Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rozpijanie nieletnich?

Aurille

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc tak, siedzimy sobie wczoraj kulturalnie na ławeczce, ledwo zdążyliśmy otworzyć nasze Heinekeny (miejsce publiczne, lecz dozwolone spożywanie alkoholu) i podjeżdża kochana policja.

Wszystko byłoby w porządku gdyby nie to, że jeden z moich kolegów nie miał ukończone 18lat (kończy za kilka miesięcy).

i zaczęło się spisywanie, a jako iż tylko na miałam dokumenty zaczęłam 'współpracować' gdyż niezbyt uśmiechało mi się spędzenie piątkowego wieczoru na komendzie. Resztę znajomych tylko spisali, a do mnie pan policjant tekstem: 'Pani będzie mieć z tego miejsca sprawę o rozpijanie nieletnich'. Ja WTF?!

Dodam, że kolegę wzięli na komisariat gdzie zbadali go alkomatem i wyszło mu 0,00 promila ;>

Nadal się obawiam i mam kilka pytań:

- Jeśli już rozpocznie się sprawa w sądzie co mi grozi tak realnie? Grzywna? Jak wysoka?

- I czy opłaca im się w takiej sytuacji kierować to w ogóle do sądu?

- Mogą mi nabrudzić w papierach?

Dodam, że jest to niby moje pierwsze 'przewinienie'.

tumblr_o19rjjpQB21udwsc5o3_540.gif

.icon_eq.gif

Opublikowano

Czego się bać, pewnie chcą Cię wystraszyć i tyle.

1. Co najwyżej grzywna, ale skoro to twoje pierwsze przewinienie skończy się pewnie na upomnieniu

2. Za takie coś ? Nie

3. Sądząc po naszej pięknej policji mogą coś tam wpisać, ale według mnie to głupota

Opublikowano

Pierdolił głupoty, dostała byś za demoralizację... A jak Twój kolega był czysty, Ty też jesteś.

//Nieregulaminowa sygnatura.
Miyoshi

Bo to kurwa Sygna z 2k11 nagle sie jej uczepili. :O

Slayer -.-

Opublikowano

-> Art. 208. Kto rozpija małoletniego, dostarczając mu napoju alkoholowego, ułatwiając jego spożycie lub nakłaniając go do spożycia takiego napoju,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Trochę inna sytuacja. Ja mam na głowie jednego 17latka. Piliśmy w miejscu dozwolonym + kolega miał 0.00 promila >.<

Gamus nie strasz ;d

.icon_eq.gif

Opublikowano

miał 0,00 promila alkoholu ? nic Ci nie zrobią XDDD
1.Grzywne byś dostała gdzieś w wysokości 200zł, albo jakieś prace społeczne.
2.nie opłaca i pewnie nawet tego nie zrobią, bo zeżre im to kase, a im o hajs najbardziej się rozchodzi, żeby tylko z ciebie ostatnie grosze wymusić xD
3.takim czymś ? nie xD

Opublikowano

Jak miał 0.00 to o co chodzi?

Chyba, że miał już przy sobie otwarte piwo, to nie wiem, co mogą wymyślić.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Jak miał 0.00 to o co chodzi?

Chyba, że miał już przy sobie otwarte piwo, to nie wiem, co mogą wymyślić.

Właśnie o to chodzi, że miał. Zabrali go z piwem ;d

.icon_eq.gif

Opublikowano

Myślę że jeżeli to twoje pierwsze przewinienie dadzą ci upomnienie lub grzywnę od 1000zł co do nabrudzenia w papierach to będziesz miała wpisane że odbyła się u ciebie rozprawa oto i to i nie warto tego dawać do sądu.

1386361287-U962219.png

By Maxio.

Opublikowano

Miał tylko piwo w ręce, nie pił nic, jest czysty. Musieliby mieć konkretne dowody, że ich "rozpijałaś" ale tak nie było ;)

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Zaznaczę, że cytowany przez Gamusa przepis kodeksu karnego ma ograniczone zastosowanie ze względu na to, że wskazane przestępstwo ma charakter złożony (jest to proces, rozpijanie poprzez np. wielokrotne podawanie alkoholu, a jedynie w wyjątkowych okolicznościach jest to zachowanie jednorazowe - potwierdzone orzecznictwem Sądu Najwyższego). Twoje, jak to określiłaś, "przewinienie" ma charakter incydentalny. Okazjonalne podawanie alkoholu będzie kwalifikowane z ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi (art. 15 w związku z art. 43) - grożąca kara jest de facto taka sama. W trakcie badania nie wykazano spożycia, a wiek Twojego kolegi jest zbliżony do pełnoletniości. Równie dobrze mógł to piwo chwilowo trzymać i wcale go nie pić. Nikt chyba nie będzie badał odcisków cheiloskopijnych na puszczce lol. Jeśli jakimś cudem sprawa trafi do sądu (Policja byłaby bardzo upierdliwa), to myślę, że dojdzie do umorzenia. Ewentualnie jakaś grzywienka. Okoliczności łagodzących jest w tym wypadku sporo, więc nie martwiłabym się zawczasu.

To jest jedynie moja wykładnia teorii. Nie miałam do czynienia w praktyce z takim przypadkiem.

#don't care

Opublikowano

mial 0,00 promila

i miał otwarte piwo

proste niech powie ze tylko trzymał komuś : ) nic nie zrobia rozpijanie a picie piwa to 2 inne rzeczy

Opublikowano

Ale ona, jako osoba dorosła, raczej bierze za nich odpowiedzialność, w jakimś stopniu.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Jeżeli wynik z alkomatu pokazał 0,0 promila nie ma mocy, która mogłaby udowodnić, że piwo, które trzymał było jego i miał zamiar je wypić. Trzymanie piwa nie jest zabronione, nawet przez nieletnich. Gdyby każda taka błaha sprawa trafiała na wokandę sądu to na rozprawę o zabójstwo czekałoby się z dziesięć lat. Nie masz się czym martwić.

Opublikowano

Skoro wiedziałaś, że twój kolega jest nie letni to po chu* piliście i to w miejscu publicznym na wdoku? Pech... było iść do lasu albo gdzieś indziej.

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Opublikowano

Powiedz, ze tylko trzymał xDD

On sam powiedział, że to piwo jest jego. Za to go wzięli. Jednak nie widzieli żeby pił czy cokolwiek.

Skoro wiedziałaś, że twój kolega jest nie letni to po chu* piliście i to w miejscu publicznym na wdoku? Pech... było iść do lasu albo gdzieś indziej.

W miejscu publicznym gdzie jest to dozwolone.

Nie zamierzam się kampić w lesie żeby sobie spokojnie piwo wypić. Zresztą zawsze tam pijemy tylko wczoraj było mało ludzi i nie mieli się do kogo przyczepić ;>

.icon_eq.gif

Opublikowano

On sam powiedział, że to piwo jest jego. Za to go wzięli. Jednak nie widzieli żeby pił czy cokolwiek.

W miejscu publicznym gdzie jest to dozwolone.

Nie zamierzam się kampić w lesie żeby sobie spokojnie piwo wypić. Zresztą zawsze tam pijemy tylko wczoraj było mało ludzi i nie mieli się do kogo przyczepić ;>

No to kurde powiedział, że jest jego ale nie pił tak? Tylko trzymał nie mogą mu nic udowodnić.

x4Ctt7j.png

LONG.LIVE.A$AP !

Opublikowano

Nie ma się czego bać, pewnie tylko nastraszył, żebyś się przyznał do niewinność ^__^

Opublikowano

Był powiedzieć:

Proszę pokazać legitymację służbową i kartę szczepień.

Opublikowano

Policja często coś mówi ale nie robi. Chcieli cię nastraszyć i tyle :D a jeśli kolega miał 0.00 promila to gówno za przeproszeniem mu zrobią.

"Brotherhood of metal"

Opublikowano

ehh... nie wiesz co się robi? "Proszę Pana, On pije, a ja mam paszport polsatu, proszę stąd odejść, z trybie natychmiastowym." :P

Nieregulaminowa sygnatura.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...