Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Piec z kompa !

Aziraal321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czemu ale mi sie zrobił piec z kompa, do tego na kracie graficznej moge sobie robić tosty albo coś w tym stylu, tak samo na zasilaczu, nie wiem czemu ! wczoraj sobie czyściłem wentylatorki zmiotką od szufelki x_x.... podpięte wszystko tak jak powinno a dalej mi sie grzeje, dajmy przykład... gram w GTA:Sa/Metin2 i DOSŁOWNIE po 2 minutach komp jest cały zgrzany... wentylatorek mam maluśki na karcie graf.

https://www.google.pl/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&docid=22MYCzL7lYllGM&tbnid=w1CmfTAtuojuiM:&ved=0CAUQjRw&url=http%3A%2F%2Fbenchit.pl%2Fkarty%2Bgraficzne%2FATI%2FRadeon%2FHD%2B3850%2F-%2F512&ei=pYjmUa_jNJK00QWXuIG4Ag&bvm=bv.49405654,d.d2k&psig=AFQjCNHnOPyDD7Lz4Vvdc76bRNF9qoXkbA&ust=1374149154172295

Długi link bo to googlowy od obrazku mojej karty graf, identyczna jest tylko bez tego pierdolnika chroniącego, nawet teraz jak siedze na mpc ( tylko i mam włączonego antwyriusa) sie komp grzeje -,- doradźcie co mam zrobić, wymienić paste termo. to ja wiem ale co z chłodzeniem....

Tutaj do tego widać ile mam procesów -,-

Procesor intel core 2 quad q6600

Karta graf Ati radeon hd 3850

zasilacz 400w

post-458746-0-39118100-1374063090.png

Opublikowano

A na jakich obrotach chodzi procesor? I czy coś ostatnio instalowałeś. Niby w procesach tego nie widać (masz ich normalną ilość nawet mało bym powiedział) Nie raz doinstaluje się programik, który podłącza twój komputer do programu seti i twój komputer wykonuje obliczenia i wysyła je na inny serwer.

No i sprawdź czy tak się dzieje nawet jak komputer sobie stoi po prostu bez odpalania programów.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Ostatnio instalowałem YTDownloader/Avasta i ściągałem jednego metina i gta:sa i Arctic Combat taka gierka fps, a o co ci chodzi z sprawdzeniem obrotów procesora ? jak to sprawdzić ?

Opublikowano

zakładka wydajność i tam będziesz widział na ile % aktualnie działa procesor. Tylko nie włączaj żadnych programów, najlepiej uruchom go ponownie i odpal menedżer i wtedy patrz. Jeśli będzie od razu na 100% no to jakiś programik coś takiego jak napisałem wcześniej.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Restartnąłem kompa i jak załączyłem menedżer to było 18 % a tu jest jak gram w metka %

Doradźcie mi czym schłodzić tego antyka bo ja nie mam pomysłu ew. wiatrak z punto do kompa x_x

post-458746-0-17106600-1374066481_thumb.png

Opublikowano

No to wychodzi na to że się grzeje. Możesz wyczyścić sprężonym powietrzem. I zostawić otwarty bok komputera żeby była lepsza cyrkulacja powietrza.

Opublikowano

To może wina tego że jak jest komputer to z boku jest decha od biurka na polowe obudowy w góre i może przez to powietrze ciepłe się tli na dole i zamula chłodzenie ?

post-458746-0-94830500-1374070901_thumb.png

Opublikowano

Chłopie, kompa musisz mieć co najmniej 15 cm z kazdej strony, najlepiej, zeby komp miał all przewiew, tez tak mam i mi sie grzeje, dlatego zamierzam kupic specjalne biurko pod kompa, ale zawsze moze byc tez wina collerów. Bo chłodne powietrze, tak jak mówisz, z dołu idzie, a pozniej do góry ciepłe, dlatego robią teraz coraz więcej obudów z zasilaczami na dole.

Tu jest taka obudowa Np: Maingear:

post-893572-0-50752800-1374073210.png

Opublikowano

Ja mam kompa z jednej strony 6cm, a z drugiej 3cm i mam temperatury w normie. Stary komputer stał tak samo i też nie było problemów. Więc ta teoria u mnie się nie sprawdza.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Zacznijmy może od tego jakie masz temperatury... Zrób screen z HWMonitor po kilkunastu minutach gry. Co do tego biurka, na śmietnik albo do modyfikacji.

Opublikowano

Bozydar, jeśli mam kompa z 1050 watt zasilaczem, 350 watt Karta Graficzna 150 watt procesorem, no to sorry, u mnie sie sprawdza. Moze rzeczywiscie, temperatury. Ale i tak musi być przewiew. I tym sie kieruj. Tylko Karta gorąca, czy Zasilacz tez?

Opublikowano

Jak masz taki sprzęt to aż nie chce mi się wierzyć, że masz chłodzenie na powietrzu.. Chociaż może i to prawda, że musi być jakaś przerwa, nie sprawdzałem.

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Ja już kur*a pier*olca dostaje... przeglądam neta dotykam karty a tu +25... teraz ide zrobić ss'a HWmonitorem po (5minutach gry w metina)

Wyniki hw monitor

do tego podstawiłem pod kompa pare gier aby podwyżyć tego kompa żeby powietrze nie zamulało na dole komputera

post-458746-0-47530800-1374075003_thumb.png

Opublikowano

Jeśli to jest temperatura podczas gry jest ona na poziomie jaki można spokojnie zaakceptować.

Opublikowano

ale i tak przecież czuć po dotknięciu karty że przegrzewa sie (moim zdaniem) nie wiem jak tam informatyków

Tylko powiedz mi jeszcze jaki wentylator dodać do mojego kompa aby był chłodniejszy

Opublikowano

Ale po co ty chcesz coś ruszać, rozbierz go wszystko dokładnie przedmuchaj i wyczyść, możesz zmienić pastę termoprzewodzącą i tyle.

Opublikowano

No bo ten wiatraczek od tej karty jest za słaby a ja już znam tego kompa, więc jak wcześniej grałem to mi tak nie buczał tymi wiatrolami tylko chodził cichutko przy jednym otwartym metinie, a teraz otworze jednego metina to wiatraki popierniczają tak jak bym miał trzy metiny

Opublikowano

Bo wyschła stara pasta albo jest tam pełno kurzu. Przez to temperatura jest większa i dlatego WENTYLATORY kręcą się szybciej.

Opublikowano

Czytać potrafisz ? Zmień pastę termo przewodzącą i wszystko dobrze wyczyść a nie podmuchałeś 2 razy i na oko czysto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...