Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana procesorka na socket LGA775

Pinkie Pie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

otóż: posiadam niezbyt dobry procesorek od intela, a mianowicie Dual core E2220 2,4GHZ(2rdzenie). Płyta głowna to gigabyte GA-G31M-s2l. Chciałbym wymienić go na Core 2 Duo E8600 (3.33ghz, także dwie rdzenie). Pytanie brzmi, ( a właściwie brzmią ) następująco - czy taka płyta głowna uciągnie ten procesor, oraz czy kupować boxa ( z wentylatorem etc ) czy może chłodzenie z wcześniejszego Dual Core E22220 wystarcy i kupować sam procesor? Oczywiście narazie nie myślę o żadnym podkręcaniu. Proszę o dosyć fachową pomoc, ponieważ nie jestem zbytnio obeznany z tych sprawdach ( procesory, płyty główne... ).

Member | Mentor Minecraft

nothing else.

Opublikowano

@UP, raczej nie mam wyboru :/

@BarTeXiN, a co tu więcej podawać...

Płyta główna: gigabyte GA-G31M-s2l

Procesor: Intel Pentium E2220

Karta Graficzna: ATI RADEON 3450

Ram: DDR2 Hynix 2GB, DDR2 Hynix 1GB

Dysk: ExcelStor 250GB SATA2 (HDD?)

@EDIT: a może Intel Pentium Extreme 965? (3.73ghz, 2rdzenie, 4wątki). Co o nim sądzicie?

nothing else.

Opublikowano

A mój ram ddr2 w to wejdzie? Bo widze ze tam ddr3 jest.

@EDIT: A może kupię płytę Asus M5A78L-M LX i do tego procek Amd X6 FX-6350 ( 6 x 3.9ghz) ?

nothing else.

Opublikowano

Już nic nie rozumiem. Dobra, mam ostatnie pytanie.

Chyba jednak zdecyduje się na kupno procka Amd X6 FX-6350 (6x 3.9ghz) i płyty głównej ASRock N68C-GS FX. Zbytnio się na tym nie znam, więc spytam; czy mój ATI Radeon 3450 pójdzie na tej płycie? I czy w ogóle to wszystko będzie razem działać i jakoś się "trzymać" czy musze dokupywać jakieś zasilacze etc.

ps; Czym różni się socket AM3 od AM3+ i czy procek pod AM3 wejdzie na AM3+?

nothing else.

Opublikowano

@UP Podaj jaki zasilacz bo bez markowego to strach kupywać jakiś komputer. Do tego jeszcze dodaj jakieś 90 zł minimum na Fera PRO (Chłodzenie) chyba że masz.

Opublikowano

@UP

1. Zasilacz w jakim sensie? ( kabel zasilający, czy jak ). Sorki ale nie znam się na tym aż tak ;]

2. Chłodzenie z boxu nie starczy?

nothing else.

Opublikowano

@UP Otwórz obudowe i musi być taka skrzynka z niej idą wszystkie kable powiedz co jest na niej napisane.

Chłodzenie z boxu nigdy sie nie nadaje do oc a FX bez oc to jest totalny shit.

Opublikowano

Ale bez overclockingu chyba te chłodzenie z boxu da rade, nie? ;)

http://scr.hu/0mvp/evm6r - masz tutaj skan całej specyfikacji technicznej mojego starucha :D A co do zasilacza to postaram się zaraz sprawdzić.

ps: co z tą kartą graficzną - da radę z takim cpu i płytą?

nothing else.

Opublikowano

@UP Bez oc da rade ale FX nie opłaca sie trzymać na standardowym taktowaniu niektórzy robią po 5GHz.

@Edit O jaką karte ci chodzi?

Opublikowano

A co sądzisz o trochę nowszym - Q9400?

Nie oplaca sie za drogi jest. Ja teraz kupie do mojego Q6600 za ~200 zl. A jak chcesz to nie kupuj tego 6 jajkowego ja bym polecal Phenoma II X4 965 BE.

Zasilka to chyba Chieftec. ale pasowalo by ja wymienic na SilentiumPC Deus G1 500w mocna linia 12v.

Co do grafy to lipa. Jak masz kase to mozesz kupic uzywke GTX 460 koszt 330zl w gore.

I tego Phenomka czy FX ale zaraz pewnie znajda sie tacy co bd mowic zebys kupil Intela i3.

Opublikowano

@UP, tak jak już przed chwilą napisałem, ostatecznie decyduje się na amd x6 fx-6350 i płytę główną ASRock N68C-GS FX. Da radę z tą moją kartą graficzną (narazie nie mam funduszy żeby zmienić) i z tym zasilaczem 350w?

nothing else.

Opublikowano

Nie kupuj fxa. Zasilacz do zmiany, ale w twój komputer sie nie oplaca inwestować bo zlom masz i wszystko jest do wymiany - począwszy od procka/karty/zasilacza skończywszy na obudowie.

poza tym ciekaw jestem jak chcesz wlozyc swój ram do tej plyty pod to gowno zwane fx.. Ciekaweee.

jak chcesz zmienić na fxa to musisz zmienic ram, obudowe, zasilacz - po prostu bez tych czesci komputer sie nie wlaczy. A ta twoja karta graficzna to zlom pod pasjansa.

hohohehehohohihihehehohohuhu

Opublikowano

FX jest nieopłacalnym wyborem pod gry i programy korzystające z jednego rdzenia.

W cenie jego O/C i tak masz Xeona na tanim MOBO.

Ale pod gry 3350P + MSi H61M-P20/Gigabyte B75M-D3V + 4GB RAM DDR3 i masz wydajniejszy zestaw (chłodzenia nie musisz kupować).

Ten FX jest mniej więcej porównywalny do i3 (po O/C go przegania).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...