Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z Kabelkami :/

Glassiak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wzialem sie za robienie wiatracka na USB dla kuzyna ze starego PC'ta i wszystko adnie tylko jest jeden problem. chce pomaczyc kabelki ale nie wiem ktory z ktorym.

przy wiatracznu mam:

-czerwony

-czarny

Przy kabelku USB mam:

-zielony

-niebieski

-zolty

-bialy

Za podpowiedz(jesli bedzie dzialalo) daje az x7 "+"!!

!!UWAGA!! srawidzilem ile V ma wiatraczek i ile ma port USB, zgadza sie wszystko, nie chce zeby mi wyjebalo kompa w góre przy zwarciu!

wszystko bede laczyl poprzez kostke! (wkladam kabelek z jednej strony zakrecam srubke, wkladam z drugiej strony i znowu zakrecam itd.)

refresh

@refresh

Opublikowano

Na kolory trudno będzie, ale spróbuj zrobić różne kombinacje połączeń tych kabli np. czerwony z żółtym, czarny z białym itp. Zwarcia nie będzie, bo też kiedyś bawiłem się w podłączanie wiatraka do prądu i nic się nie stało ;) Raz oszalałem i z niewiedzy włożyłem kable do innego kabla do drukarki :P

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPMnXYMPPv67U4yOGTLSIafhiV1auMDL7KxB7joGtJzt4yGBbbLA To samo co to

Było zwarcie, wiatrak spalił się :) No ale to ma moc jak z gniazdka (255V), a gniazdo USB ma 5V. Zazwyczaj te wiatraki napędzałem przez baterię 12V.

Kompa nie wyjebie, bo port USB ma stałe napięcie 5V

Edit: Później napisz jakie są efekty ;)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Na kolory trudno będzie, ale spróbuj zrobić różne kombinacje połączeń tych kabli np. czerwony z żółtym, czarny z białym itp. Zwarcia nie będzie, bo też kiedyś bawiłem się w podłączanie wiatraka do prądu i nic się nie stało ;) Raz oszalałem i z niewiedzy włożyłem kable do innego kabla do drukarki :P

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRPMnXYMPPv67U4yOGTLSIafhiV1auMDL7KxB7joGtJzt4yGBbbLA To samo co to

Było zwarcie, wiatrak spalił się :) No ale to ma moc jak z gniazdka (255V), a gniazdo USB ma 5V. Zazwyczaj te wiatraki napędzałem przez baterię 12V.

Kompa nie wyjebie, bo port USB ma stałe napięcie 5V

Sprobuje :P

Opublikowano

wiatrak podłącza się pod MOLEX czarny i żółty ( +12 V ) a nie USB !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

wiatrak podłącza się pod MOLEX czarny i żółty ( +12 V ) a nie USB !

czyli jak? to ma byc wiatraczek zewnetrzyny jbc. i nie ze ma chlodzic komputer tylko mnie... (jak nie zda egzaminu to zrobie mini odkurzacz na USB, bo lubie eksperymentowac :D)

Opublikowano

Po pierwsze nie wiatraczek a wentylator. Jak podlaczysz pod usb to bedzie mial nizsze obroty i tyle, podejrzewam ze to standardowa 80-tka o mocy okolo 2W, czyli nie powinno zaszkodzic dla twojej plyty glownej. Prawdopodobnie bialy to bedzie +5v, a niebieski GND, ale najpierw miernik w reke i sprawdzasz po kolei, tak jak wczesniej napisano.

Opublikowano

skoro pisze ze ma wiatrak ze starego pc to tylko na 12 V na usb ledwo będzie łaził i tylko bezsensownie obciążał to napięcie i port

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Dobra, zrobilem tak jak mi radzili czyli sprawdzalem kazdy kabelek i dziala ale jak sie rozkreci na max. to nie wiem czy ma 30obrotow/minuta...

podpiolem tez pod stara ladowarke z obcieta koncowka i to samo...

powie ktos jak podpiac pod tego MOLEX'a i co to wgl. jest oraz gdzie go moge dostac?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...