Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Zed

odchudzanie7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie wczoraj Zeda i totalnie go nie ogarniam. Proszę o jakieś porady dotyczące gry, jakie combo wyprowadzić i od razu jakiś dobry build. Czy na topa lub do jungli jest dobry ? Aktualnie gram nim only mid. Proszę o wypowiedzi, będą lajki.

2rp9q8l.jpg

Opublikowano

Build:

http://www.probuilds.net/champions/Zed

Combo na jedną osobe to R>E>Q>AA>E i to jak najszybciej. W trakcie lotu R (jak użyjesz R to przez chwile tak jakby lecisz to wroga) używasz aktywa Botrk i Ignite.

Waveclear (push) W na środku fali minionów i Q>E

Harras na linii to zazwyczaj W>Q , jeżeli jesteśmy blisko to W stawiamy blisko enemy i wtedy W>Q>E

Jak widzisz:

Core to Ioany(buty) BoTRK, Black Cleaver i Last Whisper, jeżeli mają spore ap to Maw of Malmotrius.

Opublikowano

UP
moze maxujesz jeszcze q jak wszyscy z silver i brazu bo dostalo buffa?
W>Q>E? czasami nie lepiej W>E>Q z e masz slowa przez co jeszcze latwiej jest trafic.
Jak dostajesz mocny focus polecam omena zlozyc jeszcze.

@down
Nie podchodzisz i bijesz z e, tylko normalnie kombo wyprowadzasz

Opublikowano

Ja zawsze maxuje Q bo harras. Z e jest slow ale nie ma harrasu bo zanim podejdziesz i walniesz to E to cię coś udupi. Na końcu W żeby mieć boosta AD w late bo w early się nie opłaca.

Combo to nie W-Q-E tylko W-E-Q.

Build.

Ionianki lub tabi lub merkurki > botrk > tasak > szept a potem albo bt/infi albo jak jesteśmy jedyną postacią która może tankować to omen/archangel

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

UP

moze maxujesz jeszcze q jak wszyscy z silver i brazu bo dostalo buffa?

W>Q>E? czasami nie lepiej W>E>Q z e masz slowa przez co jeszcze latwiej jest trafic.

Jak dostajesz mocny focus polecam omena zlozyc jeszcze.

@down

Nie podchodzisz i bijesz z e, tylko normalnie kombo wyprowadzasz

Co za różnica jeżeli to się wyprowadza w sekunde? W dodatku z Ioanami i BC można wyprowadzić 2x E na jednym W (jednym kombo) I nie jestem ani w brązie ani silverku thrashu.

Q maksuje się na linii

E maksuje się na jungli.

Pozdrawiam cie, brązie.

Opublikowano

Po ostatnim nerfie gram nim czasem tylko w jungli.

Lizard -> Butki sytuacyjnie -> BT -> BotRK -> Mecurial Scimitar -> Warmog lub Archangel

W obok przeciwnika, wtedy używasz e i już atakujesz normalnie + q i e

Opublikowano
Opublikowano

Nie jestem specjalistą w graniu Zedem , ale zauważyłem jedną rzecz przez którą dostawałem w dupe. Jeżeli Zed ma ochote wygrać to jego team musi mu pomóc. Jeżeli do 3-4 minuty nie daje sobie rady na midzie/topie to jungler dmucha , leje i srucha żeby gangować na tyle skutecznie żeby :

a) Zmusić przeciwnika do powrotu - umożliwi to osiągnięcie przewagi levelowej nad przeciwnikiem. Zed ma fajny harras dzięki któremu może pofarmić i pognębić przeciwnika. Z 50-70% nie musi się cofać , ponieważ przeciwnk widząc tyle hp będzie próbował Cię zabić , co nie będzie skuteczne.

b)Zdobyć killa.

Jeżeli nie ogarniasz go dobrze to musisz zdać się na pomoc teamu. Early i Mid game są przełomowe dla Zeda.Dlaczego? Otóż w Early musi się ''nachapać'' , a w Mid musi dopilnować żeby nie stracił swojej serii , dorobku- żeby np. 5/2 nie zamieniło się w 5/5 . 2 powód to wtedy kiedy feeduje i ma 0/3 ,a jego team daje rade. Musisz pokusić się o ks'y i farme bo nie uciągniesz gry. W tym przypadku graj ofensywnie. W late game gdzie wszyscy latają sobie swobodnie i jest dużo teamfightów mając dobrą ''zaliczke'' z mid game powinieneś dać rade. Takie są moje spostrzeżenia dotyczące pr0gamerów. Nie każdy musi się z moją opinią zgadzać , ale wole uczyć się na błędach.

Pamiętaj że nie możesz rzucać się pierwszy w teamfighta z zamiarem walnięcia penty, ustalcie sobie focus i ogarnij całe combo na typka w momencie kiedy zacznie się TF. Jeżeli ubijesz nafeedowanego to macie z górki.

http://www.lolking.net/summoner/eune/29743227#history

Profil sławnego Kaszy - Adolfa Hipstera. Zmienił nick bo był jednym z najsławniejszych BoLowców. Jak widać wszystkie gry to praktycznie APC. Pare dni nie ma BoLa i kaszce się troszku spadło ale dszelendszer będzie.

Opublikowano

Co za różnica jeżeli to się wyprowadza w sekunde? W dodatku z Ioanami i BC można wyprowadzić 2x E na jednym W (jednym kombo) I nie jestem ani w brązie ani silverku thrashu.

Q maksuje się na linii

E maksuje się na jungli.

Pozdrawiam cie, brązie.

przecież da się 2x E wyprowadzić na cieniu. Lepiej maxować e niż q na linii.

Opublikowano

przecież da się 2x E wyprowadzić na cieniu. Lepiej maxować e niż q na linii.

Zależy od przeciwnika . Jak ma taką Kayle na lini to zdecydowanie lepiej maksować na zmiane. Wystarczą 2-3 gangi na przewage. Jakiś slow np. Nautilius i slow od Zeda przy użyciu comba wystarczą żeby biedną Kayle dosiekać ,ponieważ ze zrównoważonym dmg bez problemu dasz rade.

http://www.lolking.net/summoner/eune/29743227#history

Profil sławnego Kaszy - Adolfa Hipstera. Zmienił nick bo był jednym z najsławniejszych BoLowców. Jak widać wszystkie gry to praktycznie APC. Pare dni nie ma BoLa i kaszce się troszku spadło ale dszelendszer będzie.

Opublikowano

Zależy od przeciwnika . Jak ma taką Kayle na lini to zdecydowanie lepiej maksować na zmiane. Wystarczą 2-3 gangi na przewage. Jakiś slow np. Nautilius i slow od Zeda przy użyciu comba wystarczą żeby biedną Kayle dosiekać ,ponieważ ze zrównoważonym dmg bez problemu dasz rade.

dla mnie lepiej, bo łatwiejsza farma i mocniejszy harass (lepszy od Q)

jeżeli chodzi o team to dobry jest taki j4,naut,amumu #hard #cc

Opublikowano

Jest wiele stron z jego buildem, google nie boli.

http://www.mobafire.com/league-of-legends/champion/zed-107
Wybierz, który będzie Ci najlepiej pasował i tyle :)

Nigdy NIGDY nie bierz buildów z mobafire... mobafire to strona tworzona przez graczy, a nie czekaj... nie przez graczy tylko przez brązy=.=

Jedyne buildy to

probuilds.net

i te na lolkingu wykonane przez ludzi z wysoką dywizją, ujdzie jeszcze

solomid.net/guides

Opublikowano

@up

"I te na lolkingu wykonane przez ludzi z wysoką dywizją, ujdzie jeszcze"

i nagle podajesz strone solomid nic o niej nie pisząc o.O fuck logic

@top

Na midzie maksuj: R>Q>E>W vs ranged

R>E>Q>W vs melee, ew jak sobie nie radzisz to maksuj "q" i harrasuj go

często roamuj nim !

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

@up

"I te na lolkingu wykonane przez ludzi z wysoką dywizją, ujdzie jeszcze"

i nagle podajesz strone solomid nic o niej nie pisząc o.O fuck logic

@top

Na midzie maksuj: R>Q>E>W vs ranged

R>E>Q>W vs melee, ew jak sobie nie radzisz to maksuj "q" i harrasuj go

często roamuj nim !

"I te na lolkingu wykonane przez ludzi z wysoką dywizją, ujdzie jeszcze solomid.net" tam jest przecinek ;d

Opublikowano

ahh, ale ze mnie ślepota ruska =,=

możesz jeszcze cień używać jako ward :P (chociaż po tym nerfie ...)

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...