie nasus jako tank jest najlepszy.

Opublikowano

Mało gram Nasusem ale jeśli już gram to na buildzie zbliżonym do tego. Nie jest zły ale widziałem lepsze.

Ogółem to 5/10

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

14. Dlaczego Nasus?

Jest to bardzo mocna postać w late game, którą łatwo carrować gry, dobrze grana nigdy nie będzie useless, nawet jego base przelicznik z ulti jest wystarczający aby nie być useless(5% max hp na sekunde przez 15 sekund daje nam razem 75% max hp :OO, ale w ciągu tych 15 sekund), oraz oczywiście free exhaust, obniżenie armora całemu enemy teamowi(możliwość)

Spoko, ale nie zawsze dochodzi się do Late game. Nasus nie jest bezpiecznym wyborem na soloq, gdyż nie będziesz w stanie pomóc drużynie w mid game. Za mało kontr, brakuje tutaj Dariusa, Nayce, Rengar - głównie chodzi o sposób grania, bo Nasus dowala prawie z każdym toperem.

Dodatkowo bardzo słabe itemki początkowe. Kupujemy Naszyjnik na reg many/hp + 1x ward + czerw/niebieskie potki.

Dodatkowo zawsze składamy Lodową rękawice, nawet jeżeli przeciwnik jest AP bo to jest nasze główne źródło dmg z itemków. Tak samo jest w przypadku Oblicze ducha - składamy to nawet jeżeli jest AD przeciwnik. To są nasze CORE.

Opublikowano

Co racja to racja, bezpiecznym to nie wiem... mi tam zawsze dobrze z nim idzie, czasami team se nie radzi to w mid game trzeba pomoc i nie widze problemu, po prostu bedziesz mial slabsza farme, ale trzeba czasem pomagac... Kontry, darius mnie cisnął, na szczęście my mamy sustaina, on nie i jak przeżyjemy jego bursta to mozemy sie wyhealowac ( oczywiscie musimy mu oddawac dmg aby nie mial free dmg'u na nas ) no i po prostu tak ostatnio w miare wygrałem, dawałem mu się harrasowac lekko z Q aby spushował linie wtedy 2 razy jungler przyszedł i zaczynałem z nim mocno wygrywac, możliwe, że to był słaby darius. Jayce nie wiem, rengar - możliwe, że byśmy wygrali tą linie, bo przeciez redukcja att. speedu jest bardzo dobra, aczkolwiek se tak mysle ze jego QQ combo byłoby dla nas za silne i nie potrzebowałby na nas nawet autoattackow by wygrac trade - musiałbym spróbowac pograć przeciwko niemu
Słabe itemki początkowe. ostatnio kupowałem tak jak piszesz, ale potem zauważyłem, że te koraliki naprawde mało dają... 1 many na sekunde gdy nasze Q które musimy farmić co 8 sekund zabiera 40, a zwykle z teleportem i tak sie cofam blisko 6-8 lvla ( gdy juz mam malo hp i many ). Przeciwko AP to juz lepiej zamiast lodowej zlozyc chyba moc trojcy... wiekszy dmg i daje inne rzeczy, a nie niepotrzebny dla nas armor, chodziło mi tu o to, że cały przeciwny team jest AP lub mają 1 słabego bardzo AD, bo jak maja tych 2 ad nie na mojej lini to oczywiscie ze to kupuje. Oblicze ducha tak samo jak lodowa, czesto to skladam ale tak naprawde nie zawsze mi to potrzeba gdy maja 1 slabego AP to juz wole dodatkowe lodowe serce zamiast tego

Opublikowano

nie lepiej jak grasz na jakiegoś ap zacząć z itemkiem co daje mr, te coś do merkurków nie pamiętam dokładnie nazwy ale wiesz o co mi chodzi, lepiej z tym zacząć i potkami

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Pisałeś, że Nasus jest dobry Late game i to jest oczywiste, jednak u postaci z potężnym Late kupuje się itemki, które nam to wzmocnią. U Nasusa składamy Oblicze ducha nawet jak nas ciśnie AD toper, bo ten item daje nam ogromny heal oraz przyjemną redukcję cdn. Wydaje mi się, że powinieneś napisać core itemki, bo ktoś przeczyta ten poradnik, i nie kupi ani Rękawicy ani Moc 3. Dodatkowo za dużo itemków dałeś, bo nikt nie będzie umiał wybrać.

Opublikowano

Pisałeś, że Nasus jest dobry Late game i to jest oczywiste, jednak u postaci z potężnym Late kupuje się itemki, które nam to wzmocnią. U Nasusa składamy Oblicze ducha nawet jak nas ciśnie AD toper, bo ten item daje nam ogromny heal oraz przyjemną redukcję cdn. Wydaje mi się, że powinieneś napisać core itemki, bo ktoś przeczyta ten poradnik, i nie kupi ani Rękawicy ani Moc 3. Dodatkowo za dużo itemków dałeś, bo nikt nie będzie umiał wybrać.

od wprowadzenia rękawicy nie składa się tf na nasusie bo jest to po prostu słaby item teraz na nim :P

Co do Nasusa - lepiej aktualnie sprawdza się w dzungli, stacki wychodza podobnie a ganki ma niesamowite.

• 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...