Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Modernizacja] Przeciętny sprzęt do grania

Gość Valze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zmodernizować swój komputer pod kątem gier, tak żeby zagrać np. w Far Cry 3 na niskich. Budżet do wykorzystania to max.300-400zł. Chciałbym mieć ok. 3-4GB ramu, i żeby reszta podzespołów nie "odstawała" od reszty.

Poradźcie mi co zmienić, czy coś podkręcać, w sprawach hardware jestem cienki, więc mówcie do mnie polskim językiem :D

CPU - Z

65241422732593659077.png

#Mam oryginalny system Windows 7 Home Premium BOX, więc upgrade do 64bit jest możliwy.

#Zasilacz: FELL III - 400 ATX Moc: 400 W

Opublikowano

Osobiście powiem że tu nic idzie nic zrobić z tym pc'tem, najlepiej sprzedać go na części + dołożyć aby było 1,5k i kupić coś sensownego.

Bo do tej mobo nic nie wsadzisz. 775 + ddr2..

graphic.png
Opublikowano

Osobiście powiem że tu nic idzie nic zrobić z tym pc'tem, najlepiej sprzedać go na części + dołożyć aby było 1,5k i kupić coś sensownego.

Bo do tej mobo nic nie wsadzisz. 775 + ddr2..

Nie satysfakcjonuję mnie taka odpowiedź.

Mam nadzieję, że jest inna droga bez kupowania nowego PC.

Opublikowano

Nie satysfakcjonuję mnie taka odpowiedź.

Mam nadzieję, że jest inna droga bez kupowania nowego PC.

A kto powiedział nowy pc ? Obudowę możesz zostawić, reszta jest przestarzała. Płyta główna nie obsłuży nowych procesorów ani kart, procesor do dupy że szkoda gadać, ram DDR2 gdy teraz DDR3 to już standard, karta graficzna z 256mb pamięci gdy do nowych gier nawet na najniższych ustawieniach wymagana pamięć w grafice to 1024mb.

Tutaj jest wszystko (oprócz obudowy) do zmiany.

Opublikowano

Feel 3 tragedią nie jest.. Co prawda nic mocnego nie wsadzi ale nie jest to taka seria jak 1 i 2. W sumie ciężko będzie tu coś zmieniać. Bo jak zmieniamy gpu to trzeba i psu, bo starsze modele są bardzo prądożerne. A wtedy zostanie słaby procesor ;/ Nie wiem jak tu zmodernizować ten komp

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

To może od czego zacząć? Co najpierw wymienić?

Opublikowano

To może od czego zacząć? Co najpierw wymienić?

Wszystko. Zaczynając od zasilacza (Feel to Feel, nawet trójka),

graficzna z 256mb pamięci gdy do nowych gier nawet na najniższych ustawieniach wymagana pamięć w grafice to 1024mb.

Zasada "więcej VRAM = wydajniejsza karta graficzna" nie obowiązuje również na tym forum ;>

512MB o ile nie chcemy odpalać gierek na wysokich rozdzielczościach (HD+) starczy. Ale to tak poza tematem :D.

Najpierw polecam wymienić GPU i zasilacz. Dość tanim, sensownym rozwiązaniem na przyszłą rozbudowę będzie Radeon 7770 + Aerocool VP-450/Corsair VS-450. Oczywiście procesor będzie tutaj ograniczał i to bardzo, więc w przyszłości wymiana na Celerona G1610, zakup MSi H61M-P20 i 4GB RAm DDR3 (najtańszym kosztem), przy większej ilości kasy używka i5.

Opublikowano

Wszystko. Zaczynając od zasilacza (Feel to Feel, nawet trójka),

Zasada "więcej VRAM = wydajniejsza karta graficzna" nie obowiązuje również na tym forum ;>

512MB o ile nie chcemy odpalać gierek na wysokich rozdzielczościach (HD+) starczy. Ale to tak poza tematem :D.

Najpierw polecam wymienić GPU i zasilacz. Dość tanim, sensownym rozwiązaniem na przyszłą rozbudowę będzie Radeon 7770 + Aerocool VP-450/Corsair VS-450. Oczywiście procesor będzie tutaj ograniczał i to bardzo, więc w przyszłości wymiana na Celerona G1610, zakup MSi H61M-P20 i 4GB RAm DDR3 (najtańszym kosztem), przy większej ilości kasy używka i5.

No to widzę, że nie warto pakować w grata, który ma już ponad 6 lat. A może mi ktoś złożyć jakiś tani zestaw?

Mam

+dysk

+napęd dvd

+wentylatorek do chłodzenia

Obudowa w opłakanym stanie, dlatego też chciałbym nową.

Na pewno koszt przekroczy dosyć mocno budżet, dla tego poczekam, aż będę miał pieniądze, a może też do tego czasu ceny opadną.

Czyli chcę taki zestaw pamięć ram 4GB i żeby reszta nie odstawała, i była na równym poziomie co pamięć.

Opublikowano

Napęd pod S-ATA ?

Bo w necie mało info, a z tego co wyczytałem to interfejs IDE.

A jak coś to przeżyjesz bez nagrywarki ; >

No i przydałby się budżet, bo łatwiej jest wtedy coś złożyć. Nawet, jeśli ma być zawyżony.

Poza tym lepiej napisz, jak będziesz miał już odłożony jakiś piniondz, bo do tego mogą wyjść budżetowe konstrukcje pod LGA1150.

Opublikowano

Napęd pod S-ATA ?

Bo w necie mało info, a z tego co wyczytałem to interfejs IDE.

A jak coś to przeżyjesz bez nagrywarki ; >

No i przydałby się budżet, bo łatwiej jest wtedy coś złożyć. Nawet, jeśli ma być zawyżony.

Poza tym lepiej napisz, jak będziesz miał już odłożony jakiś piniondz, bo do tego mogą wyjść budżetowe konstrukcje pod LGA1150.

Chyba IDE bo przy ustawianiu bootowania w biosie, gdzieś widziałem ten napis. To ja się najpierw zorientuję, kiedy będę miał większy przypływ gotówki, bo chyba teraz rzeczywiście nie ma sensu myśleć nad tym, skoro może coś lepszego wyjść.

No to cls., ale na pewno odezwę się jeszcze ;) Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...