Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]Płyta do 600zł

Kirito.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam płyty pod haswella do 600zł i się zastanawiam nad MSI Z87 g45 gaming, a Asus Gryphon z87.

MSI ma więcej bajerów typu OC pamięci do 3000Ghz, antylagowy port do neta, dobra dźwiękówka etc, a Asus 5 lat gwarancji, USB boost i inne wydajnościowe bajery.

Byłbym jednak za MSI, od początku w nią celuję, ładny desing, pełno bajerów etc, a Asus jest w podobnej cenie i nie chciałbym kupić czegoś gorszego.

No chyba, że znacie jakieś lepsze płyty w tej cenie?

436951440626370320491.png

Opublikowano

ASUS-y mają lepsze sterowanie zasilaniem (zresztą jakość komponentów również), więc są też automatycznie dużo żywotniejsze.

Pełno takich opinii w sieci, więc ja bym w ASUS'a jakiegoś celował bo to jednak klasa jest.

Opublikowano

Z tego, co wyczytałem na tej stronce

http://lanoc.org/review/motherboards/6529-asus-z87-gryphon-and-armor-kit?start=7

obie płyty są podobne, ASUS ma większą prędkość jeśli chodzi o USB 3.0 i jest minimalnie szybszy w obliczeniowych programach, a MSI ma miminalnie więcej FPS w grach.

Myślę, że te 5lat gwarancji mi się nie przyda, a jednak MSI ma więcej ułatwień i funkcji.

Btw irytuje mnie podawanie informacji o produkcie.

Nawet na stronie producenta mijają się z prawdą, np. w z87 g45 gaming mamy napisane, że obsługuje do 64gb RAM', a po przeczytaniu instrukcji obsługi dowiadujemy się, że 64gb jest obsługiwane tylko w wersji g65.

Wiadomo, że i tak nie będę kupował 64gb RAM'u, ale sam ten fakt jak ludzi "niechcący" oszukują...

436951440626370320491.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...