Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Coś przejmuje kontrole nad moim komputerem ?

Nnnoooo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, więc tak.

Dzisiaj grając sobie na platformie steam, w l4d2 gra się wyłączyła i steam również, następnie na kamerce zaświeciło się niebieska dioda, informująca, że kamerka jest włączona. Wcześniej było, że kamerka się włączała sama i włączyła mi się strona "go to sleep" która mnie wystraszyła. Nie wiem co jest dokładnie grane, dlatego pytam się was, czy ktoś mógłby przejąć nad moim komputerem kontrole ? że może włączać sobie moją kamerkę i włączać mi strony.

Opublikowano

Tak jest taka możliwość. Przeskanuj dokładnie komputer swoim antywirusem. Zobaczymy czy coś wykryje.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Skanowałem moim avastem ale nic nie wykazało. Mógłbyś mi wytłumaczyć co to jest skan mbam ?

Opublikowano

Ktoś może z kolegów robił ci cos przy kompie? Może ktoś dla żartów podesłał ci napisanego wirusa który przejmuje komputer. I teraz się bawi.

EDIT: SKAN MBAM

http://www.malwarebytes.org/

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Pamiętam, że wyłączałem anty vira, żeby pobrać czity, które tak nie działały. Może dlatego ?

Już robie skan mbam

Opublikowano
Oto logi ze skanu mbam:

Malwarebytes Anti-Malware 1.75.0.1300

www.malwarebytes.org

Wersja bazy: v2013.07.14.07

Windows 8 x86 NTFS

Internet Explorer 10.0.9200.16635

Sylwo-PC :: SYLWO221 [administrator]

2013-07-14 23:27:07

MBAM-log-2013-07-15 (00-30-23).txt

Typ skanowania: Pełne skanowanie (C:\|D:\|E:\|)

Zaznaczone opcje skanowania: Pamięć | Rozruch | Rejestr | System plików | Heurystyka/Dodatkowe | Heuristyka/Shuriken | PUP | PUM

Odznaczone opcje skanowania: P2P

Przeskanowano obiektów: 431491

Upłynęło: 1 godzin(y), 3 minut(y),

Wykrytych procesów w pamięci: 0

(Nie znaleziono zagrożeń)

Wykrytych modułów w pamięci: 0

Wykrytych kluczy rejestru: 1

HKCU\Software\DC3_FEXEC (Malware.Trace) -> Nie wykonano akcji.

Wykrytych wartości rejestru: 1

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce|QESOA (Trojan.Inject.VBS) -> Data: C:\Users\Sylwo-PC\QESOA\start.vbs -> Nie wykonano akcji.

Wykryte wpisy rejestru systemowego: 0

wykrytych folderów: 1

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

Wykrytych plików: 25

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-21-6.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-07-1.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-22-7.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-23-1.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-24-2.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-25-3.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-26-4.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-27-5.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-28-6.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-29-7.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-06-30-1.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-01-2.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-02-3.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-03-4.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-04-5.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-05-6.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-06-7.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-08-2.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-09-3.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-10-4.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-11-5.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-12-6.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-13-7.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\AppData\Roaming\dclogs\2013-07-14-1.dc (Stolen.Data) -> Nie wykonano akcji.

C:\Users\Sylwo-PC\QESOA\start.vbs (Trojan.Inject.VBS) -> Nie wykonano akcji.

(zakończone)
Opublikowano

Masz trojana Inject-a. Przenieś to zagrożenie do kwarantanny w tym programie.

EDIT: Te zagrożenie powinno być w zakładce kwarantanna. Usuń je.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

Kliknąłem w programie usuń zaznaczone po czym komputer się zresetował, aby usunąć te pliki.Wielkie dzięki chłopacy, za pomoc. Moglibyście powiedzieć, co dokładnie robił ten trojan, i jak mógł się dostać ?

Opublikowano

Zapewne przez internet. Mógł przejąć całkowitą kontrole nad twoim komputerem.

ps: Dziękuję się przyciskiem Lubię to oraz wybierając najlepszą odpowiedź :P

"Brotherhood of metal"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...