Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] System operacyjny

barej123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się Was zapytać co się 'usuwa' z komputera jak zmieniam sam system operacyjny z Windows XP na Windows 7/8 (+ napiszcie, który kupić, bo niektórzy mówią, że 7 lepszy, inni 8 itp.)? Ogólnie chodzi mi o to, czy np. zostaną rzeczy z pulpitu, czy po prostu zostanie mój dysk C: a inne już nie? Wytłumaczcie, jak możecie, bo jestem w tym temacie zielony...

Arayu_eune_67_3_logo.png

Opublikowano

yy jezeli bedziesz go formatowal to znikna , ale jezeli komputer nie byl dawno formatowany i wlasnie chcesz zmienic windowsa to najlepsza okazja wiec warto yebnac fomata, wazne pliki zawsze mozesz skopiowac na pendriva/badz jakis inny nosnik i bedzie okey.

mozesz tez zainstalowac na innej partycji nowego windowsa jednak nie wiem czy to bedzie mozliwe z tymi wersjami windowsow, pozatym 2 windowsy spowolnily by komputer , jezeli masz viste mozesz uaktualnic go do 7 za darmo na legalu wtedy wszystko ci zostanie poprostu zmieni sie windows ,

Osobiscie polecam windowsa 7 gdyz jest najwydajniejszy i prostszy ,jezeli nie mialo sie nigdy stycznosci z windowsem 8 to jest troche ogarniania

Ale czasem nie wiem czy nie wyszla jakas łatka do 8'emki poczytaj i zobacz jak oceniaja tego windowsa

rowniez zalerzy to wszystko od twojego komputera ,na slabym sprzecie nie radzil bym instaloac najnowszysch systemow

Opublikowano

yy jezeli bedziesz go formatowal to znikna , ale jezeli komputer nie byl dawno formatowany i wlasnie chcesz zmienic windowsa to najlepsza okazja wiec warto yebnac fomata, wazne pliki zawsze mozesz skopiowac na pendriva/badz jakis inny nosnik i bedzie okey.

mozesz tez zainstalowac na innej partycji nowego windowsa jednak nie wiem czy to bedzie mozliwe z tymi wersjami windowsow, pozatym 2 windowsy spowolnily by komputer , jezeli masz viste mozesz uaktualnic go do 7 za darmo na legalu wtedy wszystko ci zostanie poprostu zmieni sie windows ,

Osobiscie polecam windowsa 7 gdyz jest najwydajniejszy i prostszy ,jezeli nie mialo sie nigdy stycznosci z windowsem 8 to jest troche ogarniania

Ale czasem nie wiem czy nie wyszla jakas łatka do 8'emki poczytaj i zobacz jak oceniaja tego windowsa

rowniez zalerzy to wszystko od twojego komputera ,na slabym sprzecie nie radzil bym instaloac najnowszysch systemow

Ciekawe jaka to ta darmowa aktualizacja z visty do W7.... Po drugie może mieć i 4 systemy operacyjne na jednym komputerze i nie zrobi to różnicy ponieważ na raz działa tylko jeden z nich. W benchmarkach Windows 8 jest szybszy od Windows 7.

@TOP

Podaj jakiego masz kompa bo nie raz nie opłaca się zmieniać systemu bo może komputer będzie za slaby. I lepiej walnąć formata czyli robiąc go czyścisz cały dysk nic na nim nie zostaje, a ważne rzeczy możesz skopiować sobie na pendriva.

Co do wyboru systemu pomijając już wydajność twojego PC. Windows 8 będzie dobrym wyborem ma dłuższy okres wsparcia i Microsoft skupia się tylko na nim już pomijając nawet Windows 7 np. Najnowszy Directx.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Ciekawe jaka to ta darmowa aktualizacja z visty do W7.... Po drugie może mieć i 4 systemy operacyjne na jednym komputerze i nie zrobi to różnicy ponieważ na raz działa tylko jeden z nich. W benchmarkach Windows 8 jest szybszy od Windows 7.

-Zasady darmowego przechodzenia z Visty na Windows 7

Microsoft uruchomił program darmowej aktualizacji dla użytkowników, którzy na kilka miesięcy przed premierą windows 7 kupili komputer z preinstalowaną Vistą.

Żeby uzyskać możliwość darmowej migracji do "siódemki", komputer musi spełnić następujące warunki:

Komputer musi być nowy, zakupiony pomiędzy 26 czerwca 2009 r. a 31 stycznia 2010 r.

Na obudowie komputera znajduje się certyfikat autentyczności Visty (COA).

Vista jest w wersji Home Premium, Business oraz Ultimate

Nie jest to komputer firmowy (dla firm istnieje osobny program "Microsoft Volume Licensing")

Prosze bardzo

-kilka systemow moze spowalniac komputer , chodzby przez zajmowanie glupiego miejsca na dysku

-Co do 8'ki moze i jest szybsza nie znam sie na tym systemie wiec nie potrzebnie sie wypowiadam

Opublikowano

-Zasady darmowego przechodzenia z Visty na Windows 7

Microsoft uruchomił program darmowej aktualizacji dla użytkowników, którzy na kilka miesięcy przed premierą windows 7 kupili komputer z preinstalowaną Vistą.

Żeby uzyskać możliwość darmowej migracji do "siódemki", komputer musi spełnić następujące warunki:

Komputer musi być nowy, zakupiony pomiędzy 26 czerwca 2009 r. a 31 stycznia 2010 r.

Na obudowie komputera znajduje się certyfikat autentyczności Visty (COA).

Vista jest w wersji Home Premium, Business oraz Ultimate

Nie jest to komputer firmowy (dla firm istnieje osobny program "Microsoft Volume Licensing")

Prosze bardzo

-kilka systemow moze spowalniac komputer , chodzby przez zajmowanie glupiego miejsca na dysku

-Co do 8'ki moze i jest szybsza nie znam sie na tym systemie wiec nie potrzebnie sie wypowiadam

Przecież logiczne że będą zajmować miejsce na dysku.... Ale to tylko miejsce na nim. Dobra faktycznie jest coś takiego z przejściem tak samo było z Windows 7 na Windows 8... Ale skąd wiesz że on akurat wtedy zakupił komputer?

Ja teraz na kompie mam 3 systemy ( Windows 7 - Windows 8 - Windows 8.1) i każdy śmiga.

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Ok, dzięki za odp. Co do kompa, macie: (nie wiem czy wszystko podam, zielony jestem w tym jak już mówiłem)

Intel Core 2 Duo CPU

E8400 3.00 GHz

3.00 GHz, 3.25 GB RAM

Pamięć 3328 RAM

DirectX 9.0

Karta graf. NVIDIA GeForce 9600 GT

Arayu_eune_67_3_logo.png

Opublikowano

"darmowe' przejście z Visty na w7 wcale nie jest takie darmowe, trzeba było posiadać windows XP ( legalny serial ) albo downgardowany system z wisty na XP , na dodatek opłacić sobie koszty przesyłki nowej płytki i certyfikatów ok 29 euro ( ok 120 zł )

na dodatek dotyczyło TYLKO sprzętów typu laptopy albo komputerów wyprodukowanych/sygnowanych w całości przez wytwórcę, np Asus, HP Dell i aktualnie praktycznie nie ma go poza starymi modelami laptopów z preinstalowana Vistą

dowolna ilość systemów może byc na dyskach i w niczym to nie przeszkadza innemu systemowi poza zajętym miejscem na dysku

warto kupić w8 UPGRADE, wszystkie programy, ustawienia zostaną przeniesione na nowy system

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...